The Young Pope

gost 391595

Buduća legenda
Poruka
35.177
Režija: Paolo Sorentino (La grande belezza, La giovinezza), poznat po svom dekadentnom rediteljskom stilu i upotrebi pop muzike u najneočekivanijim momentima.

Radnja prati Lenija Belarda (Jude Law), mladog papu, čiji izbor za poglavara Katoličke crkve od početka ima primesu numinoznog - za njega niko nije glasao na konklavi, što dovodi do deifikacije i straha, uverenja da je Bog za Lenija učinio presedan. Ali između ostalog i zbog toga što odbacuje liberalnu filozofiju svog prethodnika, odlučuje za autoritarni stil papstva, daje sebi ime Pius XIII, po Lucianu Pulvermacheru, jednom od tradicionalnijih i konzervativnijih papa. U početku ne pokazuje svoje lice vernicima, zabranjuje bilo kakav marketing, ne želi da bude ni fotografisan, zbog čega entuzijazam povodom novog pape opada, broj vernika se osipa, što vekovima unazađuje reputaciju Crkve i ima političke posledice.

U svom prvom obraćanju vernicima, nastupa kao srditi Jehova, prekoreva ih i govori im da su svojm gresima udaljeni od Boga.

Leni ima kompleksan i konfliktan odnos sa Bogom, on veruje više u sebe nego u Boga, jer nema jasnu sliku Boga. A nema jasnu sliku Boga jer nema jasnu sliku svojih roditelja, on je siroče. Sve vreme kroz odnos sa Bogom traži svoje roditelje.

Ali ima disciplinu molitve, zbog čega počinje da čini čuda, i stiče svetačku reputaciju.

Vremenom, njegovo srce omekšava, revidira svoje konzervativne stavove, i doživljava transformaciju iz Jehove u novozavetnog Boga ljubavi, kad konačno pokazuje svoje lice vernicima.



Izašao je i teaser za drugu sezonu, koja stiže januara 2020, i zove se The New Pope:

 
Poslednja izmena od moderatora:

Back
Top