Tema za macOS korisnike

rechner27

Domaćin
Poruka
4.335
Pozdrav svima! Ukoliko ima jos nekoga ko bi zeleo da prica o ovoj temi ili da podeli neko iskustvo, dobrodosao je! Korisnik sam Apple-ovih uredjaja, i stojim ovde svakom na raspolaganju za pitanja i podrsku. Verujem da je mozda nekada i bila neka slicna tema, ali nisam video da je skoro postavljena. U svakom slucaju, lepo je obnoviti je.

4021991_original.jpg

Sta imas da kazes. Osim da si poklonik Apple logoa, nisam primetio da si napisao nesto korisno...

Procitaj opis pre nego sto pogledas samo u logo. Rekao sam da stojim na raspolaganju za eventualna pitanja, ukoliko mogu uopste pomoci, jer na ovom odeljku foruma nisam video da je takva tema aktivna. Voleo bih i ja sa nekim da razmenim misljenja. Ne znam ni ja sve, daleko od toga. Kada bi se jos ljudi javilo, svakako bi tema donela svasta ''korisno'' kao sto kazes. A ako bih poceo sam da pisem o programima koje koristim,ispalo bi da propagiram Apple-ovu prodaju, i da sam imam finansijske koristi od toga.

Pa ovako ispada da propagiras apple-ovu prodaju sa logom preko celog ekrana ;p

Slika govori vise od 1000 reci :super: Izgleda da je tacno ono sto pojedini marketing strucnjaci kazu za Apple, a to je da je Apple u takvoj poziciji, da sta god da uradi, bilo lose ili dobro, popularnost i prodaja ima samo da rastu :D Logo sam inace naknadno dodao cisto da bih malo doprineo atmosferi, a on ispade centar zbivanja. :)

Pa dobro, ja sam radio na poslu na iMac-u, i nista posebno, Ovde imam macOS u virtualci. Ko voli taj dock dole i kontra mis, kontra strana za zatvaranje prozora ;p
Inace mislim da Apple prodaje zastareli hardware po premium cenama. Nesto sam gledao da kupim mac mini kao entry level mac uredjaj ali nisu nov izbacili od 2014 ;p

Pa dobro, ja sam radio na poslu na iMac-u, i nista posebno, Ovde imam macOS u virtualci. Ko voli taj dock dole i kontra mis, kontra strana za zatvaranje prozora ;p
Inace mislim da Apple prodaje zastareli hardware po premium cenama. Nesto sam gledao da kupim mac mini kao entry level mac uredjaj ali nisu nov izbacili od 2014 ;p

Za mnoge na Balkanu Apple jeste zaista kiselo grozdje. Cene su im astronomske i sracunati su samo tako da zarade na svemu. Prednost osnovna kod njihovih uredjaja jepo mom misljenju zapravo sistem, koji je kao sto znas, pravljen za te "zastarele konfiguracije" ili kako god. Poenta je upravo da recimo, hajde skocicu malo od macOS, iPhone ima 2 gb rama i radi extra kao neki drugi Android od 6gb. Meni moj MacBook Air iz 2017 (nov sam uzeo) zaista pruza sve sto mi treba. I cak je i ispod nekih kriterijuma za produkciju recimo, gde se savetuju pro modeli, medjutim ja nisam do sada video neku smetnju u tom poslu.

Mac mini nisu izbacivali skoro, mada sam po raznim forumima citao da imaju to u planu kada predstave sledece uredjaje 2019. Pominju se i airpods sa noise canceling-om.

Osnovni problem je ta njihova teznja da se odvoje od ostalih, pa ako nikako drugacije onda po ceni. Imaju toliko love da sebi mogu da priuste i par fijaska, ali znaju da ce onaj sloj koje je bas briga da li uredjaj kosta 1000 ili 3000$ uvek biti kod njih u redovima, a ne kod Microsofta. Mada iskreno mi je svanulo kada sam sa win presao na macOS.

Ali kao pobornik legalnog sofvera, definitivno bih preporucio mac jer je bar u oblastima u kojima se ja krecem, isplativije. Ako si gejmer ili enterprajs korisnik, onda je Apple luksus. Ako koristis iPhone, primetices da funkcionise kao saliveno sa macOS (sto i jeste cilj i verovatno vec to znas).

E sad, ono sto je najbitnije. Sta ti je tacno leglo na macOS/OSX-u naspram Windows-a?

PS. Njihov hardver, niihov softver, naravno da ce da funkcionise, lepo bilo bi cudno da je drugacije.

Softver pre svega, a zatim i hardver.. Realno za te pare mogao sam uzeti gejmersko cudo i legalni windows. A o recimo pojedinim kvalitetima i novitetima u hardveru da ne pricamo.

