Tepisi

Neno

Elita
Moderator
Poruka
17.274
Tepisi krase prostor za sjedenje, staze ti čine korak lakšim u hodniku, a otirači ti žele dobrodošlicu. Sjajan su način da pokažeš svoj lični stil i pružiš udobnost svojim stopalima.

solo.png


Prirodni, sintetički, ručno pravljeni tepisi su trend koji ne izlazi iz mode.

Sintetički sadrže najlon ili propilen i oni su anti alergijski tepisi koji su lakši za održavanje.
Ako u nekoj prostoriji provodimo mnogo vremena, onda bi najbolje bilo da kupimo pamučni tepih.
Ručno izradjeni tepisi su posebno na cijeni Njihov vijek trajanja je veoma dug, pa ne čudi što su i najskuplji.

Pri izboru tepiha vrlo bitno je da se uklopi sa stilom samog enterijera, a posebnu pažnju obratiti na boje, koje su mnogo važne za cjelokupan izgled.
 

Sensei

Master
Moderator
Poruka
51.405
Уметност ткања тепиха у Ирану настала је пре више од 2.500 година. Перзијски теписи и покривачи су првобитно ткани као предмети за покривање пода номадских племена, пружајући им заштиту од хладноће и влаге. Природни напредак вештине и заната који су учествовали у стварању ових уметничких дела преносио се са генерације на генерацију кроз векове током мира, инвазије и рата. Како се развијала међународна трговина, расла је разноликост образаца и дизајна.

Велики део напредовања перзијског тепиха лежи у сарадњи са различитим владарима земље кроз све време. Када је Куруш Велики освојио Бабилон 539. године пре нове ере, одушевио се његовим сјајем и многи историчари му приписују да је у Персију донео уметност прављења тепиха. Каже се да је гробница Куреша, који је сахрањен у Пасаргадае код Персеполиса, била прекривена драгоценим теписима. Чак и пре његовог времена, врло је вероватно да су перзијски номади створили барем врло једноставне дизајне за своје домове. Њихова стада оваца и коза обезбедила су им квалитетну и издржљиву вуну у ту сврху.

Руски археолози су 1949. године открили најстарији познати ткани тепих у долини Пазирик, на планинама Алтаја у Сибиру. Давни тепих Пазирик је леп пример вештине која је постојала и развијала се и усавршавала током векова. Тепих је преживео преко два миленијума сачуван у смрзнутим гробницама скитских племића, а сада је изложбени пример музеја Ермитаж у Лењинграду (Санкт Петербург). Замршеност овог ћилима сугерише да је чак и у ово рано доба уметност ткања тепиха напредовала знатно даље од једноставних простирки дизајнираних у практичне сврхе.
Pazyrykfull.jpg


Први документовани докази о постојању тепиха потичу из кинеских текстова који датирају из династије Сассанид (224 - 641. наше ере). 628. год. АД, цар Хераклиј је донео разне тепихе од освајања Цтесипхона, престонице Сассаније. Арапи су такође освојили Цтесипхон 637. године, а међу пленом који је донет, нашли су се и многи теписи, од којих је један био чувени вртни тепих, 'Хозројево Пролеће'. Овај тепих је прешао у историју као најдрагоценији свих времена. Направљен за време владавине Хозроје I (531 - 579 АД), тепих је био огроман, величине 8 квадратних метара и тежине неколико тона. Историчари описују простирку на бази свиле на следећи начин: 'Граница је била величанствена цветна корита од плавог, црвеног, белог, жутог и зеленог камења; У позадини је боја земље имитирана златом; Бистро камење попут кристала давало је илузију воде; Биљке су биле у свили, а плодови су формирани од коштица у боји '. Каже се да је краљ зими шетао тепихом да би га подсетио на лепоту пролећа. Међутим, када су Арапи напали, пресекли су величанствен тепих на много комада, продајући сваки комад посебно.
 

Top