Tegola ili crep?

Dobro.

Samo da proverim da li sam dobro razumela.
Neki minimum a da ima neku izolaciju zvucnu, toplotnu...Koliku vunu treba da stavim ispod lima 5cm ili 10 cm?
Sta jos?
Dakle ne pitam za idealno ali da nije bas samo lim posto je receno da je u tom slucaju previse bucno.

Inace cena lima po kvadratu koliko vidim je 1230 din. Kamena vuna 10 cm 800din/m2 5cm 400m2. Dakle 2000 din po kvadratu.
Sta jos tu treba? Mora i osb ploca ili moze i bez?
Некима звук кише по лиму баш прија; кажу да нема бољег спавања; ствар укуса...
Што се тиче изолације, звучне или топлотне- исто је, као и за сваки други систем покривања; коју год изолацију да ставиш- требаће ти или даска "цоловача", или ОСБ плоче, паро- пропусна фолија, -понајбоље је да се о томе договориш са мајсторима, који то буду радили; искуство у примени и избору је свакако на њиховој страни, и боље савете не можеш добити.
Стање греда, које носе целу конструкцију крова је кључно- тек кад то прегледају, мајстори ће ти рећи шта треба уградити приликом радова.
Тражи да ти дају колико- толико прецизан предрачун трошкова, јер има и оних који "лупетају" цене, па после буде непријатних изненађења у непланираним издацима...
Колика је квадратура крова, или куће, у тлоцрту?

Некима звук кише по лиму баш прија; кажу да нема бољег спавања; ствар укуса...
Што се тиче изолације, звучне или топлотне- исто је, као и за сваки други систем покривања; коју год изолацију да ставиш- требаће ти или даска "цоловача", или ОСБ плоче, паро- пропусна фолија, -понајбоље је да се о томе договориш са мајсторима, који то буду радили; искуство у примени и избору је свакако на њиховој страни, и боље савете не можеш добити.
Стање греда, које носе целу конструкцију крова је кључно- тек кад то прегледају, мајстори ће ти рећи шта треба уградити приликом радова.
Тражи да ти дају колико- толико прецизан предрачун трошкова, јер има и оних који "лупетају" цене, па после буде непријатних изненађења у непланираним издацима...
Колика је квадратура крова, или куће, у тлоцрту?
84m2 kuca, krov ne znam

:ok:, potpuno se slažem,.. a i lim se kasnije može da pokrije :D - dok se malo stabilišu cene ( čitaj: spuste na prihvatljiv nivo)

pa će estetika biti drugačija-

Photovoltaik-01-XL.jpg
Свакако...
Осим тога- сваки снег прво спада са лима, а и евентуалне поправке су и лакше, и јефтиније; о соларним панелима- да и не говорим...

84m2 kuca, krov ne znam
Отприлике да је то (на две воде) неких 140 квм крова; но, све то доста варира од нагиба крова, па ће ти и ту прецизну "математику" дати мајстор...
Сеттих се- имаш као решење и "сендвич- табле"- лимени покривач, са стиродур- изолацијом- распитај се и о том решењу; доста се користи у покривању радних просторија, хала, магацина, врло је лагана компонента(табла ширине метар, са пет метара- једва 30 кг, дебљине 5 сантиметара); брзо се уграђује, прилично је трајно и одлична и звучна и термална изолација, и најбрже се уради; а приштедела би и на осталим материјалима, осим скраћења радних сати...
Погледај на неком објекту како то изгледа, чисто ради естетског доживљаја; гледаћеш то наредних 30-ак година, битно је и да ти се то допада...

Отприлике да је то (на две воде) неких 140 квм крова; но, све то доста варира од нагиба крова, па ће ти и ту прецизну "математику" дати мајстор...
Сеттих се- имаш као решење и "сендвич- табле"- лимени покривач, са стиродур- изолацијом- распитај се и о том решењу; доста се користи у покривању радних просторија, хала, магацина, врло је лагана компонента(табла ширине метар, са пет метара- једва 30 кг, дебљине 5 сантиметара); брзо се уграђује, прилично је трајно и одлична и звучна и термална изолација, и најбрже се уради; а приштедела би и на осталим материјалима, осим скраћења радних сати...
Погледај на неком објекту како то изгледа, чисто ради естетског доживљаја; гледаћеш то наредних 30-ак година, битно је и да ти се то допада...
To su ti sendvic paneli za krov o kojima smo pricali na prethodnoj strani mislim...
Uopste nije jeftino, kvadrat 20-30 evra i to onaj koji nije imitacija crepa vizuelno vec samo strafte (koje mi se ne svidjaju)...
Moja ovako gruba racunica je da nema "jeftinijeg" resenja. Manje vise je ista cena lim+vuna+osb ploce ili sendvic ploce ili crep + majstori.
Samo sto bi mi zbog trenutne konstrukcije vise odgovarao lim.
Dakle sa majstorima izadje minimum 30-40 evra bez nekih manjih dodatnih troskova, srafova, lepkova i ostalih cuda.

