Teretana - zdravlje ili snaga?

Neno

Elita
Moderator
Poruka
17.331
Ideju za ovu temu dobio sam gledajući ovaj snimak.. :eek: :eek: igrom slučajnosti, sve se poklopilo - sportski prenos uživo i pokušaj da se otvori jedna obična flašica vode! Ajde,da je to sad nešto posebno što bi opravdalo neku pažnju, ali kad vidimo o kakvoj se osobi radi i šta uzaludno pokušava, postavlja se logičko pitanje - Da li nas teretane čine jačim a i zdravijim?
Po ovome snimku, nešto se duboko ne slaže.-. uostalom snima k će sve reći:

 

Neno

Elita
Moderator
Poruka
17.331
Počnimo od početka ili od nekih osnovnih životnih shvatanja i navika.. stanje hronične fizičke neaktivnosti je uzročnik mnogih bolesti; osteoporoza, kardiovaskularni problemi, reuma, gojaznost, reproduktivni problemi, podložnost infekcijama, smanjena tolerancija na stres i nervoze, dijabetes tipa dva.. su stvari koje su neupitno rezultat pogrešnog životnog stila i načina života. Sve to se može preduprediti i korigovati fizičkom aktivnošću pod opterećenjem i adekvatnom balansiranom ishranom.
Dakle, treba vježbati, trenirati, kretati se, ići na šipke, u teretane.. ali? Šta ne valja sad u teretanama - pogrešno treniranje ili generalno loš pristup i način samog treniranja. Mišići, za gledanje i divljenje a ovamo.. da pukneš od smjeha a i od nevjerice?
 

Neno

Elita
Moderator
Poruka
17.331
Ja bih volio kad bi neki istinski poznavalac stvarno objasnio svrhu i ulogu kao i efekte teretana na naše zdravlje kao i snagu. Većina nas ide u teretane da bismo imali skladno i lijepo oblikovano tijelo i mišiće. Medjutim vrhunskim sportistima se ne preporučuju mnoge vježbe koje se inače rade u teretanama.. ili nisu iste ili imaju drugačiju formu i efekat?
 

Duki Lu

Buduća legenda
Poruka
31.866
Ja sam poslednjih godina išla u teretanu 3x nedeljno.
Nisam vežbala samostalno na spravama, nisam imala ni individalni trening. Grupa nas 7- 10, kombinacija kardio i vežbi snage + zagrevanje i istezanje mišića.

Znam da svaka tema ode u of, ponekada zažalim kada ostavim poruku a tema se obesmisli, ali sada ću rizikovati ;)
Moj cilj nije bio izvajano telo, pločice i štatijaznam šta sve.
Radila sam sve vežbe po planu ponovljene u serijama.
Osećala sam se odlično. Imala sam kondicije, snage, i mišići su se zateli, osim toga, vodila sam računa o načinu ishrane, osećala sam se kao deo tima, jačala sam volju.
Treninzi su bili kasnovečernji.
Od marta ne idem u teretanu. Izgubila sam motivaciju, snagu, kondiciju, volju.
Vreme ovde provodim, kuckajući.
Kod kuće imam tegove ručne i nožne, imam trake za čučanj, loptu,....sve me to mrzi da sama radim.
Kada sam išla u teretanu, dodatno sam imala inspiraciju i kući da vežbam.
Poslednjih meseci ni jedan obični plank nisam uradila.

Ko može da vežba samostalno, neka ne odustaje.
Vežbanjem telo ima značajne benefite za zdravlje i psihu!
 

FDDD

Poznat
Poruka
7.069
pa teretana je sastavni deo svakog sporta ako se radi ispravno ne na bodibilding sistemu treninga nego na povecanju snage i eksplozivnosti.
presiroka je prica ali da skratim, sportista ce uz teretanu postati samo bolji sportista. ja mrzim bodibilding i mislim da to nije sport ali opet mislim da je bolje da neko i tako radi nego da ne radi nista.
 

Neno

Elita
Moderator
Poruka
17.331
Od marta ne idem u teretanu. Izgubila sam motivaciju, snagu, kondiciju, volju.
Vreme ovde provodim, kuckajući.

Ko može da vežba samostalno, neka ne odustaje.
Vežbanjem telo ima značajne benefite za zdravlje i psihu!

Da, motivacija je najbitnija.. ona nas pokreće u svakom smislu i fizički, kao i na psihološkoj bazi jer nas izvlači iz nekog latergičnog, bezvoljnog stanja.
I nije to samo u tvom slučaju, niti si ti neki izuzetak u tome da se izgubi volja.. bitno je, da sad ne pametujem previše, ponovo naći neki stimulans i motivaciju.. za to nikad nije kasno i za sve se nadje vremena. :D
 

Neno

Elita
Moderator
Poruka
17.331
Postoje vježbe koje se mogu raditi sopstvenom težinom, bez raznih pomagala i tegova u teretanama.
Tzv. bodyweight vježbe su veoma popularne i treneri ih toplo preporučuju.. Ovdje ne postoji opasnost kao kada radite sa velikim težinama, jer je organizam navikao na vašu težinu. Sklekovi, zgibovi, čučnjevi i ostale vježbe ovog tipa mogu vam omogućiti sjajnu formu i dobarr izgled.

Izdvojiću jedan primjer vježbanja pomoću sopstvene težine.
Fitnes trener, Džef Kavalijer, preporučio nam je osam vježbi koje su po njegovom mišljenu najbolje vježbe ovog tipa..

