TASOS - u reči i slici

Ove godine letujemo po prvi put na Tasosu,od 18.08,procitala sam ovaj forum od pocetka i svima se zahvaljujem na dobrim informacijama i predivnim opisima ostrva i plaza,i naravno hvala na trudu svima koji su postavili slike ! Interesuju me vasa zapazanja u vezi promena u odnosu na proslu i prethodne godine,u vezi plaza ,novih i povoljnih restorana ,promene cena i sl. Svima koji tek krecu put Tasosa zelimo prijatan i nezaboravan odmor !!!

ja sam nocas dosla sa Tasosa! bilo sam u vili zanet-limenas. (smestaj i agenciju necu da komentarisem!)bilo mi je super! obisla sam celo ostrvo,ali najvise vremena sam provodila na gadskoj plazi,koja je ovog maeseca dobla plavu zastavicu,a inace je super! ima dosta srba. kafe su oko 2 do 3,5 e,tura pica za 5 osoba oko 10e.hrana je malo skuplja nego u bg.mi smo se hranili po restoranim,i u skoro u svakom na kraju vecere caste-dobijete kolac,sladoled,neko voce . . . prcija girosa oko 6e,na kiosku oko 2e. sto se tice izlazaka,postoje dva kluba,vec su ih spominjali,super je,guzva . . . oko 00:00 se sve zatvara,sem ova dva kluba i jos ponekog kafica. Ostali gradici na tasosu su po meni pusti,imaju omanji centar,plazu i to je to-limenarija,a ostali su uglavnom manja ribarska naselja,takav utisak sam ja stekla! za 12 dana nisam videla ni jednu pcelu,ali ima dosta komaraca. uvece je malo hladnije,preko dana od 32stepena,a vodao oko 28stepeni. meni se najvise svidela golden beach i pasy(mislim da se tako pise) beach . . . da ne duzim :) mislim da svako moze da pronadje zanimaciju za sebe na tasosu!

Vratili se jutros u 04.30 sa Tasosa, Potos. Lepo je bilo.
Medjunarodna dozvola je obavezna, nema zezanja. Zaustavila nas je policija na ulazu u Limenariju, ja kao, „evo, nacionalna, evo internacionalna”, a on „nacionalna me ne zanima, samo ova”. Ljubazan, pregledao, proverio motorolom, zahvalio se, pozeleo srecan put i vratio papire. Da je nismo imali....mislim da je oko 350 evra kazna, nisam siguran. Gorivo je od 1,3 do 1,4, benzin. Iznajmljivanje je u Europcar-u poskupelo pre dva-tri dana, 3 dana iznajmljivanja „B” klase (Panda, Corsa, Micra) 118 evra, 5 dana 196 evra. Ne znam kakvi su ostali.
Cene su kao u gornjem postu, to je to, u bilo kom mestu.
Bili na plazama: Potos (nista posebno, ali moze da prodje ako se nema gde drugde), Afroditine suze (nije tacno da je prljavo i da je put los, jeste makadam, ali Panda ide tuda bez ikakvih problema, ako ste pazljiv vozac), Aliki, Golden beach, Paradise beach, Tripiti (tu ima pcela, dosadne, ne bodu ako niste fobicni pa ih lupate sakama). Komaraca u Potosu skoro da nije bilo, jedan ubod.
Veoma ljubazni, nikakvih neprijatnosti nije bilo, pravi odmor.
Jedina primedba: izlazak iz kuce u 9, bez rezervne sobe za prtljag i tusa. Posledica je nekupanje poslednjeg dana, jer je polazak u 2. Dolazak u Bgd u preranim jutarnjim satima i nocna tarifa taksista. Da je bilo nesto vise pauza (u nasem slucaju svega dve, kratke) dosli bi u „noramalno”, jutarnje doba, sa smanjenom utnutoscu u zadnjicama :-).
No, nebitno, bilo je lepo i vredelo je. Ostrvo je predivno, greska je zadrzavati se samo u jednom mestu, jedino ako nemate novca za auto, u tom slucaju moze i tako, opet je lepo.
Fri sop je bruka, cene su kao u Beogradu. Civas u Potosu 23, a u Evzoniju 30 evra? Naravno, znali smo za foru, kupljen je u Potosu.

