Tesla povlači 300.000 vozila - automobili zbog greške mogu sami da ubrzavaju

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
234.143
Da li se sećate kako su nam promoteri samovozećih elektroautomobila punili uši pričama kako će eto u bliskoj budućnosti automobili ići sami, kako je to i bolje i bezbednije jer softver ne može da se umori, napije i upropasti stvar. Aha,kako da ne. A Mask baš nema sreće sa Kinezima. Prvo su ga progonili za kamere u kolima, a sad su pronašli potencijalno veoma opasan propust. Samo da vas podsetim kako vozači Tesle vole da se hvale kako njihov auto može sam da vozi, pun je youtube takvih klipova.

Tesla povlači 300.000 vozila - automobili zbog greške mogu sami da ubrzavaju​

Kompanija Tesla povlači oko 285.000 električnih automobila iz Kine jer funkcija "cruise-control", kojom se održava zadata brzina, može slučajno da se aktivira i prouzrokuje da automobil ubrza. Kompanija Tesla je u poruci potrošačima na kineskoj društvenoj mreži Vaibu navela da postoje "potencijalni bezbednosni rizici u ekstremnim slučajevima", prenosi AP. Kinesko nadzorno telo za tržište saopštilo je da povlačenje obuhvata 211.256 sedana "Model 3" i 38.599 terenskih vozila "Model Y" proizvedenih u Kini, kao i 35.665 automobila "Model 3" koji su uvezeni.
Ima još o tome u tekstu koji je ovde. Dakle širom sveta krstari preko 300.000 automobila koji u svakom trenutku mogu da se otrgnu kontroli! 😡
I to je kao napredak? Ima ih sad već koliko vidim i kod nas.

Autonomna vozila su neminovnost i brojne kompanije uveliko pripremaju da izbace na tryiste autonomna vozila. Suvise je to veliki projekat da bi propao. U NS citam danas jedna firma trazi 200 inzinjera za rad na autonomnim vozilima.

https://www.rt-rk.com/AutomotiveHires2021/
Autonomna vozila uopste nisu neminovnost,a brojne velike kompanije se vec godinama "spremaju" da predju na el.auta,i nastavice da se spremaju sve dok ne prodje trend...

Samo je pitanje da li će se to dozvoliti ili ne. Ako vlast kaže da je zabranjena vožnja vozila bez vozača onda je cela priča o ''neminovnosti'' prazna. Ima mesta u svetu u kojima je to dozvoljeno, a i drugih u kojima nije. U svakom slučaju ne može se s tim krenuti bez dozvole jer svi zakoni vezani za bezbednost saobraćaja se odnose isključivo na ljude koji voze.

Autonomna vozila su neminovnost i brojne kompanije uveliko pripremaju da izbace na tryiste autonomna vozila. Suvise je to veliki projekat da bi propao. U NS citam danas jedna firma trazi 200 inzinjera za rad na autonomnim vozilima.

https://www.rt-rk.com/AutomotiveHires2021/

I "nevidljivi" avioni su bili suviše veliki projekat, a onda mi dokažemo da nisu nevidljivi običnom raketom od 5000e, tako da projekat propadne. Neka poginu petoro zbog ovoga, pa ćeš da vidiš kako neće da propadne.

Nažalost poginulih već ima.

Juče sam gledao tipu koji vozi Teslu, upalio auto pilot i nije ga ono upozorilo da pipne volan, nego mu je prosto dalo naredbu odjednom da stane negde i on mora da ugasi auto, izađe i uđe u isti, da bi mogao nastaviti vožnju, to mu se desilo dva puta. Dakle, nisam nešto siguran da li je ok staviti život u tuđe ruke, pogotovo znajući da komp jednostavno može da zabaguje i zaglupi.

Problem je mnogo siri, da bi se obezbedio veci protok saobracaja na istim putevima, voznja ne sme da zavisi od pojedinca, pa bi se kontrolom uskladila voznja svih na tom delu puta sto povecava bezbednost....
Medjutim, ovo sa kinom je promasaj, jer to ni kod kineza ne funkcionise, kao sto ne bi ni kod nas....bez obzira na cifru, ja bi mu prvi oduzeo volan, naravno ljudi koji plate autopilota hoce i da ga imaju...

