TISUĆLJETNA HRVATSKA KULTURA

Ne znam za grad, ni koji je to grad, ali znam da u najvećoj katedrali u Minhenu na zidu piše: "Bože sačuvaj nas kuge, gladi i Hrvata." Naravno, treba znati i zašto to piše. Godine 1848. i 1849. Evropu je potresla buržoaska revolucija. Najžešća je bila u nemačkim zemljama, posebno u Bavarskoj. Neki krajevi Austrije kao i ostale zemlje bile su zadovoljne feudalnim poretkom i postali su kontrarevolucionari. Hrvatska, austrijska provincija, bila je jedna od njih. Josip Jelačić, tadašnji hrvatski ban, kontrarevolucionar, sakupio je vojsku od oko 100.000 Hrvata i krenuo na Bavarsku da uguši revoluciju. Zverstva koja su oni počinili nad nemačkim civilima prevazilaze ljudsku maštu. Karl Marx, osnivač komunizma a tada mladi novinar, zatekao se u Minhenu kada su ga zauzele hrvatske kontrarevolcionarne snage, i za list za koji je tada radio napisao je kako u selima kroz koja su prošli ni pile nije ostalo živo. I zaključio da su Hrvati otpad Evrope.

Na nekim od mapa koje sam našao na netu. Nisu srpske već strane hrvati se označavaju kao Slavicized tj. slovenizirani narod ali ne i slovenski.

Dakako ima dosta avara jer je kod njih zastupljena preko 2/5 I haplogrupa DNKa koja je karakteristična za Avare, Ugro-fince i ostala ranije tursko-mongolska plemena izmešana sa slovenima i drugim narodima u Evropi.
Mada, da ne grešim, u odnosu na nas kod njih danas ima više i R1a haplogrupe karakteristične za slovene.

HRVATI

Prva imena vladara koja se javljaju u hrvatskoj istoriji su takođe imena karakteristična za avare i ostala plemena koja su došla iz Azije (Tuga, Vuga, Klukas, Lovelos, Hrvotas, Muhlo, mada podsećaju i na neka imena baltičkih naroda (Litvanci, Letonci).

SRBI
Prva imena zabeležena kod srba su slovenska i ista kao i u češkoj, slovačkoj danas recimo. Doduše nešto kasnije od hrvatskih.
(po Konstantinu Profirogenitu posle dolaska slovena na balkan sledeći srpski vladar zvao se: Višeslav, njega nasleđuje Radoslav pa Prosigoj pa Vlastimir)

Jedna od najogavnijih metoda za ubijanje, izumljena je u NDH pre skoro 70 godina. Cuveni srbosjek, oruzje za klanje, u nizu bestijalnosti kojim je ovaj narod na zalost uvek bio veoma sklon.

Oduvek me je fascinirala tolika krvozednost ustaša - neverovatno je da jedan narod može toliko da bude bestijalan, da bi na kraju gurao svoju sramotu pod sag, praveci se da su kandidati za uzorne Evropljane.

Gde se može naći vise o ovom sramnom izumu? U kojim je publikacijama moguće procitati detalje u vezi takmicenja u klanju, te gde je moguće naći transkript vlade NDH u kome se narucuje srbosjek iz fabrike Solingen u Nemackoj?

Hrvati su jedini narod na svetu cija je kreativnost u najvecoj meri u krvozednim metodama izivljavanja nad Madjarima, nad Nemcima protestantima, Srbima, Italijanima - svejedno.

evo kako su ih prikazali italijani - cuveno pismo Aleksandra Luzana, italijanskog generala, Musoliniju:

