Totalni sam početnik na tom polju pa ne verujem da mogu mnogo da pomognem... Međutim baš sam pre nedelju dana kupio Celestron powerseeker 50 az koji je upravo namenjen početnicima... Najmanje moguće uvećanje mu je 7x a najveće (iskoristivo) 118x (sa tzv Barlow sočivima do 150x ali to uvećanje dosta oduzima kontrast i osvetljenje pa se ne preporučuje)... Jako sam zadovoljan posmatranjem "zemlje" ali nisam zadovoljan posmatranjem neba... Naime, mesec se sa okularom od 4mm vidi jako dobro (vide se odlično krateri, veoma oštro) ali to je to, čak ni sa Barlow sočivima (uvećanje 150x) nisam uspeo ništa da vidim od Venere koja se već mesec dana pojavljuje oko 2h ujutro na istoku... Uspeo sam samo da vidim svetleću tačku tako da sam time veoma razočaran...
Ono što je bitno kod tvog teleskopa jeste cena... Ja sam moj platio 5000din... Ako je tvoj i blizu toj ceni ne kupuj ga... Ima previše malo uvećanje... Moj Made in China dvogled od 400din uvećava 12x...
Opet kažem, ne znam gotovo ništa iz ove "oblasti", potpuni sam početnik ali nadam se da sam ti na neki način pomogao...