Talas : Problemi EPS-a? Najnovija analiza Fiskalnog saveta - Da li je rešenje privatizacija?

Da li treba privatizovati EPS?


  • Ukupno glasova
    10
  • Anketa je zatvorena .

Smorisha

Buduća legenda
Moderator
Poruka
40.763
eps-zastava-krupno-n1-560x416.jpg

Koji su najveći problemi EPS-a? Najnovija analiza Fiskalnog saveta https://talas.rs/2019/11/26/eps-fiskalni-savet/

Samo TE Kostolac B ispušta oko 130.000 tona sumpor dioksida godišnje, što je više nego sve termoelektrane u Nemačkoj zajedno
Fiskalni savet je nedavno objavio studiju o javnom preduzeću „Elektroprivreda Srbije“ (EPS) koja je prošla ispod radara šire javnosti jer je fokus bio na njihovoj analizi predloga budžeta za 2020. godinu koja je objavljena istog dana. Međutim, ova studija je mnogo važnija od analize budžeta: ona pokazuje da postoje ozbiljni izazovi pred energetskim sektorom u zemlji koji moraju da se reše u roku od nekoliko godina inače će to imati ozbiljne posledice po celu zemlju.

Stanje za sada nije alarmantno, ali ne znači da nije zabrinjavajuće, naročito zato što je tokom prethodne decenije urađeno veoma malo da se ovi problemi reše. Fiskalni savet kao najveći problem vidi veliku potrebu za visokim investiicijama da bi se zadovoljila rastuća tražnja za električnom energijom i da bi se zadovoljili minimalni ekološki standardi. Ukupan nivo investicija koji je neophodan zaključno sa 2027. godinom procenjen je na 5,6 milijardi evra – što je čak 12,5% procenjenog BDP-a u ovoj godini, ili oko 700 miliona evra godišnje u periodu 2020-2027, u poređenju sa sadašnjim kapitalnim rashodima EPS-a koji su ispod 400 miliona evra.



Izgradnja novih kapaciteta
U poslednjih 30 godina EPS nije izgradio nijedno veliko postrojenje za proizvodnju struje. Ovo je za sada funkcionisalo jer je postojao veliki nasleđeni višak kapaciteta iz SFRJ, a i zato što se industrijska proizvodnja u zemlji značajno smanjila zbog devastacije privrede tokom 1990-ih. Međutim, tome polako dolazi kraj – viškovi proizvedene struje sve su manji (nešto usled lošeg poslovanja EPS-a, a više usled povećanja potrošnje struje, pre svega u industriji). Fiskalni savet procenjuje da će domaća potrošnja struje značajno da premaši trenutne mogućnosti za njenu proizvodnju, pa se ili moraju izgraditi novi kapaciteti za njenu proizvodnju ili će velika količina struje morati da se uvozi. Investicije za ove namene procenjene su na 4,6 milijardi evra.

Fiskalni savet predviđa da usled povećanja potrošnje struje, kao i zatvaranja zastarelih kapaciteta za proizvodnju struje (TE Morava, Sremska Mitrovica, Zrenjanin, Novi Sad itd), mora da dođe do povećanja proizvodnje od oko 5.000 GWh godišnje. Za sada postoje projekti izgradnje nove termoelektrane u Kostolcu, kao i solarne elektrane, te planovi za revitalizaciju termo i hidro elektrana koje su u funkciji, što bi dovelo do povećanja proizvodnje od 3.000 GWh. Smanjenje velikih gubitaka u distributivnoj mreži moglo bi da dovede do uštede od 500-1000 GWh, što znači da nedostaju kapaciteti za proizvodnju od 1.500 – 2.000 GWh.

Ovde naravno treba pomenuti i prateće velike investicije od 1,1 milijarde evra u otvaranje novih ili proširenje postojećih kopova uglja da bi se obezbedila njegova dovoljna količina za postojeće ili nove termoelektrane; poslednjih godina se, inače, smanuje količina iskopanog uglja, ali i njegov kvalitet (meren kroz prosečnu toplotnu moć), pa bi ovo bio nephodan korak i bez izgradnje novih kapaciteta.







Ekološki standardi – obaveza prema EU, ali i prema našem zdravlju

Za dostizanje evropskih ekoloških standarda, na šta se Srbija obavezala u pregovorima sa EU, neophodne su investicije od oko 800 miliona evra. Ukupna suma za ove namene je 2005. iznosila 1,2 milijarde evra, od čega su do sada implemetirani projekti (pre svega u smanjenje zagađenja praškastim materijama) u vrednosti od tek 400 miliona evra, iako je prvobitno planirano da se ovaj zadatak ispuni do 2015. godine.

Ovo je neophodno uraditi jer bi Srbija mogla da, u slučaju nedostizanja standarda, nakon 2027. plaća visoke takse za zagađivanje koje su procenjene na čak 500 miliona evra godišnje. Dostizanje ekoloških standarda, međutim, nije važno samo zbog usklađivanja sa EU regulativom na šta smo se i obavezali, već i zbog visokog zagađenja koje EPS ispušta što dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Na primer, samo TE Kostolac B ispušta oko 130.000 tona sumpor dioksida godišnje, što je više nego sve termoelektrane u Nemačkoj zajedno!



