Tko je odgovoran za pogrešno štovanje svetaca?

Gajo ex

Aktivan član
Poruka
1.463
Ako netko daje veće štovanje svecu nego Kristu, što je uzrok takve devijacije i tko snosi odgovornost za takvu praksu?
1725190220125.png

Штују се и Христос и свеци у истом Духу, нема ти мање/већег уважавања...

Свеци су славни због Христа Бог у њима, а не због себе самих...
Znaš, volim razgovarati sa starijim ljudima jer se puno toga može čuti/zapaziti slušanjem. Pogotovo kad idem po selima gdje još ima ljudi koji često spominju religiju, primijetio sam da neki od njih gotovo nikada ne spominju Krista. Spominje se sveti Ante, Marija, ili neki drugi svetac, ovisno o mjestu jer svako mjesto ima svog sveca kojeg posebno štuje. No, teško je ne primijetiti da određeni dio vjernika uopće nema potrebu spominjati Krista. Čak postoje poštapalice koje izgovaraju uz teške staračke uzdahe, umorni od života, kad ljeti pritisne ona pasja vrućina: "O, Gospe moja" ili "O, Ante moj"... ali Isus nikako da se spomene. I moji su preci to isto radili; vidim taj obrazac. Netko može reći da je sve to u istom duhu, ali tu nešto ozbiljno ne štima. Apostolima su usta bila puna Krista, a kod nekih se ne čuje ništa o njemu. Pa se pitam, tko je odgovoran za to...

Штују се и Христос и свеци у истом Духу, нема ти мање/већег уважавања...

Свеци су славни због Христа Бог у њима, а не због себе самих...
Naravno da ima većeg i manjeg. Sveta Trojica Se OBOŽAVA. Svetitelji se poštuju. Dulia i latria.

Ako netko daje veće štovanje svecu nego Kristu, što je uzrok takve devijacije i tko snosi odgovornost za takvu praksu?
na nikejskom saboru se desila kohabitacija crkve i drzave, a konstantin, ubica, bezboznik i nekrst je proglasen za ravnog apostolima

ko je kriv? pa ucesnici sabora kojima je cilj bio samo da se ucvrste u vlasti, da eliminisu konkurenciju na istoku, i atanasije je potom postao glavni, dosta je pomogao tome i osija iz kordobe, spanija

ako su vec tada radili ovakve stvari, ovo sto ti pominjes je samo logicki nastavak, nema tu svetaca, ni postovanja/stovanja, radi se prosto o uliznickom kohabitiranju koje se nastavilo, nista to ne valja, sve je to GO OTPAD, OTPADIJA

na nikejskom saboru se desila kohabitacija crkve i drzave, a konstantin, ubica, bezboznik i nekrst je proglasen za ravnog apostolima

ko je kriv? pa ucesnici sabora kojima je cilj bio samo da se ucvrste u vlasti, da eliminisu konkurenciju na istoku, i atanasije je potom postao glavni, dosta je pomogao tome i osija iz kordobe, spanija
Ti bi se klanjao Perunu i Vesni da nije bilo sv. cara Konstantina.

nisam ja sale
progon hriscana je vec bio prestao, I TOLERANCIJA UVEDENA, a tada je napravljen, slobodno ga mozemo ovako kvalifikovati, pakt za djavolom, i to ti hvalis

poznat sto je pre nekog boja UBIJANJA, znaci, stavio krstove, a zapravo IKSOVE na stitove svoje vojske - vojske bezboznika, kakav je i sam bio - sad mi, a zapravo rimska crkva da se hvalimo UBICAMA, koje smo preveli navodno na nasu stranu? a zapravo je on iskoristio rimsku crkvu da se ucvrsti, krstio se pred smrt, navodno opet - glava sabora ubica i gresnik, nekrst, pa se onda cudimo zasto se neki drugi saborui nazivaju razbojnicki, a to ste napravili od crkve - leglo razbojnika kroz vekove

i sad ti tvrdis da bih ja bio staroverac. jok, pravio bih se englez ili amer kao i sto radim sad

