Ja sam pri kraju (hvala Bogu) i moja trudnoca ne spada u rizicne, pa mi je zato doktorka iz bolnice u kojoj cu da se porodim i koja mi vodi trudnocu, dala uput za sledece analize:
-Na pocetku trudnoce sam uradila u Infektivnoj Klinici niz nekih testova na viruse koji mogu da ostete plod, mislim da ih ima 5 ukupno.
-Uradjen mi je na pocetku papa, bris cerviksa, izmerena mi kilaza i pritisak.
-Dat mi je uput za Zavod za transfuziju krvi da mi se utvrdi krvna grupa, a posto sam ja RH-, a moj suprug RH+, onda jednom mesecno idem na vadjenje krvi kod njih, da bi utvrdili da li postoje antitela.
-Jednom mesecno radim komplet krvnu sliku i urin i glukozu.
-U 16 nedelji sam po preporuci doktorke radila u privatnoj laboratoriji TRIPLE TEST, kojim se procentualno utvrdjuju da li je plod vecem riziku da ima neka hromozomska ostecenja. Ali to nije obavezno.
-Prilikom svakog pregleda jednom mesecno, radili su mi ultrazvuk, merili kilazu i pritisak, a od 32 nedelje trudnoce i CTG.
-U devetom mesecu radila sam test na hepatitis B, a takodje jos jedan cervikalni bris i analizu stolice na parazite.
-Ono sto sigurno znam je da u bolnicu nece da te puste da se porodis ako nemas:
-Overenu knjizicu
-Uput od dr iz Doma zdravlja za porodjaj.
-Potvrdu o krvnoj grupi iz Instituta za Transfuziju.
-Nalaz cervikalnog brisa (zbog moguce grupe bakterija ili virusa koji mogu da stete bebi dok izlazi iz porodjajnog kanala)
-Analizu na Hepatitis B
-Koprokulturu (valjda se tako pise), tj., pregled stolice.
Ja ti, kao iskusna porodilja, preporucujem da napises na prvoj strani knjizice, lepo da se vidi, ako si alergicna na neki lek, narocito na penicilin.
Lepo organizuj fasciklu sa svim nalazima dve nedelje pre termina.
To bi bilo to. Dr procenjuje da li su ti potrebne jos neke dodatne analize, kao amonicenteza, atestvi na HIV I Hepatitis C, itd...
Zelim ti lep porodjaj i sve najbolje.