Taylor Swift, osmi najbolji gitarista ovog veka?

VanderGraaf

Aktivan član
Poruka
1.295
Ne volim liste i glasanja za najboljeg gitaristu i uopste muzicara. Generalno, javnost glasa za nekoga ciju muziku vole i uvek ispadne pogresno, nelogicno pa i glupo. Kada je casopis Roling Stones objavio svoju listu 250 najboljih gitarista i kada su na njoj stavili Neil Young-a kao 30-tog gitaristu a ispred Kleptona, Blekmura, Satriania, Meklafina i drugih, mislio sam da gore liste ne moze biti. Ali sam se prevario. Pre par dana, jedna od najvecih prodavnica instrumenata u Engleskoj, "Guitarguitar", povodom 20 godina postojanja je objavila listu 20 "najboljih" gitarista u ovom veku po glasovima javnosti. Na prvom mestu je John Frusciante, gitarista grupe Red Hot Chili Peppers. Odlican gitarista nema sumnje, ali stavimo na stranu cinjenicu da on sa njima svira jos od 1989-te godine, kao i da je jos 10-tak gitarista sa te liste aktivno barem po 30 i vise godina (sto i GG priznaje ali to je glasanje). Ipak, to nije ono na sta je gitarska komuna prvobitno zanemela.

ts.jpg

Kao osmi najbolji gitarista ovog veka na ovoj list nasla se niko drugi do Taylor Swift. Nakon sto su mnogi gitaristi, gitarski magazine i forumi podigli obrve, moze se zamisliti gromoglasan smeh sa gitarskih foruma i drugih grupa koji jos uvek odzvanja internetom. Kako se Tejlor uopste nasla na ovoj listi nije tesko zakljuciti. Njenu bazu obozavalaca preko 50% cine deca od 10 godina koja pod starateljstvom roditelja dolaze na njene koncerte. Da, ona svira gitaru ja je voilm, mora da je najbolja, glasacu za nju. To je indirektno i objasnjeno u samom tekstu sa sajta guitarguitar, gde pise:
"While Swift isn’t widely known for her technical ability with a guitar, the fact that she regularly plays guitar on her record-breaking global Eras tour means she’s getting the six-string in front of millions of fans around the world, which is worthy of note."
Ovaj argumenat je totalno smesan. Ona je osmi najbolji gitarista jer svira pred milionima ljudi????? Da se razumemo. Tejlor jeste uticajna i svira gitaru pred milionima (dece) uticuci na mnoge da pocnu da sviraju gitaru. Osam od deset devojaka koja danas pocinju da sviraju gitaru, ima za uzor Taylor Swift sa Gibson gitarama koje najvise svira. I to je sasvim u redu, cak sta vise, to je odlicno. Ali ona nema tehnicke karakteristike niti tehnicku sposobnost da uopste bude na bilo kojoj listi najboljih gitarista, niti je sviranje pred milionima cini boljim gitaristom. Tejlor Svift ne svira gitaru ni na jednom od njenih albuma. Ona placa profesionalne studijske muzicare koji sviraju i snimaju gitare na njenim albumima. Ja sam proveo skoro sat vremena na You Tube, trazeci snimke gde ona svira solo na gitari tokom svojih nastupa i znate sta? Ne postoji ni jedan jedini snimak gde ona solira. Sve teze gitarske deonice i sve soloe na koncertima joj svira Pol Sidoti, poznati gitarista koji je karijeru zapoceo sa "Gary Lewis and Playboys", da bi posle svirao sa stotinama poznatih muzicara od Lesley Gore pa do Joey Molland-a. Tejlor svira samo akorde i to par istih koliko vidim. Veliki broj njenih pesama ima iste akorde C, G, D i E. Obratite paznju na akorde u donjem videu "Taylor Swift-Best Guitar Moments 2006-2020". Takodje na samom pocetku videa gde Taylor svira Taylor gitaru sa 12 zica, da li jos neko ima utisak da joj je neprirodno ukocena ruka i saka pri sviranju? Ceo taj video, tih 5 minuta Tejlor na gitari koje sam potrosio gledajuci taj video i koje nikada necu moci da vratim, to su njeni najbolji gitarski momenti u proteklih 14 godina???? Ona je gitarista koja zna osnovne stvari i akorde na gitari. To sto ona svira je otprilike osnovni arpedjio sa osnovnim akordima, ali sto je u njenom slucaju izuzetno dosadno i nemastovito. Nema nikakvih komplikovanijih harmonija. Ona ne spada medju 20 najboljih gitarista u zadnjih 20 minuta a kamoli zadnjih 20 godina. Ona ne svira nista vise od par zamana po akordima za njene fanove. Mnogi njeni obozavaoci je brane i kazu da gitarista ne mora biti tehnicki fenomenalan ili cak dobar da bi bio na listi najboljih gitarista. Mislim da je ovo pogresno, pogotovo ako se lista zove "najbolji gitarista". Ipak, nasao sam originalni clanak i video sam da nije sve bas tako, kao i razlog zasto je sve ovo pocelo na prvom mestu.
U tekstu sa "Guitarguitar" sajta pise i sledece: "Taylor Swift has been voted the eighth best guitarist of the last two decades in a new poll by UK guitar retailer guitarguitar. The study was commissioned to mark the retailer’s 20th anniversary as it launches a ‘Playable’ exhibition of special guitars to celebrate the most inspiring players.
In deciding what to do with this idea, we figured we’d throw it out to the public (over 1000 guitar players were asked via Censuswide): who did you think were the most visible, influential and plainly excellent guitar-playing artists of the last 20 years?
Kljucne reci u ovome su "to celebrate the most inspiring players" kao i:"who did you think were the most visible, influential....". Da su ostali na ovome sve bi bilo u redu. Ja ne volim Taylor Swift niti slusam njenu muziku ali takodje nemam nista protiv nje. Priznajem da je ona izuzetno uticajna i siguran sam da zasluzuje da bude medju medju 20 najuticajnijih gitarista u zadnjih 20 godina. Isto kao i Ed Sheeran, koji je takodje na toj istoj listi. Ali oni su ubacili i ovaj deo: "...and plainly excellent guitar-playing artists of the last 20 years". I to je ono sto je pokrenulo lavinu negativnih komentara i negodovanja pa i ismevanja na forumima, u magazinima, na YT i drugde. Ona jednostavno nije "excellent guitar-playing artists".....nije ni "average guitar-playing artist". Ona je odlicna pevacica i dobar kompozitor, i na tome je trebalo da ostane..

