Територијалне разлике међу Србима

Poruka
24.255
За почетак прочитајте овај текст који сам нашао на интернету.
Mi Srbi pokrivamo dobar deo Balkana, ali u poredjenju sa prostorima koje pokrivaju Rusi npr. i neki drugi narodi, prostor na
kome zive Srbi na Balkanu nije tako veliki. Ali su zato prisutne razlike u mentalitetu, jeziku (naglasak, dijalekt), obicajima. Srbi su narod tolerantan prema drugim etnickim grupama, ali su npr. prilicno osetljivi na pomenute razlike medju njima. To bi se moglo podvesti pod kategorije kao "lokal patriotizam", provincijalizam", sto je ostatak ranijih epoha nerazvijenosti,
zatvorenosti, nedostatka transporta, komunikacija, obrazovanja, gde su pojedine srpske teritorije zivele izolovane. U Srbiji jos uvek postoje citave regije, koje jos uvek na neki nacin cuvaju svoja prethodna vekovna arhaicna obelezja i navike i obicaje.

Spominju se, na primer, Ere. Koliko prica i sala o njima. Zatim Sumadinci, Vlasi, Banacani, Lale, Sose, Sremci, Cokalije (naziv za Makedonce i stanovnike Juzne Srbije), bugarasi (naziv za stanovnike pojedinih delova Srbije koji navodno gravitiraju Bugarskoj), Sopovi, Cincari.

A posebna je prica o nominacijama, kojima se oznacavaju pojedini gradovi: carapani (Krusevac,) civijasi (Sabac), crevari, itd.

I danas su prisutne teritorijalne zone u Srbiji, gde se zavrsavaju pojedini rasno-lingvisticki tipovi Srba, i koji dele Srbe i Srbiju. Dinarski Srbi sa svojim odlicjima (jezickim, telesnim, karakternim i dr) pokrivaju delove Srbije od granice Crne Gore, Bosne i Hercegovine do Gornjeg Milanovca, Valjeva, Sabca, Cacka, ali se sire u blazim karakteristikama ka Beogradu (npr.pojedine opstine Beograda kao npr. Lazarevac, govore rastegnutim, "erskim" naglaskom i u udaljenim mestima se moze naci rec "dje ces, rijeka," isl. Dok npr, pojedini delovi i predgradja Beograda su naseljeni juznjackim migracijama, npr. Kumodraz, gde se govori izvorni leskovacki dijalekt, koji se cuva par stotina godina.
Rec Srbijanci se najcesce koristi od strane Srba izvan Srbije, da tako nazovu stanovnike i starosedeoce Srbije.

Ono sto je interesantno je npr., da su stanovnici Srbije osetljivi i uocvaju razlike medju njima. Npr. stanovnici Istocne i donekle i Juzne Srbije i delova Sumadije, gde preovladava juznjacki naglasak i mentalitet, skloni su da vide stanovnike Zapadne Srbije kao" stroge" "gospodarski nastrojene", a ovi opet njih kao "mekane", "romaneskne". U Sumadiji, na primer, liniji Gornji Milanovac ka Arandjelovcu, gde se razdvajaju "erski" i "juznjacki" elementi ""Ere"su ponekad sklone da "juznjake" ocene kao "bugarasi" i obratno. Izmedju Cacka i Kraljeva, kod sela Ladjevci, zavrsava se "erski" i pocinje "juznjacki" naglasak.I ovde postoje slicne, blaze odbojnosti.

Ali ono sto karakterise Srbe to je da tu nema mrznje, to je jedna spontana reakcija na one koji su razliciti. Jos je znacajninje da Srbi npr. Jevreje ponekad nazivaju Civutima, Grke "Kir Janjama", cincarima, i mnogim slicnim nazivima za pripadnike drugih etnickih grupa u Srbiji. Tu nije bilo rasizma i verske i nacionalne netrpeljivosti. Ako je, na primer, stanovnik Paracina nazvao Jevrejina "Civutin", tu nije bilo nista vise netrpeljivosti nego na primer, prema Srbinu sa Zlatibora, koji je dolazio sa konjem sa tovarom luca da mu ga proda, a koga je on nazivao "Era".

