Територијалне разлике међу Србима

Ево рецимо мом другару из Крајине је тата причао да ако тражи девојку то никако не буде неко из Младеновца или околине. Каже то су најгоре стипсе. :lol:

А ја онда њега питам, "па пич.ка ти материна ко ти никад није рекао >>кад враћаш паре<<?" :lol:

И онда он каже: "па јесте, у праву си..." :lol:

Што се тиче јужњака, ја опет понављам, то су предрасуде. Рецимо Ја знам неколико Врањанаца, један је стипса :lol: остали су галантни. И ови из Владичин Хан су људине.
Чарапан је исто људина, а без фолирања најбољи је Чачанин( и Младеновчанин)... :lol:

Како год окренеш Ерцови и Шумадинци су најбољи ! :cool:

Да, а највећа стипса коју познајем је са Новог Београда. С тим што је тај јединац.

Мој најбољи друг је са НБГ-а и није уопште стипса.

Nešto bih rekao i o razlikama u Bosni i Krajini.

Pored već pomalo ustaljene podjele na istočni i zapadni dio Srpske koji je novijeg datuma i nema baš mnogo veze sa zdravim razumom, postoje i stare podjele na Krajišnike, Bosance, Hercegovce, Posavce, Semberce i sl.

Gledano po mentalitetu za mene je Krajina u svom najdaljem istočnom opsegu negdje do doline Vrbasa, mada i to dosta nategnuto, dakle do Banjaluke. Dakle,od Vrbasa pa na zapad sve do Karlovca i Zadra je manje više jedan te isti tip Krajišnika, najjasnije obilježje je specifična pjesma ojkača.

Od Vrbasa pa na istok prema Posavini već počinju Bosanci, sa svojim šargijama i karakterističnim pjevanjem. Seljaci oko Banjaluke jasno znaju za tu razliku i govore o dva različita načina pjevanja kao o razlici između ova dva tipa.

Sam krajiški tip ima samo regionalne varijante, ali ne toliko značajne da bi bile neki poseban tip. Možda bi se mogli jedino izdvojiti stanovnici Ravnih Kotara u Dalmaciji koji se čak razlikuju i od Dalmatinaca u Bukovici i Kninu po govoru i običajima. Ali to bi moglo da bude samo jače dejstvo primorske kulture na jedan dio Srba.

Interesantno je da su se Krajišnici koji su iz Like i Dalmacije doseljavali u Bosansku Krajinu uglavnom sa jugozapada krajem 19.vijeka sve one Krajišnike koje su prije njih došli nazivali posprdno "Bosancima", a Bosna je bila uvijek ono što je niže prema Savi, pa se govorilo "idem u Bosnu" iako se išlo u susjedno selo koje je samo geografski bilo u pravcu dublje Bosne.

Bosanci su tom smislu smatrani za ljude "mekanijeg" karaktera, skloni šali, a u materijalnom smislu siromašnijim.

Danas ta podjela ne postoji i čini mi se da se cijeli taj prostor banjalučke regije ujednačava u jedan tip. Nisam primjetio nikakvu podjelu među Srbima po regionalnom principu zapadno od Drine ili nisam dobro informisan.

Морао сам опет да у уђем да не оставим неодговорено.

Знам то.

Па кад кажем нашег друштва и мислим на државу Србију.

Теби свака част. Ја сам причао о предрасудама.

Ја сам причао о предрасудама. А и ове што знам сви ликом личем. А знам их из Грачанице, Приштине и Урошевца.

Ово се уклапа у онај текст који је окачио Драгон. :lol: "Ваљамо само ми (и још пар неких)."
Како мислиш да су провокатори? :lol:
Како олако потезају оружије?
Не глуме патриоте, баш су праве патриоте. Иван Ивановић из удружења "НАШИ" је Аранђеловчанин, Владан Глишић из "Двери Српских" је Аранђеловчанин. Добро њих двојица су прича за себе, и 70% Аранђеловчана ће рећи да су будале, али да су људине.
Оно што је занимљиво је да у влади Србије нема ниједног Шумадинца.
Ко у влади пронађе Шумадинца или Ерцова добије бону. :lol:
А имамо и Хрвате(Дулић).

:lol:
Е и то јесте, славимо мрсног Светог Николу....

Не у већини, али има доста таквих.

Bio je Kostunica premijer u prosloj vladi...

