The Doors- Jim Morrison

• Začetnik teme Začetnik teme Jimi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
The Doors. Najbolji rock ovog milenijuma jeste, stvarno. Ja sviram klavijature i nema nista sladje kad sednem za klavijaturu i odsviram jedan Riders On The Storm ili Break On Through. To mi je covece, poludim kol'ko je dobra muzika. Ne znam, meni su oni preterani!

Gwydion:
Ma kakvi. Skroz je normalan i najveci je gospodin od svih njih. Covek jednostavno ne voli da se folira.

Elmo Lewis:
ian anderson je ludji od svih njih i njemu nikakve droge ne trebaju! :)

mislio sam lud u pozitivnom smislu. znam da je ian gospodin, tj seljak :) zivi na farmi :)
a sto se tice ludosti, da li normalan covek moze da napise thick as a brick, aqualung, songs from the wood ili bilo koje drugo njegovo remek delo?

iluzionista:
Jim Morrison je bio alkoholicar prvenstveno. ;) A tek posle toga se moze reci da je eksperimentisao drogama... Od marihuane, do LSDija, Peyotla, pa na dalje... Nikad nije bio privrzen nijednoj drogi, vec je sarao... Samo je alkoholu zauvek ostao veran.

Druga stvar nisu svi rock muzicari narkomani. :lol: Evo ti primer Iana Andersona iz Jethro Tulla. ;) To su samo predrasude...

Cek.. Cek... :lol: Pa i ja sam svirao rock. :P Da li to znaci da sam i ja narkoman, bez obzira sto nisam konzumirao drogu... Cisto iz tvog ugla rocker=narkoman. :roll: :lol: E, pa sad... Devojcice, jos ti imas da rastes. ;) :lol:
Vidi, nisam htela da generalizujem, ali skoro svi. I josh samo neshto, ja sam rockerka i nemam nikakav ugao gledanja. I nisam uopshte pomenula da su svi oni narkomani, daleko od toga!!!!! :roll:

Tinar:
iluzionista:
Jim Morrison je bio alkoholicar prvenstveno. ;) A tek posle toga se moze reci da je eksperimentisao drogama... Od marihuane, do LSDija, Peyotla, pa na dalje... Nikad nije bio privrzen nijednoj drogi, vec je sarao... Samo je alkoholu zauvek ostao veran.

Druga stvar nisu svi rock muzicari narkomani. :lol: Evo ti primer Iana Andersona iz Jethro Tulla. ;) To su samo predrasude...

Cek.. Cek... :lol: Pa i ja sam svirao rock. :P Da li to znaci da sam i ja narkoman, bez obzira sto nisam konzumirao drogu... Cisto iz tvog ugla rocker=narkoman. :roll: :lol: E, pa sad... Devojcice, jos ti imas da rastes. ;) :lol:
Vidi, nisam htela da generalizujem, ali skoro svi. I josh samo neshto, ja sam rockerka i nemam nikakav ugao gledanja. I nisam uopshte pomenula da su svi oni narkomani, daleko od toga!!!!! :roll:

Ok. 8)

yugoslav:
iluzionista:
yugoslav:
Spiritcraft:
Svaka cast, Morrison_babe, slazem se sa svakom recju!
Yugoslave, ne znam ko ovde prdi. Daj neki dobar argument.

Znate vi svi dobro moje komentare!!!!

Aaaaaa,,,, aj ne prdite vishe!!!!

Manje pasulja Yugoslave... Nesto je zasmrdelo u ovoj temi. :twisted:

Opusti se covece. Jest da ove devojcice smaraju sa onim "Jim je lep, Jim je predivan, Jim je predivan i lep", ali da su bili dobri - BILI SU!!!

Jeste,, ali ne toliko koliko ih hvale
!!!!
ti nemas apsolutno nikakvo pravo da o tome sudis. dizes toy dollse u nebo kao da su najbolji bend koji je ikada hodao zemljom, uprkos cinjenici da su doorsi MILJAMA iznad njih kada govorimo o kvalitetu, uticaju i originalnosti.

andjelce:
Ja stvarno volim "The Doors", a ne samo Dzima Morisona. Ali, mora se priznati da je on bio jedan od najlepsih ljudi u rocku (i uopste).
P.S. Inace, Dzim mi je toliko sladak da sam jednog decka koji mi se svidja (a malcice i lici na Dzima) pocela da zovem Morison. :) Da, da, pukla sam... :D :oops: :D
A ovaj sto se meni svidja je isti Johny Depp :oops: :oops: :oops: :P :wink:

Midnight Rambler:
yugoslav:
iluzionista:
yugoslav:
Spiritcraft:
Svaka cast, Morrison_babe, slazem se sa svakom recju!
Yugoslave, ne znam ko ovde prdi. Daj neki dobar argument.