ДаклеМ оно што мене првоМ занима је који су надимци Срба из појединих региона.

У тексту се помињу Чарапани, Ере... ви наставите низ.

Дајте и психолошке карактеристике људи из тих региона. Опишите баш онако како је то Цвијић радио.

Ајде да покажемо колико смо лепи, различити и изнад свега ВЕЛИКИ!

:)

(Прозивке су дозвољене ! :lol:)

Ево ја ћу прво о свом "селу" Аранђеловцу. :)

Нисам сигуран да имамо неки посебан надимак, али за себе волимо да кажемо да смо "Букуљци"(и боле нас к... :lol:) по планини Букуљи, нашој мајци која нас чува од ветрова који долазе са запада.
Тако је Аранђеловац лепо ушушкан између Букуље и Космаја па смо и у сред зиме заштићени од јаких удара ветрова.
За Аранђеловчане могу да кажем да су простодушни, плаховити, лењи :lol: а можда је узрок лењости и то што кажу да смо ударно место анемије у Србији. :think: (И сам имам недостатак гвожђа)
Постоји одређен локал-патриотизам, али у односу на неке друге градове у Србији је занемарљив. Рецимо један Аранђеловчанин ако се у граду не поздравља са другим, онда то неће радити ни у Београду ни у било ком другом граду. У преводу нисмо нешто један другоме "уз ду.пе".
Аранђеловчани воле ауто-мобиле, мото-спорт је јако популаран, а најбољи мотоциклисти Србије су долазили из овог града.
О колективних спортова на првом месту је рукомет(мушки и женски), следи га фудбал, а одмах затим и кошарка. Јако је популарна и женска одбојка.
Увек популаран бициклизам, а у задње време(или бар мислим да је тако) је популарно јахање.
Оно што краси сваког Аранђеловчанина је то што ће и за пут од 300 метара сести у аутомобил, па су честе гужве у граду и ретко има места за паркирање. :lol:
Поделе унутар Аранђеловчана су на Гробаре и Делије, према насељима на Колонију, Бангладеш, Гагићев венац, Ламеле, Поток(мој крај :mrgreen: ), Сеничане, Ђикино брдо, Врбица и Јелинац(то је цигански крај :lol: ). Постоје и поделе према основним школама па смо се доста "пеглали" између школа. :mrgreen: (Данас наравно молим Бога да тога има све мање и мање, обзиром да ништа више није као пре па има доста бодења, а и пиштољања).

Дајте и психолошке карактеристике људи из тих региона. Опишите баш онако како је то Цвијић радио.

Па у наведеном тексту постоји грешка, каже се Банаћани и одмах потом Лале.
А заправо у Војводини Лале и Сосе живе само у Банату, Баче у Бачкој, а Сремци су наравно Сремци.

Хвала на исправци. А шта можеш да нам кажеш о менталитету Бача, Сремаца, Лала? :)
Лале су најкул, успорени и стално кукају како у Банату морају да праве ракију ,,лебару", мада некада направе и сирковачу(не од сира, већ од сирка, житарице, а и корова, како кад).
А од сирковаче се буде не пијан већ три дана луд.
Ми Баче смо поносни на школство,организацију, квалитет земљишта, а често неоправдано с висине гледамо на друге.
Сремци су у Војводини оно што су Црногорци били у ЈУ, чак имаш и пословицу: О'шли Немци, дошли Сремци.
И наравно вино сремачко и снајке ватрене крви, а боме и Сремци пргави.

