Talk...Think...Feel

• Začetnik teme Začetnik teme ledi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kako god to da nazove i u koje god okvire da ga smjestis, sustina je svejedno ista, a ona se svodi na bol... Ne vjerujem da se bez velikih samoodricanja covjek moze disciplinovati u tom smislu... A to onda dovodi do pitanja cijene svega toga...Da li je vrijedna onoga sto se dobije?!

hmm..recimo da bolujes od neke neizlecive bolesti ( naravno ne daj boze ) i da ti je ostalo manje od mesec dana zivota i recimo dobijes pare na loto npr

da li bi?

1. se prijavila za novu experimentalnu terapiju koja ti mozda moze pomoci (izbeci bol)

2. uplatila ekskluzivno putovanje na rajska ostrva ( postignuti zadovoljstvo )

sta je tvoj pokretac?

Ne mogu tako da se postave stvari, jer bi to podrazumijevalo da prosjecan covjek zivot zivi punim plucima, apsolutno svjestan svojih (ne)mogucnosti, ogranicenja i vijeka trajanja...
Svjedoci smo da to nije tako... Stavise, mnogi zapnu na sporednom kolosijeku do kraja cekajuci Godoa...

Svijest o vlastitoj skoroj smrt(nost)i, apsolutno mijenja percepciju te se stoga, odluke umiruceg covjeka i onoga koji (misli da) pred sobom ima jos mnogo godina, ne mogu da se dovode u istu ravan...
Ovaj potonji ne zivi kao da mu je svaki dan posljednji... Samim tim i njegove odluke, mjerila i vrijednosti, a i odnos prema samome sebi, apsolutno su drugaciji...

meni je ova tema totalno naopako postavljena, al to možda zato što je na engleskom a oni pišu s desna na levo...
elem, zar ne bi trebalo da je osećaj->promisli->govori
???

Talk-Think-Feel. Naime, radi se o tome da osobe koje ne vole da razgovaraju o svojim problemima, imaju tendenciju da pokušavaju da to ˝zakopaju˝ u sebi da bi lakše preboleli/zaboravili. Po njima, svaki razgovor na tu temu, podstiče ih na razmišljanje, a to dovodi do povratka osećanja/emocija/bola. Zbog toga je tako naslovljena tema.

kao sto sam vec o tome pisao..jedino vreme koje postoji je sadasnje vreme..jedino vreme u kome ..zivimo..razmisljamo..delujemo..proslo vreme kao i buduce vreme nemaju svoju realnost..apstrakcija su ljudskog uma..covekova svesnost protoka vremena je i jedna od osobina koje ga izdvajaju od ostalih zivotinja..daklem i proslo i buduce vreme pozajmnljuju realnost od sadasnjosti onda kad u tim vremenima razmisljas..npr o proslosti kad se prisecas dogadjaja..

kad razmisljas o proslosti kada to cinis? u kom vremenu se odvija tvoj proces razmisljanja? isto i za buducnost..

e sad posto emocionalni (podsvesni) um ne pravi razliku izmedju stvarnog i imaginarnog..covek kad razmislja o buducnosti tipa sbbkbb..istu zamislja..zamislja vizuelizuje situacije..na vizuelizacije emocionalni um reaguje..proizvodi emociju..npr..zamislis neku opasnu situaciju..u bilo kom smislu..nesto sto te brine kako ce da ispadne..i emocionalni um proizvede odredjenu dozu straha i poveze je sa zamisljenim dogadjajem..a posto cela stvar funkcionise na bazi "podudaranja obrazaca" svojom vizuelizacijom stvaras obrazac za slicne situacije u stvarnosti..i kad se jednom nadjes u slicnoj situaciji..emocoinalni um kaze "aha..vec smo bili ovde, znamo koja je emocija poterbna" i proizvede strah..a strah te izrenderuje.manje sposobnom da sa situacijom izadjes na kraj..resis..jer suzava vidik..ogranicava razmisljanje..cak te i natera u beg..

Dobro i sta cemo sad s tim? Mislis li da ce ako objasnis covjeku na koji nacin njegov um djeluje, njemu to pomoci da bude pametniji?

nece postati pametniji..vec svesniji..i odgovorniji prema samom sebi..sve su to putevi samospoznaje bez koje nema ni spoznaje drugih..ni sveta u celini..

