Tenzije izmedju Rumuna i Madjara

Alberty

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.456

Evrofanatici su nas ubedjivali ce da sa ulaskom zemalja regiona u EU svi problemi vezani za nacionalizam i nacionalne manjine nestati, medjutim, u Rumuniji se desava upravo suprotno. Zamislite taj uzas ako Srbija udje u EU, kad po severu Srbije pocnu da vrsljaju Torockai Laslo i Madjar garda, jos nam samo to fali...

Ne znam od kuda bilo kome to da nestaju svi problemi vezani za nacionalizam i nacionalne manjine. Glavna prednost EU je veliko tržište visoke platežne moći. EU nije jedino takvo tržište, u Aziji postoje ASEAN sa 600 mil. ljudi, NAFTA sa 457 mil. ljudi, CAIS (Srednja Amerika) sa 51 mil. ljudi, CEFTA sa 30 mil. ljudi itd. Ne biti dio jednog velikog tržišta je danas ravno suicidu. Alternativa je Sjeverna Koreja ili Kuba.

Ne znam od kuda bilo kome to da nestaju svi problemi vezani za nacionalizam i nacionalne manjine. Glavna prednost EU je veliko tržište visoke platežne moći. EU nije jedino takvo tržište, u Aziji postoje ASEAN sa 600 mil. ljudi, NAFTA sa 457 mil. ljudi, CAIS (Srednja Amerika) sa 51 mil. ljudi, CEFTA sa 30 mil. ljudi itd. Ne biti dio jednog velikog tržišta je danas ravno suicidu. Alternativa je Sjeverna Koreja ili Kuba.

Svajcarska i Norveska nisu deo EU trzista, mada jesu u Sengenskoj bezviznoj zoni zbog turizma.

Наведени видео клипови су на мађарском језику и неупотребљиви су. Треба да имаш на уму да је на овом Форуму у употреби српски и енглески језик.
Тема јесте интересантна, тим пре што сличан проблем има и Србија, имајући у виду румунске претензије на територију Источне Србије. Зато, ако си познавалац мађарског језика, препричај нам садржаје видео клипова или пронађи сличне на језицима који сам навео.

Svajcarska i Norveska nisu deo EU trzista, mada jesu u Sengenskoj bezviznoj zoni zbog turizma.

Obje su članice EFTE te imaju posebne sporazume sa EU. Ono što je još bitnije, niti Srbija, niti Hrvatska nisu Švicarski niti Norveška te se ne mogu ponašati na isti način na koji se ponašaju prve dvije države. Zatvaranje tržišta ili ograničavanje je jednako suicidu.

Obje su članice EFTE te imaju posebne sporazume sa EU. Ono što je još bitnije, niti Srbija, niti Hrvatska nisu Švicarski niti Norveška te se ne mogu ponašati na isti način na koji se ponašaju prve dvije države. Zatvaranje tržišta ili ograničavanje je jednako suicidu.

Словенија је такође чланица ЕУ, али она своју робу нема шанси да извезе на ту страну. Словенци користе ситуацију да Србија има посебан уговор са РФ, те преко ње извозе своје производе на руско тржиште.

Ne, upravo je otvaranje trzista jednostranom primenom SSP-a dovelo do urusavanja ekonomije Srbije, jer mi iz EU uvozimo sve i svasta bez carine, dok nase firme nemaju pravo da bez carine izvoze u EU. Mi Evropskoj Uniji nemamo sta da ponudimo, i zato treba da se povezemo sa istocnim zemljama.

Наведени видео клипови су на мађарском језику и неупотребљиви су. Треба да имаш на уму да је на овом Форуму у употреби српски и енглески језик.
Зато, ако си познавалац мађарског језика, препричај нам садржаје видео клипова или пронађи сличне на језицима који сам навео.

Ne znam ni ja madjarski, ali kada vidim ove klipove i komentare savrseno mi je jasno o cemu je rec.

Тема јесте интересантна, тим пре што сличан проблем има и Србија, имајући у виду румунске претензије на територију Источне Србије.

Problem sa vlaskom manjinom u Srbiji nije ni izbliza tako ozbiljan kao problem sa 2 miliona Madjara u Transilvaniji.

Словенија је такође чланица ЕУ, али она своју робу нема шанси да извезе на ту страну. Словенци користе ситуацију да Србија има посебан уговор са РФ, те преко ње извозе своје производе на руско тржиште.

Реципроцитет!
70-тих и 80-тих година, Србија је увозили и извозила на Запад искључиво преко Словеније. Чак и кварцни песак (у производњи изолатора од аралдита) увожен је са Запада а исто такав и квалитетнији има га у изобиљу у Источној Србији и околини Аранђеловца. Словенци су преко Савезних органа издејствовали увозно-извозну дозволу и били су једини увозници и извозници за СФРЈ.
Добро је што им сада, иако мали део, наплаћујемо сличну услугу.

Реципроцитет!
70-тих и 80-тих година, Србија је увозили и извозила на Запад искључиво преко Словеније. Чак и кварцни песак (у производњи изолатора од аралдита) увожен је са Запада а исто такав и квалитетнији има га у изобиљу у Источној Србији и околини Аранђеловца. Словенци су преко Савезних органа издејствовали увозно-извозну дозволу и били су једини увозници и извозници за СФРЈ.
Добро је што им сада, иако мали део, наплаћујемо сличну услугу.

Да је озбиљности у вођењу државе, ми би смо извозили у Русију своје производе.

Shvatice oni sami gde su prave vrednosti i povratiti izgubljeno poverenje sto im je uzela njihova
marionetska vlast .
Bogme, imaju oni i te kako da se namuče oko svog preobrazaja, uzimajući u obzir da su im podvalili u prošlosti, kako u poltičkom državnom sistemu, još gore na duhovnom.
Sad se nalaze, po mom mišljenju, u mnogo goroj situaciji no Srbija, ali to su kratkotrajna dešavanja na duže staze. Pritisak svetske političke scene utiče da se na Balkanu jako mnogo talasa na internom političkom polju u Pravoslavnim zemljama.

Bogme, imaju oni i te kako da se namuče oko svog preobrazaja, uzimajući u obzir da su im podvalili u prošlosti, kako u poltičkom državnom sistemu, još gore na duhovnom.
Sad se nalaze, po mom mišljenju, u mnogo goroj situaciji no Srbija, ali to su kratkotrajna dešavanja na duže staze. Pritisak svetske političke scene utiče da se na Balkanu jako mnogo talasa na internom političkom polju u Pravoslavnim zemljama.

Mucili smo se mi sa dosmajlijama 12 godina pa kad je sazrelo u narodu vratila se Slobina deca na vlast i njegov put.

Većina slovenskog izvoza se ostvaruje prema državama EU. Ista situacija je sa Srbijom i Hrvatskom, preko 50% svog izvoza ostvaruju u zemlje EU.

Ne, upravo je otvaranje trzista jednostranom primenom SSP-a dovelo do urusavanja ekonomije Srbije, jer mi iz EU uvozimo sve i svasta bez carine, dok nase firme nemaju pravo da bez carine izvoze u EU. Mi Evropskoj Uniji nemamo sta da ponudimo, i zato treba da se povezemo sa istocnim zemljama.

Većina izvoza Srbije je orijentirana na zemlje EU tako da nije istina da im nemate što ponuditi. Ulaskom u EU bi se otvorile dodatne mogućnosti izvoza na tržište koje broji 500 mil. ljudi, te je veće i po kupovnoj moći jače od Rusije i svih njenih satelita zajedno.

Poslednja izmena:

biti sa Hrvatima u istom kolu ravno je samoubistvu.....

:bye:

Većina slovenskog izvoza se ostvaruje prema državama EU. Ista situacija je sa Srbijom i Hrvatskom, preko 50% svog izvoza ostvaruju u zemlje EU.

Većina izvoza Srbije je orijentirana na zemlje EU tako da nije istina da im nemate što ponuditi. Ulaskom u EU bi se otvorile dodatne mogućnosti izvoza na tržište koje broji 500 mil. ljudi, te je veće i po kupovnoj moći jače od Rusije i svih njenih satelita zajedno.

A sta mi to izvozimo u EU osim sirovina? Nasi industrijski proizvodi ne mogu da konkurisu na trzistu EU ni po cenama niti po kvalitetu.

A sta mi to izvozimo u EU osim sirovina? Nasi industrijski proizvodi ne mogu da konkurisu na trzistu EU ni po cenama niti po kvalitetu.

Nisam gledao strutkuru proizvoda već strukturu izvoza prema odredištu i izvoz Srbije prema držva EU drži udio od nekih 55% od ukupnog izvoza. Rusija nije niti u prvih 5 prema izvozu, a izvoz u sve države CIS je nekih 7% ukupnog izvoza. Nesrazmjer je očit u korist izvoza u države EU i to je tržište na kojem Srbija treba tražiti svoju šansu i povećavati efikasnost ekonomije.

Moram dodati da to što Srbija ima potpisan poseban sporazum sa Rusijom nije minus već veliki plus, ali to nije primarno tržište na koje mora biti usmjerena jer čini vrlo mali udio u ukupnom izvozu.

Како оно би... Треба да признамо Косово јер ионако нема граница у ЕУ :think:

Тај Тороцкаи и 64 жупаније већ вршљају по Војводини и регистровани су као политичка странка.
Мађари су, поред Албанаца, народ који је најтеже асимиловати. Изузетно су национално поносни, уједињени су, од Трианонског споразума имају један циљ, да врате територије насељене Мађарима у Мађарску, поготово Трансилванију која је за њих као за нас Космет.
Такође немају ни у Мађарској већи број мањина па не морају да се брину. Највећи проблем им је што имају лошији природни прираштај чак и од нас и што се Мађари из Србије, Румуније и Словачке масовно исељавају у Мађарску.
Иначе cеним код Мађара тај национални понос, да смо макар и ми такви, не би нам могао нико ништа.

Poslednja izmena:

Back