Znam, naravno da znam. Ovde npr. ako te neko cuje na ulici da govoris ijekavski odmah te proglase seljacinom :) Ijekavica je dosta zastupljena po selima a ekavica u samom Uzicu.
Ништа чудно. И у Шумадији постоји ијекавица, али нека "искварена". Рецимо мени баба често каже "ма ћути дијете", али је акценат на И, нема "отезања" као код Црногораца, Босанаца... где је акценат на Е. Има много таквих речи, али сад сам у Београду па не могу често да их чујем. :)

Препоручујем књигу Карактерологија Југословена, Владимира Дворниковића из 1939. године. Прилично дотиче нашу тему и веома је занимљива, ја је имам у пдф формату, мислим да се може лако наћи на интернету.

U poredjenju sa oblasnim razlikama nekih drugih naroda nase su vrlo male. Ne uvek i svuda, jer su posebni uslovi napravili od Crnogoraca naciju, ali i to je bilo potpomognuto od strane komunista. U ostalim slucajevima ne postoji nista sto se moze porediti sa izuzetno jakim osecajima stanovnika pojedinih oblasti, po Italiji ili Spaniji, gde se taj osecaj vrlo cesto stavlja na prvo mesto, pa tek onda nacionalni.

Ама нико да ми каже: Крушевљани су Чарапани, Ужичани су Ере, Македонци су Чокалије итд. Сви су бре нешто у фазону сад ћу ја теби "маму, тетку, стрину и целу фамилију", "ви сте најгори људи", а немају ни елементарно знање о крају из којег долазе.

:roll:

Ако овако наставимо најбоље да закључамо тему.

Ама нико да ми каже: Крушевљани су Чарапани, Ужичани су Ере, Македонци су Чокалије итд. Сви су бре нешто у фазону сад ћу ја теби "маму, тетку, стрину и целу фамилију", "ви сте најгори људи", а немају ни елементарно знање о крају из којег долазе.

:roll:

Ако овако наставимо најбоље да закључамо тему.

Краљево - Пилићари,Чачани - Гребићи.

Морао сам опет да у уђем да не оставим неодговорено.

Знам то.

Па кад кажем нашег друштва и мислим на државу Србију.

Теби свака част. Ја сам причао о предрасудама.

Ја сам причао о предрасудама. А и ове што знам сви ликом личем. А знам их из Грачанице, Приштине и Урошевца.

Ово се уклапа у онај текст који је окачио Драгон. :lol: "Ваљамо само ми (и још пар неких)."Како мислиш да су провокатори? :lol:
Како олако потезају оружије?
Не глуме патриоте, баш су праве патриоте. Иван Ивановић из удружења "НАШИ" је Аранђеловчанин, Владан Глишић из "Двери Српских" је Аранђеловчанин. Добро њих двојица су прича за себе, и 70% Аранђеловчана ће рећи да су будале, али да су људине.
Оно што је занимљиво је да у влади Србије нема ниједног Шумадинца.
Ко у влади пронађе Шумадинца или Ерцова добије бону. :lol:
А имамо и Хрвате(Дулић).

Е и то јесте, славимо мрсног Светог Николу....

Не у већини, али има доста таквих.

A kada sam reko da valjaju samo moji sunarodnici sa Kosova?
Mozda sam preostro izneo moje misljenje o Arandjelovcanima i Topoljcima, zao mi je i izvinjavam se ako sam ih uvredio. Dolazim ponekad u Topoli i Arandjelovcu i stekao sam ne bas tako pozitivan utisak o njima, naravno ne radi se o svim stanovnicima, vec o pojedincima. Meni je zet rodjeni Topoljac tj starosedeoca Topole. Svaka cast Ivanu i Vladi.
Radi li i dalje onaj kafic u Arandjelovcu koji je u vlasnistvu bivseg fudbalera Crvene Zvezde?

Pominjana je takodje ekavica i ijekavica na ovoj temi i njihova razgranicenja...

U RS za vreme rata je forsirana ekavica i pokusali su da je ubace kao zvanican govor, valjda da bi se razlikovali od komsijskih naroda. To je bilo takvo vreme, i Hrvati su ubacivali kojekakve kojestarije i pravili cirkus od jezika, neke budalastine su ostale, ali najbanalnije primere su ipak izbrisali...

U medijima u RS se govorio ekavski, takodje su i dokumenta pisana na ekavskom. Mislim da je Radovan Karadzic davao izjave na ekavici...

Od toga se hvala Bogu odustalo, jer mislim da govor ne treba da se menja silom, dekretima ili bilo kakvim forsiranjem..

