Ovo je oblast koju nikako ne treba propustiti, a veliki je broj zaljubljenika u Tajland koji su to postali upravo zbog ovog dela zemlje. Za obilazak severnog dela Thai polazna tačka i neka vrsta baze je Chang May. Iako se ovaj grad tretira kao drugi po veličini u Tajlandu on je neuporedivo manji od Bkk i nema izgled metropole. Najekonomičniji način da se stigne u Chang May je voz. Noćni voz iz Bkk polazi sa centralne železničke stanice, vožnja traje oko 12 sati, a karta sa kombinovana mesta sa spavanjem je oko 700 baht-a u jednom pravcu. Vozovi nisu luksizni ali su klimatizovani, tačni, čisti i sa dobrom uslugom tako da nema ni jedan dobar razlog da se traže neka alternativna rešenja za ovaj put. Jezgro grada koje se smatra starim delom je kvadratnog oblika uokvireno vodenim kanalima i unutar tog dela se održavaju brojne kulturne manifestacije, tu je i većina hramova, a ovde ih je jako puno, pominje se cifra oko 300, naravno tu su ulice koje u večernjim satima postaju trgovinske zone, kao i mnogo restorana, kafića i guest housa. Moj zaključak je da ne treba tražiti smeštaj po svaku cenu u ovom delu grada jer su guest house-i u novom delu noviji, lepši i nešto jeftiniji. Kada smo kod cena Chang May je daleko jeftiniji od Bkk što se prvo vidi po smeštaju. Ovde sa sasvim pristojna soba nalazi za 250 baht-a dok se za 400 baht-a već dobija smeštaj koji se može tretirati kao luksuzan. Izbegnite ljude na stanici koji dočekuju turiste i nude smeštaj ili bar budite obazrivi... neće vas oni prevariti ali ćete sami sigurno proći daleko jeftinije.U ovom gradu koji je opasan brdima severnog Tajlanda se živi mnogo mirnije i neuporedivo je prijatnije nego u Bkk, kada to kažem mislim i na samu klimu u šta ćete se uveriti tek kada se vratite u Bkk i kada shvatiter kako je tu teško disati posle Chang Maya. Samo ovde ćete naći one tajlanđane o kojima ste slušali... stalno nasmejane, srdačne ali za naše pojmove malo preterano religiozne. Takođe će pošači ovde biti na velikim mukama jer je u Chang Mayu umetnost pronaći mesto na kome je dozvoljeno zapaliti cigaretu. Neke se stvari ipak ne razlikuju od Bkk, dakle, za prevoz po gradu bez obzira da li se radi o Taxi vozilima ili tuk-tuku obavezno pre vožnje dogovoriti cenu. Ako ste planirali kupovinu suvenira i drugih stvari karakteristicnih za Thai – Chang May je pravo mesto za to jer na malo prostora možete pronaći sve i to po boljim cenama nego u Bkk. Ovde obavezno probajte neku od masaža, cene su slične kao u Bkk ali se to ovde radi kvalitetnije. Turistička ponuda Chang Maya je šarenolika ali sam ja došao do zaključka da je većina toga na neki način prevara. Ima stvari koje vredi videti ali ne na način koji se tamo nudi na svakom koraku. Čuveni trekking po „prašumama“ je noćna mora, pogotovo ako se upecate kao ja (a i većina drugih) pa uplatite 3 dana... mislim posle prvog dana će vam biti svega preko glave! Radi se o sledećem: sve ono što je u ta tri dana, koja koštaju izmedju 1500 i 2000 baht-a, vrdno pažnje staje u pola dana izleta za koje vam ne treba nikakav trekking . Poenta je da te oni u formiranim grupama odvezu do nekle autima i onda vas neki „vodič“ krene vitlati po brdima u nedogled, dok ne počnete da se rastajete sa dušom i da lomite noge. Od egzotike koju ste očekivali nema ni E, šume su listopadne, staze po kojima se ide su dobro utabane a sve oko njih spaljeno kako bi radoznali turisti bezbedno prošli. Od životinja se može videti po neka kokoška i pas u selima kroz koja se prolazi. Tako se hoda dok ne padne mrak, tada se stiže u improvizovano selo plemena „Long Neck“... kada stigne grupa tada stižu i oni... ostaje vam da prespavate u ni malo normalnim uslovima bez struje, vode, kreveta, po nekim sojanicama koje su extremno prljave, uz sve to ovde po noći bude neobično hladno... Ni malo prijatno a uz sve to vaš „vodič“ zajedno sa lokalcima će vam prodavati piće po cenama iz boljih kafića u gradu... Sledećeg dana vas čeka sve isto, još jedan dan besomučnog hodanja i još jedna paklena noć u selu sličnom onome koje sam već pomenuo da bi tek trećeg dana posle nekoliko sati hoda došli do reke gde se na obali nekih pola sata „provozate“ na slonovima i ručate. Nakon toga se ode 10-tak km uzvodno odakle kreće rafting na baš tako divljom rekom kako je opisano ali ipak jedina stvar vredna pažnje u ova tri dana... Razumem ja da ovo neko voli ali ako imate tih potreba izmorite se hodajući dok ste još kod kuće, na Tajlandu je šteta na ovo gubiti vreme. Sa druge strane pleme „Long Neck“ možete videti nedaleko od grada gde oni inače dočekuju turiste, pravi i jedini kamp slonova koji je vredan pažnje je u toj zoni, obilazi se u istom danu i vredi videti! Cena ulaza je 150 baht-a, a ko želi sat jahanja je dodatnih 100 baht-a. Ovo sve može se obići tuk-tukom za jedan dan i to za simboličnih 200-250 baht-a, a u tom danu se još može svratiti u školu ya majmune (200B), na farmu zmija (200B), farmu leptira i orhideja (40B) i još nekoliko turističkih atrakcija u zavisnosti od vaših interesovanja ali je sve to svakako prijatnije i jeftinije od ona tri dana mučenja! Noćni život Chang Maya je nesto diskretniji nego u Bkk ali to ne znači da će vam ovde biti dosadno... obavezno posetite neki od restorana pored reke koji su posebno u večernjim satima prijatni. Hrana na severu se razlikuje od one koja dominira u Bkk i okolini ali kome se nije dopala tamo neće ni ovde i obrnuto.Za Chang May se komotno može odvojiti 7 dana i uživaćete, odmoriti se i opustiti nakon haotičnog Bkk a i napuniti baterije za dalje avanture po Tajlandu! Ako vam sve ovo nije dovoljno postoji opcija da se ode na jednodnevni izlet još severnije do Chan Raza i Golden Triangla, ja sam ovaj deo preskočio jer sam zaključio da nije vredno pažnje, bar ne onoliko koliko su lokalne agencije tražile novaca za isti, zapravo, to što se nudilo u sklopu toga je delovalo kao već viđeno ali ako vam pretekne dan i imate višak novaca... zašto da ne... Povratak u Bangkok je najjednostavniji kao i dolazak, noćni voz sa spavanjem ali treba napomenuti da je često problematična rezervacija karata (posebno u sezoni) tako da karte za povratak rešite odmah po dolasku! Ako imate snage i volje na povratku možete iskoristiti da izađete iz voza u Autthoyi, stara prestonica Thai koja je blizu Bkk pa da se tog dana u večernjim satima nekim alternativnim prevozom dokopate Bangkoka... tu su opet hramovi, hramovi i hramovi... ja za ovo nisam imao snage i želje jer me je očekivao naporan (malo je reći samo naporan) put za Kambodžu, tako da sam želeo što pre stići u Bkk. Što se tiče Kambodže, više na tu temu u odeljku o Kambodži!!!