To su ti sendvic paneli za krov o kojima smo pricali na prethodnoj strani mislim...
Uopste nije jeftino, kvadrat 20-30 evra i to onaj koji nije imitacija crepa vizuelno vec samo strafte (koje mi se ne svidjaju)...
Moja ovako gruba racunica je da nema "jeftinijeg" resenja. Manje vise je ista cena lim+vuna+osb ploce ili sendvic ploce ili crep + majstori.
Samo sto bi mi zbog trenutne konstrukcije vise odgovarao lim.
Dakle sa majstorima izadje minimum 30-40 evra bez nekih manjih dodatnih troskova, srafova, lepkova i ostalih cuda.
На крају, лим ти је најбоља опција;имааш и доста дезена, различитих дебљина лима, ова или она заштита (боја)- обиђи мало стоваришта, има да се налети и на стару цену; само без журбе...:kpozdrav:

Одлична тема! Посао и мене чека јер ми је кров очајан, стари цреп који је много крив, жњ класа, само кровне летве, па када зими ветар дува са снегом, све се увуче испод крова, отопи се, прође кроз вуну и на гипсане плоче (срећом само у једној соби у ћошку).

Имам времена да размислим хоћу ли неки сендвич лим или цреп, али сигурно ћу ОСБ табле са паропропусном фолијом. Срећом знам да уграђујем ОСБ и друго (пре месец одрадио једну кућу).. тако да ћу платити само материјал. Мада сам више љубитељ црепа. Буде ли фрка за новац одрадим пола крова (једну страну) :D па после другу натенане...

Такође временом ћу одрадити додатну термо изолацију, вер.камену вуну. Видећу да је ушушкам између рогова, па испод фолију, хефталицом захефтам... А на "плочу" (испод које је камена вуна, гипс.табле поредао бих можда стиропор петицу... Термоизолације никад вишка..

Ja sam to radio... prošle godine i pretprošle..
Majstori kažu da je klasična daska bolja i dugotrajnija od OSB.a,..
Umesto kamene vune (tervola) za takav slučaj prednost bih dao stiroporu koji je i jeftiniji. Tervol je bolji izolator zvuka, ali i podložan apsorbovanju vlage, a stiropor nije.

Ljudi, za manje površine krova birajte jeftinije materijale ali ko ima preko 100 kvadrata krova, udrite crep i mirna će vam biti glava.

Jeftinija varijanta:
Kikinda crep neki premium, 65 dinara za komad, 14 komada za kvadrat.

Skuplja varijanta:
Crep Continental 9 crvena, 152 dinara za komad, 9 komada za kvadrar.

Na nekih 110 kvadrara, skuplje je za oko 55000 dinara. ( Samo za crep, treba da se kupe i žljebovi i plus još neke propratne stvarčice. )

Šta god da se uzme, neće da se pogreši. Ja sam dao dva modela kao primer.

I ja treba da menjam krov jer nakon ovih ludih oluja, neću da rizikujem rupu u krovu. Crep koji je na kući trenutno, nije bio nov nego je skinut za drugog objekta.

Kako mi je u planu da zamenim crep, uradiću i izolaciju krovne ploče vunom od 10 cm, sendvič.

Ići ću na skuplju varijantu crepa jer želim totalno krov da izolujem od toplo/hladno.

Za zastitu od oluja je bolji tezi crep ako se stavlja laksi mora da se busi i zakiva ekserom ili vezuje zicom, takodje je veoma bitno da nema nigde lufta koji ce da odigne crep, ja sam kod mene na delovima koji strci stavljao alu lamperiju koja je dozivotna a na jednoj manjoj terasi brodski patos i evo dan danas bez problema.

Za zastitu od oluja je bolji tezi crep ako se stavlja laksi mora da se busi i zakiva ekserom ili vezuje zicom, takodje je veoma bitno da nema nigde lufta koji ce da odigne crep, ja sam kod mene na delovima koji strci stavljao alu lamperiju koja je dozivotna a na jednoj manjoj terasi brodski patos i evo dan danas bez problema.

Zar ne treba svaki crep da se vezuje? 🤔

Meni nijedan crep nije odleteo ali eto, posle toliko godina, negde pušta tokom jakih kiša.

Kod mog komšije, sinoć su odletela bar 10 crepa.

Majstori kažu da je klasična daska bolja i dugotrajnija od OSB.a,..
Даска дебела 25 мм зато је и зову "цоларица". А најдебља ОСБ је тања од даске. Често виђам како уграђују те тање ОСБ 9 мм да прођу јефтиније,а онда се увију од рога до рога, поготово ако још ставе већи распон глава рогова. Даска је дебља зато ваљда и боља.

Жицу више нико не везује сад евентуално само ексере ударају, али и то не раде,само прелете. Углавном кад ударају ексере то је код увала ако има сечени цреп код баџа, крајеви неки... Или задњи ред где су...сад ћу набрајам...кубуре, каплајe, самаре, поклопњаче.. настави низ... Колико назива у српском језику. :lol:

Жицу више нико не везује сад евентуално само ексере ударају, али и то не раде,само прелете. Углавном кад ударају ексере то је код увала ако има сечени цреп код баџа, крајеви неки... Или задњи ред где су...сад ћу набрајам...кубуре, каплајe, самаре, поклопњаче.. настави низ... Колико назива у српском језику. :lol:
Kod mene se to zovu majie.

Ne gine ti penjanje na tavanu tu ces tacno videti gde propusta pogotovo kad kisa pada.

Pa vidi, imam potrkovlje koje čine dve dve sobe i dve sa strane prostorije sa kosinom.

Iznad gore je tavan i tu nemamo pristup, mora da se skine crep kako bi stali na krovnu ploču.

Plan je da tu stavim 10 cm vunu u sendvič sa folijama i da udarim vunu medju grede koliko god može i na kraju nov crep.

Investicija oko dobrih 270000 dinara. Možda i manje, majstori skupi. 😁

Back