 

georgejune

Starosedelac
Banovan
Poruka
194.792
Pa brate po bicepsu i skracenoj ruci se vidi ko ide da se napuca,ja sam uvek isao na to da ostanem razgiban i po pola sata se zagrevao i istezao posle treninga,zdravlje da sam sposoban svasta raditi bez povreda jer imam misice,pa bajs pre i posle treninga po ceo dan,nikad mi biceps nije bio primaran da se vidi da treniram,nego trbusnjaci i donja ledja sto vecina zapusti i mrzi ih da rade,dosao sam do 40x propadanja u seriji za 2 meseca,nikog nisam video od klinaca da radi vise od 15-20,ti nabudzeni nisu mogli tocak za trbusnjake da rade ni da veslaju ledjno koliko su nerazgibani,tako mi je bilo najbitnije da uradim neku novu vezbu za koju ne treba snaga nego razgibanost
 

Neno

Elita
Moderator
Poruka
17.331
Ako do učlanjenja u teretanu dođe, entuzijazam brzo splasne, zbog izostanka momentalnih rezultata. Pa onda iznova. Razgovaramo s Milošem Ivkovićem, personalnim trenerom (Pro Gym Vracar, Viša Škola za Sportske Trenere i FISAF licenca).

Prema tvom dugogodišnjem iskustvu, koje su najčešće početničke greške?

Najčešće greške koje prave početnici su:

želja za instant rezultatima,
zatim nagle promene u načinu ishrane,
preterivanje u treniranju, što dovodi do pretreniranosti.
Takođe, jedna od grešaka kod početnika je i preskakanje zagrevanja, što može dovesti do povećanog rizika od povreda.


Zamislimo dve drugarice koje kreću u teretanu, Maju (želi da smrša) i Sašku (želi da se zategne). To su da kažemo, dve najčešće ženske želje po pitanju izgleda i forme tela. Šta bi poručio svakoj od njih?

– Recept za obe je vrlo sličan, a to je izbaciti u što većoj meri nezdravu hranu u vidu slatkiša, testa i industrijskih prerađevina i zameniti hranom bogatom proteinima i zdravim mastima u kombinaciji sa treningom sa tegovima.

Smršati je moguće i samo promenom načina ishrane, ali će proces biti sporiji i mišići neće biti lepo oblikovani; dok je zategnut izgled nemoguće imati uz veliki procenat masti.

Šta se dešava ako neko dođe u teretanu i počne da radi vežbe potpuno neorganizovano i nepovezano (možda nema novca za program ili profi trenera)? Da li je bolje ikakva nego nikakva fizička aktivnost?

– U većini slučajeva bolja je ikakva nego nikakva aktivnost, osim kada se vežbe rade nepravilno, čime se povećava rizik od povreda.

S tim u vezi, šta savetuješ ljudima koji ne mogu da priušte personalnog trenera?

– Savetujem da odvoje novac za online program koji je dosta povoljnija opcija, a gde se uz program treninga i ishrane dobijaju instrukcije o pravilnom izvođenju vežbi. U nekim teretanama postoje i dežurni treneri koji su spremni da pruže pomoć početnicima u vidu osnovnih saveta u vezi treninga i ishrane. Poslednja opcija je internet, gde se može pronaći mnoštvo saveta na društvenim mrežama i YouTubeu.

Sve češće se može čuti da se fit izgled mnogo brže i efikasnije može postići, umesto kardio, treninzima snage. Možeš li nam opširnije ovo objasniti? Da li onda greše oni koji po sat vremena trče na traci?

Urađene su mnoge studije koje su pokazale da je trening snage mnogo bolji način za postizanje fit izgleda od kardio treninga.

Dugotrajni kardio trening vrlo brzo postaje monoton, što dovodi do gubitka motivacije, ali najgora posledica je hronično povećanje hormona kortizola (tzv. hormon stresa), što dovodi do ubrzanog starenja organizma.


Tacno je da će se kardio treningom istopiti određeni deo masti, ali će doći i do razgradnje mišića, što za posledicu ima usporavanje metabolizma i lakše gomilanje kilograma.

Takođe znamo da je sav napor u teretani uzaludan ako se ne koriguje ishrana. Da li je neophodno striktno pridržavanje ili je dovoljno da se neko hrani umereno i što je moguće zdravije?

– Čak i fitnes modeli sa naslovnih strana magazina se ne pridržavaju striktnog plana ishrane u toku cele godine.

Iz mog iskustva mnogo je bolji pristup uvoditi postepeno promene u način ishrane i dozvoliti sebi s vremena na vreme i određenu “zabranjenu” hranu koja nam pričinjava zadovoljstvo. Umerenost je ključ.

Možeš li nam objasniti kako redovan trening utiče na psihu?

Redovan trening ima mnogobrojne pozitivne efekte na psihu. Vežbanjem se oslobađaju endorfini koji čine da se osećete dobro i poboljšavaju koncentraciju. Takođe se povećavaju nivoi dopamina i serotonina, što utiče na bolji fokus i osećaj sreće. Redovna fizička aktivnost pomaže u oslobađanju napetosti i stresa iz tela, što dovodi do opuštanja mišića. Posto su telo i um blisko povezani, kada se telo oseća bolje, osećamo se i mentalno bolje.

Najvredniji savet koji možeš dati

– Trening treba posmatrati kao deo životnog stila i nešto što nam pomaže da se osećamo i funkcionišemo bolje. Na duže staze, konstantnost je ono što daje najbolje i najtrajnije rezultate. Takođe bih naglasio važnost pravilnog izvođenja vežbi, kao nešto što dolazi pre svih ostalih parametara u treningu.


Lifestyle
 

Top