Тешко ЕУропљанима ако не продају Телеком!

Poruka
19.903
Veliki problemi ako Vlada ne proda Telekom?

Ako Vlada ne proda Telekom, a manjak u državnoj kasi bude finansiran na neki rezervni način, kako najavljuje Ministarstvo finansija, došlo bi do povećanja javnog duga, težeg poslovanja privrede i rasta nezaposlenosti, smatraju ekonomisti.

Argumenti su da će državne hartije, kojima Vlada planira da finansira i minus u budžetu, sve teže nalaziti kupce, a da će zaduživanje države kod komercijalnih banaka značiti manje zajmova za privredu.

Opciju da prodaja Telekoma može da propadne najavili su svi nadležni resori. Pionir je bila ministarka za telekomunikacije Jasna Matić, a uvod u stampedo najava o mogućnosti da domaći operator ostane državni, pre neki dan je otvorio premijer Mirko Cvetković.

"Vlada ne želi po svaku cenu da proda većinski deo telekoma", kazao je Cvetković. I ministarka finansija Diana Dragutinović je izjavila da postoje razrađene strategije u slučaju da Telekom ne bude prodat, a dan posle nje se oglasio i Branko Radujko, prvi čovek ove kompanije.

"Prodaja Telekoma je komplikovana i ne zavisi samo od dobrih rezultata. Uvek postoji mogućnost da tender ne uspe", kazao je Radujko.

Otkud povlačenje? U Vladi Srbije ne žele javno da govore, ali se može čuti da bi prodaja Telekoma bila najmanje popularan potez uoči izbora.

Problem, piše Blic, nije ni u potencijalnim kupcima. Austrija Telekom i Dojče Telekom su spremni da plate minimalnih 1,4 milijardu evra. Ozbiljno interesovanje pokazuje i kompanija Turksel u vlasništvu Mihaila Fridmana.

Problem je, tvrde ekonomisti, to što je država ozbiljno računala na prihode od privatizacije Telekoma. Plan je bio da se ovim prihodima krpi državni deficit, te da se vraćaju uzeti krediti. Da ne pominjemo, sto miliona evra kojima je planirana dokapitalizacija Komercijalne banke i infrastruktura koja je s početka trebalo da bude glavni kanal u koji bi se slio novac od Telekoma.

"Država je već u problemu, a u slučaju da ne proda Telekom tek će da izgubi kompas. Novac već sada traži na sve moguće strane - zadužuje se i kreditima i obveznicama, i u stranoj, i u domaćoj valuti", tvrdi izvor iz Vlade Srbije.

Zaduživanje alternativa za prodaju

U slučaju da ne proda Telekom država rupu u državnoj kasi može da popuni ili prihodima iz privatizacije ili putem zaduživanja. Ministarka finansija ističe da će budžet biti finansiran, bez obzira da li ima, ili nema prihoda od privatizacije.

"Uprava za javni dug ima određenu strategiju i mi se ponašamo na takav način da ni u jednom trenutku ne ugrozimo finansijsku stabilnost, što znači da će budžet biti finansiran bez obzira da li ima prihoda od privatizacije", istakla je Diana Dragutinović.

Iz ovoga proizilazi da bi država, u slučaju da se Telekom ne proda, morala da se zaduži na neki drugi način, kako bi finansirala budžet. Što može da se učini kroz kredit, ili emitovanje hartija od vrednosti.

I šef delegacije MMF Albert Jager nedavno je istakao da, u slučaju izostanka prihoda od privatizacije kojima bi se finansirao budžet za 2011. godinu, postoji nekoliko drugih opcija za njegovo finansiranje.

http://www.emportal.rs/vesti/srbija/148285.html
******************************

Као што се може видети, свако повећање плата у буџету води ка бржој пропасти. Уколико људи буду на изборима бирали оне који ће наставити да воде политику задуживања, тј. политику по вољи Брисела и Вашингтона, онда БАНКРОТ НЕМА АЛТЕРНАТИВУ!