„Duče! Moja bezgranična odanost prema Vama mi, nadam se, daje za pravo da, u nečemu, odstupim od strogog vojničkog protokola. Zato i žurim da Vam opišem jedan dogadjaj kojemu sam, unazad tri sedmice, lično prisustvovao.
Obilazeći sreska mesta Stolac, Čapljinu i Ljubinje (između 60 i 130 km severno od Dubrovnika) – saznam od naših obaveštajnih oficira da su Pavelićeve ustaše, prethodnog dana, počinile neki zločin u jednom selu (Prebilovci), i da će, kada se to pročuje, okolni Srbi ponovo da se uznemire.
Nedostaju mi reči da opišem ono što sam tamo zatekao. U velikoj školskoj učionici, zatekao sam zaklanu učiteljicu i 120 njenih učenika! Nijedno dete nije bilo starije od 12 godina! Zločin je neumesna i nevina reč – to je prevazilazilo svako ludilo! Mnogima su odsekli glave i poredjali ih po djačkim klupama. Iz rasporenih utroba ustaše su izvukle creva i, kao novogodišnje vrpce, rastegli ih ispod plafona i ekserima ukucali u zidove! Roj muva i nesnošljiv smrad nisu dozvoljavali da se tu duže zadržimo. Primetio sam načeti džak soli u ćošku i zgranuto ustanovio da su ih klali polako, soleći im vratove! I taman kad smo odlazili, u zadnjoj klupi se začulo dečje krkljanje. Pošaljem dvojicu vojnika da vide šta je. Izneli su jednog djaka, još je bio u životu, disao je sa napola presečenim grkljanom! Svojim kolima odvezem to jadno dete u našu vojnu bolnicu, povratimo ga svesti i od njega saznamo punu istinu o tragediji.
Zločinci su najpre, na smenu, silovali učiteljicu Srpkinju (ime joj je Stana Arnautović) i onda je, pred decom ubili. Silovali su i devojčice od osam godina. Za sve to vreme, pevao je silom dovedeni orkestar cigana i udarao u tambure!
Na večnu sramotu naše, rimske crkve – i jedan božji čovek, jedan župnik, u svemu tome je učestvovao! Dečak koga smo spasili, brzo se oporavio. I čim je rana zarasla, našom nepažnjom pobegao je iz bolnice i otišao u svoje selo, da traži rodbinu. Poslali smo patrolu za njim, ali uzalud; našli su ga na pragu kuće zaklanog! Od hiljadu i nešto duša, u selu više nema nikoga! Istoga dana (to smo otkrili kasnije) kad je izvršen zločin u školi, ustaše su pohvatale još 700 stanovnika sela Prebilovci i sve ih bacili u jamu ili na životinjski način na putu do jame pobili. Spasilo se samo oko 300 muškaraca: jedino je njima uspelo da probiju ustaški obruč oko sela i da pobegnu u planinu! Tih 300 preživelih jače je od najelitnije Pavelićeve divizije. Sve što su imali da izgube, oni su izgubili! Decu, žene, majke, sestre, kuće, imovinu. Čak su i straha od smrti oslobodjeni. Smisao njihovog života je jedino u osveti, u strašnoj osveti njih je, u neku ruku i stid što su preživeli! A takvih sela, kao što su Prebilovci, puna je Hercegovina, Bosna, Lika, Dalmacija.
Pokolji Srba su dostigli takve razmere da su, u tim krajevima, zagadjeni i mnogi vodeni izvori. Iz jednog vrela u Popovom Polju, nedaleko od jame u koju je bačeno 4.000 Srba, izbijala je crvenkasta voda, lično sam se u to uverio! Na savest Italije i naše kulture pašće neizbrisiva mrlja, ako se, dok je vreme, ne distanciramo od ustaša i ne sprečimo da se nama pripiše da podržavamo bezumlje!”

a moj iluminat šta ti sve nabroji to ni pas nebi poija..

da hrvati su izdanci samog belzebuba i da završimo to tvoje baljezganje, vjerojatno se pri ulasku u Hrvatsku prekrstiš bar tri puta da te nebi ko zakla....:roll:

p.s. dobronamjerno ti savjetujem da posjetiš kojeg kvalitetnog doktora, jer si očiti produkt neke Psychopatie Sexualis..

pozdrav svim normalnima bez obzira na nacionalnost

evo kamenja dokaza :lol:

http://p202.ezboard.com/HRVATSKO-KAMENJE-I-ZNAMENJE/fistorijabalkanafrm11.showMessage?topicID=533.topic

da poznata grčaka imena, branimir zvonimir, tomislav, držislav, pogotovo u katoličkim crkvama :roll:
:

pozdrav

Ne razumem. Koliko vidim, na ovoj temi je pisano o ustaskim, tj hrvatskim zlocinima nad Srbima u II sv. ratu. Ukoliko imas dokaze protiv toga, iznesi.
Te katedrale, hrvati pre amebe, kao i opsta hrvatska istorija su mi deseta rupa na svirali. Sto se mene tice, do 1941 nista imali drzavu, obnovili ste je 1995, sve u krvi i genocidu nad zenom i decom, stvarno dosta o "slavnoj tisucljtnoj" povijesti......

