Telefon pre 12. godine? Evo šta sam pročitala…

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
21.490
Screenshot_83.png

Čitam danas o tome koliko su pametni telefoni ustvari štetni za klince, pogotovo kad ih dobiju prerano.
Naučnici kažu da je najkritičniji period upravo pre 12. godine, jer se mozak tada još formira, frontalni korteks
tek uči da drži pažnju i da kontroliše emocije. Ako se u tom periodu deca navuku na ekran, posledice mogu
da budu ozbiljne: slabija koncentracija, poremećaj spavanja, pa čak i veća sklonost ka anksioznosti i depresiji.

Najviše me je pogodilo to što istraživači otvoreno priznaju da su i sami menjali odluke u svojim porodicama
kad su videli rezultate. Jedan profesor je rekao da svom najmlađem detetu neće dati telefon još dugo, jer je
video koliko to može da poremeti razvoj. Dakle, nije samo stvar u tome koliko vremena dete provede na telefonu,
nego i u tome kada ga uopšte dobije.

Sve ovo me tera da razmišljam koliko roditelji često misle da je telefon samo "igračka“ ili "alat za komunikaciju“,
a ustvari je to ozbiljan udar na mozak koji se tek oblikuje. I da, naravno da tehnologija ima i dobre strane, ali
granice moraju da postoje...

https://www.washingtonpost.com/health/2025/12/28/adolescent-brain-development-screen-time/

Screenshot_82.png

:think::think::think:

Ne bih se složio.
:lol: a kad si se to i složio sa mnom :mrgreen:

Na zapadu, trulom i zlom :mrgreen: nisu zabranjeni telefoni.
Mogu da zevaju celi čas dok traje predavanje ukoliko im se isplati da kasnije duplo uče da bi nadoknadili znanje koje su izgubili ukoliko bi pratili nastavu.

A može učenik da ne gleda u telefon i sve netremice pilji u profesora dok mu misli ko zna gde lutaju.

i na koji nacin primiriti dete koje urla i treska se o patos jer mu ne daju telefon?

godina je 2025, pa verujem da metoda koje su nasi roditelji koristili su danas za osudu i pepsi sluzbu
Ni nagrade, ni kazne, ni ucene.
Zar su tebi tvoja deca eksperiment da tako postupaš?
I kako se dolazi do tog stadijuma gde “dete lupa, treska jer mu ne daš telefon”?
Koliko ima godina kad tako reaguje?
I zašto uopšte ima telefon sa tako malo godina (pretpostavljam - malo) ?

I kako se dolazi do tog stadijuma gde “dete lupa, treska jer mu ne daš telefon”?
Koliko ima godina kad tako reaguje?
izadji malo iz svoje pecine pa ces videti da je to ucestali svakodnevni slucaj.

zašto uopšte ima telefon sa tako malo godina (pretpostavljam - malo) ?
malo. pocinje se jos pre prvod rodjendana. samo mu poture telefon i onda dete cuti kao hipnotisano

90% dece obdanistanskog uzrasta jede uz telefon i drzi ga dok ne zaspi.

ja stvarno nz gde ti zivis ako nz za ovo

:lol: a kad si se to i složio sa mnom :mrgreen:

Na zapadu, trulom i zlom :mrgreen: nisu zabranjeni telefoni.
Mogu da zevaju celi čas dok traje predavanje ukoliko im se isplati da kasnije duplo uče da bi nadoknadili znanje koje su izgubili ukoliko bi pratili nastavu.

A može učenik da ne gleda u telefon i sve netremice pilji u profesora dok mu misli ko zna gde lutaju.

Pa vidi, i Nemacka spada u truli zapad, a u svim skolama koje znam, telefoni jesu zabranjeni. Moraju biti utišani, u rancu ili u ormariću.
I tako u celoj osnovnoj i srednjoj/gimnaziji.

Pa vidi, i Nemacka spada u truli zapad, a u svim skolama koje znam, telefoni jesu zabranjeni. Moraju biti utišani, u rancu ili u ormariću.
I tako u celoj osnovnoj i srednjoj/gimnaziji.
Trebalo je da budem odredjenija - pisala sam o školi u USA.
Daleko su liberalniji u svakom mogućem pogledu.

Znam kako je u nemačkim školama, moja školska živi u Frankfurtu s porodicom.

izadji malo iz svoje pecine pa ces videti da je to ucestali svakodnevni slucaj.

malo. pocinje se jos pre prvod rodjendana. samo mu poture telefon i onda dete cuti kao hipnotisano

90% dece obdanistanskog uzrasta jede uz telefon i drzi ga dok ne zaspi.

ja stvarno nz gde ti zivis ako nz za ovo

Znam za ovo.
S tim što to nije bio moj model vaspitanja.

Pogledajte prilog 1839998

Čitam danas o tome koliko su pametni telefoni ustvari štetni za klince, pogotovo kad ih dobiju prerano.
Naučnici kažu da je najkritičniji period upravo pre 12. godine, jer se mozak tada još formira, frontalni korteks
tek uči da drži pažnju i da kontroliše emocije. Ako se u tom periodu deca navuku na ekran, posledice mogu
da budu ozbiljne: slabija koncentracija, poremećaj spavanja, pa čak i veća sklonost ka anksioznosti i depresiji.

Najviše me je pogodilo to što istraživači otvoreno priznaju da su i sami menjali odluke u svojim porodicama
kad su videli rezultate. Jedan profesor je rekao da svom najmlađem detetu neće dati telefon još dugo, jer je
video koliko to može da poremeti razvoj. Dakle, nije samo stvar u tome koliko vremena dete provede na telefonu,
nego i u tome kada ga uopšte dobije.

Sve ovo me tera da razmišljam koliko roditelji često misle da je telefon samo "igračka“ ili "alat za komunikaciju“,
a ustvari je to ozbiljan udar na mozak koji se tek oblikuje. I da, naravno da tehnologija ima i dobre strane, ali
granice moraju da postoje...

https://www.washingtonpost.com/health/2025/12/28/adolescent-brain-development-screen-time/

Pogledajte prilog 1839997

:think::think::think:
Nazalost moji unuci su veoma rano poceli zabavu sa telefonom,pa posle tablet-om.

Ova dsvojica starijih od obe cerke su izuzetno pametni,ali nisu bas najbolji u skoli.Jedan je 8.,a drugi 6. razred.Mladja cerka je zabranila ovom njenom telefon i tablet,ali mislim da je kasno.Vidim kada razgovaram s njim da je cesto odsutam,ili je u tim igricama,ili od zalosti sto vise ne moze da ih igra.Ne znam da li ce uspeti da se izvuku.Ovog starijeg,od starije cerke,skola nervira,kao da mu je to poslednja stvar u zivotu. Ne znam sta ce biti i kako.Zao mi je.

Back