Тито нас је баш задужио

Isto posledica komunizma, kao i u Mađarskoj.
Cela Srbija je imala komunizam, pa je ipak "zapadnjačka i evropska" Vojvodina dosta zatucanija i prostija i od npr. zapadne i centralne Srbije, koju bije glas da je najkonzervativnija i najviše nacionalistička u celoj Srbiji.
Mađarska je mngo više kulturno zapadna od Grčke
Diskutabilno. Ipak je Mediteran uvek bio pojam za turobne (evro)azijske stepe i pustare.
Nakon Prvog svetskog rata
Mnooogo pre.

Još su 1830 i neke učene Srbe prečane koji su ovde radili kao činovnici i učitelji nazivali "švabe i nemačkari". Onda guslanja tipa "latini su stare varalice" još od Srednjeg veka i mnogo sličnih primera.
Politički razlozi poput Kosova.
Koje je otišlo ćâ odavno, da se ne lažemo, a i bez njega bi našli neki drugi razlog tipa "neki švabo se u doba Fridriha Barbarose ispišao u baštu srpskog domaćina" .

Cela Srbija je imala komunizam, pa je ipak "zapadnjačka i evropska" Vojvodina dosta zatucanija i prostija i od npr. zapadne i centralne Srbije, koju bije glas da je najkonzervativnija i najviše nacionalistička u celoj Srbiji.

Diskutabilno. Ipak je Mediteran uvek bio pojam za turobne (evro)azijske stepe i pustare.

Mnooogo pre.

Još su 1830 i neke učene Srbe prečane koji su ovde radili kao činovnici i učitelji nazivali "švabe i nemačkari". Onda guslanja tipa "latini su stare varalice" još od Srednjeg veka i mnogo sličnih primera.

Koje je otišlo ćâ odavno, da se ne lažemo, a i bez njega bi našli neki drugi razlog tipa "neki švabo se u doba Fridriha Barbarose ispišao u baštu srpskog domaćina" .
Da se ti kao rimokatolik da ne kažemo papista,doseliš u bilo koji kraj Srbije,niko te zbog tvoje verske pripadnosti ne bi ni popreko pogledao.Srbija je zemlja kosmopolitizma.

Možda je komunizam jače pogodio urbanija područja (Vojvodina nema tipičnih razbacanih, izolovanih sela kao centralna Srbija) od ruralnijih područja centralen Srbije gde se konzervatizam više zadržao.

Džaba kad su imali osmanski prekid pd 500 godina.

Mnooogo pre.

Pa kad pogledaš istoriju nismo ni imali skoro nikad saveznike, ratovi sa svim živima. Kad se ne ratuje sa Vizantijom i Bugarima, ratuje se sa Mađarima koji znali udariti baš tokom ratova sa Bugarima/Grcima, otuda takve fraze o latinima.

Pa o tome i je riječ. Dok je Tito takve zatvarao ljudi su živjeli normalno, koliko je to normalno moglo biti nakon one klaonice od '41 do '45. Evo sad imamo slobodu govoru i na čemu smo.
Jeste bila klanica ali u toj klanici ulogu kasapina imali su Hrvati a klani su Srbi.Razumljivo Brozu kao velikohrvatu nije odgovaralo da se o tome govori pa je izmaštao neke "fašiste" i "antifašiste".

Možda je komunizam jače pogodio urbanija područja (Vojvodina nema tipičnih razbacanih, izolovanih sela kao centralna Srbija)
Poenta je to da je floskula o Vojvodini kao evropskijoj regiji od ostatka Srbije samo prazna priča i mit. U stvari je zatucana i nazadna koliko i krajnji jug Srbije.
Džaba kad su imali osmanski prekid pd 500 godina.
Grci su ipak stali vrlo brzo na noge posle toga, dok vojvođanske ili dalmatinske Srbe ni Habzburzi i ostali ne-Turci nisu učinili Evropljanima.
Pa kad pogledaš istoriju nismo ni imali skoro nikad saveznike, ratovi sa svim živima.
Ajdeeeeee.... kao da ostali u Evropi nisu sve vreme ratovali i to mnogo brutalnije. Nego Srbi uvek vole da sve shvataju lično, da se vređaju, zlopamte i dure.

