Tirokafteri - grčka salata od koje je nastao urnebes

Obicandosadanlik

Aktivan član
Poruka
1.023
Jel ste probali grčki urnebes koji se zove Tirokafteri?

Razlika u odnosu na srpsku kopiju je da u grčkom originalu idu ne samo sir već i grčki jogurt, a u nekim varijantama origano i limunov sok.
Pod uticajem ove grčke salate je 1920ih izmišljen Urnebes u jednoj kafani u Nišu.
1000020057.jpg
1000020058.jpg

Da. Vlasnica restorana Galija je 1926. nekom gostu poslužila tu salatu i on je izjavio da je urnebesno dobro i od tog trenutka se zove Urnebes.
Nisam posetila ovu kafanu, sad baš tražim.
Znam gde je naravno, ali nikada nisam tu bila.

1938. piše Vikipedija počela s radom, otprilike kad i “Stara Srbija” ako se ne varam.

Фан фект, и група Галија је узела име од ресторана. :)
Taj restoran je među prvima u Srbiji takođe posluživao šopsku salatu. Moj otac je kao vojnik JNA 1971/72 u restoranu Galija probao prvi put šopsku dok još nije bila popularna u ostatku Srbije. Prvi je valjda bio Motel Predejane kod Grdelice gde su šopsku uveli krajem 60ih.

Ne znam gde si i šta imaš da kupiš tu.
Ne treba limuna tu, ni jogurta.
Sir neki mekaniji, kremasti, da može poput krem sira da se spoji, nagnječi, aleva, beli luk sitno…malo ulja.
Tu sam u zlocinackoj agresorskoj zemlji 🤗
U princupu ovde se trose tvrdi sirevi, ali se nadje i neki meksicki mekanijeg tipa, ricotta ili mascarpone...svakako i klasican krem sir ali mi to nesto ne zvuci kao dobitna kombinacija.
A jel moze i malo feta sira da se doda?

U princupu ovde se trose tvrdi sirevi, ali se nadje i neki meksicki mekanijeg tipa, ricotta ili mascarpone...svakako i klasican krem sir ali mi to nesto ne zvuci kao dobitna kombinacija.
Onda meksički neki.
Mada može i feta, stvarno je malo bitno.
Bitno da ti se ukus sira dopada, jer je to zapravo i jedini sastojak.

Pa feta je u original receptu. Samo Grci dodaju i Grčki jogurt. A to u Srbiji nema pa je naša verzija bez toga.

Back