Quantcast

TIBET

anainina

Početnik
Poruka
23
Tibet je područje centralne Azije, dom tibetanskog naroda. Nalazi se na prosečnoj nadmorskoj visini od 4.900 m i često je nazivan „Krov sveta“. Najveći deo istorijske regije Tibet danas se nalazi u sastavu Narodne Republike Kine.
Pod pojmom Tibet podrazumeva se veliko područje pod uticajem drevne tibetanske kulture i sastoji se od tradicionalnih provincija Amdo, Kham i U-Cang (Dbus-Gcang). U sastavu Narodne Republike Kine postoji autonomna regija Tibet, provincija koja obuhvata samo U-Tsang i zapad regije Kham. Istočni deo regije Kham i regija Amdo nalaze se u sastavu kineskih provincija Ćinghaj, Gansu, Junan i Sečuan.
ISTORIJA TIBETA
alo toga je poznato o istoriji Tibeta pre sedmog veka. Taj period obavijen je mitovima i legendama i iz njega ne postoje pouzdani istorijski izvori. Od VII do XX veka nove ere Tibet je bio snažna kraljevina. Kraljevi iz dinastije Jarlung uspevaju da sjedine veći deo centralnog Tibeta. Namri Songsten, vladar Jarlung dinastije uspeo je proširiti uticaj Tibeta ka centralnoj Aziji. Tokom sedmog veka uticaj Tibeta je rastao velikom brzinom. Kralj Songsten Gampo predvodio je osvajanja Nepala i severne Indije. Tibet je postao pretnja za dinastiju Tang u Kini. Da bi bio sprečen rat između Kine i Tibeta dogovoren je brak između tibetanskog kralja i kineske princeze, što je dovelo do saveza između dva kraljevstva. Budizam, koji je dominirao tim područjem više od 1.000 godina, postao je zvanična državna religija. Tokom vladavine Songsten Gampo-a izgrađeni su brojni hramovi u Lasi kao i kraljeva palata kasnije poznata kao Potala. Kontakt sa Kinom omogućio je razvoj medicine, astronomije i matematike. Stvoreno je tibetansko pismo po uzoru na indijsko što je omogućilo prevođenje budističkih zapisa, pojavu pisanih zakona, i pisane istorije države. Tokom sledeća dva veka uticaj i granice Tibeta još više su se proširile. Kralj Trisong Detsen uspostavio je kontrolu nad severnim Pakistanom, Nepalom, Turkistanom, severnom Indijom. Došlo je do rata sa Kinom. 783. tibetanska vojska prodrla je u tada kinesku prijestonicu Čang'an (današnji Hi'an) prisilivši kineskog cara da prizna proširenje Tibeta. Nakon rata potpisan je sporazum prema kojem su Kina i Tibet definisane kao dve nezavisne države. U to doba budizam počinje da preuzima primat u upravljanju državom. 842. kralj Trisung Detsen Ralpachen, koji je podržavao budizam, ubijen je od strane svog brata Langdharmaa.
:mazi::mazi::mazi::mazi:
180px-TibetanMountains13.jpg
 
Poslednja izmena:

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.