Чињеница је да у овој држави енормно велики број људи зависи од државе,власти,мафије и нормално је да новца у таквој ситуацоији нема довољно. Становништво је плански навузчено на зависност од мафије преко буџета и сад уцењују и пљачкају узимајући све ресурсе.
Сви они који заступају даљу политику "ЕУ интеграција", тј. задуживања и не желе да мењају систем ИЗ КОРЕНА, јесу непријатељи државе и заглупљеног и поробљеног народа.
 
Пошто нико неће да им понуди минималну цену коју су поставили, имају проблем јер су на сва уста причали како Телеком никада неће дати испод те цене, а опет морају да попуне буџет. Зато мора да се потури прича како ће настати смак света ако се не прода Телеком и овај чланак пар екселанс режимског Дер Блица је написан у ту сврху.
 
Jedini izlaz za Srbiju je hapsenje svih lopova od 90-ih do danas...oduzimanje sve njihove imovine cime bi Srbija dosla ponovo do love....

Решење је смањивати број оних који зависе од буџета тако што ће се стварати услови за приватан рад - смањењем пореза, укидањем многих постојећих, заштитом домаћег тржишта, укидањем ССП-а, забраном рада страним банкама у Србији, забраном монопола, итд.

Уколико остане овако у наредних неколико година банкрот је сигуран.
 
Решење је смањивати број оних који зависе од буџета тако што ће се стварати услови за приватан рад - смањењем пореза, укидањем многих постојећих, заштитом домаћег тржишта, укидањем ССП-а, забраном рада страним банкама у Србији, забраном монопола, итд.

Уколико остане овако у наредних неколико година банкрот је сигуран.

То, плус смањење регулативе и такси око оснивања приватних фирми, као и посебне пореске олакшице за свако улагање у производњу.
 
Na budzetu nam je sad skoro 30 odsto zaposlenih sto je nezamislivo i neodrzivo i na kratki rok a kamoli na duze.
Taj sektor se mora smanjiti na 15 odsto i ozbiljno reformisati. To je ogroman generator inflacije, ekstremno neefikasan i korumpiran.

Више. 740 000 од 1 700 000 запослених. Дакле, око 40%. То је неодрживо. Систем мора пући.

САД , док је имала здрав систем, увек се кретао број који су радили за државу око 5-10%(углавном око 10%). Код нас је то ненормално. Паразитски систем који математички није могуће финансирати без задуживања или распродаје. Али, то је онда убрзани пут у апсолутну пропаст.

Знали, мора доћчи до СМАЊЕЊА зарада у јавном сектору, а не повећања. Свако повећање је доливање керозина у буктећи пожар. Али, окјупациона власт ради све да отежава приватно пословање. Све по налогу ЕУ банкара и крволока.

У таквим условима нема породице, нема деце, нема живота.
Залагати се за даљу про-ЕУ политику значи залагати се за униптење живота у Србији. ГАД је свако ко се залаже за то и треба га почистити гвозденом метлом.
 
Poslednja izmena:
..mozda ce sada da prodaju telekom put zasto, ali u doba krize nece moci dobiti realnu cenu vrednosti telekoma ako uopste jedna tako profitabilna kompanija ima realnu cenu.
Mogu samo naici na jos vecu osudu u narodu i tako 'ispusiti' za sva vremena.
Неће "испушити" све док оволики број људи зависи од власти(од буџета), тако да ће ти људи бити "приморани" да гласају како им странцу кажу, тј гласање из инетереса и страха за партије које ће се и даље задуживати у име привреде.
Само банкрот решава проблеме и скида паразитску власт. И он је неминован.

Постоји миран начин за решавање ситуације без банкрота, али хајде да видимо ко је то са бузџета спреман да ради нешто приватно и скине се за сисе, чак и у ситуацији да сутра дођу слободни Срби на власт који ће почистити стране лихваре и забранити монополе? Ретко ко је спреман. Зато ће све доћи на своје једним природним путем кад више овако не буде могло. Е, то ће бити тачка од које крећу јако велики проблеми за оне који су навикли на ушушканост у мафијашким скутима, али и ослобођење слободних људи од стега и намета.
 
Poslednja izmena:
Ко што реко више пута, шта и да га сутра продају?
Економија једне неовисне тзв. државе се заснива на продаји једног наслеђеног подузећа.
Кад поделе међу собом пар стотина милијона шта после, господо граџани, еуропејци, демократе?
 

Back
Top