Pa ja ako pocnem da opisujem mentalitet mog kraja to bogami nece na dobro da izadje:mrgreen::mrgreen: Napisacu samo neka vidjenja ljudi iz mog kraja prema ljudima iz drugih krajeva. Elem, samo sto se tice tih razlika, laz je da medju Srbima nema mrznje ili barem nekog velikog animoziteta. Mi juznjaci generalno smatramo (u smislu predrasuda) Srbe sa Severa i Zapada kao agresivnije, a prilicno sam ubedjen da nas mnogi od njih dozivljavaju kao seljake. Starostokavski se smatra za pojam seljackog govora.

Osecaj za opste nam je jako slab, kao i megalomanija. Zbog toga sam apsolutno siguran da smo 'najslabija karika' u onome u cemu se vi najvise lozite- osecanju jedinstva sa pripadnicima svoje nacije. To ne vazi samo za naciju, nego i za sport, biznis i sl. Nema kod nas toliko epika.

Predrasude prema Vojvodjanima- svi su nam oni isti, ne pravimo razlike izmedju onih koji zive u Backoj, i onih koji zive Banatu. Uglavnom imamo pozitivne predrasude, i smatramo ih laganica i finim ljudima, koji su nam teska suprotnost, ali to ne dozivljavamo kao nesto posebno lose. Izuzeci su neki potpuni animozitet prema onome sto se smatra za vojvodjanski mentalitet, ti izuzeci misle da se iza finoce kriju neke teske bolestije. U principu, i Vojvodjani i Dinarci su nam kao stranci, sa tim sto prema Vojvodjanima imamo 10 puta bolje misljenje.

Predrasuda prema ovima sa zapada- Izrazito negativne predrasude, smatramo ih za pojam agresivnosti, i to neopravdane agresivnosti. Jedna od karakteristika nas sa juga(osim sto smo mnogo, mnogo, mnogo podlozni malogradjanstini) je sala na nas racun, a nasa agresija je pateticna, i nekog je malogradjanskog tipa. Njihovu agresiju smatramo kao izrazito ogranicenog-nasilnog tipa. Nasi krimosi su u sustini jos smesniji od prosecnih krimosa (a prosecan krimos je super opisan u Sopranosima- svi oni smesni idioti i iskompleksirane budale sa kojima Toni mora da se bakce, koji su svetlosnim godinama daleko od nekakvih mitova o tome da prosecan krimos izgleda kao neko iz Kuma). To sto su Duca I Kum preuzeli BG u stvari mnogo toga govori o BG-u, a ne o jugu.

Reakcija ljudi kojima ne odgovara ta sredina na malogradjanstinu sa juga je neka depresija, odvajanje od sopstvene zajednice i ono sto bi mnogi alfa-muzijaci nazvali 'poniznost'. Procentualno, ubedljivo najvise menjamo izgovor kada se nadjmo u nekoj drugoj srpskoj sredini. Mislim da su po toj depresiji jos poznatiji ovi sa istoka, koji su nam najslicniji po mentalitetu.

Predrasude prema Beogradjanima- iste kao i svuda u Srbiji, to su verovatno najdominantije predrasude u srpskom kulturnom miljeu, ne moram posebno da ih pisem.

Predrasude prema ovima sa Kosova- dozivljavamo ih na isti nacina na koji stari Beogradjani dozivljavaju pridoslice- oni su za nas seljaci koji bacaju kese sa djubretom iz stanova, a u Nisu ih je mnogo njih posle 99-e nazivalo Siptarima, to se sada smanjilo. Iste predrasude su i u gradovima sa juga prema ljudima koji dolaze iz sela, a isto vazi i obrnuto- ljudi iz nasih sela imaju iste predrasude prema ljudima iz juznih gradova kao i sto ljudi iz tih gradova imaju prema BG-u. Mislim da je to neka generalna predrasuda koja nema toliko veze posebno sa Srbima. Uvek su slicne predrasude kada iz manjeg dolazis u vece. Sa tom razlikom, da sto si manji i manji, postoji procentualno manje pljuvanja prema necemu sto je za tebe vece. Znaci, retkost je naci seljaka u okolini Leskovca koji pljuje po Leskovcu, i procentualno ima vise Leskovcana koji pljuju po BG-u. Isto tako, od toga je jos veci procenat Begradjana koji pljuju po Evropi.

