Tesla je ugasila proizvodnju modela S i X

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
257.088

Poslednji primerci Teslinih Modela S i X sišli sa proizvodnih traka​

Kada je Tesla zvanično potvrdila kraj proizvodnje Modela S i X u fabrici u Frimontu (američka savezna država Kalifornija), završeno je jedno od najvažnijih poglavlja moderne automobilske industrije. Ova dva automobila nisu bila samo luksuzni baterijski modeli visokih performansi, već vozila koja su promenila način na koji svet posmatra električnu mobilnost. U periodu kada su električni automobili uglavnom smatrani sporim, nepraktičnim ili eksperimentalnim proizvodima, Tesla je pokazala da EV može biti poželjan statusni simbol, tehnološki demonstrator i ozbiljan rival tradicionalnim automobilima s motorima SUS.

Model S pojavio se 2012. godine kao luksuzna baterijska limuzina koja je odmah izazvala ogromnu pažnju. Početna cena iznosila je oko 53 hiljade evra, dok je verzija s većom baterijom mogla da prevali približno 426 kilometara sa jednim punjenjem, što je za tadašnje standarde predstavljalo gotovo neverovatan rezultat. U eri kada su konkurentski baterijski automobili jedva uspevali da pređu polovinu te distance, Model S je delovao kao automobil iz budućnosti.

Kada je Tesla zvanično potvrdila kraj proizvodnje Modela S i X u fabrici u Frimontu (američka savezna država Kalifornija), završeno je jedno od najvažnijih poglavlja moderne automobilske industrije. Ova dva automobila nisu bila samo luksuzni baterijski modeli visokih performansi, već vozila koja su promenila način na koji svet posmatra električnu mobilnost. U periodu kada su električni automobili uglavnom smatrani sporim, nepraktičnim ili eksperimentalnim proizvodima, Tesla je pokazala da EV može biti poželjan statusni simbol, tehnološki demonstrator i ozbiljan rival tradicionalnim automobilima s motorima SUS.

Model S pojavio se 2012. godine kao luksuzna baterijska limuzina koja je odmah izazvala ogromnu pažnju. Početna cena iznosila je oko 53 hiljade evra, dok je verzija s većom baterijom mogla da prevali približno 426 kilometara sa jednim punjenjem, što je za tadašnje standarde predstavljalo gotovo neverovatan rezultat. U eri kada su konkurentski baterijski automobili jedva uspevali da pređu polovinu te distance, Model S je delovao kao automobil iz budućnosti.

Model S je kontinuirano unapređivan tokom godina. Autopilot se pojavio 2014. godine i označio početak nove ere asistencije u vožnji. Elektromotori su postajali snažniji i efikasniji, dizajn je više puta osvežavan, a autonomija je konstantno rasla. Poslednja generacija za 2026. godinu mogla je da prevali čak 660 kilometara sa jednim punjenjem.

Vrhunac razvoja predstavljala je verzija Model S Plaid sa više od 1.000 konjskih snaga. Ovaj automobil je u idealnim uslovima ubrzavao od nule do 100 km/h za samo 1,99 sekundi, što je u trenutku predstavljanja šokiralo kompletnu automobilsku industriju. Čak su i tradicionalni proizvođači supersportskih automobila morali da priznaju da električni pogon donosi potpuno novu definiciju performansi.

1778598324935.png

Iako je Model S bio revolucionaran, Tesla je vrlo brzo shvatila da nijedan proizvođač u to vreme nije mogao ozbiljno da dominira tržištem bez krosovera. Tako je 2015. godine stigao Model X, veliki baterijski krosover s tri reda sedišta i s prostorom za najviše sedam putnika.

Sa limuzinom je delio oko 30% komponenti, ali je imao potpuno drugačiji karakter. Bio je teži, viši i praktičniji, namenjen porodicama koje nisu želele kompromis između luksuza, performansi i svakodnevne upotrebljivosti. Ipak, ono po čemu je Model X momentalno postao prepoznatljiv bila su zadnja vrata stručno nazvana „Sokolova krila“ („Falcon Wing“) koja su se otvarala nagore poput futurističkog koncepta.

Prvi susret sa parkiranim Modelom X i podignutim zadnjim vratima ostavljao je snažan utisak čak i ljudima koji nisu pratili automobilsku industriju. Tesla je tim detaljem dodatno učvrstio imidž tehnološke kompanije koja razmišlja drugačije od ostatka sveta.

1778598418816.png

https://autorepublika.com/2026/05/1...inih-modela-s-i-x-sisli-sa-proizvodnih-traka/

Model X ima i Đoković, a u njemu se najčešće vozi i Elon Mask.
Zašto su uopšte prestali da ih prave? Oslabila prodaja, šta li?
Lično bih možda i uzeo Model S, a X nikako. Glomazan, nezgrapan, nikad mi se nije sviđao.

Da li biste vi kupili neki od ovih automobila da imate para i struje na raspolaganju? Poslednji modeli su išli po ceni 100 - 120 hiljada.

Računica je sledeća ..Za moju situaciju govorim gde je cena goriva 2,2€ /l a cena truje kod kuće 13¢ ,.
100km dizelu uz potrošnju od 6l te izade 12,8€
100km u EV te izbace 2,2 1€
Sad ubaci cene u Srbiji i videćeš da je EV (ako imas mogućnost da instaliras punjač)
6/7x jeftiniji za voziti

U srbiji ako kuvaš odmah si u plavoj ili crvenoj zoni pa su ti računi za struju 30 evra ili 70 ili 100. Ako bi punio auto po skupljoj struji davao bi stotine evra za struju. Eto toliko.

Ti sad vidiš neku imaginarnu uštedu od 100 evra i hoćeš da se ubiješ za to :rotf:
Meni nije imaginarnamih 100€ na dva auta sigurno trošim 700-800€ mesečno na dizel ukupno plus 2x registracija od 1000€ za kombi i 500€ za mercedes. .
Na dva EV sa svojim punjačem bi imao fiksni račun od 100€ mesečno ..Ugovor 100€ vozi i puni koliko hoćeš
Znači godišnje je to 600x12 =7200+1000+500= 8700€ za punjenje na godinu ili 725€ mesečno ..Nije da me žulja ali vidim te stvari.. To mi je jedno dugo i lepo skijanje za celu porodicu

Poslednja izmena:
Jesu li evropski proizvodjaci počeli da koriste LFP?
Mislim da nema nešto značajno bar ne kao kod Kineza u 800v arhitekturi ..Tesla 3 u standard range ih ima ali ne u 800V.Kineska tehnologija tako da verovatno ne daju baš zadnje što imaju

Kako taj napredak ide pre godinu dve su izašle i bile su baš spore za punjenje a sad zeekr sa 75kwh LFP 800v arhitektura od 10-80% 12min izmereno i to sa hladnom baterijom .Videćemo kako će biti leti ..Ja mislim da moze i za 10 u optimalnim uslovima .Videćemo šta će biti sa sodium-ion CATL je već počeo serijski proizvodnju one se najviše čekaju ..Tu ako stvari budu isle kako treba cene bi mogle da padnu dodatnih 50%

Koje se tebi najviše sviđaju ?

Poslednja izmena:

Back