Virusi su prava retkost i programmi koji cak postoje za windows a radjeni su od Apple-a i slicnih, jednostavno bolje i brze rade na macOS. Posebo ako editujes.audio i video. Alii reci su takodje da je windows u zadnje vreme znacajno sve to unapredio i da je razlika minimalna, ali po mom misljenu jos uvek postoji. Inace je kao sto si mozda mogao primetiti citav sistem napravljen da radi ''mekano'' da cak i ako zabaguje, zabaguje sa ''forom'' :D Na raspolaganju ti je njihov STORE sa svim i svacim, a podrsku korisnika kao Apple nema niko. Imas aplikacije koje mozes sinhronizovati sa iPhone-om ko ga koristis, kao sto su FaceTime i iMessages, i mozes slati i primati poruke i pozive sa racunara kad god. Verujem da to znas vec, nego ja pricam moje razloge :D Kao pobornik legalnog softvera, i covek koji kupuje filmove i muziku gotovo uvek, ITunes je najbolji moguci izbor. Takodje placam mesecno njihovu uslugu za MusikMediathek (na nemackom je tako zovu) tako da imam pristup svoj toj muzici za 10 eura mesecno, a nemam glavobolju. A ako se odlucis na torente i skidanje pirata, opsanost za virus je minimalna.

Sto se hardvera tice, nema tog laptopa da sam ga video, a da mu batterija moze izgurati od 8 do 12h bez punjaca. Oko 8 sati Filmova, testirano kod mene. Lak je i uzarsno tanak i prenosiv, kao da ga nema u rancu. Magnetni punjac, dakle nema sanse da ako se svrzes kablom nogama, oboris laptop. Samo ce se izvaditi.

I kod mene tek na kraju, a mnogima u samom vrhu, brend. Jer, ima nesto i u tome, iako je to cisto bacanje para za neku kompaniju od 1000 i vise milijardi. Priznajem da su uspeli da nas ubede da je super ako mozes da ih kupis, i da si poseban, iako zapravo, samo uzmu novac od tebe, ali ti ipak i daju neke mrvice kojima mozes biti zadovoljan i jedinstven, ali opet skupo te mrvice platis. Mada, ima i velikih mrvica :super: Tako je izgleda kod svega. :whistling:

Da, ali kada sam pokusala na 10.6. nisam mogla jer je poruka bila da je hard disk ostecen. To je vec bio drugi hard disk koji su mi u nekom servicu ugradili. Da li je neohodno da se ugradi novi hard disk?

Prilicno gadna siuacija i neprijatna. Ja sam imao slicnu sa MSI laptopom. Meni je 3x crkavao disk tu...

Ako ti je disk ostecen, onda verovatno moras da ga promenis, mada ima tih opcija da se mozda zaobidje to. Jesi li mozda gledala ovakve klipove

Prilicno gadna siuacija i neprijatna. Ja sam imao slicnu sa MSI laptopom. Meni je 3x crkavao disk tu...

Ako ti je disk ostecen, onda verovatno moras da ga promenis, mada ima tih opcija da se mozda zaobidje to. Jesi li mozda gledala ovakve klipove

Gadno :)
Ali je cak i ovaj iMac 2008 jos uvek savrsen, i imam tu sve aplikacije koje mi trebaju. Browseri se ne mogu upgrade vise. Npr. ne mogu otvoriti google drive. Najveci problem mi je sto na imac imam prikljucen ethernet , ali wep konekciju , jer je zastareo air port. Tako da ne mogu da se prikljucim wifi na laptop koji je windows 10 . ( f*cking win ) . Znam, drugi ethernet za win. Kablova kao u ranim 2000 tim :)

E,sad , ja bih kupila hard disk i dala nekome da ga ugradi.

Moje pitanje je da mi preporucite ako mozete

Koji hard disk da kupim , da ne bude skup

I da li mogu da spasem aplikacije sa update na novi sistem?

Gadno :)
Ali je cak i ovaj iMac 2008 jos uvek savrsen, i imam tu sve aplikacije koje mi trebaju. Browseri se ne mogu upgrade vise. Npr. ne mogu otvoriti google drive. Najveci problem mi je sto na imac imam prikljucen ethernet , ali wep konekciju , jer je zastareo air port. Tako da ne mogu da se prikljucim wifi na laptop koji je windows 10 . ( f*cking win ) . Znam, drugi ethernet za win. Kablova kao u ranim 2000 tim :)

E,sad , ja bih kupila hard disk i dala nekome da ga ugradi.

Moje pitanje je da mi preporucite ako mozete

Koji hard disk da kupim , da ne bude skup

I da li mogu da spasem aplikacije sa update na novi sistem?

Razuem situaciju. Mislim da je najsigurnije kontaktirati ovlasceni Apple servis. Naplatice oni, ali ima sanse da se prodje bez puno glavobolje i razmisljanja. Jer je ceo taj softver pravljen za odredjene konfiguracije, i ne znam kako bi reagovao, ako bi se recimo, ugradio neki SSD disk? Najbolje je da dobijem konfiguraciju, pa da pokusam da vidim, ima li neke opcije da se nadje nesto sto je podrzano (zvanicno) od hardvera. Odnosno Macintosch HD. Mada u teoriji, ne bi trebalo da bude nekih osetnih problema. Vise me brine sto je stari racunar, pa se plasim kako bi se nova instaacija ponasala na novom disku. Aplikacije se mogu bekapovati nadam se. I takodje, nadam se, da za njih ima update-a ako se instalira novija verzija OS.

Upravo sam instalirao novi macOS Mojave. Moja preporuka za ovaj update. Dark mode je odlican i puno prijatniji za rad. Update je dostupan od juce. I ovo nije beta verzija. Odredjene navode koje su se na pojedinim forumuma pojavili, moram demantovati, a ticu se slabije citljivosti na ekranu (font). Ja ne vidim ama bas nista lose n atu temu. Mozda se kod nelegalnih nesto i dogadja, ali kod ovog mog legalnog update-a nema nikakvih problema. Mada ne bi trebalo ni hackintoshi da ga imaju... Moj ekran nije retina, ali nema problema.

Mac Os je dobar ...ja sam trenutno na Yosemite 10.10 .5 ..sto se kaze radi out of box.

Mogli su malo vise tema da ubace ,...sta znam ,ne trosi mnogo ram memoriju ,ne zauzima dosta prostora na hardu ,oko 13 gb znatno manje nego windows...sve verzije su 64 bitne ....

Preporuka za Mac os je da se izbegava flash ....

Stabilan sistem ...veoma laka deinstalacija programa ,najlaksa ,laka instalacija i brza ...bukvalno jedan ili dva klika ...to mi se posebno svidja .

Nikada se nije pregrejavao,gasio ...niti sam ga restartovao ,moze mesecima da radi ....

Po defaultu oba ventilatora su na po 2000 obrtaja ...ja sam instalirao Macs Fan control ...i malo povecao broj obrtaja za oko 10% ....nema potrebe vise ...

Coconut battery je za status baterije dobar ...

Vlc kao player

Opera i Safari za browsere ...razmisljam da ubacim i SlimJet ,ali on koristi flash ...pa se dvoumim ...:think:

Ako hocete da saznate koliko je od instalacije sistema radio kompjuter ,ukucajte ac u Terminal i tu ce pokazati koliko ima ....(i sleep mod racuna)

- - - - - - - - - -

Ja ne preferiram nijednu marku osim stare Nokie i Apple dok je Steve bio ziv ...
Ovo sto sada radi Apple to mi se ne dopada ,posto vidim da su krenula prepucavanja :lol:

Znaci moja generalna iskustva sa Mac Os i Macbook pro su odlicna ...Iphone nisam nikada imao ,pa o tome ne mogu da diskutujem :D:

Mane novih Mac-ova po meni su veoma mali broj portova ,glossy ekran ,veoma su tanki ,bukvalno se skoro nista ne moze nadograditi ,tastatura mi se ne svidja ,izbacen Magsafe punjac ...izbacen Apple logo koji svetli pozadi ,...sta jos :think: meni se skoro nista ne svidja
:cepanje:

Stari mac pro kakva je to masina brate mili ...ala drzi cenu u p.m. i dalje ..

Ovaj noviji ko kanta za smece :hahaha:

E sad, ono sto je najbitnije. Sta ti je tacno leglo na macOS/OSX-u naspram Windows-a?

PS. Njihov hardver, niihov softver, naravno da ce da funkcionise, lepo bilo bi cudno da je drugacije.

Skoro da nema virusa uopste ,premijum kvalitet ,stabilnost sistema ,nema defregmentacije ,laka instalacija -reinstalacija programa,znatno manje bucan od drugih lapova ,ima dosta senzora ,sistem ima mogucnost multi touch pada ,....lepo mi radi u sleep modu ,posto sam koristio razne verziju Gnu/linuxa pa znam koja je to muka ziva ....

- - - - - - - - - -

Ne vidim neku znacajnu prednost windowsa sem igrica i sto jos uvek ima najvise softvera ....ali ono zamajavanje sa windowsom ...ma bezi tamo ..doduse 7 je dobro sljakala ,ali to treba da se odrzava ,cisti ...

Trenutne temp.sistema -Maca
baterija 21`c
Cpu 32c
Gpu 40c
Hard disk 23c

Jedan vent na 2400 obrtaja drugi na 2150 ...

Ladan kao spricer...:lol:

Na punjacu malo topliji za 6-7 c u proseku ...

Na netu surfovanje ,temp proca je oko 50 c youtube tako 50c Gpu 53-55 c...

Poslednja izmena:

Back