Quantcast

Тешка истина или лака лаж

Алjона

Početnik
Poruka
4
Неколико време пре дошла сам на катедру философији у свом институту и причала са профессором о некима философскима питањима, који су се тиче мога философског рада на тему о проблеме разумевања истине. Профессор је поставио ми веома интересантно питање, одговор на које нашла сам само сада. Питање је било тако – је’л треба увек говорити истину човеку о његовој смртној болести шта он кроз неколико дана ће умрети или треба говорити (1) или ништа (2) или «милосердно» лагати типа «све ће бити у реду»?

И тако, питања су:
1) треба ли увек говорити човеку истину о његовој тешкој болести да шта он ускоро ће умрети?
2) хтели бисте знати истину о својој болести да каква би она не била тешка?
3) казали бисте истину о смртној болести човеку, кога волете?

Могу вама речи да ово питање је веома важно, на пример, за доктора, који сваки дан име праксу са човечанској смртју.

Претходно захваљуем на одговори.

Срдачни поздрав свима.
 

Алjона

Početnik
Poruka
4
Моја мишљења – одговори:

1) Да, треба увек говорити свакому човеку, који име узраст више 7 године, истину о његовој болести да би он био спреман према сусрету са другим светом, помислио о некима важним стварима, о којих он још није мислио, да би васпитао своју личност.
Овде може бити један проблем - бојазан истине: човек не хоће знати ништа о својој смрти, која је близу и шта тад? Мислим све једно треба говорити. Бојазан није разлог за лаж, али је плашиљивост. Човек увек дужан се борити са страхом. Такав човек све једно дужан знати о смрти. Ово је наша обавеза – спремати се према нашеј смрти и њу (обавезу) нико није укинуо.
2) Да, наравно, увек хтела бих знати истину о својој болести да каква би она не била тешка.
3) Да, казала бих сву истину о смртној болести човеку, кога волим.
 
Top