Poslednja izmena:
stavio je svojoj vojsci iksove na stitove, znajuci da je salje u klanicu, da bi se u ljutom boju, i krvoprolicu 1 na 1 razlikovala od neprijateljske - i sa time se mi hvalimo da je on postao hriscanin, krstove navodne da je stavio umesto iksova, a on se klanjao svom bogu na visini do same smrti, ako je i tada nekrst bio krsten, ne znamo zasigurno

i sad je on ravnoapostolski? jok, nego ste vi hulitelji, rugate se hriscanstvu koje je on iskoristio da ucvrsti vlast, a progoni su prestali ranije, i uvedena tolerancija za hriscane pre njega, uostalom za milanski edikt je jednako zasluzan i licinije,a ne samo konstantin, nego ste narocito vi od njega napravili kult, rimu on nije svetitelj, nego se moji sumadinci, nislije rugaju, kao nas je taj rimski car

ja cu pre da budem tuta bugarin nego sto cu da se klanjam konstantinu

Poslednja izmena:
nisam ja sale
progon hriscana je vec bio prestao, I TOLERANCIJA UVEDENA, a tada je napravljen, slobodno ga mozemo ovako kvalifikovati, pakt za djavolom, i to ti hvalis
Konstantin je hrišćanstvu dao DRŽAVNO POKROVITELJSTVO. Ne puku TOLERANCIJU koja bi se sutra mogla povući. Galerijev edikt takođe nije hrišćanima povratio ukradenu imovinu što je Milanskim ediktom regulisano.

poznat sto je pre nekog boja UBIJANJA,
Zar ima boj bez ubijanja?

znaci, stavio krstove, a zapravo IKSOVE na stitove svoje vojske
Da, stavio je hrišćanski znak Chi Rho.

- vojske bezboznika, kakav je i sam bio -
On tada jeste bio paganin ali je nakon toga postao ubijeđeni hrišćanin i čitavu svoju vladavinu je radio za dobrobit hrišćanstva.

sad mi, a zapravo rimska crkva da se hvalimo UBICAMA, koje smo preveli navodno na nasu stranu?
Onda hajde da se odreknemo cara Davida koji je isto tako bio vojskovođa i ubijao mnoge protivničke vojnike u ratovima i prolio mnogu krv.

a zapravo je on iskoristio rimsku crkvu da se ucvrsti, krstio se pred smrt, navodno opet - glava sabora ubica i gresnik, nekrst, pa se onda cudimo zasto se neki drugi saborui nazivaju razbojnicki, a to ste napravili od crkve - leglo razbojnika kroz vekove
To je neodrživa teorija. Kako je on mogao svoju vladavinu da učvrsti tako što je prihvatio do tada omraženu i progonjenu religiju koja je smatrana opasnom praznovjericom koja razara temelje rimskog društva? To je kao da neko hoće postati saudijski kralj a primi hinduizam.

nisam ja sale

poznat sto je pre nekog boja UBIJANJA, znaci, stavio krstove, a zapravo IKSOVE na stitove svoje vojske - vojske bezboznika, kakav je i sam bio - sad mi, a zapravo rimska crkva da se hvalimo UBICAMA, koje smo preveli navodno na nasu stranu? a zapravo je on iskoristio rimsku crkvu da se ucvrsti, krstio se pred smrt, navodno opet - glava sabora ubica i gresnik, nekrst, pa se onda cudimo zasto se neki drugi saborui nazivaju razbojnicki, a to ste napravili od crkve - leglo razbojnika kroz vekove

i sad ti tvrdis da bih ja bio staroverac. jok, pravio bih se englez ili amer kao i sto radim sad
Јеси ли ти то дефинитивно пронашао протестантизам у себи?

Konstantin je hrišćanstvu dao DRŽAVNO POKROVITELJSTVO. Ne puku TOLERANCIJU koja bi se sutra mogla povući. Galerijev edikt takođe nije hrišćanima povratio ukradenu imovinu što je Milanskim ediktom regulisano.

Da, stavio je hrišćanski znak Chi Rho.

On tada jeste bio paganin ali je nakon toga postao ubijeđeni hrišćanin i čitavu svoju vladavinu je radio za dobrobit hrišćanstva.

Onda hajde da se odreknemo cara Davida koji je isto tako bio vojskovođa i ubijao mnoge protivničke vojnike u ratovima i prolio mnogu krv.

To je neodrživa teorija. Kako je on mogao svoju vladavinu da učvrsti tako što je prihvatio do tada omraženu i progonjenu religiju koja je smatrana opasnom praznovjericom koja razara temelje rimskog društva? To je kao da neko hoće postati saudijski kralj a primi hinduizam.
Bio je vojno preslab za drugu dvojicu pa je posegao za praznovercima opasnim po rimsko društvo.