Mada sam primetio da na BN vestima spikeri isto govore ekavskim izgovorom, ali Bijeljina je prakticno naslonjena na Srbiju, mozda tamo tako i pricaju ljudi, mada ne verujem...

A kada sam reko da valjaju samo moji sunarodnici sa Kosova?
Ма уживај бре. ;)
Mozda sam preostro izneo moje misljenje o Arandjelovcanima i Topoljcima, zao mi je i izvinjavam se ako sam ih uvredio. Dolazim ponekad u Topoli i Arandjelovcu i stekao sam ne bas tako pozitivan utisak o njima, naravno ne radi se o svim stanovnicima, vec o pojedincima.
Може бити да си пословао са неким са Косова пошто сад они држе све. :lol:
Meni je zet rodjeni Topoljac tj starosedeoca Topole.
Тополац, не Топољац. :D
Svaka cast Ivanu i Vladi.
Е па Владан је ишао са мојим ћалетом у средњу. :cool:
Radi li i dalje onaj kafic u Arandjelovcu koji je u vlasnistvu bivseg fudbalera Crvene Zvezde?
Дарка Анића? Мислим да не држи више он. И не зове се више "Скај Лајт", не знам како се зове сад.

Pominjana je takodje ekavica i ijekavica na ovoj temi i njihova razgranicenja...

U RS za vreme rata je forsirana ekavica i pokusali su da je ubace kao zvanican govor, valjda da bi se razlikovali od komsijskih naroda. To je bilo takvo vreme, i Hrvati su ubacivali kojekakve kojestarije i pravili cirkus od jezika, neke budalastine su ostale, ali najbanalnije primere su ipak izbrisali...

U medijima u RS se govorio ekavski, takodje su i dokumenta pisana na ekavskom. Mislim da je Radovan Karadzic davao izjave na ekavici...

Od toga se hvala Bogu odustalo, jer mislim da govor ne treba da se menja silom, dekretima ili bilo kakvim forsiranjem..
Каже ми другар из Теслића да су они 2 године учили екавицу. Мислим скроз дебилно... То је крајње неприродно.
Mada sam primetio da na BN vestima spikeri isto govore ekavskim izgovorom, ali Bijeljina je prakticno naslonjena na Srbiju, mozda tamo tako i pricaju ljudi, mada ne verujem...
БН се емитује и у Србији, можда је због тога.

Ма уживај бре. ;)

Може бити да си пословао са неким са Косова пошто сад они држе све. :lol:

Iz nekog razloga doseljenici su uvek uspesniji od starosedelaca, valjda borbenost ili sta vec je u pitanju...

Evo ovde u Mitrovici, Vucitrnci i ostali doseljenici drze sve kafice, markete, kladionice, hotele, ma apsolutno 90% biznisa. Kidaju ljudi, sire se i drze ceo grad. To ti je tako...

U Sarajevu ovi iz Sandzaka drze ceo grad, od kriminala, biznisa, politike pa sve do administracije...

U Beogradu doseljenici se bore i izbijaju na kljucna mesta u svim poljima zivota, dok Beogradjani zive sa roditeljima sa 40 godina...

Zagreb ista prica sa Hercegovcima...

U svakom slucaju zanimljiv fenomen koji zahteva dublju analizu. Ima to i dosta zemljacke povezanosti koja funkcionise na strani..

Na primer, Beranac u Beogradu normalno je da ce traziti neku pomoc i zaposlenje od zemljaka...

Beranac u Beranama ne moze da ide na tu foru. Na sta bi to licilo..?
"E brate, ja sam iz Berana, aj mi sredi za ono.. -Ma super, i ja sam, jel treba pice da ti platim ili sta oces, kakva je to fora ja sam iz Berana..."

Ма изгледа да је најбоље да код нас Срба свако село озваничи свој говор, мало смо подељени по разним основама, него нам је само још то требало.
Мислиш да Хрвати кајкавци школе уче на кајкавском, да су им медији кајкавски? Не пријатељу, нису они толико луди, они лудост препуштјау нама..

Ne vidim sto nije prirodno da bosanski Srbi predju na ekavicu. Ionako odbacuju srpsku istoriju Bosne, pa neka onda odbace i tamosnje narecje srpskog jezika.

Pre svega rogobatno je...

Meni je cacanski i uzicki govor groteskan, dok bi sa ijekavicom mnogo bolje zvucao, bio bi smekerski. Ovako deluje nekako izvitopereno i mutirano...

A to za istoriju si u pravu, to im je veliki propust, mada nije kasno da se to ispravi...

Back