teisti i ateisti - u čemu je razlika

Znam na šta misliš, ali nije to definišuća osobina teista i ateista. I jedni i drugi mogu i da veruju u nauku i da ne veruju u nauku, ali to ih ne čini (a)teistima.
Karakteristika i onih koji veruju u Boga i onih koji veruju u nauku, je neznanje. Ni jedni, ni drugi ne znaju Istinu o postojanju stvarnostim, već samo veruju. Ipak, oni koji veruju u nauku znaju da nauka još uvek nije dala koonačan odgpvpr, ni istinu u vezi postojanja stvarnosti, pa oni koji veruju u nauku znaju da ne zmnaju. Kao što ni oni koji veruju u Boga. takođe ne znaju, već samo veruju da znaju.

teista je vernik koji nema sumnju u zapisano u njegovim svetim knjigama i koji nikad ne proverava, istražuje, ispituje, sumnja... u to što mu njegova vera nalaže i zato ide u raj
Teisti ne smeju da sumnjaju, već moraju da veruju, jer u "svetim knjigama" stoji: "Spasiće se samo onaj ko veruje". Dakle, teisti su "mudro" ucenjeni od strane svojih manipulatora, a teisti, nisu.

ja sam 100% nevernik tj ateista kada je reč o svim organizovanim religijama mislim da su sve te religije najblaže rečeno nonsens e sad da li postoji nekakav bog ili nešto tamo otkud znam tako da nije mi problem da budem i ateista i agnostik u tom smislu ne verujem u religiju niti jednu ideja o ličnom bogu koji odgovara na molitve je više nego deblna a da li postoji to nešto tamo što mi zovemo bog a nismo ni svesni o čemu tačno pričamo otkud znam

Poslednja izmena:
teista je vernik koji nema sumnju u zapisano u njegovim svetim knjigama i koji nikad ne proverava, istražuje, ispituje, sumnja... u to što mu njegova vera nalaže i zato ide u raj

ateista je sumnjičav, uvek rovari, traži dokaze, sumničav je, upoređuje dokaze... i zato neće otići u raj
То можда у бајкама. У реалности, врло је мали број људи који заправо умеју да размишљају независно. Већина верује другима на реч. Теисти верују на реч свештеницима. Атеисти верују на реч научницима. Једина разлика је то што су атеисти умишљенији по питању тога колико су независни.

U odraslosti.
Teistima je i dalje potrebno okrilje, uteha, objašnjenje, smisao.
I ateistima takodje.
Postoji jedan specijalan deo teista koji su u gotovo svim drugim aspektima zivota savrseno racionalni i logicni, a kad na red dodje tema o bogu i religiji zastopaju. Red flag. Teski tabuu. Tu prestaje sva njihova racionalnost. Nisu u stanju da toj temi pristupe ladne glave.
Mozda je u pitanju neka trauma iz detinjstva ili nesto slicno

Svi su bez znanja osim Ljube.
Ljuba zna.
Ljuba je izračunao.
jači od čet gtp-a, gugla i wikipedije skupa..
Vas dvojica pokušavate da se sprdate sa mnom, nesvesni da to što ste rekli je istina. Moj um je jači od umova svih naučnika, filozofa, teologa, mistika, ideologa i političara koji su živeli do danas. Rešio sam tajnu postojanja materije, života i Univerzuma, što do danass nikome nije pošlo od ruke. Rešio sam tajnu postojanja Svesti,iTBožanske trojednosti.. Hristov zakon "Ljubavi prena bližnjemu" sam podigao sa nivoa vere, na nivo nauke, oboriviš pri tome Darvinovu teoriju "prava jačega i prirodne selekcije" i na taj način oborio sve dosadašnje ideologije i politike i nepravedne društvene i ekonomske poretke.

Sva moja rešenja su iskustveno i naučno pšroverljiva, logički do kraja objašnjiva i razumljiva, tako da slobodno mogu da tvrdim da na svetu ne postoji um koji bi argumentovano i logički mogao da obori i jedan moj stav.

Jedini problem što još uvek niko ne uvažava i ne priznaje moja rešenja, jeste što ljudski umovi još nisu na tom nivou razvoja da bi bili sposobni da moja rešenja prover i razumeju. Sposobni su samo da razne naučne nedokazane teorije, manjkave filozofije, verska učenja i bezvredne svetske ideologije i politike , bez ikakvog razumevanja, uče na pamet i veruju, dozvoljavajući na taj način da tokom cele istorije razni probisveti, na razne naćine, njima bezobzirno manipulišu.

Vas dvojica pokušavate da se sprdate sa mnom, nesvesni da to što ste rekli je istina. Moj um je jači od umova svih naučnika, filozofa, teologa, mistika, ideologa i političara koji su živeli do danas. Rešio sam tajnu postojanja materije, života i Univerzuma, što do danass nikome nije pošlo od ruke. Rešio sam tajnu postojanja Svesti,iTBožanske trojednosti.. Hristov zakon "Ljubavi prena bližnjemu" sam podigao sa nivoa vere, na nivo nauke, oboriviš pri tome Darvinovu teoriju "prava jačega i prirodne selekcije" i na taj način oborio sve dosadašnje ideologije i politike i nepravedne društvene i ekonomske poretke.

Sva moja rešenja su iskustveno i naučno pšroverljiva, logički do kraja objašnjiva i razumljiva, tako da slobodno mogu da tvrdim da na svetu ne postoji um koji bi argumentovano i logički mogao da obori i jedan moj stav.

Jedini problem što još uvek niko ne uvažava i ne priznaje moja rešenja, jeste što ljudski umovi još nisu na tom nivou razvoja da bi bili sposobni da moja rešenja prover i razumeju. Sposobni su samo da razne naučne nedokazane teorije, manjkave filozofije, verska učenja i bezvredne svetske ideologije i politike , bez ikakvog razumevanja, uče na pamet i veruju, dozvoljavajući na taj način da tokom cele istorije razni probisveti, na razne naćine, njima bezobzirno manipulišu.
Ne sprdamo se Ljubo, velika je čast znati Onoga ko zna sve i ko je pronikao u najdublje tajne Znanja.

Ali sam gotovo siguran da ne cene svi tu činjenivu dovoljno. Siguran sam da postoje i oni koji te ne shvataju dovoljno ozbiljno.

I ateistima takodje.
Postoji jedan specijalan deo teista koji su u gotovo svim drugim aspektima zivota savrseno racionalni i logicni, a kad na red dodje tema o bogu i religiji zastopaju. Red flag. Teski tabuu. Tu prestaje sva njihova racionalnost. Nisu u stanju da toj temi pristupe ladne glave.
Mozda je u pitanju neka trauma iz detinjstva ili nesto slicno
I ateistima. Ali ne po svaku cenu.
Recimo ako za nešto trenutno ne postoji racionalni odgovor, ne mora da se prihvati nešto iracionalno. A ima i do ega.
Jedan psiholog mi je nekim povodom rekla da je skroz u redu odgovoriti - Na tu temu nemam stav, ne mislim ništa o tome.
To mi je ostalo urezano jer iako deluje da je to tako razumno i prosto, zapanjilo me je koliko se time ne vodimo i koliko zbog toga upadamo u greške.
Znači skroz je ok ostaviti neko pitanje nerešeno, do daljnjeg.

Back