Quantcast

TC Promenada godinu dana radi bez upotrebne dozvole

Motorcyclist

Legenda
Poruka
69.698
TC Promenada godinu dana radi bez upotrebne dozvole
http://rs.n1info.com/journalist14/Beta-
Prema podacima Agencije za privredne registre TC Promenada i dalje nema upotrebnu dozvolu, iako se navršava godišnjica od otvaranja tog "najvećeg tržnog centra u Srbiji", čija je izgradnja izazvala brojne kontroverze, objavio je Vojvođanski istraživačko-analitčki centar (VOICE).

Aleksandar Popov iz koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocenio je da se u slučaju Promenade "samo na mikro planu prenosi ono što se dešava na nivou države".

"Ovde ne važe zakoni za one koji su povlašćeni i za one poslove od kojih neko ko je na vlasti ima koristi. Ovde su žrtva građani Novog Sada. A to je toliko jedan dramatičan događaj za Novi Sad! Imamo puno divljih objekata u Novom Sadu, ali ovaj objekat je posebno opasan. Mi ni danas ne znamo na koji način će se to reflektovati na okolne građevine, na izvorišta vode... Uprkos reakcijama javnosti, ništa se ne pomera. Ako je dosad to sve tolerisano, ne verujem da će se preduzeti neka energičnija akcija, iako posledice mogu da budu dalekosežne", upozorio je Popov za VOICE.

Na činjenicu da Promenada ne sme da dobije upotrebnu dozvolu dok investitor ne reši probleme koje je izazvao, upozorile su i političke stranke, poput Lige socijaldemokrata Vojvodine, Saveza za Srbiju (SzS) i Demokratske stranke Srbije (DSS).

Gradske vlasti se za sada nisu oglasile i odgovorile na pitanje kako je moguće da Promenada i dalje radi iako nema upotrebnu dozvolu.

VOICE je naveo da je IBS institut Promenadi produžio privremenu dozvolu na još tri meseca.

"Ponovno izdavanje bilo kakve dozvole za rad je protivzakonito i predstavljalo bi novo srljanje u još dublje bezakonje zbog kojeg je slučaj Promenada već postao jedna od najvećih korupcionaških afera u istoriji Novog Sada", naveo je ove sedmice u saopštenju Savez za Srbiju.

DSS je u saopštenju naveo da se godinu dana ogromna količina čiste podzemne vode danonoćno ispumpava u kanalizacioni sistem i baca, što je zakonski nedozvoljeno.

I LSV, koja je prošle godine prva od političkih partija ukazala na moguće probleme koje će izgradnja Promenade potencijalno izazvati, saopštila je ponovo da Promenada ne sme da dobije upotrebnu dozvolu dok ne reši probleme.

O problemima sa izgradnjom Promenade pisali su mnogi mediji, a ovaj objekat je otvoren tačno pre godinu dana, zahvaljujući dozvoli za probni rad, koju je izdala stručna komisija IBS-Instituta iz Novog Sada, koju je angažovao sam investitor. U tom periodu, investitor je bio dužan da otkloni uočene nedostatke. Javnosti je upalo u oči da se na otvaranju prošle godine nije pojavio doslovno niko iz gradskih struktura vlasti.

Promenada je u više navrata u poslednjih godinu dana menjala lokacijske uslove i najavljivala građevinske radove, naveo je VOICE.

Prečišćene podzemne vode idu u kanalizaciju
VOICE saznaje da će se tržni centar trajno priključiti na gradsku kanalizacionu mrežu u koju će se i dalje ispuštati voda, s tim što će sada biti prečišćavana kroz postavljeni prečistač u prizemlju objekta.

Pred godišnjicu rada tržnog centra stigla je i zvanična dozvola za ispuštanje vode u kanalizaciju, jer je Promenada sa JKP Vovodovod i kanalizacija 12. novembra ove godine potpisala ugovor o "priključenju na tehnički sistem kanalizacije, a za potrebe kontinualnog odvođenja otpadnih voda sa dva postrojenja za tretman vode sa sistemom bunara u toku eksploatacije objekta".

