Titov govor studentima ponovo aktuelan na mrežama

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
374.200
1968 godine, desili su se možda i najpoznatiji studentski protesti, kako u Jugoslaviji tako i u Evropi.
Studente su te daleke 1968. na protest naterali loša ekonomska situacija, hronična nezaposlenost i zabrinutost za dalju budućnost zemlje. Danas su studenti u sličnoj poziciji i traže aposlutnu promenu sistema koji se davi u korupciji.Studenti su ’68. bili na ulicama od 2. do 9. juna, a prekinuo ih je Tito svojim čuvenim govorom.

Za razliku od današnje vlasti koja širokim spektrom odluka i izjava pokušava da diskredituje mlade, Tito je bio pametniji i poručio da podržava većinu studentskih zahteva ističući da je „sretan što imamo takvu omladinu koja se pokazala zrela“.

„Veliki broj, 90 procenata studenata je poštena omladina o kojoj mi nismo vodili dovoljno računa, u kojoj smo videli samo učenike, samo đake u školama, za koje još nije vreme da se uključuju u društveni život naše socijalističke zajednice. To je bilo pogrešno. Mi smo njih ostavili same. Tu svoju grešku mi sagledavamo……Mi, drugovi, smo niz puta govorili o tome da treba voditi brigu o čoveku.

A ja mislim da su toliko zasenile te razne investicije u očima i u mislima ljudi, da su oni zaboravili čoveka… Neki kažu ovo je odraz onoga što se događa u Francuskoj, u Nemačkoj, u Češkoj… Nije to tačno. Nije to odraz toga. To je odraz naših slabosti koje su se nagomilale, koje mi danas moramo rešavati, a ne kriviti neke uticaje iz vana…“, rekao je u tom čuvenom govoru Josip Broz.

To je za studente bilo dovoljno da proglase pobedu i prekinu štrajk. Činjenica je da je uprkos tome nekim od organizatora i učesnika protesta kasnije bilo suđeno zbog „kontrarevolucionarnih“ aktivnosti, da su im oduzeti pasoši i vršeni drugi oblici represije, ali Titove reči odjekuju i danas, 57 godine kasnije.link

1968 godine, desili su se možda i najpoznatiji studentski protesti, kako u Jugoslaviji tako i u Evropi.
Studente su te daleke 1968. na protest naterali loša ekonomska situacija, hronična nezaposlenost i zabrinutost za dalju budućnost zemlje. Danas su studenti u sličnoj poziciji i traže aposlutnu promenu sistema koji se davi u korupciji.Studenti su ’68. bili na ulicama od 2. do 9. juna, a prekinuo ih je Tito svojim čuvenim govorom.

Za razliku od današnje vlasti koja širokim spektrom odluka i izjava pokušava da diskredituje mlade, Tito je bio pametniji i poručio da podržava većinu studentskih zahteva ističući da je „sretan što imamo takvu omladinu koja se pokazala zrela“.

„Veliki broj, 90 procenata studenata je poštena omladina o kojoj mi nismo vodili dovoljno računa, u kojoj smo videli samo učenike, samo đake u školama, za koje još nije vreme da se uključuju u društveni život naše socijalističke zajednice. To je bilo pogrešno. Mi smo njih ostavili same. Tu svoju grešku mi sagledavamo……Mi, drugovi, smo niz puta govorili o tome da treba voditi brigu o čoveku.

A ja mislim da su toliko zasenile te razne investicije u očima i u mislima ljudi, da su oni zaboravili čoveka… Neki kažu ovo je odraz onoga što se događa u Francuskoj, u Nemačkoj, u Češkoj… Nije to tačno. Nije to odraz toga. To je odraz naših slabosti koje su se nagomilale, koje mi danas moramo rešavati, a ne kriviti neke uticaje iz vana…“, rekao je u tom čuvenom govoru Josip Broz.

To je za studente bilo dovoljno da proglase pobedu i prekinu štrajk. Činjenica je da je uprkos tome nekim od organizatora i učesnika protesta kasnije bilo suđeno zbog „kontrarevolucionarnih“ aktivnosti, da su im oduzeti pasoši i vršeni drugi oblici represije, ali Titove reči odjekuju i danas, 57 godine kasnije.link

ustasa

Šta je sa studentima danas? Te neki komunistički plenumi, te Titovi govori...

Forsiranje ideje jugoslovenstva ih neće baš daleko odvesti.

Ja njih razumem. Oni su mladi, a mladi ljudi celog sveta (pogotovo obrazovani) su svi među sobom slični i imaju mnogo toga zajedničkog. Oni sigurno igraju igrice i dopisuju se preko društvenih mreža sa bivšim Jugoslovenima i njima sad raspad zemlje izgleda kao "glupi starci iz devedesetih ratovali ni za šta", ali to je sve ipak samo mladost. Naivnost, neznanje...

Možda ih tako uče i drugovi iz Hrvatske, jer oni tamo veruju da smo mi zaljubljeni u Hrvatsku i Hrvate i da svi strašno patimo za Jugoslavijom, pa možda misle da će preko jugonostalgije nešto uraditi. Ali greše. Nema ovde više Jugonostalgičara. Ali ima mnogo Srba iz Bosne i Hrvatske koji su kod nas izbegli, a tamo sve izgubili i svakakva proganjanja prošli (što mladi i ne veruju verovatno, pogotovo ako su pod uticajem svog društva iz Hrvatske, koje im priča neku drugu priču) i kojima se sve to baš neće dopasti.

Neka oni privatno neguju bratstvo i jedinstvo, neka se druže i posećuju. Sve je to lepo. Ali nacionalna politika je nešto sasvim drugo...

Šta je sa studentima danas? Te neki komunistički plenumi, te Titovi govori...

Forsiranje ideje jugoslovenstva ih neće baš daleko odvesti.
Ništa ti ne razumeš, kakve veze sadašnji studenti rođeni posle 2000. imaju sa komunističkim plenumima?

Da li si čuo za izraz plenarna sednica? To je plenum, nego se koristi u akademskim krugovima skraćeno plenum, to znači svi se okupljanju
Pogledaj malo rečnik, reč ima latinsko poreklo, kao i mnogo šta to se koristi u akademijama. Možda nisi čuo ni za reč kvorum, to je isto latinskog porekla.

Što se teme tiče, pa ne možete samo prema kulturi porediti ono nekad od ovoga sad.

Milena Dravić je rekla da kada je pričala sa Titom, on je znao ceo repertoar beogradskih pozorišta, kada se šta daje. To je neko drugo vreme. Danas je na čelu Srbije navijač, a oko njega šljam ljudi, kupljene diplome, prosti ljudi, žene sa izopačenim ustima, neobrazovani, pogledajte samo na šta liči skupština danas, ko su ministri. Kao da su ih pokupili sa ulice (što može biti uvreda za ulicu, jer tu ima dosta pristojnog sveta)

Back