Течно дрво

Poruka
47.243
Јесте ли га видели у Београду, поседели крај њега? Сви журе и не гледају га како је лепо.
Ја бих купила једно портабл да га носим сасобом 🥰, кад већ не могу право!

Screenshot_20240418_202947_Chrome.jpg
 

СРПСКИ ЕКОЛОШКИ ИЗУМ О КОЈЕМ ПИШЕ ЧИТАВ СВЕТ – ШТА ЈЕ „ТЕЧНО ДРВО“?​


„Течно дрво“ је пречистач ваздуха за урбане средине који је резултат рада Института за мултидисциплинарна истраживања Универзитета у Београду, а овај изум привукао је пажњу бројних медија у свету.


Тако су овој еколошкој иновацији извештавали „Fox News“, „ABC News“, „Newsweek“, „Pubity“, „Wealth“, „ZDF“, „yahoo!news“, бразилски „ECOA“, јапански „IDEASFORGOOD“ и многи други медији из свих крајева света.

Иако се може превести на српски, у оригиналу се овај пречистач зове „Liquid3“, где број 3 мења реч дрво због сличности у изговору на енглеском језику.

О чему је реч?

Укратко, „Liquid3“ је урбани фото-биореактор који користи моћ микроалги да ефикасно уклањају CО2 и производе О2 и биомасу.

Функционише и лети и зими, а ефикасност микроалги пречишћавању ваздуха сразмерна је једном одраслом дрвету или травњаку од 200 метара квадратних.

У пречишћавању ваздуха алге су 10 до 50 пута ефикасније од дрвећа, а за овај пројекат су изабране микроалге које могу да живе у обичној чесмовачи.

Осим функције пречишћавања, „Liquid3“ на врху има соларну плочу која напаја ноћно светло и пуњач за телефон, док се у подножју налази клупа.

https://gradskeinfo.rs/srpski-ekolo...citav-svet-sta-je-tecno-drvo-foto-17-05-2023/
 

Šta je to „tečno drvo“? (4 magije u posudi – ili šta se zapravo dešava)​

Zamisli posudu napunjenu vodom, koja sadrži magično drvo. Ovo drvo nije obično drvo sa granama i lišćem, već je zapravo posuda sa vodom i mikroorganizmima. Zbog svoje karakteristične pojave, nazivamo ga „tečno drvo“. Ali, šta je tu magija? Čemu senzacionalizam? Pazi sad:
Svaka posuda s „tečnim drvetom“ funkcioniše kao mali ekosistem u kojem se odvijaju različiti procesi, a mikroorganizmi, posebno mikroalge i bakterije, igraju ključnu ulogu u prikupljanju štetnih materija iz vazduha. Evo kako to funkcioniše:

1. Fotosinteza

Mikroalge apsorbuju ugljen dioksid (CO2) iz vazduha koji se nalazi unutar posude. Ovaj CO2 se koristi kao izvor ugljenika za fotosintezu. Ovo je ključni deo uklanjanja štetnih materija iz vazduha jer se CO2 smatra zagađivačem. Kako mikroalge rastu i fotosintezom apsorbuju CO2, nivo ovog gasa u vazduhu unutar posude se smanjuje.

2. Odlaganje štetnih materija

Mikroalge ne apsorbuju samo CO2, već i druge čestice koje se nalaze u vazduhu, kao što su prašina, mikročestice, i različiti gasovi. Ove čestice se hvataju na površini mikroalgi ili se integrišu u njihovu ćelijsku masu tokom rasta. Ovo praktično znači da se štetne materije „zatvaraju“ unutar ćelija mikroalgi.

3. Povećanje količine kiseonika

Kao rezultat fotosinteze, mikroalge proizvode kiseonik (O2). O2 je koristan za nas i za druge organizme, a proces fotosinteze povećava nivo kiseonika u vazduhu unutar posude.

U suštini, mikroalge igraju ključnu ulogu u čišćenju vazduha tako što apsorbuju štetne materije, posebno CO2, i pretvaraju ih u korisne materije kao što su kiseonik i glukoza. Ovaj proces prirodno pomaže održavanju čistijeg i zdravijeg vazduha u prostoru gde se nalazi „tečno drvo“. To je jedan od načina na koji priroda sama sebi pomaže da očuva ravnotežu i zdravu sredinu.

Samo jedna zanimljivost: Mikroalge svojim svojstvima mogu da zamene dva 10 godina stara stabla drveća ili 200 kvadratnih metara travnjaka.

https://vanibossa.com/tajanstveno-tecno-drvo/
 
Суштински природи не можемо ништа, обнавља се и отима све што изградимо а напустимо. Оставите кућу 10 година и наћи ћете биљке никле из зидова.
За природу нема бојазни, људи имају проблем, живе у неприродном окружењу а то не схватају.
 

Back
Top