postace svestan npr situacija u kojima je sam sebe minirao a nije imao pojma sta se zapravo desava..umanjice neizvesnost situacija..kad skapiras kako neki sistem funkcionise mozes da pocnes da ga koristis u svoju korist a ne na svoju stetu

covek ce pre prihvatiti predvidljiv..los rezultat, nego nepredvidljiv

svrha i smisao lezi bas u tom suocavanju sa onim neizvesnim koje donosi sutra

Prijatelju, da li si ti zaista toliko naivan da mislis da ce vecina ljudi da krene putem samospoznaje, ako im neko osvijetli put?
Taj put je put u nepoznato, a ja mogu da se kladim da ce gro ljudi radije da se batrga u svojoj staroj, dobroj, poznatoj kaljuzi, nego sto ce da krene na put, na cijem ga kraju, istina, ceka bazen, ali je neizvjesno na sta ce sve da naidje iduci tamo...
Uostalom, ovo koindicira sa onim tvojim da ce "covek ce pre prihvatiti predvidljiv..los rezultat, nego nepredvidljiv"...

Rijetko je uopste i cuti da je neko svjestan svoje nesvjesti... Uglavnom se sve svrsava na povrsnoj dijagnostici da je neko ili nesto krivo za manjak srece i ispunjenosti...

Uf, bojim se da smo otisli predaleko od teme... :lol:

Prijatelju, da li si ti zaista toliko naivan da mislis da ce vecina ljudi da krene putem samospoznaje, ako im neko osvijetli put?
Taj put je put u nepoznato, a ja mogu da se kladim da ce gro ljudi radije da se batrga u svojoj staroj, dobroj, poznatoj kaljuzi, nego sto ce da krene na put, na cijem ga kraju, istina, ceka bazen, ali je neizvjesno na sta ce sve da naidje iduci tamo...
Uostalom, ovo koindicira sa onim tvojim da ce "covek ce pre prihvatiti predvidljiv..los rezultat, nego nepredvidljiv"...

Rijetko je uopste i cuti da je neko svjestan svoje nesvjesti... Uglavnom se sve svrsava na povrsnoj dijagnostici da je neko ili nesto krivo za manjak srece i ispunjenosti...

Uf, bojim se da smo otisli predaleko od teme... :lol:

:lol:

ne sporim..zato i ne namecem nista nikome..sta ce da misli, niti kako ce da misli..
pisem..ako nekog ono sto je napisano nagna na razmisljanje..dobro je..;) ali je usputni cilj..osnovni cilj je pisanje..kako ce ko to da shvati je vec do njega/nje a nije do mene..

inace svaka emocionalna reakcija je istovremeno i signal pdsvesnog uma svesnom da sta? nesto nije interpretirao kako valja..
ma nemoj.
netacno.
moze da bude i signal da je nesto interpretirao kako valja.
emocije su nas osnovni adaptibilni mehanizam, blago koje nam je dato da ga upotrebljavamo (u tom smislu prica o istini je izlisna)... samo osujecenje emocija vodi u nesto lose po coveka. sve ostalo se prezivi kako treba...

@tema - tek kad se ispricam sa sobom i na miru, mogu eventualno i sa drugima. inace, ne valja. nista nije posejalo vise nerazumevanja od recenice "zelim da razgovaramo"...

Poslednja izmena:
ma nemoj.
netacno.
moze da bude i signal da je nesto interpretirao kako valja.
emocije su nas osnovni adaptibilni mehanizam, blago koje nam je dato da ga upotrebljavamo (u tom smislu prica o istini je izlisna)... samo osujecenje emocija vodi u nesto lose po coveka. sve ostalo se prezivi kako treba...

ovde i nije rec o osujecivanju ..potiskivanju emocija..sto naravno da vodi losem po coveka ishodu..(predvidljivom doduse;))

nije stvar u nikad se ne ljutiti vec u znati kad ,na koga/sta, i koliko;)

ovde i nije rec o osujecivanju ..potiskivanju emocija..sto naravno da vodi losem po coveka ishodu..(predvidljivom doduse;))

nije stvar u nikad se ne ljutiti vec u znati kad ,na koga/sta, i koliko;)
nisam o tome ni pricala, vec o cinjenici da postoje i prijatne i neprijatne emocije (te da je mozak nesto adekvatno ili neadekvatno protumacio) i da su one nesto najlogicnije sto je coveku dato. um je nelogican, ili to moze biti.
emocije nikada to nisu.

p.s. zvucis mi ko skot pek sa maskom golemana :D... citala sam ja sve to, ali imam i neka drugacija misljenja...

nisam o tome ni pricala, vec o cinjenici da postoje i prijatne i neprijatne emocije (te da je mozak nesto adekvatno ili neadekvatno protumacio) i da su one nesto najlogicnije sto je coveku dato. um je nelogican, ili to moze biti.
emocije nikada to nisu.

p.s. zvucis mi ko skot pek sa maskom golemana :D... citala sam ja sve to, ali imam i neka drugacija misljenja...

:whistling::tongue2:

Back