I tako...Opisao sam ti predrasude, jer iste mnogo vise pokazuju kulturu nego nekakvi nazivi delova grada i nadimci gradjana.

A ova tema nije za istoriju, posto trazis od nas da opisujemo kulturoloske modele u sadasnjosti.

Poslednja izmena:
Нас са Косова су лоше дочекали у свим крајевима Србије, посебно у Шумадији! Сматрају нас за мање вредна бића, шиптаре. Са друге стране, Косовци на њих гледају као на неваспитане примитивце. Ја сам такав утисак стекао.

Међутим овде у Крајини, друга прича. Братски су нас прихватили(додуше и мало нас има) и веома су пријатељски расположени када чују да си са Косова.

Крашки то јесте тачно. Ја сам пуцао на многим темама о Косовцима( у мом селу се каже Косовари), а предрасуде су следеће:
- Да су тешки материјалисти и да би и гоно узели да је џабе.
- Да су повезани као црева и да су се увукли у све бирократксе структуре нашег друштва(полиција, царина, агенције за трт-мрте. Jедино се у БИА Црногорци не дају. :lol:)
- Да су на Косову продали шупе за огромне паре, а овде дижу виле.

То се тако мисли, али ево ћалетов друг је из Урошевца, добар је ко лебац. :D

Е да, и стварно оно што сам ти причао предрасуде да сви Косовци/вари имају исту фацу. :lol: Коцкаста глава, дугачки нос, буљаве очи и црна коса. :lol:

А осталима, па предрасуде су због вицева највише:
Сви Војвођани су Лале, и сви су дебели, успорени и МАЏАРИ! :lol:
Сви јужњаци су паприкари, стипсе, убрзани.
Црногорци су лењи, Босанци су глупи и тако.
Да и за санџаклије се мисли да су стипсе.

Брже, браћо, амо, амо,
Да се скупа поиграмо!
Србијанче, огњу живи,
Ко се теби још не диви!
Хрваћане, не од лане,
Од увек си ти без мане!
Ој Босанче, стара славо,
Тврдо срце, тврда главо,
Тврд си као кремен камен
Где станује живи пламен!
Ао, Еро, тврда веро,
Ко је тебе јоште тер'о?
Ти си ка'но хитра муња,
што никада не покуња.
Ао, Сремче, гујо љута,
Сваки јунак по сто пута!
Црногорче, царе мали,
Ко те овде још не хвали?
Мачем бијеш, мачем сечеш,
Мачем себи благо течеш:
Благо - Турска глава сува,
Кроз њу ветар горски дува!
Ој соколе Далматинче,
Дивна мора дивни синче!
Ој ти красни Дубровчане,
Наш и данас бели дане,
Та се песма из старине,
Пуна славе и милине!
Ој Славонче танани!
Банаћане лагани!
Ој Бачвани здраво, здраво,
Ко ј'у песми већи ђаво!
И ви други дуж Дунава,
И ви други где је Драва,
И ви други, тамо, амо,
Амо да се поиграмо!
Хватите се кола тога,
Од вишњега је оно Бога!​
Brže, braćo, amo, amo,
Da se skupa poigramo!
Srbijanče, ognju živi,
Ko se tebi još ne divi!
Hrvaćane, ne od lane,
Od uvek si ti bez mane!
Oj Bosanče, stara slavo,
Tvrdo srce, tvrda glavo,
Tvrd si kao kremen kamen
Gde stanuje živi plamen!
Ao, Ero, tvrda vero,
Ko je tebe jošte ter'o?
Ti si ka'no hitra munja,
što nikada ne pokunja.
Ao, Sremče, gujo ljuta,
Svaki junak po sto puta!
Crnogorče, care mali,
Ko te ovde još ne hvali?
Mačem biješ, mačem sečeš,
Mačem sebi blago tečeš:
Blago - Turska glava suva,
Kroz nju vetar gorski duva!
Oj sokole Dalmatinče,
Divna mora divni sinče!
Oj ti krasni Dubrovčane,
Naš i danas beli dane,
Ta se pesma iz starine,
Puna slave i miline!
Oj Slavonče tanani!
Banaćane lagani!
Oj Bačvani zdravo, zdravo,
Ko j'u pesmi veći đavo!
I vi drugi duž Dunava,
I vi drugi gde je Drava,
I vi drugi, tamo, amo,
Amo da se poigramo!
Hvatite se kola toga,
Od višnjega je ono Boga!​

