Tito o korupciji

pivosok

Buduća legenda
Poruka
26.396
U SFRJ nije bilo korupcije, nepotizma i kronizma. Savrseni sistem kakav nidje nije postojao. Sta je drug Tito rekao o tom savrsenom sistemu koji nazalost odlazi sa poslednjim samoupravljacima na onaj svet

„Ima kod nas jedna stvar koja mene jako zabrinjava, koja bode oči. Meni se čini da ni naše sudstvo više tome ne odgovara, da je suviše liberalno, suviše gleda kroz prste, naročito kada se radi o korupciji. Korupcija je kod nas zauzela veoma snažnog maha. Sticanje bogatstva na razne nepravilne načine, na račun nekog drugog – to je kod nas masovna pojava. Korupcija se otkriva tu i tamo. Ima neke korupcije koja bode oči, ima javne korupcije koja se čak može zakonom opravdati. Ima čak i toga. Imate ilegalnu korupciju. Imate korupciju – ti meni, ja tebi. To se čini u četiri oka itd. Mi te stvari moramo rješavati, moramo zauzeti oštri kurs i ono bar što se otkrije mora biti drastično kažnjeno. Inače, doći će do toga da će mase sve više i više biti ogorčene. Jer, mase u toj korupciji vide da se tu manipulira sa onim sredstvima koja je radni čovjek zaradio. Netko je na nečijim leđima morao biti. To fali onda zajednici, to fali običnom radniku koji ima niski prihod, niska primanja itd. Jednom riječju, to je jedna rana koja sve više pogađa naše društvo. U mnogim zemljama korupcija je prilično snažna. Jest. Ali, tamo se korupcija često svršava sa gubljenjem glave, kazne su vrlo jake. Mi, razumije se, takvih zakona i nemamo, niti ih trebamo, ali trebamo oštrije kažnjavati nego što je to bilo dosad. I ne trebamo samo čekati dok se otkrije sve do kraja, nego čim naši organi dobiju signal treba odmah poduzeti mjere protiv toga.” (Tito-tajne vladara, str. 99.)

Sve je posteno sticano sa ovije 9 prsta

Занимљив говор Стеве Жигона, са чувених студентских демонстрација 1968.

Из њега се већ може јасно наслутити разочарање народа у социјализам.

d48c16dcb31c716a741226c29fb9f4d3.jpg

Занимљив говор Стеве Жигона, са чувених студентских демонстрација 1968.

Из њега се већ може јасно наслутити разочарање народа у социјализам.

stevo je pametan covek

ali nije shvatao ljudsku psihu

99 posto ljudi bi zloupotrebilo svoj polozaj ako ih zakoni ne prisiljavaju drugacije

ne moze se racunati na ispravnost vladara , previse je pojedinaca u tom lancu

a karika lako popusti

Koprupcija nam je genetski dana...

Korupcija je izuzetno dobra dok se radi u jednom klanu, ako ode van onda je manipulacija drugima ( klanovima, firmama,drzavama,monopolima...)

Srbin jos nije svatio razliku izmedju korupcije i manipulacije...

to je priblizno tacno glediste...razlika izmedju korupcije i manipulacije...
kako drugacije shvatiti reci: "Korupcija se otkriva tu i tamo...."? mislim,pazi tog gadovskog izraza`tu i tamo`=znaci, sto dalje od samog izvora, negde na periferiji. naravno, mlati pedrecima po lobanjama bednih,perifernih masa....
copa je bio klasican primer namazanog makijaveliste. sve sto imate od 90-ih do danas raubovalo je ovu matricu. tuga reci, ali danas je manja zemlja,i to je danas vec svima jasno...:(

U SFRJ nije bilo korupcije, nepotizma i kronizma. Savrseni sistem kakav nidje nije postojao. Sta je drug Tito rekao o tom savrsenom sistemu koji nazalost odlazi sa poslednjim samoupravljacima na onaj svet

„Ima kod nas jedna stvar koja mene jako zabrinjava, koja bode oči. Meni se čini da ni naše sudstvo više tome ne odgovara, da je suviše liberalno, suviše gleda kroz prste, naročito kada se radi o korupciji. Korupcija je kod nas zauzela veoma snažnog maha. Sticanje bogatstva na razne nepravilne načine, na račun nekog drugog – to je kod nas masovna pojava. Korupcija se otkriva tu i tamo. Ima neke korupcije koja bode oči, ima javne korupcije koja se čak može zakonom opravdati. Ima čak i toga. Imate ilegalnu korupciju. Imate korupciju – ti meni, ja tebi. To se čini u četiri oka itd. Mi te stvari moramo rješavati, moramo zauzeti oštri kurs i ono bar što se otkrije mora biti drastično kažnjeno. Inače, doći će do toga da će mase sve više i više biti ogorčene. Jer, mase u toj korupciji vide da se tu manipulira sa onim sredstvima koja je radni čovjek zaradio. Netko je na nečijim leđima morao biti. To fali onda zajednici, to fali običnom radniku koji ima niski prihod, niska primanja itd. Jednom riječju, to je jedna rana koja sve više pogađa naše društvo. U mnogim zemljama korupcija je prilično snažna. Jest. Ali, tamo se korupcija često svršava sa gubljenjem glave, kazne su vrlo jake. Mi, razumije se, takvih zakona i nemamo, niti ih trebamo, ali trebamo oštrije kažnjavati nego što je to bilo dosad. I ne trebamo samo čekati dok se otkrije sve do kraja, nego čim naši organi dobiju signal treba odmah poduzeti mjere protiv toga.” (Tito-tajne vladara, str. 99.)

Ахам...кад ћопави каже да ''радник има ниска примања'' онда је то истина,кад ја кажем да сам као радник у самоуправљчком рају цркавао ко пас да преживим онда је то лаж...:think:

Sve je posteno sticano sa ovije 9 prsta[/QUOTE]

Da li si cuo za onaj proces protiv tehnomenadzera iz `60 - tih i za ona "Pisma sa Darom Janekovic" i sta je sve u njima receno po pitanju mita i korupcije i na koliko godina su osudjeni neki koje je Tito tu pomenuo ?

- - - - - - - - - -

Dok su 1968. Cesi trazili pad komunizma, u Beogradu studenti i sva postena inteligencija su trazili VISE I "BOLJI" KOMUNIZAM. I drug Tito im reka: "U pravu ste, drugovi studenti!"

Zamisli kolko smo bili ispred Ceha onda!

:)

A tek "ispred Titaa..."...?

Back