Jeste bila klanica ali u toj klanici ulogu kasapina imali su Hrvati a klani su Srbi.Razumljivo Brozu kao velikohrvatu nije odgovaralo da se o tome govori pa je izmaštao neke "fašiste" i "antifašiste".

Jedini antifašisti su bili partizani. U ratu su stradali svi. Kakav je to Tito bio veliki Hrvat kada Zapadnu Hercegovinu nije pripojio Hrvatskoj. Isto tako prepolovio je Hrvatsku na dva dijela kod Neuma. To nije napravio nijednoj republici. Svi drugi su imali kompaktni teritorij.

Jedini antifašisti su bili partizani. U ratu su stradali svi. Kakav je to Tito bio veliki Hrvat kada Zapadnu Hercegovinu nije pripojio Hrvatskoj. Isto tako prepolovio je Hrvatsku na dva dijela kod Neuma. To nije napravio nijednoj republici. Svi drugi su imali kompaktni teritorij.
Nije pripojio zapadnu Hercegovinu Hrvatskoj jer bez zapadne Hercegovine Hrvati i hrvatsko cvieće kako je on video Muslimane bili bi apsolutna manjina u NR BiH u odnosu na Srbe pa od sna o Drini kao granici ne bi bi ostalo ništa.
Nije mogao pretpostaviti da će se Muslimani u BiH emancipovati i jednog momenta sukobiti sa svojim cviećarima.
Nije Jozo radio ništa što nije bilo na liniji velikohrvatskih ciljeva.

Moze ta zaduzenost u brojkama i da se uzme ubzir da je tadasnja Jugoslavija drzava za sve ov epatuljke sad
Recimo do 1981 kolika je zaduzenost a kolika pojedinacno drzave posle Tita??
Mogu da se prave takve parelele ali treba uzeti u obzir da je kupovna moć američkog dolara danas oko 10 puta manja nego 1964.Pored toga promenjen je metod utvrđivanja visine zaduženosti jer se sad i zaduženost privatnih kompanija prema inostranstvu uračunava u javni dug.
Sve je to nepotrebno jer je SFRJ poćetkom osamdesetih dakle posle ciganskog veselja,poveriocima saopštila da ne može servisirati svoj dug što je neka vrsta bankrota.Takav slučaj nije ni sa jednom državom koja je proizašla iz SFRJ.

Mogu da se prave takve parelele ali treba uzeti u obzir da je kupovna moć američkog dolara danas oko 10 puta manja nego 1964.Pored toga promenjen je metod utvrđivanja visine zaduženosti jer se sad i zaduženost privatnih kompanija prema inostranstvu uračunava u javni dug.
Sve je to nepotrebno jer je SFRJ poćetkom osamdesetih dakle posle ciganskog veselja,poveriocima saopštila da ne može servisirati svoj dug što je neka vrsta bankrota.Takav slučaj nije ni sa jednom državom koja je proizašla iz SFRJ.
Sta mene briga za dolar
Koliko firmi je radilo??
Sta smo sve od favrika imali??
Sta imamo sad?
Brojke su kamda neumoljive

Sta mene briga za dolar
Koliko firmi je radilo??
Sta smo sve od favrika imali??
Sta imamo sad?
Brojke su kamda neumoljive
Pitao si za odnos visine zaduženosti nekadašnje SFRJ i država koje su prozašle iz te tvorevine.S obzirom da se visina zaduženosti izražava u valuti američki dolar razumljivo je što se u odgovoru na to pitanje spominje američki dolar.
Sad što se tebi odgovor ne dopada sasvim je drugi cipela pa pokušavaš da presmeriš diskusiju na fabrike.Nije smisao postojanja fabrika sam po sebi postojanje fabrika pa čak ni da iste rade.Potrebno je iste proizvode robu koja je po kvalitetu i ceni konkurenta na domaćem i svetskom tržištu.
Ne znam zašto sve ovo pišem kad si ti Kiki jedan blento na kub.blećak :mrgreen:

Poenta je to da je floskula o Vojvodini kao evropskijoj regiji od ostatka Srbije samo prazna priča i mit. U stvari je zatucana i nazadna koliko i krajnji jug Srbije.
Vojvodina jeste kulturno najviše zapadna u Srbiji. Zašto politički nije zapadna je kriv komunizam koji je u Srbiji bio sve do 2000. i devedesete. Slično je i sa ostatkom Srbije.

Grci su ipak stali vrlo brzo na noge posle toga, dok vojvođanske ili dalmatinske Srbe ni Habzburzi i ostali ne-Turci nisu učinili Evropljanima.
Komunizam je uništio srpski demokratski potencijal koji je bio visok pre komunizma. Komunizam u Srbiji je bio centralni jer je Srbija bila glavna republika, takođe druge republike se lakše oslobodile komunizma jer su svoju nezavisnost od SFRJ mogle da poistovete i sa borbom protiv komunizma, dok se u Srbiji pojavio kontraefekat gde je odbrana Jugoslavije automatski značila i odbranu komunizma. Zato se nikad nije ni pojavio veći antikomunistički pokret nego su se komunisti lakše utopili u nove vlasti i evo ih sad i dalje vladaju kroz SNS. Mnogo nas je uproastilo tih 55 godina komunizma. Žao mi je što to ne vidiš kao glavni uzrok sadašnjeg stanja nego ideš u nekakvu dalju istoriju koja nema veze sa sadašnjim stanjem.

Ajdeeeeee.... kao da ostali u Evropi nisu sve vreme ratovali i to mnogo brutalnije. Nego Srbi uvek vole da sve shvataju lično, da se vređaju, zlopamte i dure.
Srbi nisu zapadni narod ali bez komunizma bi se mnogo više približili zapadu, to je poenta.

Pitao si za odnos visine zaduženosti nekadašnje SFRJ i država koje su prozašle iz te tvorevine.S obzirom da se visina zaduženosti izražava u valuti američki dolar razumljivo je što se u odgovoru na to pitanje spominje američki dolar.
Sad što se tebi odgovor ne dopada sasvim je drugi cipela pa pokušavaš da presmeriš diskusiju na fabrike.Nije smisao postojanja fabrika sam po sebi postojanje fabrika pa čak ni da iste rade.Potrebno je iste proizvode robu koja je po kvalitetu i ceni konkurenta na domaćem i svetskom tržištu.
Ne znam zašto sve ovo pišem kad si ti Kiki jedan blento na kub.blećak :mrgreen:
Moze brojke,jbg mozda nisam u pravu?
Pa posle da vidimo zbog cega napad na mene i to da serendam
Iznesi brojke?
Moj Grubane uporedjujes drzavu sa kolonijama

Ne umeš ti da čitaš ni brojeve.
Jugoslovenski dug od 16 milijardi dolara je svakako veoma mala suma u odnosu na sadašnje dugove zemalja-naslednica bivše Jugoslavije.
Sve postjugoslovenske države imale su veoma nisku zaduženost u trenutku kada su se osamostalile, jer su i dugovi, koje su nasledile, bili mali. Jugoslaviji nisu bili problem dugovi. Problem je bio privredni i politički sistem.
Od 2000. do danas mi smo se zadužili 37,7 milijardi eura. Dakle, za svega 16 godina. Naš deficit na računu robne razmjene sa inozemstvom svake godine je bio pet milijardi dolara. I nikad se nije spuštao. Mi smo destruirali vlastitu gospodarsku strukturu, a stranci koji ovdje dolaze investiraju samo u marginalne kapacitete koje neće dopinijeti razvoju Hrvatske, a slično je i u Srbiji. I onda ćemo mi de facto biti periferija.