Pozdrav svima. Na Tasos krecem 01.08. Idem u Potos. Jedva cekam. Planiram da uz konsultacije ranijih postova isplaniram odmor. Imam samo jednu nepoznanicu. Pregledao sam verovatno vise od pola postova i niko ne spominje pecanje, a cuo sam od nekih poznanika da su pre par godina uzivali u ovoj disciplini. Sa obzirom da sam strastveni pecaros (amater, ali ipak strastveni) zanima me da li i sada ima pecarosa, gde se peca, kojim priborom?

U Limenasu, u staroj luci je bilo usidreno puno slatkih malih ribarskih camaca, i verovatno i sam prepoznajes onu sliku-krpljenje mreza, kantar, sveza riba :D
Vidjali smo ribolovce kako uredno isplovljavaju svakodnevno, predvece u "lov"..
E sad, sto se tice klasicnog pecanja, stapom i kanapom, videla sam sa trajekta, kad smo iz Keramotija prelazili ka Limenasu, na jednoj adi mnostvo pecarosa..
A na ostrvu, ne znam..:confused:
Mada, u Limenasu postoji jedna dobro opremljena pecaroska radnja, blizu crkve..

Sad, tebi ove informacije ne znace mnogo jer ides na jug ostrva..
U jednom od postova su napomenuli da na izletu brodicem ima nekog pecanja, ali ne znam detalje.

Posto Potos vazi za staro ribarsko naselje, koje je vremenom preslo u turisticko, verujem da ces i tamo naci zanimaciju :p
A mozda se javi jos neko sa konkretnijim odgovorom..
Ovoliko ja znam.

Prethodna tri puta kad sam bila, bila sam krajem juna, a sad idem sredinom jula, tako da ne znam kakva je plaža u julu. Vidim da ti ideš u septembru, pa verovatno neće biti gužva, a more će biti toplo...možda i lepše od juna :)
Plaža je inače jako lepa i prilično velika.Verovatno si čula i pročitala da su skoro sve plaže na Tasosu jako plitke, tj. da možeš da ideš oko 50m i da ti voda ne pređe butine. Ona je, pored Psili Amos plaže najdublja od svih.
Ja idem u Holiday Studios, to je malo iza onog mola, videćeš kad odeš...:)

Mala ispravka, mi plaćamo 70€ dnevno, malo sam se zeznuli :)

Hvala puno Anchy, mozda su vec na Tasosou i zelim ti lep provod pa se javi kad stignes sa novim utiscima o ovom ostrvu i Potosu posebno. Koristice svima koji putuju u avgustu i septembru.

... sve je ok samo se neslazem u jednom a to je manastirska plaza i ona mala plazica do nje! prvo i jedna i druga su neshvatljivo prljave za tasos kako voda tako i sama plaza, a drugo crkli smo silazeci do njih ili bolje receno penjuci se... toplo preporucujem svima da je zaobidju ma koliko sa terase manastira i sa puta delovale lepo
Ove dve plaže koje spominješ su u stvari Livadi i Tarsanas, samo ne vidim zbog čega ovolika doza "tragičnosti" u tvom glasu?! Prošle godine sam se nameračio i celo jedno pre podne proveo na Livadiju. Kola smo ostavili gore kraj puta (jer je samo skretanje sa glavnog puta dosta riskantno zbog podlokanog asfalta od kiše i raznih bujica koje se tu sjure kad su obilne padavine) i takođe pešaka kao i vi sišli do plaže i kasnije se vratili nazad uzbrdo, bez da nam je to nešto posebno teško palo (možda je problem u tome što tebi ne prija malo rekreacije!). Dakle, radi se o dvema potpuno "divljim" plažama (za Livadi nisam siguran da će to biti i narednih godina, jer je u njenom zaleđu već bilo izgrađeno par nekih "apartmana" i samo je pitanje vremena kada će se aktivirati), pa prema tome ne može se očekivati neka "urbanizacija" koja za sobom povlači (ili bi bar trebalo) i čistije plaže ali i postavljanje suncobrana i ležaljki, kao i naplaćivanje istih! Kada smo mi bili, nisam primetio neku "posebnu" prljavštinu ni na plaži, ni u vodi a to se možete uveriti i sami na slikama koje sam onda postavio. Ne kažem da je plaža super, ali ne vidim ni jedan razlog zašto je ne obići i provesti makar par sati! Ja sam, recimo, mnogo više očekivao i od plaže Bambouras (Agios Ioannis), koja sa puta izgleda fenomenalno, a kada sam sišao dole malo sam se razočarao, pre svega plažom, ali to ne znači da treba sada ljude da odvraćam od iste! Taman posla! Prema tome, malo više avanturističkog i istraživačkog duha, dobrog raspoloženja i volje, i sve će biti skoro idealno!