Бранко Радичевић - Branko Radičević​

I sam je lepo rekao taj lik sto si ga citirao, teritorijalne podele su ostatak nerazvijenosti, primitivnosti i zaostalosti jednog naroda...

Srbi i jesu narod, a ne nacija. Nisu zavrsili proces formiranja nacije koji su evropske zemlje odradile jos u 19-om veku. Dokaz za to je taj lokal-fasizam i velike podele medju narodom, koji jos uvek nije potpunop integrisan kao jedno bice i jedna celina....

Sto se tice tih karakteristika ljudi iz regiona, ta prica je toliko nelogicna jer su se ljudi tokom istorije mnogo selili i premestali iz jednog kraja u drugi, tako da je nemoguce napraviti pravilnu tipologiju...
Osim one podele koju je Cvijic izvrsio na dinarce i moravce, sve ostale podele su neutemeljene u stvarnosti i nemaju veze sa vezom...

Uglavnom te stereotipe o ljudima zagovaraju seljacine koji nisu mrdnuli iz svoje palanke i nemaju pojma o svetu oko sebe...
Svako ko je isao u vojsku, na studije, poslvno ili bilo kako putovao i upoznavao razlicite ljude, zna da te predrasude ne piju vodu...

Evo na primer, ja imam druga iz Pirota, koji uvek cascava i okrece ture i sa tobom ce podeliti sve sto ima, uvek kad mu je od kuce stizala hrana zvao je sve nas da pocasti i nije je stekovao i krio kao neki sto rade...

Znam par Crnogoraca koji su plasljivi, isfeminizirani i introvertni. Takodje znam i Crnogorce koji su vredni k'o cigre...

Zanm lika iz Kikinde koji je pravi prostak i bahato se ponasa, prgav je i brz na jeziku i u cinjenju...

Znam lika iz jednog sumadijskog sela koji je sto puta urbaniji od nekog sabana i dizelasa sa Dorcola ili Vracara...

Takodje, dosta Bosanaca bio te zadivilo svojim intelektom i pamecu. Uostalom, dosta najvecih srpskih umova je upravo odatle...

Sve u svemu, te predrasude nemaju veze sa zivotom, i u njih veruju samo bilmezi koji nisu izasli iz svoje avlije niti procitali dve knjige u zivotu, osim mozda da vincijev kod i tajne srpskog dzet seta...

Крашки то јесте тачно. Ја сам пуцао на многим темама о Косовцима( у мом селу се каже Косовари), а предрасуде су следеће:
- Да су повезани као црева и да су се увукли у све бирократксе структуре нашег друштва(полиција, царина, агенције за трт-мрте. Jедино се у БИА Црногорци не дају. :lol:)

Е да, и стварно оно што сам ти причао предрасуде да сви Косовци/вари имају исту фацу. :lol: Коцкаста глава, дугачки нос, буљаве очи и црна коса. :lol:

Vecina Sumadinaca je dosla sa Kosova u prethodna tri veka, preko dve trecine njih..

Radjene su i demografske i antropoloske studije o tome i objavljeno je par knjiga i naucnih radova koje bih ti preporucio da procitas pre nego sto krenes sa tim palanackim fasizmom...

