Terapija crvenim svetlom za vid i u dermatologiji

1777507213066.png

Terapija crvenim svetlom: Šta kaže nauka

Nauka kaže, crveno svetlo zaista može da pomogne. Procesom koji se naziva selektivna fototermoliza, svetlost se može prilagoditi da koristi određene talasne dužine za ciljanje tkiva i stimulisanje efekta unutar tkiva. Što je talasna dužina svetlosti kraća, to je snažnija, što je čini donekle podesivim alatom — kraće talasne dužine mogu se koristiti za ubijanje ćelija kože, dok duže mogu pomoći u zarastanju ili stimulisanju rasta ćelija ili proizvodnji različitih molekula, kao što su proteini koji grade kolagen.

Evo kako se to može primeniti na različite načine.

Rast kose i nega kože: Studije su pokazale da crvena svetlost prodire u kožu na malim dubinama i stimuliše rast folikula. Postoje dokazi da svetlost izaziva vazodilataciju, širenje krvnih sudova. „Znamo da neki proizvodi za kosu, kao što je lokalni minoksidil, koriste to da stimulišu rast kose“, rekao je Rahman. „Dilatacija krvnih sudova omogućava da više krvi i hranljivih materija dospe do folikula dlake. Korišćenje tokom više meseci konstantno, pokazalo se da crvena svetlost pomaže ponovom rastu proređene kose. Ali takođe treba napomenuti da kada osoba prestane da primenjuje crvenu svetlost, efekti prestaju.“

Terapija crvenim svetlom za vid je brzo napredujuća oblast koja nudi značajan, neinvazivan i jeftin potencijal za poboljšanje zdravlja očiju, posebno kod problema povezanih sa starenjem i miopijom (kratkovidošću).

Da li neko ima iskustva?
Mislis na infracrveno svetlo?
Infracrvenu lampu koristimo vec godinama. Najcesce zbog raznih manjih sportskih povreda mišića, zglobova, kičme. Meni bas pomaze i prija.

Ovde je doktori redovno preporucuju.
A za terapiju ociju prvi put cujem. To mi je novo.

Imam infracrveni masažer, korišćen 0 puta :fdlan: :lol: doduše valjda mi nije bio potreban ...
Mi se ponekad na skijanju malo ugruvamo. :D Nije dovoljno sto mi pazimo kako i kuda skijamo, kad ima i onih koji ne paze. Pogotovo deca nemaju kontrolu nad brzinom, pa kad jos i pistu pogrese i ulete na crnu…Samo gledas kako se ljudi krive i prave vratolomije pokusavajuci da ih izbegnu. 🫣

Setila sam se i ovog smesnog klipa.
Nema dece, ali ima nekontrolisane jurnjave na skijama. :D

Back