Jedno pitanje za roditelje sa malom decom: Uskoro putujem na Tasos sa cerkicom od 14 meseci pa me veoma interesuje snabdevenost prodavnica pelenama, kasicama (kako vocnim tako i slanim), adaptiranim mlekom i slicnim stvarcicama. Takodje me interesuje da li su cene tamo nize ili iste ili da vucem odavde... Unapred hvala na odgovoru!

Hvala na opisu mesta a i spomenutom hotelu jer ću upravo biti u tom hotelu. Sve što sam do sada pročitala nisu bile neke pohvale o tom mestu. Veoma si mi pomogla. Putujem 21.07 i kada se vratim detaljno ću opisati moje utiske o svemu.:)

Cuco, posto putujes za par dana, srecan put i lep provod! U hotelu u kome ces biti smestena prosle godine su, uglavnom odsedali Nemci i Englezi, a oni bas ne pristaju na sve i svasta, tako da verujem da je pristojno. Kupaj se malo i za nas! Pozdrav!!!

Cmoko, svaka cast na putopisu. Pazljivo sam sve procitala, ali koliko vidim nisi bila u Potosu. Nisi stigla ili si to mesto ostavila za drugi put?

Hvala! :D
Nije mi se uklapalo u marsrutu..
Mi smo samo jednog dana isli u obilazak celog ostrva, i tada nam je na jugu prioritet bio manastir, rucak u Teologosu i kupanje na nekoj od plaza. Zato smo se samo provozali kroz Limenariju, Potos, Pefkari, nismo uopste ulazili u naselja.
Ja sam imala u glavi neku zamisao da odvojim jos jedan dan bas za ta mesta i Aliki i Giolu, ali sam se na kraju toliko baskarila na plazama u okruzenju, da mi se uopste vise nije islo u novu akciju. A i nekako mi se vise dopao sever i istok ostrva, zbog rastinja..
Kao sto si i sama primetila, ostaje to za drugi put, jer cu sigurno ponovo ici na Tasos, i verovatno u istom periodu, da bih smanjila na minimum tu famoznu pojavu pcela krajem leta..

Da li je noko cuo za vilu CAPTAIN BEACH u Limenasu

Evo sta je hasek rekao o tome:

"Ja sam pisao o tom apartmanu, ne sećam se da li ovde ili na onom drugom forumu.
Uglavnom - bio prošle godine. Uzmi, nećeš pogrešiti.
Na samoj plaži, znači 10 sekundi do mora. Nisu baš prostrani ali su skroz pristojni apartmani. Lepe i prostrane terase sa predivnim pogledom na more. Uličica u kojoj se nalazi je ujedno i šetalište koje se uslovno rečeno nastavlja na glavnu ulicu, šetalište pored "rive". Znači, praktično si u centru.
Plaža je prilično pristojna i upotrebljiva za one dane kad te mrzi da ulaziš u auto.
Prodavnica, pekara - u kući pored.
Uveče nekad ume da smeta muzika iz kafića ispod a ujutro dostavna vozila koja snabdevaju taj kafić i prodavnicu u kući pored."