Problem je mnogo siri, da bi se obezbedio veci protok saobracaja na istim putevima, voznja ne sme da zavisi od pojedinca, pa bi se kontrolom uskladila voznja svih na tom delu puta sto povecava bezbednost....
Medjutim, ovo sa kinom je promasaj, jer to ni kod kineza ne funkcionise, kao sto ne bi ni kod nas....bez obzira na cifru, ja bi mu prvi oduzeo volan, naravno ljudi koji plate autopilota hoce i da ga imaju...
Pa izvini, zavisiće i od pojedinca jer ima mnogo nas koji će voziti sami i nikad neće sesti u to. Dozvoljavam da mi elektronika pomaže, ali neću da ona bude gazda!

Autonomna vozila su neminovnost..

Све док не наиђеш на ово доле.

А ако убијеш неког пешака, хоћеш ли бити саучесник јер ниси дао довољно пара за Мерцедеса који има бољи софтвер, него си купио Голфа, који теже препознаје пешаке?

623493_put-budva_ls.jpg

I "nevidljivi" avioni su bili suviše veliki projekat, a onda mi dokažemo da nisu nevidljivi običnom raketom od 5000e, tako da projekat propadne. Neka poginu petoro zbog ovoga, pa ćeš da vidiš kako neće da propadne.

Broj poginulih i tesko povredjenih u saobracaju je u konstantnom porastu, evo prosle nedelje je devojka od 21 godine u Petrovaradinu nastradala jer je neki debil vozio kao na reliju. Broj vozila je sve veci na ulicama i kod nas i pored cinjenice da se smanjuje broj stanovnika. Klinci dobijaju kola kao poklon od roditelja vec sa 17 godina i svi zele da voze .
Trenutno godisnje u proseku u Srbiji oko 18 000 ljudi tesko se povredi a mnogi postaju invalidi nakon saobracajnih nezgoda dok pogine oko 600 ljudi. Znacajan udeo cine mladi.

Broj poginulih i tesko povredjenih u saobracaju je u konstantnom porastu, evo prosle nedelje je devojka od 21 godine u Petrovaradinu nastradala jer je neki debil vozio kao na reliju. Broj vozila je sve veci na ulicama i kod nas i pored cinjenice da se smanjuje broj stanovnika. Klinci dobijaju kola kao poklon od roditelja vec sa 17 godina i svi zele da voze .
Trenutno godisnje u proseku u Srbiji oko 18 000 ljudi tesko se povredi a mnogi postaju invalidi nakon saobracajnih nezgoda dok pogine oko 600 ljudi. Znacajan udeo cine mladi.
Raste broj poginulih u saobraćaju? Gde? U Srbiji? U Evropi? Neće biti. Podaci agencije za bezbednost saobraćaja kažu da je broj poginulih zapravo u opadanju:

1625321098302.png

Sve ovo uprkos činjenici da je broj vozila sad neuporedivo veći nego što je bio pre 10 i više godina. Slično je i u Evropi, evo grafikona o broju poginulih na milion stanovnika u Srbiji i EU:

1625321275885.png

Iako nas iz razumljivih razloga potresa svaka vest o nesrećama s tragičnim ishodom činjenica je da su putevi i vozila daleko bezbedniji nego pre. Da li je to neko hteo da bezbednost koristi kao argument za korišćenje vozila bez vozača? Nemojmo se lagati, ključni motiv je minimiziranje troškova.

Svake 24 sekunde jedna osoba pogine u saobraćajnim nesrećama u svijetu, ukupno 1,35 miliona godišnje, i te su nesreće sada vodeći uzrok smrti djece i mladih, objavila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija, zahtijevajući globalni odgovor.

Broj poginulih u protekle tri godine narastao je za oko 100.000, a saobraćajne nesreće sada su vodeći uzrok smrti djece i mladih u dobi od pet do 29 godina, navela je zdravstvena agencija Ujedinjenih naroda u novom izvještaju.
https://balkans.aljazeera.net/news/world/2018/12/7/who-godisnje-na-cesti-pogine-135-miliona-ljudi

Da, porast može da bude ako se u statistiku uključe i zemlje Trećeg sveta kod kojih prosatg broja vozila ne prati i razvoj puteva i saobraćajnih pravila. Sve to naravno ne može biti opravdanje za ideju da se kretanje vozila prepusti softverima kod kojih svako malo nešto zakaže na uređajima ili internet vezi. Pođite sami od svoje situacije u kući ili još bolje na mobilnom telefonu. Da li uvek i svuda imate stabilnu vezu? Ako je izgubite na par sekundi na telefonu ništa strašno, ali u kretanju vozila može proizvesti tragediju. Još kad se hakeri toga budu dohvatili ...

Videcemo kada to zazivi, realno za nekih 10 godina, mada najavljuju prve modele u prodaji 2025 godine. Obzirom koliko je utroseno para a u pitanju su milijarde evra od strane ne samo automobilskih kompanija vec i onih koji nikada nisu proizvodili automobile poput Gogla, izvesno je da ce oni biti na ulicama a kakvi ce biti efekti i koliko ce voznja biti sigurna vreme ce pokazati.

Samo WW je ulozio 73 milijarde evra u autonomna vozila.

https://nova.rs/auto/elektricni-vw-polo-za-narod-povoljna-cena-glavni-adut/

https://nova.rs/auto/sef-vw-jos-samo-malo-i-pocinje-prodaja-autonomnih-vozila/

Rast je i u SAD

U saobraćajnim nesrećama u SAD broj poginulih pešaka raste brže od broja poginulih vozača, i dostigao je skoro 6.000 prošle godine što je najviše za više od dve decenije, navodi se u preliminarnoj analizi državnih podataka, objavljenoj danas.

https://beta.rs/vesti/130-drustvo-h...ad-nepaznja-uzrok-skoka-broja-pogibija-pesaka

Poslednja izmena:
Neke od pomenutih pešaka su već ubili i ti samovozeći automobili na probama. Svestan sam da je ulog veliki i da će krupni igrači na svaki način gledati da proguraju tu stvar, ali upravo zato mi obični ljudi moramo to da sprečimo. Ne radi se tu samo o automobilima, oni su samo početak, pitanje je hoće li svet voditi ljudi ili mašine. Ako se to dozvoli na automobilima posle će biti korišćeno kao argument i za sve drugo.

Neke od pomenutih pešaka su već ubili i ti samovozeći automobili na probama. Svestan sam da je ulog veliki i da će krupni igrači na svaki način gledati da proguraju tu stvar, ali upravo zato mi obični ljudi moramo to da sprečimo. Ne radi se tu samo o automobilima, oni su samo početak, pitanje je hoće li svet voditi ljudi ili mašine. Ako se to dozvoli na automobilima posle će biti korišćeno kao argument i za sve drugo.
Doći će kad tad, samo je pitanje vremena, već sad ne samo da upozoravaju, nego i reaguju samostalno u nekim situacijama.
Mene je Toyota neki dan tako zakucala u pojas, da sam se odseko - ona je izračunala da ću da se zakucam u auto ispred.
U Beogradu, u špicu, na Slaviji...

Da li se sećate kako su nam promoteri samovozećih elektroautomobila punili uši pričama kako će eto u bliskoj budućnosti automobili ići sami, kako je to i bolje i bezbednije jer softver ne može da se umori, napije i upropasti stvar. Aha,kako da ne. A Mask baš nema sreće sa Kinezima. Prvo su ga progonili za kamere u kolima, a sad su pronašli potencijalno veoma opasan propust. Samo da vas podsetim kako vozači Tesle vole da se hvale kako njihov auto može sam da vozi, pun je youtube takvih klipova.

Ima još o tome u tekstu koji je ovde. Dakle širom sveta krstari preko 300.000 automobila koji u svakom trenutku mogu da se otrgnu kontroli! 😡
I to je kao napredak? Ima ih sad već koliko vidim i kod nas.
Pazi, svaki pocetak je tezak, tako se i Nikola Pasic odupirao gradnji zeleznice u Srbiji, jer ce ta gvozdena azdaja da pojede dusu narodu. Ne vidim razlog za neko radovanje sto je eto na samom pocetku razvoja jedna firma udarila glavom u zid i mora da jos jednom proceslja ceo proces. To je kao kada bi se 60tih radovao jer je Amerima ili Rusima eksplodirala raketa koja je krenula u orbitu. Eto , za 0 godina stigli smo i do Plutona.
Ja ti garantujem da cemo ti ja doziveti da se vozimo u autobusima u kojima je vozac tu da povuce kocnicu u nekom ekstremnom trenutku. Sa putnickim automobilima ce ici sporije, jer nase generacije i dalje vole da voze, imaju kontrolu, nagaze na putu do 150, itd.
Verujem da znas da danasnji piloti manje vise presede ceo let u kabini trudeci se da ne zaspe. Najbolji primer je slucaj u LA kada je koreanskom avionu crkao uredjaj za automatsko sletanje, a pilot nije znao kako da sleti bez njega i slupao se o pistu.

Back