Quantcast

Teorije o poreklu Srba

korkanj

Ističe se
Poruka
2.464
Hoj horje serbski Sokole,
Hoj horje, leć na straž!
Nad Błóta, pola, nad hole,
O leć, štož mocy maš!
Přec dale, dale, wyše, słyš,
Nad serbske hory leć,
Hač do mróčeli dorazyš,
Wšěch Serbow k sebi zwjedź.
Hoj, horje, serbski Sokole,
A njewjedra wšě zlem!
O słowjanski ty posole,
Zbudź cyłu serbsku zem'!
Přec dale, dale, wyše, słyš,
A ty so njepodaš!
Ty z křidłom tam, my z pažu tu,
Smy młódna naša straž.
 

korkanj

Ističe se
Poruka
2.464
једна карта ширег еуропског терена са прехришћанским светилиштима и топонимима из књиге Сретена Петровића Српска митологија
 

Istocni Vetar

Domaćin
Poruka
4.571
Još više autora i citata?Eto ljepo ovdje Link:
http://www.hervardi.com/helmolt.php

Prema njemu valja istorija Srednje Europe tako:
"Helmolts Weltgeschichte, zvezek št. 5, poglavje »Das Auftreten der Kroaten und Serben«, stran 277; »Es muss aber in Erinnerung gebracht werden, dass das ganze, jetzt von den Kroaten beseste und nach ihnen benannte Land früher den Slowenen gehörte und Slowenia hiess...« "

Prevod:
"Dolazak Hrvata i Srba"; " Trebamo naglasiti, da se je sve to, dje su se sada naselili Hrvati, prije pripadalo Slovencima i se je prije nazivalo Slovenija."

Idemo još dalje nazad u rani srednji vek:

Citat:
"Drugi del Kronike v katerem so opisana starejša obdobja, ne predstavlja primarnega zgodovinskega vira. Kljub temu pa je jasno, da je Vramec vsebino od nekod povzemal. Najstarejša omemba Slovenije se nanaša na leto 280 v katerem naj bi bil »na Zlouenieh« umorjen rimski cesar Aurelius Probus. Večina zgodovinskih virov navaja, da je bil rimski cesar Marcus Aurelius Probus dejansko ubit v Sremu leta 282."

Već u g. 282 imamo naziv za nas Slovence!!!

Ili kasnije u vremenu Atile i Huna,
Citat: "Slovensko zemlo in Orzagh omenja tudi v letu 401, v povezavi s hunskim kraljem Atilo, ki je med drugim do temeljev »poter« (podrl, uničil, op.p.) panonsko mesto Sisek in zavil vse do morja. "

Slovenija: slovenski (za muški pol); slovenska (za ženski pol);
1. sklon: Kdo ali kaj? - Slovenska zemlja
4. sklon ženski pol: Koga aili kaj? - Slovensko zemljo

U Textu na linku gore imaš još ranija poimanja za Sloveniju iz vremena oko g. 110 BC i u vremenu A. Makedonskog!

Tako da nakon svega toga pisanja samo možem se još više smijati - jer ti o stvarnim i istinskim izvorima nemaš baš ništa pojma o pojmu.
Zato sam napisao, da vi danas želite nama ukrasti ono, šta se izvorno naveziva na nas Sloveniju.

Slovenci su naselili danasnje prostore Austrije i Slovenije u neolitu pre vise hiljada godina..
Pogledaj dijagram migracija u Evropi po Renfrew-u Ocu Arheogenetike koji je dokazao da 90% Evropljana vodi poreklo sa Balkana..
Na Balkanu su Iliri ( Srbi ) i Tracani ( Srbi) vecinsko stanovnistvo hiljadama godina..


The ancient Kiev chronicle, erroneously ascribed to the monk Nestor, is the earliest authority quoted for the theory that the original home of the Slavs is to be sought in the region of the Danube. Here in detail is related for the first time how the Slavs spread from the lower Danube to all the countries occupied later by them. The Noricans and Illyrians are declared to be Slavs, and Andronikos and the Apostle Paul are called Apostles to the Slavs because they laboured in Illyria and Pannocia. This view was maintained by the later chroniclers and historical writers of all Slavonic peoples, as the Pole Kadlubek, "Chronika pol." (1206), Boguchwal (d. 1253), Dlugos, Matej Miechowa, Decius, and others. Among the Czechs, this theory was supported by Kozmaz (d. 1125), Dalimir (d.1324), Johann Marignola (1355-1362), Pribik Pulkava (1374), and V. Hajek (1541). The Russians also developed their theories from the statements of their first chronicler, while the Greek Laonikos Harkondilos of the fifteenth century did not commit himself to this view. The southern Slavs have held this theory from the earliest period up to the present time with the evident intention to base on it their claims to the Church Slavonic in the Liturgy. At an early period, in the letter of Pope John X (914-29) to the Croatian Ban Tomislav and the Sachlumian ruler Mihael, there is a reference to the prevalent tradition that St. Jerome invented the Slavonic alphabet. This tradition maintained itself through the succeeding centuries, finding supporters even outside these countries, and was current at Rome itself. Consequently if we were to follow strictly the written historical authorities, of which a number are very trustworthy, we would be obliged to support the theory that the original home of the Slavs is in the countries along the Danube and on the Adriatic coast.

http://www.newadvent.org/cathen/14042a.htm
 
Poslednja izmena:

Istocni Vetar

Domaćin
Poruka
4.571
Citat:
"Citao si u katolickoj enciklopediji clanak o Slovenima gde pise da je rimski Norikum-danasnja Austrija naseljen Ilirima..
Ilirija je najjaci i najbrojniji deo Rimske Imperije..

To je srpski nacionalistićki citat! i nije više istorijsko istinit. U srednjom veku su verovali i da je zemlja ploća i na grmadama kurili nevine žene koje su optuživali da su vještice. Ako ti je izvor znanja staro znanje - izvol i vrati se u tadašnje vreme! Onda odmah napusti internet.

Iliri nikada nisu živjeli u Austriji i Iliri nisu Srbi!

Sa Ilirima su vjeći problemi pošto današnjim Albancima vi ne priznajete nikakvih osnovnih prava a Iliri su Albanci - onda su Albanci živjeli u Austriji a ne Srbi!!

citat:
"(...) nine Slavonic peoples "

Ime odn. naziv Sclavini/ Slaveni/ Sloveni je danas definiran sa nama Slovencima a ne sa Srbima! Ostatak od tog poimanja jeste današnja Slovenija i Slavonija u Hrvatskoj, a ne Srbija! Istovetnost izraza Sclavini = Sloveni = Slovani (Slavs) nije izpravna, to su sve umjetna nazivanja pošto izraz Slovani je umjetni konstrukt iz 19. veka napravljen pokušajem da se na umjetni naćin od autora kao je taj panslavistićki autor, stavi razlićite narode u istu kutiju. Još danas ima zbog tih istorijskih greška probleme na Balkanu - ali valjda, najbrojniji narod a to ste vi Srbi, oćete na sve načine izmanipulirati te falsificirane teorije nazad do valjanosti pošto u tadašnjom sistemu imali ste od ostalih zemalja najviše korsiti i punili beogradske banke i svoje džepove tuđim novcem i našim iz Slovenije. Naravno, ako pasu se ukrade njegovo maso, da on će se za to boriti ali istina je, da pas svog masa nije sam iznašao nego mu je bilo poklonjeno ili možda ga je pridobio sa silom kao žrtvu.

Ako su Albanci Iliri i Slovenci su Albanci -na karti Evrope 1811 godine-Slovenci su Iliri koji naseljavaju Ilirske Provincije..

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5e/1french-empire1811.jpg
 

Nordijanac

Zainteresovan član
Poruka
127
Slovenac-citaj o Sarbima koji su naseljavali Severo-Istocnu Kinu hiljadama godina..

Gaxian Cave: Located in northwest of Jiagedaqi District, it is an ancient cave where the ancestors of Sarbi people lived thousands of years ago. It is now under the first level state protection.

http://www.travelchinaguide.com/cityguides/heilongjiang/daxinganling/

Sarabi su bili Turci kao sam već napisao pošto imali su kraljestvo u Turćiji i ne u Srbiji i nemaju ništa od ništa sa Srbima.

Thrakijci su Thrakijci i nisu Srbi - inakda nisu bili Srbi. Sa njima verovatno radite sasvim isto, kao sa nama Slovencima da ih oćete na silo i sa silom da su Srbi ali mi nikada nismo bili Srbi.

Isto je sa Ilirijom i sa Ilirima i ako su nekada osnovali Ilirske province to ni pod razno ne znaći da je to veza sa bilokojim narodima na Balkanu koji nisu bili Iliri nikada pošto uz Ilire ovdje je živelo još stotine drugih naroda odn. u tadašnjom svetu plemena.

Napisao sam već, da neći više komentirati ove citate i autore pošto su stvarno smješni i amaterski i nemaju nikakve veze sa opštom istorijom prošlosti u Europi.
Dokazujete samo ,da vi za svaku cjenu oćete dirati i još uvjek dirate u prostor dugih i na teritorije drugih koji nisu Srbi. Samo to dokazivate i ništa drugo. U na prvi pogled slićnim nazivima za xy plemena oćete za svaku silu prepoznavati svoj izvor - to je baš ludo i istorijsko neprihvatljivo.
Znano je, da vi ste namjerovali imati izlaz na more adrijansko - pa da potom toga izmišljavali ste si razne politićke špekulacije da su Crnogorci i Albanci Srbi, da ste imali svoje ljudi u Dalmaciji itd ... ali na našim kartama iz naših linka jasno je baš suprotno - da smo tamo nekada bili i živjeli mi Slovenaci i ne Srbi.
A što se tiće onih famoznih rjećnika Njemaćki - Windisch itd .... šta je to?? Dali smo vidjeli kakve rjeći su u njima stvarno napisane u prevodu??? Kod toga postoje i drugi isto nazivani rjećniki: Wendisch /Windisch - Deutsch(Njemaćki) koji valjaju za naš slovenaćki prevod i naše rjećnike!
Dali je jezik u njima baš isti - jeli??
Već jezik slovenaćki a pogotovo onaj srednjevekovni je sasvim drugi od srpskog ili vašog jezika!
 
Poslednja izmena:

Istocni Vetar

Domaćin
Poruka
4.571
Slovenac-da li je stanovnik sela u Kini Rimljanin ili Slovenac ili Srbin...

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/1541421/Roman-descendants-found-in-China.html

Turkic speakers and R1a
The present-day inhabitants of Central Asia, from Xinjiang to Turkey and from the Volga to the Hindu Kush, speak in overwhelming majority Turkic languages. This may be surprising as this corresponds to the region where the Indo-Iranian branch of Indo-European speakers expanded, the Bronze-Age Andronovo culture, and the Iron-Age Scythian territory. So why is it that Indo-European languages only survives in Slavic Russia or in the southern part of Central Asia, in places like Tajikistan, Afghanistan or some parts of Turkmenistan ? Why don't the Uyghurs, Uzbeks, Kazakhs and Kyrgyzs, or the modern Pontic-Caspian steppe people (Crimean Tatars, Nogais, Bashkirs and Chuvashs) speak Indo-European vernaculars ? Genetically these people do carry Indo-European R1a, and to a lesser extent also R1b, lineages. The explanation is that Turkic languages replaced the Iranian tongues of Central Asia between the 4th and 11th century CE.

Proto-Turkic originated in Mongolia and southern Siberia with such nomadic tribes as the Xiongnu. It belongs to the Altaic linguistic family, like Mongolian and Manchu (some also include Korean and Japanese, although they share very little vocabulary in common). It is unknown when Proto-Turkic first emerged, but its spread started with the Hunnic migrations westward through the Eurasian steppe and all the way to Europe, only stopped by the boundaries of the Roman Empire.

The Huns were the descendants of the Xiongnu. Ancient DNA tests have revealed that the Xiongnu were already a hybrid Eurasian people 2,000 years ago, with mixed European and North-East Asian Y-DNA and mtDNA. Modern inhabitants of the Xiongnu homeland have approximately 90% of Mongolian lineages against 10% of European ones. The oldest identified presence of European mtDNA around Mongolia and Lake Baikal dates back to over 6,000 years ago.

It appears that Turkic quickly replaced the Scythian and other Iranian dialects all over Central Asia. Other migratory waves brought more Turkic speakers to Eastern and Central Europe, like the Khazars, the Avars, the Bulgars and the Turks (=> see 5000 years of migrations from the Eurasian steppes to Europe). All of them were in fact Central Asian nomads who had adopted Turkic language, but had little if any Mongolian blood. Turkic invasions therefore contributed more to the diffusion of Indo-European lineages (especially R1a1) than East Asian ones.

Turkic languages have not survived in Europe outside the Pontic-Caspian steppe. Bulgarian language, despite being named after a Turkic tribe, is actually a Slavic tongue with a mild Turkic influence. Hungarian, sometimes mistaken for the heir of Hunnic because of its name, is in reality an Uralic language (Magyar). the The dozens of Turkic languages spoken in the world today have a high degree of mutual intelligibility due to their fairly recent common origin and the nomadic nature of its speakers (until recently). Its two main branches Oghuz and Oghur could be seen as two languages about as distant as Spanish and Italian, and languages within each branch like regional dialects of Spanish and Italian.
 
Poslednja izmena:

Istocni Vetar

Domaćin
Poruka
4.571
Поскочница, која се може у колу пјевати.

Особиту народ сваки
крипост има, с ком се дичи,
коју даје Бог пријаки.
Мудри кажу ове ричи.

А краљује сва рабреност
у народу словинскому,
снага, јакост и срченост
у војнику рватскому.

Александро то свидочи,
краљ велики свега свита,
сваком носећ он прид очи
диловања племенита,

која вазда указаше
Словињани витезови;
и зато се зовијаше
славни јаки народ ови.

При нег умри, њим остави
допушћења благодарна,
узноси ји, фали, слави
рад јунаштва веле харна.

Кара, прити и проклиње,
ко б' опсова народ ови,
и свакога још заклиње,
да за њима зло не слови.

Оставља јим бановине
све од мора латинскога
и државе јоштер ине
од Балтика леденога,

да њиово има бити,
од старине како бише,
и нико се нејма прити;
Александро то хотише.

Сва велика Сармација
од старине њиова је,
славна Босна, Далмација
илиричка држава је.

Московија, Полонија,
Бохемија, Унгарија,
сва богата Славонија
и витежка Булгарија,

словинске су те државе,
давно које освојише,
и пуно се они славе,
јер народе придобише.

Лигонија, Аланија,
равна Лика и Крбава,
још и липа Арбанија
илиричка јест држава.

Плодна земља Померанска
и Горија још сувише,
бановина а и Крањска
славног пука вазда бише.

Њиова је дидовина
Србска земља и Русија,
у истину још старина
Татарија и Прусија.

У билому граду свому,
Александрија ки се зазва,
свему пуку словинскому
љубезниву поздрав назва.

Благослов јим још остави
Марте, Јова и Плутона,
своји богов', које слави,
да јим даду свака она,

која од њи просит буду
и у дневу и у ноћи,
да јим није труд залуду,
биће њима у помоћи.

Једанајест свитли бана
с азнадаром ту бијаше,
од источни када страна
њи монарка поздрављаше.

За свидочит биху звани
свему свиту, славни пуче,
уписани гори бани,
како мудри то нас уче,

да т' је ова оставио
Александро, син Филипа,
тер је тебе прославио
благодарства дилећ липа.

http://www.rastko.rs/rastko/delo/11389#_Toc182403030
 

korkanj

Ističe se
Poruka
2.464
Leben
Die Kinizsiek Serbischer Herkunft http://translate.google.com/transla...http://hu.wikipedia.org/wiki/Kinizsi_P%C3%A1l ).

Kinizsi war der Sohn eines Müllers. ( Nach der Tradition, der Vater eines Bihar Miller, aber das ist nur ein Mythos. Die Kinizsiek Serbischer Herkunft http://translate.google.com/transla...http://hu.wikipedia.org/wiki/Kinizsi_P%C3%A1l ). Als Unteroffizier unter der Führung Balázs Magyar zog Kinizsi 1468 in einem Feldzug gegen Siebenbürgen erstmals Aufmerksamkeit auf sich. Sein Kampfstil mit zwei Schwertern zeichnete ihn dabei so aus, dass er zum Befehlshaber befördert wurde. Matthias Corvinus übertrug ihm bald auch das Amt des Severiner Ban.

1472 erhielt er zum Dank für seine Dienste von Matthias Corvinus die Burg Vázsony bei Nagyvázsony in der Nähe des Plattensees, samt der zur Burg gehörenden Ländereien. Die Burg Kinizsi wurde später um ein Schloss und Barbakanen erweitert (ein Hufeisenförmiger, zwei Stockwerke hoher Torschutz, zu dessen Eingang eine schmale, auf Holzpfeilern ruhende Holzbrücke führte). 1478 siedelte Kinizsi Mönche des Paulinerordens (ungar. pálos) in Vázsony an und ließ Klöster und Kirchen für sie bauen.

Von 1478 bis 1494 bekleidete Kinizsi das Amt des Temescher Comes.

Am 13. Oktober 1479 überfielen die Osmanen unter Pascha Alibeg von Semendria (Smederevo) mit 40.000 Mann Siebenbürgen. Der siebenbürgische Fürst Stephan Báthory von Ecsed rief Kinizsi zu Hilfe, und es gelang ihnen gemeinsam mit Vuk Branković und Basarab Laiotă cel Bătrân in der Schlacht auf dem Brotfeld 30.000 Soldaten aus den Streitmächten der Osmanen zu töten, wobei der Rest der Angreifer in Panik flüchtete.
Um 1480 heiratete Kinizsi Benigna, die Tochter Baláz Magyars, und erhielt durch die Heirat die Burg Somló.
Matthias Corvinus ernannte Kinizsi zusätzlich 1481 zum Generalkapitän (lat. generalis capitaneus inferiorum partium regni) und beauftragte ihn mit dem Schutz der südlichen Reichsteile. So verließ Kinizsi im November 1482 Temeswar mit 30.000 Mann, um bei Horom die Donau zu überqueren. Er schlug die Osmanen weit nach Serbien zurück. Während dieses Feldzugs errang Kinizsi auch einen Sieg vor der Golubatscher Burg. Aus diesem Feldzug kehrte er mit 25.000 Serben, die sich vor den Osmanen fürchteten, zurück und siedelte sie bei Temeswar an.

Kinizsi war betroffen von dem Waffenstillstand, den Matthias Corvinus 1483 mit Bayezid II. schloss, und 1488 um weitere drei Jahre verlängerte. Während dieser Friedenszeit kümmerte sich Kinizsi um die Verbesserung der Wehrbauten in dem ihm unterstellten Gebiet. Nach dem Tod des Königs Matthias Corvinus stellte sich Kinizsi an die Seite von Vladislav II. (Böhmen und Ungarn) gegen János Corvin.

Maximilian I. nahm 1490 die Burg Vázsony ein, die Kinizsi ein Jahr später zurückeroberte.
Nach dem Tode Matthias Corvinus wollten die ungarischen Adligen durch die Wahl eines schwachen Königs ihre Macht stärken. Schließlich wurde Vladislav II., der Sohn des polnischen Königs Kasimir IV. Jagiełło, der Nachfolger Corvinus. Sein erstes Unternehmen galt der Ausschaltung der „Schwarzen Legion" (ungar. fekete sereg), einer von Corvinus gegen innere Unruhen gegründeten böhmischen Miliz. Nach ihrer Verlegung nach Szeged sorgte die Legion auch im Temescher Komitat durch Raub, Mord und Brandstiftungen für Unruhe. Comes Kinizsi bekam so den Auftrag, diese in das Heer zu integrieren oder zu vernichten, wobei Kinizsi sich für die zweite Variante entschied.

Als Reaktion darauf bemerkte man bei den Osmanen Bewegung, daher beschloss Vladislav II. die erneute Befestigung der Temeschburg. Die Aufsicht hatte Kinizsi, der hierfür auch Teile seines eigenen Vermögens heranzog. 1492 besuchte Vladislav II. Temeswar zur Inspektion der Befestigungsarbeiten und weilte hier über einen Monat. Er wurde von Kinizsi empfangen, der trotz seiner Stummheit (er hatte seine Stimme am Schlachtfeld verloren) dem König Treue schwor. Der hohe Adel war seinen Heeresverpflichtungen nicht nachgekommen, obwohl die Osmanen Ungarn zu erdrücken drohten. Am 28. Januar 1494 wurde Kinizsi vom König zum Judex Curiae ernannt. Als die Osmanen ins Banat einfielen, führte er sein Heer über die zugefrorene Donau und stürmte dabei zwei Schlösser, in denen Ali Pascha seine Schätze hielt. Kinizsi konnte mit den Kostbarkeiten abziehen. Es erreichte ihn die Nachricht, dass Verschwörer Belgrad dem Ali Pascha in die Hände spielen wollten. Als Kinizsi bei Belgrad ankam, begannen die Osmanen bereits, die Wälle zu besteigen. Kinizsi schlug die Türken von den Mauern zurück und vertrieb sie.
Danach eilte er dem König, der sich in Siebenbürgen befand, entgegen. Vladislav II. kam mit dem siebenbürgischen Fürsten Bartholomäus Drágffy am 25. September 1494 in Temeswar an und weilte hier bis zum 30. September. Bei dieser Gelegenheit warf sich Kinizsi vor die Füße des Königs, danach deutete er auf die türkische Grenze und voller Begeisterung ergriff „der Alte mit Jünglingskraft sein Schwert, als befände er sich schon inmitten der heißen Türkenschlacht". Mit 14.000 Mann durchstreifte und plünderte er mit Drágffy Serbien. Bei der Belagerung von Smederevo überfiel ihn eine tödliche Krankheit, woran er am 24. November 1494 in Sankt Clemens verstarb . Sein Nachfolger als Temescher Comes, Generalkapitän und Severiner Banus wurde sein Zögling Josef von Somy
 

korkanj

Ističe se
Poruka
2.464
In ungarischen und rumänischen Legenden wird der Volksheld als der Ungarische Herkules bezeichnet.
Als junger Bursche arbeitete Pál Kinizsi in der Mühle seines Vaters. An einem heißen Sommertag soll König Matthias Corvinus mit einer Jagdgesellschaft dort gehalten haben. Die Besucher verlangten nach Wein, aber der Müller hatte nur Wasser anzubieten. Anstelle eines Serviertabletts soll Kinizsi dem König die Wasserbecher auf einem schweren Mühlrad, von nur einer Hand gehalten, angeboten haben. Der begeisterte König soll Kinizsi darauf in seine Dienste berufen haben.
Andere Legenden besagen, dass Kinizsi an einem Ritterturnier teilgenommen haben soll, wo er mit nur einer Hand ein schweres Mühlrad weit warf. Hiervon soll Matthias Corvinus derart angetan gewesen sein, dass er ihn darauf in seinen Dienst berief.
Bei der Siegesfeier nach der Schlacht auf dem Brotfeld wurden die blutigen Leichen der Osmanen auf Tischen aufgestapelt, auf denen man auch das Abendmahl auftrug. Danach wurde gesungen und getanzt. Als Kinizsi an die Reihe kam, soll er zum Staunen seiner Soldaten beim Tanz die Leiche eines Osmanen zwischen die Zähne genommen haben und jeweils eine weitere unter jedem Arm getragen haben.

Gedenkstätten

Die neuzeitliche Statue im Burghof von Nagyvázsony mit Kinizsi auf einem Pferd wurde von Ivan Szabo aus Bronze angefertigt. An der Ecke Burgstraße/Kinizsi-Straße erinnern Gedenktafeln an ihn. Sein Grabstein liegt im Burgmuseum zu Buda. In Somlo steht das Denkmal „Kinizsi-szikla“ (Kinizsi-Felsen). Im Budapester Park Testnevelési Egyetem steht eine Skulptur Pál Kinizsi, die 1932 von János Pásztor angefertigt wurde. Im rumänischen Șibot (Unterbrodsdorf, Kreis Alba) befindet sich eine Büste, die Pál Kinizsi darstellen soll.
In dem von Kinizsi gegründeten Pauliner Burgkloster von Nagyvázsony befindet sich heute sein ihn darstellender handgeschnitzter Sarkophag. 1708 entwendeten Grabräuber sein Kettenhemd, seinen Helm und zwei Klingen. Die Relikte wurden jedoch später wiedergefunden und sind heute im Ungarischen Nationalmuseum zu sehen.
 
Poslednja izmena:

korkanj

Ističe se
Poruka
2.464
Pál Kinizsi (Romanian: Pavel Chinezul) (1432 - 1494) was a general in the army of king Matthias Corvinus. He was Comes of Temes (Comes Temesiensis) since 1484 and Captain General of the Lower Parts of the Kingdom of Hungary (generalis capitaneus inferiorum partium regni). He is famous for his victory over the Ottomans in the Battle of Breadfield in October 1479.According to tradition, a father of a Bihar county miller, but this is just a myth. The Kinizsiek Serbian origin. http://translate.google.com/transla...%25A1l&hl=en&rlz=1C1RNNN_enRS369RS369&prmd=iv

He married Benigna Magyar, the daughter of Balázs Magyar, another general of Corvinus. His central estate was the Castle of Nagyvázsony. He had no known issue. After the death of king Matthias in 1490 he supported Polish king Uladislaus II and the great magnates against Matthias' illegitimate son and designated successor John Corvinus. He destroyed the former king's mercenary Black Army which had became a robber band after its dissolution. He then was crippled by a stroke and died shortly afterwards.

Although in fact he originated from the lower gentry, he is also a hero of some Hungarian and Romanian folk tales along with king Matthias Corvinus as an extremely strong former miller's apprenctice. According to these tales, the king was hunting in the Bakony forest near the mill where he worked and asked for a drink; Kinizsi, to show his strength, served the cup on a millstone. The king, impressed, took him into his service, where Kinizsi's strength, prowess and loyalty earned him rapid promotion. He is said to have wielded two greatswords in battle and to have danced a victory dance after the Battle of Kenyérmező with a captured or dead Turk under each arm and a third held with his hair or belt in his teeth.

http://en.wikipedia.org/wiki/Pál_Kinizsi
 

korkanj

Ističe se
Poruka
2.464
Gottfried Wilhelm von Leibniz, Lubieniec, Lubieniecki, Lubienski
(* 1. junija 1646 w Lipsku, † 14. nowembra 1716 w Hannoverje)

Gottfried Wilhelm von Leibniz (July 1, 1646 in Leipzig - November 14, 1716 in Hanover) was a philosopher, scientist, mathematician, diplomat, librarian, and lawyer of Sorb descent. Leibniz is credited with the term "function" (1694), which he used to describe a quantity related to a curve; such as a curve's slope or a specific point of said curve. Leibniz is generally, with Newton, jointly credited for the development of modern calculus; in particular, for his development of the integral and the Product rule.

http://webcache.googleusercontent.c...rb+by+origin.&cd=1&hl=en&ct=clnk&client=opera

Biography

Early life

Gottfried Leibniz was born on July 1, 1646 in Leipzig, Saxony, to Friedrich Leibniz and Catherina Schmuck. Leibniz's father, who was of Sorbian ancestry [1][2], died when he was six years old, and from that point on, he was raised by his mother. Her teachings influenced Leibniz's philosophical thoughts in his later life.

[1] Comenius in England, Oxford University Press 1932, p. 6

[2] Poland & Germany, Volume 3, Issue 7 - Volume 4, Issue 14, Studies Centre on Polish-German Affairs., 1959

Leibniz's father, Friedrich Leibniz, had been a Professor of Moral Philosophy at the University of Leipzig, so Leibniz inherited his father's personal library. He was given free access to this from the age of seven and thereafter. While Leibniz's schoolwork focused on a small canon of authorities, his father's library enabled him to study a wide variety of advanced philosophical and theological works - ones that he would not have otherwise been able to read until his college years. Access to his father's library, largely written in Latin, also led to his proficiency in the Latin language. Leibniz was proficient in Latin by the age of 12, and he composed three hundred hexameters of Latin verse in a single morning for a special event at school at the age of 13.

Leibniz enrolled in his father's former university at age 14, and he completed his bachelor's degree in philosophy in December of 1662. He defended his Disputatio Metaphysica de Principio Individui, which addressed the Principle of individuation, on June 9, 1663. Leibniz earned his master's degree in philosophy on February 7, 1664. He published and defended a dissertation Specimen Quaestionum Philosophicarum ex Jure collectarum, arguing for both a theoretical and a pedagogical relationship between philosophy and Law, in December 1664. After one year of legal studies, he was awarded his bachelor's degree in Law on 28 September 1665.

In 1666, (at age 20), Leibniz published his first book, On the Art of Combinations, the first part of which was also his habilitation thesis in philosophy. His next goal was to earn his license and doctorate in Law, which normally required three years of study then. Older students in the law school blocked his early graduation plans, prompting Leibniz to leave Leipzig in disgust in September of 1666.

Leibniz then enrolled in the University of Altdorf, and almost immediately he submitted a thesis, which he had probably been working on earlier in Leipzig. The title of his thesis was Disputatio de Casibus perplexis in Jure. Leibniz earned his license to practice law and his Doctorate in Law in November of 1666. He next declined the offer of an academic appointment at Altdorf, and he spent the rest of his life in the paid service of two main German families of nobleman.

As an adult, Leibniz often introduced himself as "Gottfried von Leibniz". Also many posthumously-published editions of his writings presented his name on the title page as "Freiherr G. W. von Leibniz." However, no document has ever been found from any contemporary government that stated his appointment to any form of nobility......
http://en.wikipedia.org/wiki/Gottfried_Wilhelm_von_Leibniz#cite_ref-4
 

korkanj

Ističe se
Poruka
2.464
PAZNJA Molim moderatore sajta da prebace ovu temu (post) na neko drugo mesto, ako vecina forumasa-prijatelja, misli da ovo sto sam postavio nije prikladno za ovaj post ja se "IZVINJAVAM" i molim moderatore da je prebace dalje
Hvala :)
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.