Bio je vojno preslab za drugu dvojicu pa je posegao za praznovercima opasnim po rimsko društvo.
Pa tek onda nema smisla. Iako ima dosta vojnika svetitelja (sv. Georgije, sv. Dimitrije Solunski, sv. Teodor Tiron, sv. Teodor Stratilat i drugi) hrišćanstvo nije bilo previše popularno među rimskim vojnicima kada se gleda u globalu. Popularniji su bili kultovi poput mitraizma.

drzavno pokroviteljstvo - u prevodu: stavio je sapu na hriscane kojih je bilo sve vise jos za vreme galerija, narocito na istoku
https://sh.wikipedia.org/wiki/Galerijev_edikt_o_toleranciji
Suvremeni historičari, međutim, drže da je Galerije bio vođen prije svega političkim motivima, odnosno spoznajom da je kršćanstvo postalo previše snažno, pogotovo u bogatim istočnim provincijama pod njegovom vlašću, te da bi podrška ili barem neutralan stav kršćana, mogao biti koristan u eventualnim obračunu sa drugim vladarima tetrarhije.
zar si postao zilot? poenta je da ste ga vi proglasili za ravnog apostolima, a on do smrti bio ubica i nekrst - jos uvek ti ne dopire do svesti? cak je i rim rezervisan vise Већина источнохришћанских цркава сматра Константина за свеца (Άγιος Κωνσταντίνος), а у византијској цркви звали су га равноапостолским царем (Ισαπόστολος Κωνσταντίνος). У једном српском родослову пише: „Константин цар бист муж благонаравијем[ј] кротак, тих, љубе благочастије,[к] пособе роду христјанскому“.[148] sprdacina
https://sr.wikipedia.org/sr/Константин_Велики
У првом реду, као и у свакој доброј причи и у Константиновој има нешто што импонује свима: борба за власт, војни подухвати на пространој географској позорници, успешно преброђивање свих тешкоћа на путу ка вечној слави, скандали, убиства, верски спорови и културни контекст.

nekrst do samrtnog odra, a hriscanstvo je raslo, on se samo okoristio sa njime - znaci veliki jeste ali vojniuk, ubica, i car, pa ne bi bilo vizantije da nije bilo njega - ups, eto nema mu vise ni vizantije, prodje joj slava, da je nismo bese mi raskantali car dusan SILNI? aha
covece, on nije imao novi zavet, pa ne zatiremo mi hriscani zene i decu do istrebljenja kao jahvisti, mi imamo novi ZAVET
pa jel engleski pm indijac, onaj risi sunak? sauidijci isto ako nastave da uvoze radnu snagu, sve je moguce...
sustina je da je konstantin gledao interes, hriscani su bili mnogobrojni, VECINA, i on je primenio onu: kada ih ne mozes pobediti, prikloni im se

i sam kazes, opasni i da razaraju temelje rimskog drustva - e, pa ovako ih je resio, kohabitacijom crkve i drzave, samo jos da proglasimo svetog aljeka siftara i litijum za bozanski, to ti je to isto

drzavno pokroviteljstvo - u prevodu: stavio je sapu na hriscane kojih je bilo sve vise jos za vreme galerija, narocito na istoku
https://sh.wikipedia.org/wiki/Galerijev_edikt_o_toleranciji
Suvremeni historičari, međutim, drže da je Galerije bio vođen prije svega političkim motivima, odnosno spoznajom da je kršćanstvo postalo previše snažno, pogotovo u bogatim istočnim provincijama pod njegovom vlašću, te da bi podrška ili barem neutralan stav kršćana, mogao biti koristan u eventualnim obračunu sa drugim vladarima tetrarhije.
Jesi ti uopšte čitao Galerijev edikt? Pa on je idalje pun mržnje prema hrišćanima samo im daje toleranciju jer ih nisu mogli istrijebiti.

zar si postao zilot? poenta je da ste ga vi proglasili za ravnog apostolima, a on do smrti bio ubica i nekrst
Šta uopšte znači nekrst? Kako je sv. car mogao biti nekrst kad je život posvetio jačanju hrišćanstva?

