Quantcast

Tanka je linija sto spaja i razdvaja...

Mystic+

Legenda
Poruka
51.122
Nije to ludilo, to je samo nezdauzdana libidinalna energija koju trenutna kultura ili duh vremena ne može da akomodira.

Neki umeju bezbedno da flertuju sa tom granicom, čak i da je koriste (podseti me to na intervju sa jednom umetnicom koja je rekla da najbolje stvara kad se zatvori u orman i zatrpa smećem), ali kad sklizne u pravo ludilo, nema ništa fensi u tome, samo vapaj za pomoć.
Kako si došla do tog mišljenja? Jesi li bila po mišljenje u Klaudu ?

Klaud ne obrađuje ništa što je na granici sveta. Ništa što pravi kvantni skok iz kvantiteta u kvalitet.

To je posao za čoveka ! ... :kafa: ... srkk,..
 
Poslednja izmena:

gost 411056

Aktivan član
Poruka
1.771
Gle!
Marginalizovan?
MARGINALIZOVAN???
Meni je zbog takvih napisa zakatančila temu.

Teritorijalni integritet
i
suverenitet
ima svaki slobodan čovek.
Rob nema, on se odrekao i integriteta i suvereniteta.

Slobodan čovek ima ne samo pravo, nego i obavezu da svim sredstvima brani sopstveni ljudski integritet i suverenitet.
"Tanka linija što spaja i razdvaja" se oduvek zvala granica. Pređeš li je očekuj napad.

Možda će nekom robu zvučati isprazno i nepotrebno paradno pominjanje integriteta i suvereniteta,
zato što ih rob nema.
Možda će neki rob odbiti da razume, a sigurno ima i robova koji ne mogu da razumeju.
I to je u redu. Biti rob je izbor.

Nisu vam oblaci krivi što ne sijate.
Tako je kad zivis sa pogresne strane marginale :mrgreen:

Marginalizovan je, da, danas u dobu globalizacije vise nego ikad.

U pravu si kad kazes, ko nam je kriv sto nam smetaju oblaci da sijamo, ne biti rob je puno tezi izbor, toliko tezak da nam se cini nemogucim.
 
  • Podržavam
Reactions: DUH

oziman

Veoma poznat
Poruka
11.135
Онај ко је миран и поштен грађанин, ко служи, ко се не буни, ко не размишља много, ко мирно иде путем који је друштво зацртало јесте "нормалан".
А свима онима који се у нечему издвајају треба поставити "дијагнозу".

Можда неко није чуо за покрет који је настао шездесетих година прошлог века "Антипсихијатрија"

Антипсихијатрија је у психијатрији, психологији и социјалном раду покрет и правац чија је главна одлика радикална критика темеља класичне психијатрије, а пре свега њеног медицинског модела, тумачења етиологије душевне болести и схватања терапије. Антипсихијатрија критикује медицински модел менталне болести као „мит” који скрива заправо идеолошку репресију над онима који су „друкчији“. Неке идеје антипсихијатрије постале су опште добро савремене психијатријске теорије и праксе. Мада је у много чему био нереалан, антипсихијатријски покрет је знатно допринео хуманизацији третмана душевних болесника.

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Антипсихијатрија
Кратки филм "Mary" лепо илуструје проблем.


Погледајте рецимо ову "дијагнозу"

Kod shizofrenih poremećaja često dolazi do gubitka vlastite osobenosti, svog ja i identiteta. Takva osoba oseća da između nje i okoline nema nikakvih granica. Bolesnik osim toga veruje da su drugi preuzeli vlast nad njim, jer se ne može zaštititi (postavljanjem granica). U stručnoj terminologiji ovaj "simptom" se naziva poremećajem ega.
A у некој другој литератури овако нешто се зове "просветљење".
 

