Quantcast

Tinejdžeri u Japanu čitaju više tokom pandemije

Grindelwald

Iskusan
Moderator
Poruka
5.036


Četvrtina japanskih tinejdžera tokom pandemije koronavirusa čitala je više nego što je to činila pre izbijanja, pokazalo je istraživanje fondacije Nippon.

Istraživanje, sprovedeno na 1.000 tinejdžera između 17 i 19 godina, pokazalo je da je gotovo 25% reklo da sada čita više nego što je čitalo pre pandemije, u poređenju sa 6% koji su rekli da sada čitaju manje.

Većina tinejdžera je ipak u sredini: 69% je reklo da tokom pandemije nisu čitali više ni manje ni više.

Istraživanje je takođe pokazalo da 60% tinejdžera uživa u čitanju, dok 13% ne. Kada su ih pitali o vrstama knjiga koje preferiraju, romani i japanski stripovi bili su na vrhu liste, zajedno sa „laganim romanima“ - fantastikom koja je uglavnom pisana za tinejdžere i mlade.

Skoro 45% tinejdžera reklo je da čita jednu do dve knjige mesečno, dok je jedna trećina rekla da uopšte ne čita nijednu knjigu. Ali skoro 7% tinejdžera reklo je da čitaju sedam ili više knjiga svakog meseca.

Međutim, samo oko trećina tinejdžera rekla je da čita novine, a manje od 30% reklo je da uživa u pisanju.

Istraživanje, koje je prikupljalo odgovore na mreži od 29. septembra do 5. oktobra, podelilo je svoje rezultate na početku „Nedelje čitanja“, dvonedeljnog perioda od 27. oktobra do 9. novembra.

Nedelja čitanja započela je 1947. godine kao način da se podstakne čitanje širom zemlje. U Japanu se kaže da je „jesen za čitanje“.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.