Ja sam Kosovac, ali moji su starinom Crnogorci, dok su tvoji verovatno pre vek ili dva dosli negde iz okoline Djakovice ili Prizrena...

Ако ти се тема не свиђа ниси требао ни да је коментаришеш. Тема управо служи разбијању предрасуда.
Моји су се 1450. иселили на Златибор, а мој прадеда је после '45. дошао у Шумадију.

Tema je super i na mestu...

Mozda sam ja malo preterao sa ostrinom u komentarima, ali uglavnom sam rekao ono sto mislim...

Jedine realne razlike postoje izmedju dinarskog i moravskog tipa, ostalo su sve budalastine...

Naravno, ja sam Dinarac i mislim da smo mi bolji....:D

Да и то сам ти замерио, о коцкастим главама и буљавим очима, ал није ништа озбиљно. Наши смо, јел?:D (не мислим на покет Наши:lol:)

Вероватно зато што сам сушта супротност од описа, ал има нас свакаквих.

Ja zivim u Uzicu, i mogu da kazem da ovaj kraj u svakom smislu podseca na mesavinu crne gore i hercegovine. Lice mi na crnogorce u pogledu poslovicne drskosti i nadmenosti (crnogorce u negativnom smislu) i agresivnosti i na hercegovce u pogledu dijalekta i narecja, mada dosta vuce i na Bosnu, samo sa izmesanom ijekavicom i ekavicom. Ja licno verujem da su ljudi istocno od Cacka i Rudnika dosta meksi po pitanju mentaliteta.

Ja zivim u Uzicu, i mogu da kazem da ovaj kraj u svakom smislu podseca na mesavinu crne gore i hercegovine. Lice mi na crnogorce u pogledu poslovicne drskosti i nadmenosti (crnogorce u negativnom smislu) i agresivnosti i na hercegovce u pogledu dijalekta i narecja, mada dosta vuce i na Bosnu, samo sa izmesanom ijekavicom i ekavicom. Ja licno verujem da su ljudi istocno od Cacka i Rudnika dosta meksi po pitanju mentaliteta.
А имате ли неки надимак? :lol:
Што сам ја мислио да си ти Крајишник? :think: :)
Dusan Kovacevic - 20 srpskih podela [Srba na Srbe]

http://www.megaupload.com/?d=FN2BOSX0
Ух ово мора да се скине. Али неки други дан. :D

Vecina Sumadinaca je dosla sa Kosova u prethodna tri veka, preko dve trecine njih..

Radjene su i demografske i antropoloske studije o tome i objavljeno je par knjiga i naucnih radova koje bih ti preporucio da procitas pre nego sto krenes sa tim palanackim fasizmom...

Ja sam Kosovac, ali moji su starinom Crnogorci, dok su tvoji verovatno pre vek ili dva dosli negde iz okoline Djakovice ili Prizrena...

Da tako je. Ja imam na desetinu knjiga o antropoloskim studijama i naucnim radova. I ja sam Kosovac moji su starosedeoci Kosova unazad 300 godina, a mozda i vise. Odakle si sa Kosova?

Opste je poznato da je Uzicki kraj hercegovacki, mene cudi da to ne znas?

Kosovci, a ne Kosovari. Siptari se izmedju sebe nazivaju Kosovarima, a mi Srbi Kosovcima ili Metohijancima.

Kojeg vaseg drustva? Zar Srbija nije maticna zemlja svih Srba?

Sto se tice prodaje nekretnine, da ima nazalost dosta onih koji su se prodali takvi su za mene ne ljudi. Meni su siptari spalili i porusili dve kuce i pomocne zgrade jednu kucu od 80 kvadrata i novu kucu iz 1997 godine od 340 kvadrata. Moj cale je ulozio 110 hiljada franaka samo sto je podigo i stavio krov. Novac je posteno zaradio i stekao svojim znojem u inostranstvu. Imam i nesto zemlje oko 350 ari, 4 njive i dva mala placa po 20 ari pogodna za gradnju kuce. Imovinu koju dole posedujem nemogu da koristim, niti mogu da zivim u spaljenim i porusenim kucama u selu vise nema Srba. Dedovinu ne prodajem optimista sam da ce kad tada Srbija povratiti i zavladati ako ne na celom bar na delom teritorije Kosova.

