TEMA ZA RAZMISLJANJE: Abortus ili Zivot u manastiru

ja setala psa jednom prilazi mi deda krajisnik neki i kaze sto ne setas decu umesto tog dzukca :shock: :lol:
ne secam se da li sam ga oterala u p.m. ili samo zaobisla :)

E da mi je dinar za svaki put kad sam to cula sad bih bila na Bahamima.
Samo da znas za sledeci put - a ti tu osobu koja ti to bude rekla (posto ce najverovatnije biti neki baba ili deda) pitaj - a sto ti nisi u starackom domu nego setas slobodno po ulicama? Ili - sto ti ne setas unuke nego smaras okolo?

e dobro
evo sad pisma jednog gnevnog roditelja zeljenog deteta

"ISKRENO MRZIM SVOJU ZEMLJU JER ONA ISKRENO MRZI MENE I MOJU PORODICU, VEROVATNO I VAS" ili: ZDRAVSTVO U SRBIJI - Lichno iskustvo, porodica Janjic

Dragi svi,
Zelim samo da napisem sta nam se sve nocas desilo.. mojoj porodici I jos
nekim ljudima, slucajnim prolaznicima u istoj situaciji,- I to treba
pricati I slati ljudima, da budu svesni gde zivimo,
D骡 vu mozda nekom od vas, ali evo:
Dakle, petak 7.12.
Nas sin Lazar je u 19:00 dobio temperaturu 38,5. On je beba od jedva 3 meseca. Moja supruga Milena I ja pozovemo Lazarevu doktorku i ona kaze da se ne salimo I da idemo u Institut Majka & Dete, NBG, posto haraju neke jake viroze i slicno.Tamo prepuno, 100 dece sa roditeljima a samo 1 doktorka, 2 sestre, 1 doktor u laboratoriji.Mi smo, kao prioritet, (beba - 2,5 meseca), ali na red dodjemo posle 1h. Lazaru uzmu krv, urin..

i tako do 23:00.

Cekamo.
U 23:30 kazu da Lazar ima tesku urinarnu infekciju i da on i Milena moraju da ostanu u bolnici. On se smeje, veseljak, jak je pa nije plakao, on skoro nikada ne place I dosta se smeje, pa se ni mama Milena nije puno potresla..u principu nisam ni ja, ali..
Ja stojim pred salterom, cekam prijemni list za smestaj njih dvoje u bolnicu i prisustvujem sceni: mlada mrsava I vidno oronula zena place i drzi dete koje izgleda kao da je u polusvesti, pomalo se trese, 2 coveka koja su sa njom (dva radnika, u kombinezonima, kao "beli" Romi, mladji ljudi) se svadjaju sa vrlo arogantnom plavom starijom sestrom -

oni nece da im prime MODRO dete

od otprilike 6 ili 8 meseci u bolnicu (teska upala pluca) - kazu im da odu i izvade knjizicu pa da se vrate, kazu da ce da
dovode obezbedjenje DA IH IZBACE!Oni naravno, nemaju knjizicu I nemaju kod sebe novac da plate smestaj u bolnicu. Ja jednog od ta dva coveka privucem I pitam ga koliko para treba da plate smestaj deteta - on kaze 10.000 din.
I ja im dam. (dobro delo, velim sebi), dam im i vizitku, kazem, kad budete imali, platite.. njima suzne oci, ja samo sto se nisam rasplakao,

to ne moze covek da izdrzi! -
MODRO dete izbacuju iz bolnice!!!!!!!!
sa obezbedjenjem...
ufffff!

OK, plate oni, ..ja svojim putem.. oni svojim. Smeste se moja Milena i Lazar gore na 5.sprat, na nefrologiju, Lazar se
smiri, dobije antibiotik (posle 4h), ja krenem ka kuci da pokupim stvari za njih, posto tamo nema NISTA - ni sapun, ni toalet papir ni voda! 2 uticnice za struju svega. Dodjem u stan, pakujem im vodu, mleko, sapun, toalet papir i ostale stvari (pun kofer), prokuvavam flasice, nosim produzni kabl (posto mali Lazar pije adaptirano mleko, ne sisa), slazem pelene, benkice..

Milena mi javi da ona u stvari nema gde da spava

posto je u sobi sa 4 decija kreveta, a postoje 2 male rasklopive fotelje u kojima spavaju 2 zene koje su tu vec duzhe, i rekle su da sigurno moze da uzme fotelju kad one odu. (kada dodje na red). Inace klinika je sredjena, renovirana, sve mirise na novo. Ali nema nista osim zidova i PVC prozora kao i lepo plavo/sivo okrecenih zidova.

Neka lepa vrata,
lep salter sa dizajniranim natpisom klinika.. bla.bla.stagod.

nefrologija
Tako da moja supruga Milena stoji pored kreveta u 3:30. I tako moze do utorka, 5 dana.. (pretpostavlja da ce leci pored malog Lakija, u decji krevet, jao!)
Sad:

zasto mi placamo socijalno drzavno osiguranje?
I zasto uopste placamo porez?

I zasto uopste svi imaju potrebu da uvek kazu: "ma daj, pa znas gde zivis?"
Izgleda da nam to bas nisu najbolje objasnili (Jali crni) Koliko ja znam uUSA, Rusiji i vecem delu evropskih zemalja (u kojima sam bio i poznajem ljude) SVAKI COVEK IMA PRAVO NA LECENJE U DRZAVNOJ BOLNICI!

Nigde ne izbacuju bebe iz bolnice!

Sad, da li je to po zakonu ili ne u Srbiji ja ne znam, samo pamtim malu MODRU bebu I njenu uplakanu majku koja je ZAPREPASCENA! Takodje znam da kada places osiguranje u bilo kojoj zemlji (te iste zemlje) imas poseban tretman kada si sa detetom. O privatnim klinikama ne znam mnogo, ali mogu da predpostavim, verovatno I tata dobije krevet.Takodje, da li je u redu da bebi od 2,5 meseca sa dijagnozom teske infekcije, leukociti , protein jako visoko, daju lek posle 4h?
Tesko mi je da kazem
ali mislim da posle svih mojih odvracanja
od stalno prisutnog osecaja,
nekako vec podsvesnog ( 15 godina )

ISKRENO MRZIM SVOJU ZEMLJU
JER ONA ISKRENO MRZI MENE
I MOJU PORODICU,
VEROVATNO I VAS.

pozdrav svima, izvinjavam se ako sam nekog smorio temom -
mislim da ovakva iskustva valja podeliti sa ljudima.

Добро, сви смо ми бар једном у животу прошли кроз лош третман лекара, кондуктера, трговца, полицајца, професора...па нисмо замрзели земљу у којој живимо. Овај тата је сада афекту, смириће се...

На ово би покојни Кенеди реко:''Не питајте шта земља може да учини за вас, него шта ви можете да учините за своју земљу!''
У Србији је тако како је зато што смо МИ то бирали! Ако не ја, или тај тата лично, али народ је у Србији бирао како ће живети и пре 60, и пре 15, и пре 6 година!
Коме се не свиђа - нека учини нешто да се то промени. Ако седимо и чекамо да други учине да нама буде боље - начекаћемо се!

Шта су опције:
- платити приватне лекаре и приватне болнице
- тражити омбудсмана за права пацијената и уложити притужбу на рад болнице
- објавити у новинама имена и презимена одговорних људи
- организовати се и тражити помоћ од хуманитарних организација да се побољша стање у болницама у Србији
- ћутати и трпети
- трпети а кукати
- прихватити реалност и гледати да се прилагодиш најбоље што можеш

...дописати још...

nema potrebe
to nikog ne bi ubedilo, ako već ovo nije.
ja ne sporim, samo što meni ne deluje ubedljivo.
\

gle, Parka
meni malo bezveze da o ovome raspravljamo kao o literarnom sastavu ili scenariju
ali stvarno...ovo je napisao OCIGLEDNO jedan tata u afektu, so what?

Jel to menja situaciju, vraca vreme unazad, cini da smo lepsi, bolji, pametniji ili da se ovo zapravo NIJE dogodilo?

TeFko. Taj avion....teFko.

Коме се не свиђа - нека учини нешто да се то промени. Ако седимо и чекамо да други учине да нама буде боље - начекаћемо се!

Шта су опције:
- платити приватне лекаре и приватне болнице
- тражити омбудсмана за права пацијената и уложити притужбу на рад болнице
- објавити у новинама имена и презимена одговорних људи
- организовати се и тражити помоћ од хуманитарних организација да се побољша стање у болницама у Србији
- ћутати и трпети
- трпети а кукати
- прихватити реалност и гледати да се прилагодиш најбоље што можеш

...дописати још...

Tooo...! Ajmo svi u DS pa pravac Parlament :D SA SVOJIM LAPTOPOVIMA :P

Ja prosto ne mogu da poverujem da je neko odbio vidno bolesno dete da primi u bolinicu, u kojoj god zemlji u kojem god rezimu sa kakvim god ljudima.
Mislim da ljudi malo vole da preuvelicavaju dogadjaje koji su ih dotakli (na koji god nacin) i verovatno postoji neka prica "ispod" ove koju je ovaj covek napisao, a koju ili nije znao ili nije hteo da napise.

Ja prosto ne mogu da poverujem da je neko odbio vidno bolesno dete da primi u bolinicu, u kojoj god zemlji u kojem god rezimu sa kakvim god ljudima.
Mislim da ljudi malo vole da preuvelicavaju dogadjaje koji su ih dotakli (na koji god nacin) i verovatno postoji neka prica "ispod" ove koju je ovaj covek napisao, a koju ili nije znao ili nije hteo da napise.

Eto, da sam ja to napisala- podvuklo bi se pod ono "brani svoju branšu"...Ovako, ti ga reče!
Stvarno, ja primam u sred dana i noci modre babe i dede, sa knjižicom ili ne, sa uputom ili bez uputa...Ako je ovo"modro" posledica srčane mane (što je verovatnije) ili plućne insuficijencije(slabosti)- onda je i jedno i drugo indikacija za hitan prijem u bolnicu.Ja potpišem HITAN PRIJEM i narednih SEDAM dana ga lečim dok ga ne izvedem iz stanja vitalne ugroženosti.Posle toga ga moram otpustiti ako nema regulisanu zdravstvenu zaštitu (podrazumeva se da sam ga za to vreme "izvukla" )...
Kad su deca u pitanju, ne mogu da verujem da bi neko vratio takvo dete...
Tol`ko o medicinskim indikacijama za prijem na osnovu "modrine"...

P.S. Vidim napisala - ja primam...Mi pulmolozi primamo....

Ne vidim sto ste digle toliku frku oko sirotista. Slazem se sa Hellen, i zaista ne vidim nista lose u tome.
Po toj vasoj logici o nezdravoj sredini, kakva bi bila deca svestenika? Bolesno zaludjena? Hello!
Totalno podrzavam ideju, ja sam ZA!
A sto se tice abortusa...ja to sebi ne bih mogla uraditi. Nije to neka rutinska intervencija, kao sto mnoge misle. Komplikovano je i uopste nije bezbedno, a posto jednoga dana i sama zelim da budem majka...ne bih rizikovala.

Back