Thrash revolucija: 40 godina ploče Kill 'Em All

Baudrillard

Zaslužan član
Moderator
Poruka
129.768
Kill em all metallica


Ne bi bilo pretjerivanje reći da je debitantski album Metallice „Kill ‘Em All“ promijenio svijet. Ne samo da je bio ključni u formiranju pravca u kojem će ići heavy metal scena osamdesetih, već je bio i odskočna daska bendu koji će postati jednim od najuspješnijih bendova svih vremena. Iako „Kill ‘Em All“ nije najbolji thrash album, zasigurno je jedan od najutjecajnijih. Direktno je otvorio vrata velikih arena bendovima kao što su Slayer, Anthrax, Exodus, Testament i Overkill, te pridobio veliki broj fanova i muzičara u novom žanru metala. Album nikada nije ušao u Billboardovih Top 100, ali je zato uspješno pokrenuo thrash revoluciju.

Članovi Metallice su 1983. još uvijek bili klinci. Gitarista Kirk Hammett je imao dvadeset godina, dok su James Hetfield i Lars Ulrich tek napunili dvadeset nakon objave albuma. Uprkos tome, bend je stekao vjerne fanove na sceni Los Angelesa demom „No Life ‘Til Leather“, čije će pjesme kasnije sačinjavati album „Kill ‘Em All“.
Prije nego je snimanje počelo, basista je napustio bend te je na njegovo mjesto došao Cliff Burton pod uslovom da se premjeste u San Francisco. Članovi benda su pristali da bi osigurali novog člana, no promjena postave se opet dogodila po dolasku na snimanje u New York. Gitarista Dave Mustaine je zamijenjen sa još jednim thrasherom iz benda Exodus, Kirkom Hammettom, koji je u roku od mjesec dana savladao sve pjesme i poradio na novim solo dionicama na albumu.

Divljački zvuk pjesama „Hit The Lights“ i „Whiplash“ je savršeno predstavio bend koji je živio za metal i koji će kasnije postati zvijezda vodilja omladini koja je željna novog zvuka. Thrash je bio odgovor na rastuću glam metal scenu u Los Angelesu i synth-pop koji je harao top listama ranih osamdesetih. „Phantom Lord“ i „The Four Horsemen“ su istakli muzikalnu sposobnost članova daleku od njihovih godina. Iako Dave Mustaine više nije bio član benda, ustupili su mu priznanje za pjesmu „The Four Horsemen“, koju su malo usporili u odnosu na njegovu verziju prvobitnog naziva „The Mechanix“ (koja će se kasnije naći i na debitantskom albumu Megadetha).
Po dolasku Cliffa Burtona u bend album je već bio priveden kraju, pa nije imao mnogo prostora da učestvuje u pisanju pjesama. Stoga su mu dozvolili da se istakne na jednoj pjesmi, instrumentali „(Anesthesia) – Pulling Teeth„. Time se Metallica odmah izdvojila u posebnu ligu od ostalih vršnjaka, jer koliko bi mladih bendova uopšte pomislilo da stave solo bas dionicu na album. Kirk je na to gledao kao nešto čime se ističe i daje prostora ostatku ekipe da se odmori na svirci, dok on solira uz pratnju bubnjeva, jer ako Van Halen može imati solo pjesmu „Eruption“, zašto ne bi mogao i Cliff.

Budžet u to vrijeme nije bio naročito velik, pa su imali samo nekoliko dana, tačnije od 10. do 27. maja da sve snime i izmiksaju. A po prirodi svakog benda, to je bilo premalo za cugu i rad. Proveli bi cijeli dan u studiju od 11 ujutro do 12 navečer, a Kirku je trebala čitava sedmica da snimi sve solo dionice na gitari.
Nakon što je sve bilo završeno, producenti su odlučili da žele sami raditi na miksanju albuma, pa su tako dodali razne efekte koje Metallica ne bi, a i izostavili neke sitnice na kojima bi bend poradio. Stoga se primijeti znatna razlika u zvuku između albuma „Kill ‘Em All“ i „Ride the Lightning“, a glavni razlog je nedostatak vremena. To nije bio jedini problem u priči. Bend je od početka imao namjeru da se album zove „Metal Up Your Ass“, kako se zvala live snimka iz 1982. snimljena u San Franciscu. Čak su imali i sliku za omot albuma, ruka koja drži mačetu koja viri iz WC školjke. Po saznanju da su distributeri odbili da pristanu na takvo nešto, Cliff je rekao da ih treba sve ubiti, pa je tako i ispao naslov „Kill ‘Em All“, koji se odlično uklopio uz novu sliku omota albuma, malj koji leži u lokvi krvi, koja je manje kontroverzna nego prvobitna ideja, ali i dalje prilično brutalna.

Na dan kada je objavljen, 25. jula 1983. metal scena je ostala u šoku jer nije znala za takvo nešto od prije, niti vidjela bend sa uličnim manirima i stavovima na tom nivou. Album je izdržao test vremena kroz dekade, a bend i danas svira pjesme sa istim žarom, uobičajeno je to „Seek And Destroy“. Album „Kill ‘Em All“ je više od uspomene na jedno vremensko razdoblje, on je jedan od najutjecajnijih metal albuma rame uz rame sa Sabbathom, Maidenom i Priestom.


Nejra Mizdrak
 
Iako Dave Mustaine više nije bio član benda, ustupili su mu priznanje za pjesmu „The Four Horsemen“, koju su malo usporili u odnosu na njegovu verziju prvobitnog naziva „The Mechanix“ (koja će se kasnije naći i na debitantskom albumu Megadetha).


Nisu samo za nju. Potpisan je kao koautor i za Jump in the fire (napisao celu pesmu, i jedna od mojih omiljenih sa tog albuma btw) Metal Milita (tu je napisao glavni rif) i za Phantom Lord (tu je napisao onaj spori, središnji deo).

U The Four Horsmen je Hetfild dodao isto onaj središnji melodični deo gde Kirk solira.

 
ja imam da izjavim da je ova muzika tesko sranje
a njeni postovaoci su jako karakteristicni
svi su bledi anemicni slabe gradje i konstitucije i limitiranih intelektualnih sposobnosti
oblace nekakve kobajagi strasne majice sa mrtvackim glavama i krecu se u grupama od po 3 do 5 jedinki
imaju karakteristicne pozdrave i smeju se nenormalno glasno i nekarakteristicno za ljude
ego im je nenormalan i mislim da su po svojoj sustini zli ali kukavice
velicaju sve nenormalno a prema dobrim stvarima imaju lose misljenje
i mislim da ih od teskih zlocina deli samo strah od posledica jer su kukavice
 

Back
Top