Činjenica je da je u Jugoslaviji inozemni dug bio oko 30 posto BDP-a. Danas je on u Hrvatskoj 104 posto BDP-a.​

Vojvodina jeste kulturno najviše zapadna u Srbiji.
Nije, već Beograd i to pre svega grozni krug dvojke.

Eventualno Novi Sad (ne ceo) i to je to.
Zašto politički nije zapadna je kriv komunizam
Bio je komunizam u celom varšavskom bloku, ali se nakon pada istog sve to manje-više uspešno integrisalo u šire okruženje, tj. Evropu.
Komunizam je uništio srpski demokratski potencijal
Koji je ionako bio i pre nizak.
Srbi nisu zapadni narod
Uvek mogu da postanu evropski narod u pravom smislu te reči, ali ni pozicija ni opozicija nema ni volju ni želju za to.

Zato su ti što bi kao da smene i zamene SNS u suštini ista banda. Kurta i Murta. Računajući i omladinu i studentariju.
ali bez komunizma bi se mnogo više približili zapadu, to je poenta.
Četnici bi tek drndali o "specijalnim i neraskidivim vezama Rusije i Srbije", na konto panslavizma i panortodoksizma.

Jugoslovenski dug od 16 milijardi dolara je svakako veoma mala suma u odnosu na sadašnje dugove zemalja-naslednica bivše Jugoslavije.
Sve postjugoslovenske države imale su veoma nisku zaduženost u trenutku kada su se osamostalile, jer su i dugovi, koje su nasledile, bili mali. Jugoslaviji nisu bili problem dugovi. Problem je bio privredni i politički sistem.
Od 2000. do danas mi smo se zadužili 37,7 milijardi eura. Dakle, za svega 16 godina. Naš deficit na računu robne razmjene sa inozemstvom svake godine je bio pet milijardi dolara. I nikad se nije spuštao. Mi smo destruirali vlastitu gospodarsku strukturu, a stranci koji ovdje dolaze investiraju samo u marginalne kapacitete koje neće dopinijeti razvoju Hrvatske, a slično je i u Srbiji. I onda ćemo mi de facto biti periferija.

Činjenica je da je u Jugoslaviji inozemni dug bio oko 30 posto BDP-a. Danas je on u Hrvatskoj 104 posto BDP-a.​

Hrvatu, premda se slažem sa tvoijim zaključcima koristiš pogrešan postupak dokazivanja . Postotak duga prema BDP- ne zavisi samo od veličine duga već i od inflacije , što je veća inflacija to je manji postotak . Dakle upotrebi drugi dokazni postupak ili upotrebljeni postupak modifikuj uvodeći u jednačinu još jedan činbenik; inflaciju.

Poslednja izmena:
Komunizam je glavni uzrok svega lošeg u današnjoj Srbiji, sporedni razlog je negativan uticaj modernog zapada.

Oba kancerogena, maliciozna uticaja su dovela do uništenja naše kulture. Zato su Srbi danas ovako pohlepan, nemoralni, materijalistički čopor

Епа,... да нису Амери наоружали Тита и издали Дражу , не би било ни Црвеног терора, ни испирања мозга треће генерације

Hrvatu, premda se slažem sa tvoijim zaključcima koristiš pogrešan postupak dokazivanja . Postotak duga prema BDP- ne zavisi samo od veličine duga već i od inflacije , što je veća inflacija to je manji postotak . Dakle upotrebi drugi dokazni postupak ili upotrebljeni postupak modifikuj uvodeći u jednačinu još jedan činbenik; inflaciju.
Daleko sam ti ja od Hrvata,u Titovo vreme sam bio dete pa mi nit smrdi nit mirise,i dalje smatram da drzava koja ima sve svoje je drzava a ovo danas su kolonije
Jbg brojke su neumoljive sve ostalo je proseravanje

Back