DUH

Domaćin
Poruka
4.936
Svi smo mi ludi ali nismo svi kreativni.
Tema je odlična!
Kreativno ludilo postoji i sada, kao što su i tada postojale dijagnoze, samo se nije znalo koja vrsta ludila, pa se jednostavno sve svodilo na "lud" u smislu da "nije normalan".
Čudi me da niko nije pomenuo Edgara Alana Poa?
Jednostavno, kreativni ljudi, umjetnici svih vrsta, imaju potpuno drugačiju percepciju kako samog života (i njegovog smisla) tako i svega što taj "normalni zivot" predstavlja kao takav.
Elem- čim je neko "drugačiji", počinju odbacivanja od strane obicnih, da ne kažem: normalnih ljudi, i to uglavnom još u detinjstvu, te se stoga to dete okreće sve više ka svom unutrašnjem svetu, a kako je Niče rekao- unutrašnji SVET je daleko VEĆI od spoljasnjeg, realnog sveta, pa će u svom unutrašnjem kad-tad naći nešto što će iskazati nekom od mnogobrojnih umjetnosti.
Mada- Leonardo Da Vinči je bio "prihvatljivog", "normalnog" ponašanja, ekstrovertne prirode, čak stavise vesele- ali mora se priznati da je redak primer.
(Ne slažem se sa teorijom-neko reče- da je "ludilo" oblik seksualne energije koja iz nekog razloga ostala neoslobođena)
 

Benedikt Kranberibič

Buduća legenda
Moderator
Poruka
26.599
A у некој другој литератури овако нешто се зове "просветљење".
Nije problematična (a ni revolucionarna) teza da se u procesima koje zovemo psihotičnim dešava nešto veoma važno i restruktuirajuće za celu ličnost, ono što je problem je da li možemo da akomodiramo osobe kroz taj proces. Da li ti prvi možeš? Naravno da ne.

Kao individua ne možeš da akomodiraš te procese, niti iko kao individua može, jer takvi procesi u današnjem društvu ne mogu da se akomodiraju bez institucionalnih resursa.

Kako samo romantično zvuči "negde drugde je to prosvetljenje". Dobro, i? Ti procesi su izuzetno zastrašujući za onoga ko ih preživljava. A ljudima je potrebna podrška porodice, zajednice, kao i sistemska i institucionalna.

Postoje organizacije koje razvijaju i neguju drugačiji pristup psihozama, naročito prvim epizodama. Open dialogue je jedan od njih, npr, i stastitika mu je dobra:

"Promising data from Finnish non-randomised trials, which demonstrate outcomes far superior to those in the UK. For example, more than 70% of people with first-episode psychosis treated with an Open Dialogue approach returned to study, work or work-seeking within 2 years, despite lower rates of medication and hospital admission compared with treatment as usual, and these outcomes were stable after 5 years. "

Ovde se može pogledati i čuveni govor Eleanor Longden o njenom oporavku od šizofrenije, na holistički način, koji u iskustvu vidi smisao za individuu:

 

Primordial

Domaćin
Poruka
3.446
...ludilo od genijalnosti.

Velika vecina naucnika, filozofa, pisaca, muzicara, slikara koji su kreirali i obelezili nasu istoriju
bili su osobenjaci, ljudi skloni naglim promenama raspolozenja itd..
Neretko se o njima pise kao o svojevrsnim ludacima...

"Nema genijalnosti bez prisustva nekog ludila" govorio je Aristotel..

Na kakvo je tu ludilo Aristotel mislio?
Da li je to ludilo koje je, u ovo moderno doba, predstavljeno kao dijagnoza ili je tu neko kreativno ludilo u pitanju?
Ta linija je kao neki zid koji razdvaja ta dva pojma, a sa obje strane zida je kao neka strana, nizbrdica. Ako osoba koja hoda tim zidom predje na neku stranu, ona se otkotrlja na manju visinu i nakon toga je teško preći na drugu stranu ili se uopšte popeti na zid. A taj zid omogućava pogled sa visine na obje strane.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.