Pa vidi, to se dobije kad strucnost ocenjuju nestrucni, nista cudno, imamo to u svakoj sferi zivora pa i u toj.

Na primer, hoces dobrog stomatologa?
Onda saznas kod koga idu drugi stomatolozi, a ne da pitas nekog random pacijenta.

Isto i za gitaristu, bubnjara, basistu...njihove kolege su relevantni da ih ocene, ja sigurno nisam :)

Pa sve zavisi šta se gleda. U ovom slučaju je to popularnost. Današnja moderna muzika nema nešto mnogo gitare niti prosečan mladi svet ima negde priliku da vidi izvođače sa gitarama. Tako da je sasvim logično da će da kažu da je to TS jer jedino nju vide. Ona vrti te osnovne stvari ali je sve lepo upakovano u finalni proizvod i ljudima se sviđa.

Sa druge strane, imaš bezbroj ovih YT šredera koji tako sede po svojim sobama i poseduju neku neverovatnu tehničku virtuoznost, bukvalno ti nije dobro kad to vidiš, ali nikakav uspeh neće postići. Kad napravi YT video, on će da ode na klasičan 9-17 posao recimo kao prodavac. I to je to.

I sad, šta je merilo uspeha, ovo prvo ili ovo drugo?

Pa sve zavisi šta se gleda. U ovom slučaju je to popularnost. Današnja moderna muzika nema nešto mnogo gitare niti prosečan mladi svet ima negde priliku da vidi izvođače sa gitarama. Tako da je sasvim logično da će da kažu da je to TS jer jedino nju vide. Ona vrti te osnovne stvari ali je sve lepo upakovano u finalni proizvod i ljudima se sviđa.

Sa druge strane, imaš bezbroj ovih YT šredera koji tako sede po svojim sobama i poseduju neku neverovatnu tehničku virtuoznost, bukvalno ti nije dobro kad to vidiš, ali nikakav uspeh neće postići. Kad napravi YT video, on će da ode na klasičan 9-17 posao recimo kao prodavac. I to je to.

I sad, šta je merilo uspeha, ovo prvo ili ovo drugo?
Лупеташ аутошовинисто. Хеви метал остаје један од најпопуларнијих и најбрже растућих музичких жанрова данас. Према извештају из TuneCore, хеви метал је забележио пораст од 154% у стримовању и преузимању у 2018. години, чинећи га најбрже растућим жанром глобално у то време (The Music Network). Овај тренд раста се наставио, са хеви метал бендовима који константно заузимају врхове листа и привлаче велику публику.

Back