тако се зове град где им је забрањен улазак?

kad već spominješ Magdeburg...

Ferdinand II. (1578-1637) i Hrvati u Tridesetogodišnjem ratu

Suvremenici opisuju Ferdinanda kao plavookog, korpulentnog muškarca srednje visine. Odijevao se po španjolskoj modi, a kao i ostali Habsburzi govorio je više jezika. Volio je glazbu i vjersku literaturu, ali mu je najveću zabavu priređivao lov. Tako je jednom prilikom u lovu upoznao i mladog Petra Zrinskog, koji je jednim udarcem mača odrubio glavu sedmogodišnjem vepru. Ferdinand je, kažu, bio zadivljen Petrovom snagom, jer sam nije mogao ni podići njegov mač.

Kao i mnogi drugi Habsburzi, Ferdinand je također povremeno pokazivao znakove neodlučnosti, što su iskoristili isusovci i stavili ga pod svoj jaki utjecaj. Ipak, u teškim je vremenima Tridesetogodišnjeg rata znao postupiti i odlučno, pogotovo kada se radilo o zaštiti katoličke vjere i crkve.

Malo nakon izbora za cara 1619. u Frankfurtu, Ferdinand je postigao svoj prvi i najveći uspjeh. Vojska katoličke Lige, stvorena kao protuteža protestantskoj Uniji, pobijedila je pod zapovjedništvom proslavljenog maršala Tillyja češke čete u bici na Bijeloj Gori, 5. studenog 1620. Nije sasvim sigurno, ali izgleda vjerojatno da su na katoličkoj strani u bici sudjelovale i hrvatske čete. Pobjeda je značila početak brze i djelotvorne rekatolizacije češkog kraljevstva, a staro je plemstvo, dobrim dijelom likvidirano ili osiromašeno, zamijenjeno novim i vjernim Ferdinandovim službenicima. Pobunu protiv svoje vlasti smatrao je Ferdinand jednostranim raskidom ugovora između staleža i vladara, pa je staleže lišio političkih prava. Tako je Češka postala prva habsburška zemlja u kojoj je počeo djelovati apsolutizam, a kako je kralj ukinuo pravo staleža na izbor vladara, pretvorila se Češka u nasljedno kraljevstvo.

Već 1619. ban Nikola Frankopan dobio je nalog da digne vojsku sastavljenu od seljaka i haramija, te da se s njome pridruži carskom generalu Boucquoiu u Moravskoj. Iduće je godine sabor ponovno odobrio novačenje, a Ferdinand je zamolio hrvatske staleže da dopuste upotrebu te vojske u ratu protiv pobunjenog erdeljskog vojvode Ga'bora Bethlena. Sabor je pristao, ali je želio iskoristiti priliku da od kralja ishodi uklanjanje svih njemačkih viših časnika na Vojnoj krajini. Iako je Ferdinandu vojska nužno trebala, ipak nije pristao na takve ustupke. Hrvatske su čete, sastavljene od pješaka i lake konjice, stavljene pod zapovjedništvo grofa Giovannija Lodovica Hectora Isolana, koji će se otada pa do svoje smrti zvati generalom Hrvata. Pod njegovim će vodstvom Hrvati sudjelovati u mnogim bitkama i odnijeti mnoge pobjede.

Za daljnje se novačenje protiv protestanata napose zalagao Juraj Zrinski, koji je i sam tek nedavno prešao na katoličku vjeru. Sabor je i 1622. odobrio uzimanje vojnika za carsku vojsku.

Ferdinand je svoju apsolutističku politiku htio provesti i u Njemačkoj, gdje je buntovnom falačkom knezu izborniku i, kratko vrijeme prije bitke na Bijeloj Gori, češkome kralju Friedrichu oduzeo imanja i elektorski glas. Pri tome nije poštivao zakone carstva, što je protiv njega okrenulo i neke od njegovih dotadašnjih protestantskih privrženika. U rat na protestantskoj strani ulaze Ujedinjene provincije i danski kralj Kristijan IV, a pomažu ih Velika Britanija pod Jamesom I. i katolička francuska diplomacija što ju je vodio kardinal Richelieu. Uz to je Ferdinanda ugrožavao i Bethlenov ustanak. Na katoličkoj se strani uz cara bore Španjolska i Bavarska, dakako uz papinu podršku.

Kako je vojska pod Tillyjem pripadala Ligi, pokrenuo je Ferdinand još i vlastitu vojsku pod zapovjedništvom darovitog vojskovođe, češkog plemića Albrechta Eusebiusa von Wallensteina, pod čijim će se zapovjedništvom proslaviti i hrvatske čete diljem europskoga ratišta. Već 1623. koristio se Wallenstein Hrvatima protiv Bethlena, upotrijebivši navodno do 35 000 lakih konjanika.

Osim četa pod Wallensteinom i Isolanom, na carskoj su se strani borile i dvije pukovnije Jurja Zrinskog i Franje Orehoczyja. Hrvatski su konjanici stekli slavu prilikom osvajanja Heidelberga i Göttingena, a na sjeveru su doprli sve do Hollsteina, otoka Rügena i Stralsunda.

Prve su godine ratovanja bile izrazito naklonjene katolicima. Tilly i Wallenstein odnijeli su niz pobjeda, osvojivši cijeli sjever Njemačke. Bethlen je bio prisiljen 1627. potpisati Požunski mir, a dvije godine kasnije i danski je kralj odustao od daljnjeg ratovanja, prisiljen obećati da se više neće miješati u njemačke prilike.

U tom je trenutku izgledalo da je rat riješen u Ferdinandovu korist, jer su protiv njega stajali još samo ostaci razbijenih protestantskih vojski. No, tada je gorljivi katolik, najžešći protureformator među Habsburzima, učinio veliku grešku. Pod utjecajem svojih radikalno katoličkih savjetnika izdao je Edikt o restituciji, kojim je naredio da se Katoličkoj crkvi vrate svi posjedi što su joj bili oteti nakon Augsburškog mira 1555. Tim je nerazboritim korakom okrenuo protiv sebe mnoge njemačke knezove čija se moć zasnivala upravo na posjedima otetima crkvama i samostanima tijekom reformacije. Među njima je najutjecajniji bio saski izborni knez Johann Georg I. Reakcija je došla vrlo brzo: 1630. sabor u Regensburgu odbija izabrati Ferdinandova sina Ferdinanda III. za njemačkog kralja, a car se mora obvezati da će iz službe otpustiti moćnog Wallensteina i smanjiti broj svojih vojnika.

Ova je posljednja odluka bila kobna, jer se u tom trenutku na sjeveru Njemačke iskrcao švedski kralj Gustav II. Adolf na čelu tada najbolje vojske u Europi, financirane uglavnom francuskim novcem. U pohodu prema sjeveru, ususret švedskome kralju, Tilly je opsjeo i uništio Magdeburg, što je samo uvećalo otpor protiv Lige. U napadu na Magdeburg sudjelovali su i Hrvati, kasnije optuživani za strašne zločine protiv magdeburških građana. Loš je glas pratio Hrvate zapravo tijekom čitava rata, iako se po svemu sudeći nisu ponašali nimalo gore od drugih vojski. No, bojištima Europe širila se i fama o njihovoj neranjivosti: ostalo je zabilježeno vjerovanje neprijateljskih vojnika, da u Hrvate nema smisla pucati, jer im tanad ne može nauditi.
Katolici su 17. rujna 1631. u bici kod Breitenfelda blizu Leipziga doživjeli težak poraz od Šveđana. U bici su se istaknuli hrvatski konjanici, razbivši dvije saske pješačke pukovnije, te su ostali gotovo jedini dio carske vojske koji tom prilikom nije stradao.

Sabor je te godine odlučio uskratiti dalju pomoć Ferdinandu. Čini se da je i Hrvatska bila već potpuno iscrpljena, a zbog stalne opasnosti od Turaka držali su staleži nerazumnim odaslati sve vojno sposobne muškarce na njemačka ratišta.

Hrvatsku Tridesetogodišnji rat nije pogodio izravno. Na njezinom području nije bilo ratnih razaranja i pustošenja, ali su tisuće Hrvata stradale na bojištima od Baltičkog mora do Bavarske i od Pariza do Erdelja. Uz hrvatsko su ime otada ostali vezani pojmovi straha i slave, a uspomena na njih živi i danas u švedskoj usmenoj tradiciji.

pozdrav ;)

Stvarno nisam imao strpljenja da procitam sve sto je ovaj lik sto je napravio temu napisao... ali samo znam da kazem da od te tisucletne kulture nema nista... pa prve hrvatske novine su bile pisane na Slovenackom jeziku a i sami smo svedoci da nemaju ni svoj jezik a kamoli kulturu koriste Srpski tacnije unakazeni Srpski jezik koji nazivaju Hrvatskim , mislim sta reci!!!

tzv.srbi su nista drugo do do miks bugara i turaka koji govore turciziranim Hrvatskim jezikom.

dok su tzv.slovenci nista drugo do etnicki Hrvati
koji su plai pod franke i tako se odhrvatili.

najveci "srbski" nacionalista,seselj,je etnicki Hrvat.

najveci "slovenacki" nacionalista,jelencic je etnicki Hrvat.

cemu jos ista komentirat!?

Srbi su najstariji narod na Balkanu! Svi koji su dosli posle Srba mogu da se deklarisu kao neki hrvati,bugari,slovenci, "mix" (sta god to znacilo).... hrvatski jezik je srpski sa izmisljenim frazama i izrazima koji su uzeti iz slovenskih jezika

Stvarno nisam imao strpljenja da procitam sve sto je ovaj lik sto je napravio temu napisao... ali samo znam da kazem da od te tisucletne kulture nema nista... pa prve hrvatske novine su bile pisane na Slovenackom jeziku a i sami smo svedoci da nemaju ni svoj jezik a kamoli kulturu koriste Srpski tacnije unakazeni Srpski jezik koji nazivaju Hrvatskim , mislim sta reci!!!

Nisi puno bolji od postavljača ove stupidne teme! Neznanje te ne opravdava.

Što učite u školi???

Google -kratki tečaj,Marko Marulić, Bartol Kašić............

Slucajno sam citala sta pise na hrvatskim forumima o nama i osecala sam se prozvanom.Uopste,blatimo jedni druge i svi misle da su SAMO oni u pravu.Ma koliko to smetalo obema stranama,imamao toliko slicnosti,kloiko razlilka
Trebamo da prestanemo da se uzajamno mrzimo.Bez obzira na broj mrtvih dusa i unistenih porodica sa obe strane.

tzv.srbi su nista drugo do do miks bugara i turaka koji govore turciziranim Hrvatskim jezikom.

dok su tzv.slovenci nista drugo do etnicki Hrvati
koji su plai pod franke i tako se odhrvatili.

najveci "srbski" nacionalista,seselj,je etnicki Hrvat.

najveci "slovenacki" nacionalista,jelencic je etnicki Hrvat.

cemu jos ista komentirat!?

Mi smo juzno slovensko pleme koje je nezavisno o Hrvata u etnickom smislu, nekazem da nije bilo mesanja ali su Slovenci Slovenci...

seti se ti malo istorije, seti se karantanije seti se zajednicke dezele sa narodom koji se danas naziva sto cesi sto slovaci

ma SRBIJA JE KEVA ZA VAS SVE ustaso!!!

nagledaj se i naslusaj sta je Slovenija i koliko je velika !!!

sto se Srba tice Sami ce ti reci sta misle o tome kad im neko kao ti kaze da su Srbi zapravo Hrvati!!!

Back