Amadeuss,
ako te bude zanimao jos neki smestaj, mozes se informisati tako sto ces koristiti gornje desno dugme za pretrazivanje teme, klikni na naprednu pretragu i upisi trazenu rec. Dobices listu odgovora za zeljenu rec na ovoj temi.
Pozdrav!

I, evo dopune.
hasek:

"Captain Beach se nalazi u starom delu Limenasa, u tzv. Staroj luci. Gledano s mora skroz levo, prema Makrijamosu. Ta stara luka je dovoljno udaljena od nove luke odnosno pristaništa u kojem pristaju trajekti.

Da, plaža je peščana i ulaz u vodu. U vodi nema trave. Voda je ok. Čista. Plaža čista. Kabine i tuševi na plaži. Ležaljke i suncobrani se ne naplaćuju, dovoljno je popiti piće.

Čišženje svaki dan a posteljina je menjana na pola smene, tj. posle 5 dana.
Solidan market se nalazi u kući pored, kao i pekara.

Ta uliica uz plažu u kojoj je kuća je jako lepo šetalište u drveću i cveću. Po meni najlepša ulica Limenasa.

Da, studiji su maleni. Nisam merio kvadraturu, ali recimo da je sve u 15-20 kvadrata. Govorim za dvokrevetni studio koji sam imao. Kuhinje nema izdvojene, to i jeste definicija studija. Ima nov šporet sa rernom, frižider. Meni je sve to bilo ljupko."

J.J. evo odgovora....U svakoj prodavnici ima pelena i ostalih stvarcica za bebe...jesu malo skuplja nego u bg-u....mkleko je jakoooo skupo to vredi vuci odavde...pakovanje onih dugotrajnih i ostalo....u principu sve so ima ovde ima i tamo....cene se malo razlikuju....otprilike...tu su........

:bye:
Hvala! :D
Nije mi se uklapalo u marsrutu..
Mi smo samo jednog dana isli u obilazak celog ostrva, i tada nam je na jugu prioritet bio manastir, rucak u Teologosu i kupanje na nekoj od plaza. Zato smo se samo provozali kroz Limenariju, Potos, Pefkari, nismo uopste ulazili u naselja.
Ja sam imala u glavi neku zamisao da odvojim jos jedan dan bas za ta mesta i Aliki i Giolu, ali sam se na kraju toliko baskarila na plazama u okruzenju, da mi se uopste vise nije islo u novu akciju. A i nekako mi se vise dopao sever i istok ostrva, zbog rastinja..
Kao sto si i sama primetila, ostaje to za drugi put, jer cu sigurno ponovo ici na Tasos, i verovatno u istom periodu, da bih smanjila na minimum tu famoznu pojavu pcela krajem leta..

Tacno tako. Treba nesto ostaviti i za drugi put. Time je uzivanje u obilasku i iscekivanju novog putovanja samo lepse.

Nije direktno vezano za temu, ali posredno jeste.
Motel Dzep, koji je na putu ka Grckoj je preskup. 1,5l Voda vode je 90 dinara, Bambijeva plazma 100gr 120 dinara. Ne smem ni da pomislim koliko je rucak ili vecera tamo. Kao da ste u Seratonu, a ne u motelu u gudurama Srbije.

Mi smo svratili u povratku sa mora u motel Predejane, koji je par kilometara posle Dzepa.
Tamo smo klopali 2xgovedju corbu, 2xhleb, 2xgovedji gulas uz koji se dobije pire krompir, srpsku salatu, kupus salatu, dve vode od 0.7, dve porcije palacinki (dobijete po dva komada u porciji), ice kafu i produzeni espreso, za 2200din.
Posle ruckova na Tasosu, koji su bili u proseku 16-20evra, ovo nam se ucinilo skupo, ali da je domacinski-jeste!
Svakako preporucujem gladnima :D

Back