- jos uvek ti ne dopire do svesti? cak je i rim rezervisan vise Већина источнохришћанских цркава сматра Константина за свеца (Άγιος Κωνσταντίνος), а у византијској цркви звали су га равноапостолским царем (Ισαπόστολος Κωνσταντίνος). У једном српском родослову пише: „Константин цар бист муж благонаравијем[ј] кротак, тих, љубе благочастије,[к] пособе роду христјанскому“.[148] sprdacina
https://sr.wikipedia.org/sr/Константин_Велики
У првом реду, као и у свакој доброј причи и у Константиновој има нешто што импонује свима: борба за власт, војни подухвати на пространој географској позорници, успешно преброђивање свих тешкоћа на путу ка вечној слави, скандали, убиства, верски спорови и културни контекст.
Tako je. Sv. car Konstantin je imao mnogobrojne pozitivne osobine. Imao je i negativnih kao i svaki čovjek.

covece, on nije imao novi zavet, pa ne zatiremo mi hriscani zene i decu do istrebljenja kao jahvisti, mi imamo novi ZAVET
Idalje ga smatramo svecem i slavnim Hristovim pretkom.

Pa tek onda nema smisla. Iako ima dosta vojnika svetitelja (sv. Georgije, sv. Dimitrije Solunski, sv. Teodor Tiron, sv. Teodor Stratilat i drugi) hrišćanstvo nije bilo previše popularno među rimskim vojnicima kada se gleda u globalu. Popularniji su bili kultovi poput mitraizma.
Ima smisla ako neko želi vlast po svaku cenu. A istorijski fakat je da je uzeo i hrišćane, koji su se iako malobrojni, borili ko Grci kod Termopila. Najviše.zahvaljujuci njima je osvojio.presto.

Jesi ti uopšte čitao Galerijev edikt? Pa on je idalje pun mržnje prema hrišćanima samo im daje toleranciju jer ih nisu mogli istrijebiti.
pa, da, postepeno je to islo, gleda se na duze staze, i konstantin jeste najveci car zemaljski, pa vizantiija je trajala ceo milenijum
Šta uopšte znači nekrst? Kako je sv. car mogao biti nekrst kad je život posvetio jačanju hrišćanstva?
krsten tek na samrtnom odru; hriscanstvo je samo jacalo, nikakvi progoni i ubijanja nisu mogli da ga suzbiju na duzi rok, pa jel znamo da su bili pretnja pre konstantina? i onda je on pametno odlucio, pa niko ne bi znao bolje, ako gledamo iz njegovog ugla
Tako je. Sv. car Konstantin je imao mnogobrojne pozitivne osobine. Imao je i negativnih kao i svaki čovjek.
:mrgreen:
Idalje ga smatramo svecem i slavnim Hristovim pretkom.
treba videti samo koji psalmi sve nisu njegovi, osim ASAFOVOG
Hristova genealogija je ubacena samo zbog Jevreja, ali On je jasan DA MU NIJE SIN, tj. da mu david nije predak [kako jevreji veruju] ili ti mislis da ovde pise nesto drugo? ako pise nesto drugo, rastumacimi, leba ti

Matej 22,42Govoreći: šta mislite za Hrista, čiji je sin? Rekoše mu: Davidov.
Matej 22,43Reče im: kako dakle David njega duhom naziva Gospodom govoreći:
Matej 22,44Reče Gospod Gospodu mojemu: sjedi meni s desne strane, dok položim neprijatelje tvoje podnožje nogama tvojima?
Matej 22,45Kad dakle David naziva njega Gospodom, kako mu je sin?

ti verujes kao jevreji, a Hristos vas pobija, jasno kao dan, NIJE MU SIN, TJ, NIJE MU DAVID PREDAK, vec su to tako jevreji verovali pogresno, a vi ste usvojili zbog laznog otkrivenja [zbog onog tvog prevoda IZDANKA, kada rece da je zlatousti isto rekao], a na jevandjelje tada niste pazili
OTK 1,3 ...jer je vreme blizu. OTK. 22,10 ...jer je vreme blizu.
OTK. 22,16 Ja ISUS poslah andjela svojega da vam posvedoči ovo u crkvama. Ja sam izdanak i rod Davidov, ... OTK. 21,6 ...ja sam...; OTK. 1,8 ja sam...
  • LUKA 21,8 ...Pazite da vas ne prevare, jer mnogi će doći U MOJE IME, govoreći: Ja sam, i vreme se približilo. Nemojte, dakle, ići za njima.

Back