Luka 1
1 Već su mnogi preduzeli da napišu izvještaj o događajima, što su se zbili među nama,
2 Onako, kako nam ih predadoše prvotni očevici i sluge riječi.
3 Tako i ja namislih da pomno ispitam sve događaje od prvih početaka njihovih i da ih po redu napišem tebi, plemeniti Teofile,
Tko je plemeniti Teofil?
Očigledno pisac tkzv Luka radi reviziju pisama koje imao ispred sebe i piše po svom sudu
evanđelje i to spominjući nekog plemenitog Teofila.
Plemeniti su najčešće izrazi za visko neko svećenstvo kao biskup.
Ako bi smo identificirali Teofila o kojem se tu govori znali bi i kad je napisano to evanđelje.
Ja imam jednu varijantu.
Saint Theophilus (†195) was bishop of Caesarea Palaestina. He is know for his opposition to the Quartodecimans. He is commemorated on 5 March
Što vi mislite o tome ???
1 Već su mnogi preduzeli da napišu izvještaj o događajima, što su se zbili među nama,
2 Onako, kako nam ih predadoše prvotni očevici i sluge riječi.
3 Tako i ja namislih da pomno ispitam sve događaje od prvih početaka njihovih i da ih po redu napišem tebi, plemeniti Teofile,
Tko je plemeniti Teofil?
Očigledno pisac tkzv Luka radi reviziju pisama koje imao ispred sebe i piše po svom sudu
evanđelje i to spominjući nekog plemenitog Teofila.
Plemeniti su najčešće izrazi za visko neko svećenstvo kao biskup.
Ako bi smo identificirali Teofila o kojem se tu govori znali bi i kad je napisano to evanđelje.
Ja imam jednu varijantu.
Saint Theophilus (†195) was bishop of Caesarea Palaestina. He is know for his opposition to the Quartodecimans. He is commemorated on 5 March
Što vi mislite o tome ???
Poslednja izmena: