Telenor - Fiksna telefonija

evoluti0n

Zainteresovan član
Poruka
228
Telenor strahuje od tužbi Telekoma


Cene impulsa biće ujednačene sa cenama koje imaju rivali * Prvi korisnici kompanije * Pobeda Telekoma na sudu otežala bi rad Telenora * Treći operator nabavio najsavremeniju opremu


Autor: I. Radak

Beograd - Treći operator fiksne telefonije Telenor počeće sa radom posle 10. februara jer mu sredinom meseca ističe rok za početak rada, saznaje Danas od izvora u Vladi Srbije. Prvi korisnici novog operatora biće kompanije dok će građani moći naknadno da počnu da podnose zahteve za dobijanje broja Telenora.

Kako saznajemo, već je pripremljen i cenovnik koji je u domenu impulsa ujednačen sa cenama Telekoma i Oriona. Kako nam je rečeno, to zbog niske cene impulsa u Srbiji predstavlja poslovanje ispod granica rentabilnosti, ali su u Telenoru primorani na to kako bi bili konkurentni rivalima. Zaradu bi trebalo da obezbede dodatne usluge.

Prema našim saznanjima Telenor će koristiti infrastrukturu Telekoma, ali je nabavio i deo sopstvene opreme iz Kine u koju je uložio više stotina miliona evra. Reč je o IP tehnologiji odnosno najmodernijoj optičkoj mreži.

Međutim, iz Telenora su prekjuče zvanično istupili sa tvrdnjama da i dalje ne postoje svi uslovi za uvođenje konkurencije u domenu fiksne telefonije. Portparolka te kompanije Ana Davičo ocenila je da pregovori o pristupu infrastrukturi Telekoma nisu dali željene rezultate i da su i dalje otvorena regulatorna, pravna i tehnička pitanja koja usporavaju Telenorov izlazak na tržište sa komercijalnom uslugom u oblasti fiksne telefonije. Davičo je u izjavi Tanjugu navela da je regulisanje tržišta zakočeno sve dok su na snazi tužbe Telekoma Upravnom sudu na većinu odluka Republičke agencije za elektronske telekomunikacije (RATEL).

Kako Danas saznaje od izvora u Vladi Srbije, tužbe Telekoma ne sprečavaju početak rada Telenora već istupanje trećeg operatora fiksne telefonije u Vladi tumače kao njihovu bojazan šta će se dešavati ako sud obori odluke RATEL-a. Kako nam je objašnjeno, Telekom jeste tužio RATEL zbog propisivanja uslova pod kojima Telenor može da pristupi infrastrukturu dominantnog operatera s obzirom na to da su propisani iznosi niži od onih koje je Telekom tražio u direktnim pregovorima. Međutim, prema saznanjima Danasa, procesi pred sudom nisu ni počeli. Ono što je za Telenor problem jeste šta bi moglo da se dogodi ukoliko Telekom dobije sporove. Sud bi verovatno blokirao odluke RATEL-a pa bi moralo da se pristupi propisivanju novih cena za zakup infrastrukture i čak bi mogao da bude stopiran rad novog operatora fiksne telefonije.

U Vladi podsećaju da su potpisani svi potrebni ugovori između Telekoma i Telenora, kao i da Telekom prilikom podnošenja tužbi nije tražio od suda da stavi privremene mere na odluke RATEL-a što znači da one nisu stopirane. Kako nam je rekao izvor iz Vlade, to daje uverenje da bi Telekom mogao i da odustane od tužbi čime bi bila stavljena tačka na ovaj slučaj. Međutim, bilo bi potrebno i da Vlada kao vlasnik Telekoma to traži od menadžmenta.

Kompletan tekst
 
Dugo sam ih koristio i iako sam u početku bio zadovoljan kasnije sam se šokirao...Za poslednji mesec korišćenja kad telefon uopšte nisam uključivao bila i prazna baterija sam dobio račun 900 dinara...A fixno je nešto oko 200...
 

Back
Top