Znate vi svi dobro moje komentare!!!!

Aaaaaa,,,, aj ne prdite vishe!!!!

Manje pasulja Yugoslave... Nesto je zasmrdelo u ovoj temi. :twisted:

Opusti se covece. Jest da ove devojcice smaraju sa onim "Jim je lep, Jim je predivan, Jim je predivan i lep", ali da su bili dobri - BILI SU!!!

Jeste,, ali ne toliko koliko ih hvale
!!!!
ti nemas apsolutno nikakvo pravo da o tome sudis. dizes toy dollse u nebo kao da su najbolji bend koji je ikada hodao zemljom, uprkos cinjenici da su doorsi MILJAMA iznad njih kada govorimo o kvalitetu, uticaju i originalnosti.

Nema orginaljnijeg benda od TOY DOLLSA!!
heheheheh

back to the subject :arrow:

pricao sam nedavno s jednim Amerikancem koji je upoznao nekoliko ljudi koji su prisustvovali koncertu doorsa. nosio je majicu sa Jimom i tako su ga neki stari rokeri zaustavili u kaficu i raspricali se. a i njegova mama ima prijatelja koji je takodje prisustvovao jednom takvom spektaklu. i svi su rekli isto - osetili su da je na bini stajao neko uzvisen. imao je taj "yebite se, ja sam bolji od vas" stav, i svi su to znali, kao i on. nisu mogli poglede da skinu s njega, prosto je zracila neka ocaravajuca harizma iz njegovog pogleda, pokreta, pevusenja, vristanja i recitovanja.
po mom misljenju, bio je najbolji frontmen posle Jaggera. "too bad we all missed rock n' roll."

A jel voli neko The end i When the music's over? Ja mislim da su strava pesme!
I, sta mislite, o cemu govori pesma Riders on the storm? Raspravljao sam s drugom i oko sledece stvari: u pesmi "the end" se spominje zmija (the snake is long seven miles... ride the snake). Da li mislite da je to metafora za njegov... znate vec sta, ili nesto drugo? Ja mislim da nije...

Kurt2:
A jel voli neko The end i When the music's over? Ja mislim da su strava pesme!
I, sta mislite, o cemu govori pesma Riders on the storm? Raspravljao sam s drugom i oko sledece stvari: u pesmi "the end" se spominje zmija (the snake is long seven miles... ride the snake). Da li mislite da je to metafora za njegov... znate vec sta, ili nesto drugo? Ja mislim da nije...
volimo, Kurte, majstore :lol:
te 2 pesme su mu najbolji vokalni i tekstualni performans (seti se samo onog vriska NOW!..SAVE US! JESUS!).
Riders on the storm je viseslojni tekst, kao i svaki njegov, i ne moze mu se pridati jedno znacenje, ali verovatno govori o 4 jahaca apokalipse, a posle prelazi na scenu iz filma koji mu se javio u glavi.
"the snake is long 7 miles" je mozda njegova vizija sveta, kao sto je opisano u filmu, cudoviste energije, koje se krece, sa citavom istorijom na krljustima, i treba je poljubiti pravo u jezik ako zelimo da zavirimo na drugu stranu.

Midnight Rambler:
(seti se samo onog vriska NOW!..SAVE US! JESUS!)

To je stvarno nesto najjace... Fantasticno zvuci! Taj vrisak je definitivno "vrhunac vrhunca" u celoj pesmi...

Pre nekoliko dana sam cuo Hendrixovu verziju pesme "Gloria". Isto zvuci, samo se tekst razlikuje... Dors-ova verzija ove pesme je (sto se mene tice)definitivno jaca...

Jos nekoliko pitanja (potencijalno za gospodina Midnight Rambler-a): sta mislite o poruci pesme Break on through? A the end? Na primer stihovi: "The blue bus is calling us" i "mother, I want to..."

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm ........ "Riders On The Storm" mmmmmmmmmm ........ kao da me neko prozvao ... Apach...
Odatle i moj nick
MORRISON_BABY:
Inace....upravo sam po 10 put odgledala film o Doorsima( Oliver Stone)..sa Kilmerom kao Jimom...Sta vi mislite o filmu
Film je odliccan, jer mi dovoljno licci na dokumentarac. Do tada Vala nisam podnosila, a sad je sasvim druga pricca ...

Kurt2:
Midnight Rambler:

To je stvarno nesto najjace... Fantasticno zvuci! Taj vrisak je definitivno "vrhunac vrhunca" u celoj pesmi...

Pre nekoliko dana sam cuo Hendrixovu verziju pesme "Gloria". Isto zvuci, samo se tekst razlikuje... Dors-ova verzija ove pesme je (sto se mene tice)definitivno jaca...

Jos nekoliko pitanja (potencijalno za gospodina Midnight Rambler-a): sta mislite o poruci pesme Break on through? A the end? Na primer stihovi: "The blue bus is calling us" i "mother, I want to..."
vrednost ovih pesama ogleda se upravo u njihovoj slikovitosti koja nam ostavlja mogucnost da znacenje usmerimo u pravcu koji nam odgovara.

break on thru je tipicna acid-rock pesma koja slavi drogu, buntovnistvo, proboj, slobodu...zanimljivo je da originalna verzija sadrzi ponavljanje stihova "she gets high" sto je kasnije editovano na "she gets", jer nisi smeo da kazes "naduvati se" pored svih onih puritanaca u establismentu.

the end...
poema govori o tri usko povezana egzistencionalna motiva: seksu, putovanju i smrti. oni koji otputuju do "drevnog jezera" zavirice u tajne mudrosti, ali ce otkriti da su one samo mracni plodovi iskusenja zla.
bogata je mitovima. stare egipatske civilizacije verovale su da duse umrlih putuju ka raju u "solarnom camcu", sto je analogija Morrisonovog "plavog autobusa" cijem se vozacu treba prepustiti do "konacnog" odredista, koje samo vodi u jos brojnija i bizrnija putovanja...
"ubiti oca" znaci ubiti sve stvari koje u sebi ne volis, ubiti duh, red, disciplinu, izvrsiti psihodelicnu revoluciju - "tucati majku", majku sveta, Evu, vratiti se svojim instinktima, svojoj prirodi, socnim plodovima, zemlji umetnosti, dozivljavanju, zivotu.

Midnight Rambler:
Kurt2:
Midnight Rambler:

vrednost ovih pesama ogleda se upravo u njihovoj slikovitosti koja nam ostavlja mogucnost da znacenje usmerimo u pravcu koji nam odgovara.

break on thru je tipicna acid-rock pesma koja slavi drogu, buntovnistvo, proboj, slobodu...zanimljivo je da originalna verzija sadrzi ponavljanje stihova "she gets high" sto je kasnije editovano na "she gets", jer nisi smeo da kazes "naduvati se" pored svih onih puritanaca u establismentu.

the end...
poema govori o tri usko povezana egzistencionalna motiva: seksu, putovanju i smrti. oni koji otputuju do "drevnog jezera" zavirice u tajne mudrosti, ali ce otkriti da su one samo mracni plodovi iskusenja zla.
bogata je mitovima. stare egipatske civilizacije verovale su da duse umrlih putuju ka raju u "solarnom camcu", sto je analogija Morrisonovog "plavog autobusa" cijem se vozacu treba prepustiti do "konacnog" odredista, koje samo vodi u jos brojnija i bizrnija putovanja...
"ubiti oca" znaci ubiti sve stvari koje u sebi ne volis, ubiti duh, red, disciplinu, izvrsiti psihodelicnu revoluciju - "tucati majku", majku sveta, Evu, vratiti se svojim instinktima, svojoj prirodi, socnim plodovima, zemlji umetnosti, dozivljavanju, zivotu.

:shock: :shock: :shock: :shock:
Bogami, bas si upucen u materiju...
Ok, rekao si da su pesme na neki način univerzalne, znači svako može da pronađe neko svoje značenje. Da li je ovo tvoja lična interpretacija ili...? Da li bi mogao da "objasniš" još neke (za tebe) interesantne stihove iz pesme the end?

znas kako, kad slusas Morrisona od 5. razreda osnovne, nesto se i nauci... :lol:
citao sam u knjizi o njemu "break on through" o mitu o solarnom camcu i "ubijanju oca", ostalo je moja interpretacija.
mozda ne znas kako je pesma nastala, pa cu pokusati da se prisetim.
1965. doorsi su svirali 5 noci nedeljno u klubu "whisky a go-go" za neku sitnu lovu, ali u idealnoj atmosferi sa mnogo prostora za improvizaciju. neka pesma bi se razvila kao Morrisonova ideja od nekoliko stihova, a onda u klubu poprimila sasvim drugi, konacan oblik, u zavisnosti od toga kakve su vibracije publike i Morrisonov trip te veceri bile. Tu su se razvila i najbolja poetska remek-dela koje ce on ikada stvoriti, da bi se pojavila na prva 2 albuma grupe.
prica se da je "the end" u pocetku bila kratka ljubavna pesma. jedne veceri doorsi su svirali u klubu bez Morrisona, koji se, po sve ucestalijem obicaju, nije pojavio, i gazda je rekao da ga dovedu kako znaju i umeju, on ima ugovor sa cetvoricom muzicara, a ne trojicom. Manzarek i Densmore su otisli do njegovog stana i zatekli ga kako lezi na podu u gacama i cizmama, i mrmlja nesto o tome koliko je grama kiseline uzeo (bila je to vise nego trodupla doza). rekli su mu da treba da nastupa, ali je on rekao da nije u stanju. ubedili su ga tako sto su rekli da bi to mogao da mu bude najbolji nastup ikada. pokusao je da navuce pantalone ne primetivsi da ne moze preko cizama, dok mu nizu pomogli. otisli su nazad u klub i dok su svirali "the end", Morrison je prosto "provalio" edipovski deo pesme na zaprepascenje svih. svi su ga gledali, plesacice su se ukocile, iako su uglavnom i stajale mirno, jer nije bilo lako igrati uz muziku doorsa. da li je te stihove jos ranije negde bio zapisao, ne zna se, zna se samo da su ih ostali prvi put culi to vece.

jim je mnogo sladak .... pfuj! to je logika i pricha nekog ko ima 16 pa je sad provalio/la da je jim sladak pa kao slatki su i doorsi . pfuj ... kasnije se takav um iskristalishe na natashi,ceci,jeci,peci...al dobro shta sad , netjemo valjda upirati prstom u te . istina je da ..... su dorsi najsensibilnija muzika ikada , po mome . a dal je jim sladak il ne , to je vetj pitanje za neke ozbiljne i dubokoumne razgovore..........the end

Kurt2:
:shock: :shock:
Baš interesantna priča... Jel znaš još nešto slično o njihovim drugim pesmama? Bilo šta interesantno?
gomilu stvari, Kurte. ako je neko za kratko vreme doziveo mnogo, o cemu se moze pricati, onda je to svakako Morrison.
mozda cu morati da pauziram sa forumom na neko vreme, pa ces ostati uskracen za price dok se ne vratim, ali predlazem da nabavis knjigu koju sam pomenuo ako te zanima.
a sad evo jedne anegdote:
nazad u 1966. dok su doorsi svirali po klubovima, neki menadzer se vozio sa Jimom u autu i rekao "cuo sam onu vasu pesmu Light My Fire. odlicna je, svidja mi se tekst, sve osim onog stiha 'no time to wollow in the mire'." Jim je samo klimnuo glavom, iako je to bio jedini stih koji je on dodao pesmi, ostalo je napisao Robby Krieger. :lol:

Pa svi mi volimo doorse.A o Morisonu necu ni da pricam de se ne bih previse uzivela...Sve u svemu divni su...Pravili su isto vreme i opustajucu i razmrdavajucu muziku koja ti zagolica mastu tako da odlutas daleko i mislis o raznim stvarima, i dobrim i losim, i dok plovis kroz te oblake gustog sarenog dima punog raznih slika, naidjes na sebe. Pronadjes se, a to je najvaznije...Ako si uspela da se pronadjes u njihovoj muzici onda ces me shvatiti.Onda ces shvatiti Dzima... :twisted:

Back