"Uradili su prenamenu dela prostora u donjem delu objekta i ugradili jednu vrstu prečistača otpadnih voda, kako bi ih doveli u stanje kvaliteta koji zadovoljava sanitarne uslove. Tu vodu koriste da se deo objekta greje i hladi, pa se prerađena voda ispušta u kanalizaciju i sad se smatra otpadnom, kao što je slučaj i kod mnogih drugih poslovnih korisnika", naveli su u JKP Vodovod i kanalizacija.

Iz ovog komunalnog preduzeća su dodali da ne postoji problem što se voda ispušta u gradsku kanalizaciju i naveli da će oni kontrolisati sastav i količinu ispuštene vode.

Arhitekta Slobodan Acketa za VOICE je rekao da postavljeni prečistač ne rešava pomenute probleme.

"Koliko znam, nikada nije bio problem zagađenja vode i zato mi taj prečistač ne zvuči kao rešenje problema. Problem je bio taj što nakon nekoliko desetina godina eksploatacije može da dođe do ispiranja zemljišta i eventualnih promena na samom objektu i promenama na objektima u okolini. Drugi problem je opasnost od poplava tokom velike količine padavina jer se, ispuštanjem vode u kanalizaciju, sistem dodatno opterećuje, budući da novosadska kanalizacija prima i atmosfersku i fekalnu vodu u istu mrežu", kazao je Acketa.

Profesor Božo Dalmacija sa Katedre za hemijsku tehnologiju i zaštitu životne sredine novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta rekao je da nije bilo potrebe da se podzemna voda prečišćava, te da je to čak štetno, jer će smanjiti efikasnost budućeg gradskog prečistača.

"Prečišćena voda iz Promenade koja ulazi u kanalizaciju dodatno razblažuje vodu, a već imamo problem sa razblaženom vodom. To znači da će buduće gradsko postrojenje za prečišćavanje imati manju efikasnost. Radi se o smanjenju organskih materija u kanalizaciji, što znači da će se smanjiti šanse za uklanjanje fosfora, azota itd. Na Zapadu nije dozvoljeno da se čista voda ispušta u kanalizaciju jer otežava sistem za prečišćavanje voda", rekao je Dalmacija.

On nije saglasan ni sa upotrebom sporne vode za zagrevanje i hlađenje Promenade. Prema njegovim rečima, ta voda bi mogla da se upotrebi kao "siva" za toalete i eventualno navodnjavanje travnjaka oko objekta i čišćenje gradskih ulica. Kako je objasnio, na taj način bi voda opet odlazila u kanalizaciju, ali se ne bi koristila iz Vodovoda, što bi omogućilo ekonomičnije korišćenje i očuvanje životne sredine.

Arhitekta otišao sa projekta, sistem zaštite promenjen
VOICE je podsetio da je prema prvobitnom planu arhitekte Đorđa Bajila, za Promenadu bio predviđen pasivan sistem zaštite, odnosno masivan temelj sa vertikalnom i horizontalnom izolacijom. Ovaj sistem je skuplji od onog koji se sada primenjuje u Promenadi, te je to izvesno razlog zašto se investitor odlučio za sadašnju praksu konstantnog izvačenja vode, piše VOICE.

Međutim, posle nekog vremena Bajilo odlazi sa projekta, a na njegovo mesto dolazi firma PAB Company, koja se odlučila za aktivan sistem zaštite ispumpavanjem vode. Đorđe Bajilo ranije je odbio da govori o tome zašto nije želeo da projektuje aktivan sistem zaštite podzemnih voda.


http://rs.n1info.com/Vesti/a544035/...Xq6pllMPuh43rf8lSPd21ymjPqrTO7Iw55xYhEqHXzW3Y

:bravo: :bravo:
 

3BEP

Veoma poznat
Poruka
10.446
Vucic je taj koji izdaje dozvole u Srbiji.
Alfa i omega,svemoćni ploditelj i roditelj srbstva vaskolikog.Ko ne voli vučića ne voli ni Srbiju.Samo skute mu ljubivši dolazimo do spasenja koje nam on nudi i obećanog puta na drugu planetu kad ovde dodje do sudnjeg dana.Sve izdajnike će svemoćni prvorodjeni i velikomučeni bog naš vučić pročistiti, a verne odvesti na drugu planetu(naprednastija).
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.