Kshatriya
Domaćin
- Poruka
- 4.307
Negde u leto 1990. u svom prvom broju časopis "Embargo" (mislim da se već tokom '91. ugasio, ne dočekavši embargo što nam udarili u proleće sledeće godine) je imao članak o simuliranoj situaciji Titove smrti. Koliko se sećam, to je bila vežba KOS-a, negde s početka '80. Možda je ovaj događaj koji se ovde pominje 14. februara bio zapravo ta simulacija?U tim navodima se tvrdi da je još 14. februara, u strogoj tajnosti, Savet za odbranu ustavnog poretka SFRJ navodno poslao poruku "Josip Broz Tito je umro" razaraču "Split", koji se tada nalazio u vodama Crnog mora. Prema istoj priči, ta informacija je ubrzo povučena, uz objašnjenje da su lekari već klinički preminulog Tita održavali na aparatima dok državni vrh ne odluči kako da postupi i očuva stabilnost zemlje.
Dalje se navodi da je Klinički centar Ljubljana čekao šifrovanu poruku "Utakmica je počela", koja bi označila trenutak za zvanično saopštenje javnosti. Prema tim teorijama, Tito navodno nije izdržao dugo nakon toga i preminuo je u ranim jutarnjim satima 19. februara 1980. godine.
Ipak, važno je naglasiti da za ove tvrdnje ne postoje verifikovani istorijski dokazi, te se one i dalje smatraju delom spekulacija i teorija zavere, a ne potvrđenih činjenica.Ipak, sve ove teorije odlučno odbacuje Predrag Lalević, anesteziolog i hirurg koji je godinama brinuo o zdravlju Josipa Broza Tita:
"Vreme koje smo onda objavili kao vreme Titove smrti tačno je u sekundu. Tada je umro, a sve ostalo su gluposti. Lično sam mu isključio aparate. Bio sam njegov lekar od 1964. pa do smrti, i sećam se samo lepih stvari."link
A za to da je on umro pre 4. maja postoji više priča, ali po njima se to desilo nekoliko dana ranije, Čini mi se da se pominjao 28. april u nekoj od nih.
Meni sve to i nije neka teorija zavere. Nebitno dal ja verujem u to ili ne. Nekako mi je logično da su tako nešto uradili - i simulaciju i to da su čekali par dana da objave vest. U toj državi je mnogo toga rađeno kontrolisano, pa gde ne bi i takva krupna stvar kao što je Titova smrt
A kad je vest o Titovoj smrti objavljena, rečeno je i da će žalost trajati 7 dana. To me je načisto dotuklo. To je značilo 7 dana bez crtaća.
Poslednja izmena od moderatora: