Tinktura od belog luka za snižavanje krvnog pritiska recept za stari narodni lek

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.310
beli-luk-Shutterstock_1009473931-1-910x573.jpg

Beli luk se u narodu od davnina koristito kao lek pri svakoj pojavi epidemija opasnih zaraznih bolesti (kolera, tifus, dizenterija),
a danas se najviše uzima kao prirodni tretman za stanja koja su u vezi sa zdravljem srca i kardiovaskularnim sistemom

Tinktura od belog luka kojom se snižava povišen krvni pritisak samo je jedan od narodnih lekova koji se od davnina koristi za tretman mnogih bolesti. Beli luk (Allium sativum) se u narodu od davnina koristito pri svakoj pojavi epidemija opasnih zaraznih bolesti (kolera, tifus, dizenterija) dok se danas u narodnoj medicini najviše koristi
za stanja koja su u vezi sa zdravljem srca i celokupnim kardiovaskularnim sistemom.

Beli luk smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti
Beli luk se od davnina koristi u medicinske svrhe zbog svoje lekovitosti, posebno zbog antioksidativnih, antifungalnih, antivirusnih i antibakterijskih svojstava. Poznat je i kao namirnica koja na prirodan način jača imunitet i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, napada astme, prehlade ili gripa, abnormalnog gubitka kose, karcinoma ili nekih stanja kože.
Beli luk proizvodi hemikaliju zvanu alicin koji je najzaslužniji za lekovitost ovog ploda, a od njega potiče i intenzivan miris. Brojna naučna istraživanja dokazala su
da je beli luk antifungalno sredstvo, a to svojstvo sprečavanja gljivičnih infekcija pripisuje se alicinu – jedinjenju koje nastaje kada se svež čen belog luka zgnječi ili isecka.
Pored alicina, svež beli luk sadrži antioksidativne vitamine i minerale kao što su vitamin C, cink i selen.

Od belog luka pravi se tinktura, sirće, sirup, macerat…
U narodnoj medicini beli luk se koristi svež ili u obliku tinktura, macerata, sirćeta, sirupa ili tableta, obično se koristi za snižavanje visokog krvnog pritiska, visokog nivoa holesterola ili drugih masnoća u krvi i protiv zadebljanja arterija. Takođe se koristi za tretman bolesti disajnih organa – za hronični bronhitis, kašalj, kijavicu, za jačanje organa za varenje i regulisanje stolice, lečenje raznih kožnih bolesti, protiv opadanja kose…

Još u 19. veku francuski hemičar i mikrobiolog Luj Paster ispitao je upotrebu svežeg soka belog luka kao potencijalnog antibakterijskog sredstva i otkrio da je beli luk sposoban da ubije bakterije na isti način kao i penicilin. Zbog toga se beli luk mnogo koristio kao antibakterijski agens za dezinfekciju i zarastanje rana tokom Drugog svetskog rata i smatrao se „prirodnim penicilinom”. Od tada, nekoliko istraživačkih studija potvrdilo je antibakterijska i antivirusna svojstva belog luka.

Tinktura od belog luka – recept za snižavavanje visokog pritiska
Za snižavanje povišenog krvnog pritiska poznata u narodnoj medicini je tinktura od belog luka.
Za pravljenje tinktura uvek se koristi alkohol i određena biljka pa se tako dobija tečni prirodni ekstrakt.
Za tinkturu protiv visokog pritiska potrebno je:

50 grama belog luka
120 ml alkohola od 90 procenata.

Očišćen beli luk, odnosno čenove luka stavite u opranu staklenu teglu, dodajte alkohol i ostavite da odstoji 20 dana. Nakon tog perioda dobijenu tinkturu procedite i sipajte tečnost u flašicu sa pipetom. Tretman započnite uzimanjem po 15 kapi tinkture ujutru i uveče, pre jela. Kapi se nakapaju u malo vode i popiju. Savet je da se svakog dana doza poveća za po 2. kapi dok ne dođete do 25 kapi dnevno i ne potrošite svu pripremljenu količinu.

Pacijenti koji već koriste lekove, pre početka korišćenja tinkture, trabalo bi da se posavetuju sa svojim lekarom.
link

samo da vam kazem da sam progledao sa ekstraktom divljeg belog luka, pritisak ne smem ni da kazem

javljam kada ispijem celu bocicu, ide po 20 kapi, 2x na dan, a ako ne uspe, onda lekovi za pritisak, sta cu drugo, ali vec mi je bolje, zivnuo sam, ma i noge me ne bole vise, odlican lek,... javljam se oipet, tek sam poceo... e, da sam znao za ovo ranije, ali ono jes nije mi ni trebao, ili nisam ni znao da mi treba... pazite, nemamoi mi pojma u stvari sta i kako treba da se zivi..narocito mi koji ne vodimo racuna
The health benefits of wild garlic
  • Protection against inflammation.
  • Increases immune function.
  • Natural antibiotic and antiviral properties.
  • Antioxidants that may improve cognitive function and bone health.
  • Diuretic and detoxifying properties.
  • Lowers “bad” cholesterol to protect against heart disease.
More items...

May 2, 2024

Poslednja izmena:
ekstrakt - kapi divljeg belog luka, verovatno moze i obican, su tako dobre, da ja nemam reci, narocito za nas starije koji nismo imali zdrave navike da tako kazem, tj. imali smo nezdrave navike ceo zivot

The main health benefits of wild garlic and alliums may include:

Nina, ovo sam pravila roditeljima.
Bio je naziv ' stari tibetanski lek.
Trebalo je 300 gr belog luka usitnjenog u drvenoj ili staklenoj posudi, bez dodira sa metalom,i 300 ml alkohola po postupku kako si napisala.
Kada odstoji u tegli, procedi se i drži na hladnom.
Počinje se sa 1 kapi tinkture, svaki sledeći dan kap više do 25 kapi.
Od 25te kapi se svaki dan smanjuje po jedna dok se stigne do 1 kapi.
Ostatak tinkture svaki dan 25 kapi.
Ko izdrži i popije sve, pravi pauzu od nekoliko godina.
Tinktura je jaaaka, ljuta, neprijatna i teško se podnosi.

Osim za pritisak, dobra je za vid, holesterol i nosi dosta benefita.
Otac je izdržao, bio disciplinovan, majka je počela i odustala.
Ja sam probala.🤢

pa, izgleda da da, samo se malo osecao kao na beli luk, ali uopste nisu jake

koliko ja vidim deluju na isto kao i obican beli luk, ali ne znam, mislis da je sremus slabijeg dejstva?
ja javljam kada ispijem ovu bocicu, ali slab je uzecu ih jos nekoliko, prvi utisak je da sam progledao, ma skocio sam na noge lagane, ODLICAN JE, ja sam u usa, kazu indijanski lek, ... ja sam sad za lekove za pritisak, reuma, godiste, ali da sam za ovu tinkturu znao...uf, ma ne osetis toih 20 kapi u casi vode, nikakav problem da se sve popiju
https://www.rts.rs/lat/magazin/Zdra...ji-ce-ocistiti-i-zastititi-nas-organizam.html

Kapi od sremuša​

Kapi od sremuša za čišćenje krvnih sudova, protiv povišenog holesterola i visokog pritiska, preventivno deluju protiv srčanog i moždanog udara.

Sto grama što svežijih listova sremuša doboro oprati, iseckati i staviti u čistu teglu, pa preliti sa 300 mililitara sedamdesetoprocentnog alkohola. Teglu dobro zatvoriti, promućkati i ostaviti na tamnom i hladnom mestu dve nedelje, uz češće mućkanje.

Nakon dve nedelje tečnost procediti, ostaviti da se izbistri, pa pažljivo odliti od eventualnog taloga. Sipati u čiste staklene bočice i čuvati na tamnom mestu.

Pije se tri puta na dan po 15 kapi razmućenih u mlakom čaju od lanenog semena.

Poslednja izmena:
Verovatno da je to to.
Videla sam u zdravoj hrani ih ima.
Ja ni sremuš ne mogu, smeta mi taj miris belog luka.
Poslednjih desetak godina baš mi smeta miris belog luka, ranije nije bilo tako.
pa ni ja ne jedem beli luk, treba da me boli stomak jos , ali tinktura se skoro ni ne oseti, ovde kosta 4 ili 5 dolara, pise za mesec dana, ali ja cu da je sredim ocas posla, kazem ti prvi utisak fenomenalan za nas 50+ godina... sta da ti kazem prvi termin kod lekara za dve nedelje tek, ja sam imao opciju ili da mi se neko smiluje i da mi njegove tablete za pritisak, ili da odem u hitnu pomoc, pa da me oporave... ja nisam ni znao da imam pritisak, nego sam trpeo mesec dana bol u peti, i eto ti ga sad... mozda imam pritisak od ko zna kada, ali je sada bas visok, a sremus kapi neka bude da su za prvu pomoc, progledao sam i zivnuo

ko ce da ceka 20 dana dok se napravi tinktura od belog luka? mora se kod lekara onda, ili u hitnu

Poslednja izmena:
ja sam imao opciju ili da mi se neko smiluje i da mi njegove tablete za pritisak, ili da odem u hitnu pomoc, pa da me oporave..
Nije ti valjda palo na pamet da piješ tuđe lekove?
Bolje u hitnu, opservirali bi te, dobio bi nešto za smirenje, za izbacivanje viška tečnosti i dobio bi uput za laboratoriju i kardiologa.
Ovde tako finkcioniše.
Ako si u Kanadi, ja njihov zdr. siytsm ne razumem.
Dobar je za preventivu i zdrave ljude, ali za urgentno ne razumem toliko čekanje na prijem.

Bolje u hitnu, opservirali bi te, dobio bi nešto za smirenje, za izbacivanje viška tečnosti i dobio bi uput za laboratoriju i kardiologa.
Ovde tako finkcioniše.
Ako si u Kanadi, ja njihov zdr. siytsm ne razumem.
па и овде исто у америци
значи ја сам сазнао да имам висок притисак када сам отишао да се жалим на пету
Dobar je za preventivu i zdrave ljude, ali za urgentno ne razumem toliko čekanje na prijem.
ma, ne beri brigu, ako budem za urgentno, oticu cu sam ili ce mi neko vec zvati hitnu, pa necu opet da imam 180. evo spao je konacno na 160

па и овде исто у америци
значи ја сам сазнао да имам висок притисак када сам отишао да се жалим на пету

ma, ne beri brigu, ako budem za urgentno, oticu cu sam ili ce mi neko vec zvati hitnu, pa necu opet da imam 180. evo spao je konacno na 160
био сам у хитној овде
uzeli mi krv, legao, zakacili one zice plus za merenje prtiska, i gledam ja sta pise... najnize merenje je pokazalo 152/117[126] ili 163/111[126] i tako 5 ili 6 merenja, sta znam pred kraj 169/110[128], puls valjda oko 100 plus/minus 5

doktorka me pregledala, tamte-vamte, i ajde pilulu sestra da mi ubaci, a pre nego sto je doktorka izasla, ja je pitao za bolovanje... i kada je rekla samo ponedeljak, ja sam poceo da kljucam i dok je sestra usla nazad da mi da tu pilulu, nabio sam pritisak 190/130, ona poce da mi smrducka o nezdravim navikama, a to sam joj ja rekao na prijemu... i ja kad joj rekoh, jeste imam ceo zivot pritisak, i glava me boli, samo nisam znao da me boli do pre neki dan - ona samo odgorvori, da sam MEAN [zao, pakostan]... ma samo sto joj nisam odbrusio, ali reko' bolje da cutim, ce da me bije tetovirana... poskidala sve sa mene one zice, dade mi one papire, i sad cu da vidim da podignem LEK, ako drzi do sutra da ne skoci preko 160\115, rece 1 na dan, a kao kod porodicnog lekara tek za 2 nedelje, da ja zapisujem pritisak kuci do tada... more...

био сам у хитној овде
uzeli mi krv, legao, zakacili one zice plus za merenje prtiska, i gledam ja sta pise... najnize merenje je pokazalo 152/117[126] ili 163/111[126] i tako 5 ili 6 merenja, sta znam pred kraj 169/110[128], puls valjda oko 100 plus/minus 5

doktorka me pregledala, tamte-vamte, i ajde pilulu sestra da mi ubaci, a pre nego sto je doktorka izasla, ja je pitao za bolovanje... i kada je rekla samo ponedeljak, ja sam poceo da kljucam i dok je sestra usla nazad da mi da tu pilulu, nabio sam pritisak 190/130, ona poce da mi smrducka o nezdravim navikama, a to sam joj ja rekao na prijemu... i ja kad joj rekoh, jeste imam ceo zivot pritisak, i glava me boli, samo nisam znao da me boli do pre neki dan - ona samo odgorvori, da sam MEAN [zao, pakostan]... ma samo sto joj nisam odbrusio, ali reko' bolje da cutim, ce da me bije tetovirana... poskidala sve sa mene one zice, dade mi one papire, i sad cu da vidim da podignem LEK, ako drzi do sutra da ne skoci preko 160\115, rece 1 na dan, a kao kod porodicnog lekara tek za 2 nedelje, da ja zapisujem pritisak kuci do tada... more...
То доста говори шта значи притисак и какав је његов механизам. И то што кажеш да имаш цео живот притисак (повишени) не значи да он за тебе није нормалан. С друге стране, током времена су се и референтне вредности мењале.

То доста говори шта значи притисак и какав је његов механизам. И то што кажеш да имаш цео живот притисак (повишени) не значи да он за тебе није нормалан. С друге стране, током времена су се и референтне вредности мењале.
ja sam to njoj rekao ironicno
mislim da ga imam od kada me boli noga, sad prestaje noga, jer sedim kuci, a za pritisak pijem ace blokator neki, on deluje, ali eto ne mogu da tvrdim da je samo stres i bol, videcu valjda da proverim krv, holesterol i sta jos moze da bude uzrok, vec danas imam zakazano... ali ne, pa do pre mesec nisam imao pritisak koji nece da spadne - bol i stres je uzrok, nedoatatak sna itd, posl put 167 sa 98, isto sam sa doktorkom bio na ivici da je pitam sta je problem sa bolovanjem, pare ili sta, jel sam ja pacijent ili musterija... kada sam joj rekao da me boli noga da ne mogu da izdrzaim, e tek se onda setila da mi da bolovanje, sam sam kriv sto to nisam prvi put uradio

Poslednja izmena:
sad prestaje noga, jer sedim kuci, a za pritisak pijem ace blokator
sutra cu da podignem drugi lek za pritisak jer ovaj ace inhibitor samo uzrokuje bol noge tj upalu, a to se zna po suvom kaslju i drugim pratecim efektima, a i ne deluje, danas mi izmerise skoro 180/110, samo sam kafu pio
plus, dao sam krv na analizu, tako da cu znati i holesterol za dan-dva, mada ja i dalje mislim da sam zdrav kao dren, ali bas cemo videti!!!

problem sa ace inhibitorima je sledeci, i zato mene boli noga bez ikakvog objasnjenja, ajde sto kasljem suvo da zanemarimo:The same action that makes ACE inhibitors effective in lowering blood pressure can cause an inflammatory substance known as bradykinin to build up in the airways and cause coughing.

Bradykinin
is a peptide that plays a key role in inflammation, blood pressure regulation, pain control, and coagulation:
  • Inflammation: Bradykinin is a potent vasodilator that causes arterioles to dilate, increasing blood flow. It also initiates inflammation and can cause bronchoconstriction and coughing.
  • Blood pressure: Bradykinin can influence blood pressure.
  • Pain: Bradykinin can influence pain.
  • Coagulation: Bradykinin is part of the kinin cascade, which is involved in coagulation.
Bradykinin is produced when high-molecular-weight kininogen (HMWK) breaks down due to kallikrein. It's inactivated by angiotensin-converting enzyme (ACE) in the kidneys and lungs.

Bradykinin is involved in several inflammatory diseases, including:
arthritis, allergic rhinitis, asthma, anaphylaxis, pancreatitis, and inflammatory bowel diseases.

Back