Tamo i ovde (Darko Lungulov, 2009)

ArnoldLayne

Iskusan
Poruka
5.103
jel gledao neko? ja sam potpuno oduševljen i ne mogu da verujem da je konačno večne teme novog srpskog filma (rat, sankcije, bombardovanje, sfrj, socijalizam, kritika istoga, bespotrebno i jadno psovanje u prazno i ostalo (po stoti put) mlaćenje prazne slame) zamenila jedna divna i iskrena priča o ljubavi. još od Apsolutnih sto, nijedan me naš film nije ovako oduševio.

spoiler: Amerikanac dolazi u Beograd da za pare oženi devojku poznanika Srbina iz Njujorka kako bi ona dobila vizu i papire. i onda...

Thornton je fantastičan, jedan od poslednjih pravih Amerikanaca, mačo a-la Džarmuš lice i nevidjeno prirodan. Scena kad svira saksofon na terasi. wow. čist beat. rani Cassavetes mi bio u glavi. priča isto odlična, za prvi film i više nego odlična, ima malo praznog i nedovršenog, oseti se da je nedovoljno razradjen taj deo kad on dodje u Beograd, ali rekao je šta je hteo, a to je najbitnije.

gledajte obavezno. nevidjena toplina.
 
Ja sam odgledala film na Sinemaniji. Divan je. Inace volim domace filmove, ali u poslednje vreme je bilo toliko gluposti.... Topla prica, ali nikako usecerena ni bljutava. Covek koji dolazi iz Amerike u potpuno (za njega) grugu dimanziju, ali polako, postepeno razvija odnos sa Mirjanom Karanovic... :super:
 
Odavno planiram da pogledam film, jos od kad sam prvi put cula za isti.
Drago mi je da vam se dopada, znaci da se necu jos jednom razocarati u novi domaci film.
"Tamo i ovde" mi je delovao kao nesto sasvim drugacije od onoga sto su nasi autori pruzali u poslednje vreme i obradovalo me je sto ste oboje bas to istakli.

Arnolde, ne mogu da verujem... kad sam videla Tortona odmah me je podsetio na Dzarmusa :)
A sad i ovaj tvoj komentar :)

Cula sam da ce biti nas kandidat za Oskara.
Je l' to tacno ili su u pitanju samo glasine?
 
tacno je


Nagrađivani film Darka Lungulova postao je srpski kandidat za Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja.

Žiri Akademije filmske umetnosti i nauke (AFUN) ocenjivao je film "Tamo i ovde", "Čekaj me, ja sigurno neću doći" Miroslava Momčilovića, "Sveti Georgije ubiva aždahu" Srdjana Dragojevića i "Ordinary People" Vladimira Perišića.

Od 23 srpska filma koja su ispunila uslove da budu razmatrana za kandidaturu, "Tamo i ovde" odlukom žirija je srpski kandidat za Oskara, saopštila je producentska kuća "Kino kamera".

Stručni odbor AFUN činili su glumci Vesna Čipčić, Tamara Miletić, Radmila Žiković i Vladan Živković, scenograf Milenko Jeremić, kompozitor Kornelije Kovač, režiseri Miroslav Lekić, Zdravko Randić, Dinko Tucaković i Vera Vlajić, filmski kritičar Milan Špiček, filmolog Petar Volk i maskerka Stanislava Zarić.

"Tamo i ovde" je prvo prikazivanje imao na FEST-u, a zatim su usledili filmski festivali i brojna priznanja – nagrada za najbolji film u kategoriji ostvarenja čija se radnja odvija u Njujorku, na prestižnom festivalu "Trajbeka", Mirjana Karanović je proglašena za najbolju glumicu na festivalima "Cinema City" u Novom Sadu i "Sofest" u Sopotu, a dobitnica je specijalne povelje i nagrade kritike na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu. Na ovom festivalu Dejvidu Tortonu uručena je nagrada za najboljeg stranog glumca u srpskom filmu. Darko Lungulov proglašen je za najboljeg reditelja u Sopotu. Film "Tamo i ovde" dobio je i specijalnu nagradu žirija na festivalu "Skip City International" u Japanu, a prikazan je i u Karlovim Varima, u selekciji koju su odbrali kriticari prestiznog Variety magazina.

Radnja nagrađivanog filma reditelja i scenariste Darka Lungulova "Tamo i ovde" odvija se na relaciji Beograd - Njujork prateći propalog muzičara Roberta koji slučajno upoznaje emigranta iz Srbije, Branka, čija devojka Ivana zbog vize ne može da dođe u Ameriku. Zbog novca, Robert pristaje da otputuje za Beograd da bi oženio Ivanu ne sluteći da će tamo pronaći ono za čim je tragao čitav život – ljubav.

U filmu igraju Branislav Trifunović, Mirjana Karanović, Jelena Mrđa, Feđa Stojanović, Goran Radaković, Mirjana Đurđević, slavni holivudski glumac Dejvid Tornton i njegova supruga, pop ikona, pevačica i glumica Sindi Loper.

(MONDO)
 
Kao zbog vecine dijaloga na engleskom... :roll:
ovo je zvanico izjavio Dragojevic
"Predložio sam da se traži procena Američke akademije i videli ste kako ona glasi. To je potvrda našem upozorenju da film za stranog Oskara ne može biti na dominantno engleskom jeziku. Naša je želja bila da sprečimo da zbog proceduralne greške srpska kinematografija ostane bez kandidata"

"Ako mi ne umemo da štitimo svoj srpski jezik, meni je drago da Amerikanci to umeju"

"Odluka oko Oskara me je zatekla, ja sam već duboko u pripremama za sledeći film, ali naravno sada mi je dužnost, i to prijatna, da se vratim ‘Georgiju’ i da ga što bolje promovišem u svetu" (sta ga je 'zateklo', a sam je ulozio zalbu, kao nije znao sta ce na kraju ispasti :roll: )
 

Back
Top