Tek svaki šesti stanovnik Srbije stariji od 25 godina ima sve svoje zube

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
273.437
Svaki šesti stanovnik Srbije stariji od 25 godina ima sve svoje zube, objavio je Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović – Batut“ povodom obeležavanja Nеdеlje zdrаvljа ustа i zubа.
Opšte preporuke za očuvanje oralnog zdravlja koje Batut navodi su održavanje adekvatne higijene, što podrazumeva redovno pranje zuba ujutro i uveče kao i posle svakog obroka i korišćenje konca za zube, smanjenje unosa šećera i izbalansirana ishrana, korišćenje zaštitne opreme za sportske aktivnosti i pridržavanje propisanih mera bezbednosti u saobraćaju, bezbedno fizičko okruženje, redovne kontrole kod stomatologa, prestanak ili smanjenje konzumiranja alkohola i prestanak pušenja.

Prema podacima Batuta, skoro polovina svetske populacije ima neko oralno oboljenje, a karijes stalnih zuba u svetu ima dve milijarde ljudi.

Učestalost oboljenja usta i zuba, kao i pristup stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti, kako Batut ističe, značajno varira među evropskim zemljama. Lečenje bolesti usta i zuba je skupo i u proseku čini pet odsto ukupnih troškova za zdravstvenu zaštitu u većini zemalja sa visokim prihodima.

U Srbiji 55,3 odsto odraslog stanovništva procenjuje stanje svojih zuba i usta kao dobro, a 57,8 odsto pere zube više od jedanput dnevno.
Dve trećine stanovnika u Srbiji starijih od 15 godina, prema podacima Batuta, izjasnilo se da ima svog stomatologa, a u periodu od 12 meseci koji su prethodili Istraživanju svaki treći stanovnik, to jest 39,4 odsto njih, posetilo je stomatologa.

Oralno zdravlje je značajan pokazatelj opšteg zdravlja, blagostanja i kvaliteta života i ne predstavlja samo zdravlje zuba, već i usne duplje uključujući i zdrav jezik, meko i tvrdo nepce, desni, usne.
Bolesti usta i zuba mogu prouzrokovati bol, poremećaje funkcije žvakanja i govora, kao i psihološke probleme, te mogu dugoročno štetno uticati na ukupno zdravlje i blagostanje. Većina oralnih bolesti i stanja ima zajedničke faktore rizika sa vodećim nezaraznim bolestima (bolesti srca i krvnih sudova, maligne bolesti, hronične respiratorne bolesti i dijabetes).
https://www.danas.rs/zivot/zdravlje...bije-stariji-od-25-godina-ima-sve-svoje-zube/

Da li idete na kontrolu kod stomatologa ? Koliko puta dnevno perete zube?
 

crossing over

Aktivan član
Moderator
Poruka
1.031
Otkako je krenula pandemija, usled straha od zaraze nisam išao stomatologu, ali sam nedavno otišao i otkrio i sanirao karijes koji je bio.u početnoj fazi. Imao sam svog stomatologa, odselio se u UAE, sada sam otišao kod privatnika po preporuci kolege. :)

Inače, trudim se da postignem zadovoljavajuću higijenu usne duplje i zuba: pranje zuba najmanje 2 puta dnevno, a kada god mogu i posle svakog jela.

Konac za zube koristim, ali s obzirom na preosetljivost desni, vrlo oprezno i to mi zna oduzeti dosta vremena.


Oralne antiseptike ne primenjujem.
 
Da biste mogli da otvarate nove teme i trajno koristite svoje ime - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.