Ja jesam glavundra, nemam kockastu glavu, imam tipicnu srpsku facu, nemam dugacak nos vec normalan, plave oci i plava kosa visok 184m, izgledam kao pravi Sloven.

Od Srba cenim najvise bosanske Srbe iz vise razloga... U Srbiji cenim Pirocance i Knjazevcane oni su skormni i jako su dobri ljudi. Lose misljenje imam o ovima iz Arandjelovca i Topole veliki su prevaranti, provokatori, lopovi, olako potezaju oruzje, glume mi neke patriote, a ne znaju ni slavu ili bozic da proslave. Na primer Jagodinci su za ove ljudine ipo.

Poslednja izmena:
Морао сам опет да у уђем да не оставим неодговорено.
Kosovci, a ne Kosovari. Siptari se izmedju sebe nazivaju Kosovarima, a mi Srbi Kosovcima ili Metohijancima.
Знам то.
Kojeg vaseg drustva? Zar Srbija nije maticna zemlja svih Srba?
Па кад кажем нашег друштва и мислим на државу Србију.
Sto se tice prodaje nekretnine, da ima nazalost dosta onih koji su se prodali takvi su za mene ne ljudi. Meni su siptari spalili i porusili dve kuce i pomocne zgrade jednu kucu od 80 kvadrata i novu kucu iz 1997 godine od 340 kvadrata. Moj cale je ulozio 110 hiljada franaka samo sto je podigo i stavio krov. Novac je posteno zaradio i stekao svojim znojem u inostranstvu. Imam i nesto zemlje oko 350 ari, 4 njive i dva mala placa po 20 ari pogodna za gradnju kuce. Imovinu koju dole posedujem nemogu da koristim, niti mogu da zivim u spaljenim i porusenim kucama u selu vise nema Srba. Dedovinu ne prodajem optimista sam da ce kad tada Srbija povratiti i zavladati ako ne na celom bar na delom teritorije Kosova.
Теби свака част. Ја сам причао о предрасудама.
Ja jesam glavundra, nemam kockastu glavu, imam tipicnu srpsku facu, nemam dugacak nos vec normalan, plave oci i plava kosa visok 184m, izgledam kao pravi Sloven.
Ја сам причао о предрасудама. А и ове што знам сви ликом личем. А знам их из Грачанице, Приштине и Урошевца.
Lose misljenje imam o ovima iz Arandjelovca i Topole veliki su prevaranti, provokatori, lopovi, olako potezaju oruzje, glume mi neke patriote, a ne znaju ni slavu ili bozic da proslave. Na primer Jagodinci su za ove ljudine ipo.
Ово се уклапа у онај текст који је окачио Драгон. :lol: "Ваљамо само ми (и још пар неких)."
Како мислиш да су провокатори? :lol:
Како олако потезају оружије?
Не глуме патриоте, баш су праве патриоте. Иван Ивановић из удружења "НАШИ" је Аранђеловчанин, Владан Глишић из "Двери Српских" је Аранђеловчанин. Добро њих двојица су прича за себе, и 70% Аранђеловчана ће рећи да су будале, али да су људине.
Оно што је занимљиво је да у влади Србије нема ниједног Шумадинца.
Ко у влади пронађе Шумадинца или Ерцова добије бону. :lol:
А имамо и Хрвате(Дулић).
a ne znaju ni slavu ili bozic da proslave.
:lol:
Е и то јесте, славимо мрсног Светог Николу....
:lol:

Не у већини, али има доста таквих.

Poslednja izmena:

Back