Kako doći do ovih sredstava?
Trenutno EPS investira oko 400 miliona evra godišnje, a ovaj iznos bi trebalo povećati barem za 50%, na preko 600 miliona. Odakle bi mogla da dođu ova sredstva? Fiskalni savet je uradio analizu poslovanja, na osnovu koje tvrde da EPS ima mnoge probleme u poslovanju, što bi moglo da pomogne rešavanju ovog pitanja.

EPS-ova profitabilnost bila je skoro 10 puta niža od profitabilnosti uporedivih kompanija, sa povratom na kapital (Return on Equity) od samo 0,5% što dosta govori o njegovom uspešnom poslovanju. Ovo ipak ohrabruje, jer znači da postoje mogućnosti da se reformom celokupnog preduzeća poveća produktivnost kompanije i odatle finansira neophodno povećanje investicija. Mere koje navodi Fiskalni savet dovele bi do ušteda u rangu od 200-230 miliona evra na srednji rok, što bi bilo dovoljno da se povećaju investicije do neophodnog nivoa.



Previše zaposlenih sa previsokim platama
Prvo se postavlja pitanje visine zarada i ukupnog broja zaposlenih u kompaniji – na osnovu poređenja sa drugim sličnim kompanijama iz regiona, EPS ima i višak zaposlenih i previsoke zarade. Fiskalni savet procenjuje da bi optimizacija broja zaposlenih i zarada mogla da dovede do ušteda od 50 miliona evra.



Visoki gubici na mreži i tolerisanje neplaćanja
Ukupni gubici na mreži (EPS i EMS zajedno) iznose oko 4.500 Gwh godišnje, tj. 13% ukupno proizvedene struje. Ovo je duplo više od proseka zemalja CIE – to znači da bi investicije u smanjenje tehničkh gubitaka, ali i bolja kontrola nenaplaćene struje kroz tolerisanje neplaćanja ili direktnu krađu struje, mogle da donesu značajne uštede. Te uštede su procenjene na 40 miliona evra u slučaju smanjenja gubitaka, mada tek na srednji rok, budući da njima prethode neophodne investicije u distributivnu mrežu.

Veliki deo neplaćanja dolazi od državnih kompanija ili entiteta, među kojima su GSP Beograd, Jumko Vranje, Resavica, Grad Kragujevac, Toplana Bor, Azotara Pančevo itd. što je praksa sa kojom se treba prekinuti. Kada bi EPS svoju naplatu povećao za 1 procentni poen, sa sadašnjih oko 95%, to bi značilo dodatnih 20 miliona evra prihoda.



Niska cena struje
Cena struje u svim zemljama regiona, pa i onima koje su objektivno posmatrano siromašnije od Srbije kao što su Severna Makedonija ili Albanija, znatno je viša nego u Srbiji. Povećanje cene struje od 15% moglo bi da poveća prihode EPS-u za 120-130 miliona evra – samo što bi ova mera imala smisla jedino ako bi se EPS prethodno reformisao, jer bi se inače čitavo poskupljenje prevalilo na povećanje plata zaposlenih, što se prethodno već dešavalo.

Niska cena struje dovodi i do neracionalne potrošnje, pa se struja koristi za grejanje, umesto drugih izvora energije, koji su jeftiniji i manje zagađuju.



Analiza kao upozorenje
Analiza Fiskalnog saveta je veoma značajna jer nas upozorava nekoliko godina unapred na buduće probleme sa kojima ćemo se suočiti ukoliko EPS ne postane normalno profitabilno preduzeće sa nezavisnim i iskusnim menadžmentom. Drugim rečima – dok ne postane sve ono što danas nije.

Ovakva reforma trajala bi barem nekoliko godina, ali to bi postavilo solidne osnove za dalji rad ovog preduzeća. U suprotnom, ako EPS nastavi da posluje kao i do sada, bilo kakvo poskupljenje struje na štetu potrošača neće dovesti do novih neophodnih investicija, a bez njih bi moglo da dođe do usporavanja ekonomskog razvoja zemlje. Stanje, premda loše, još nije alarmantno, ali to lako može da postane kroz nekoliko godina ukoliko se ništa ne uradi po ovom pitanju. Zato je ova analiza, iako deluje alarmistički i preuranjeno, zapravo sastavljena u pravom trenutku i na argumentovan način govori o tome šta treba uraditi dok za to još uvek ima vremena.

Celu analizu Fiskalnog saveta o poslovanju EPS-a pogledajte ovde.
 
Niska cena struje
Cena struje u svim zemljama regiona, pa i onima koje su objektivno posmatrano siromašnije od Srbije kao što su Severna Makedonija ili Albanija, znatno je viša nego u Srbiji. Povećanje cene struje od 15% moglo bi da poveća prihode EPS-u za 120-130 miliona evra

PA ŠTA ČEKAMO?!

Vučiću, momentalno da povećaš cenu struje, nemoj da se brukamo da Makedonci i Albanci plaćaju više od nas. Kaki 15%, 150%!!! Ili 150 ili ništa, da vidimo ko je sirotinja...
 
Nije problem cena struje nego lopovluk i nesposobne debilcine koje su se nakotile u EPSu ...

Tih 15 % je mantra da bi se pokrio lopovluk pa bi za 5 godina opet morali na 15% vise da ode cena ... mislim ocigledno je sta se radi ...

Koliko ode para farmaceutskoj mafiji , carina sta radi ... itd itd
 
Telekom je i dalje u dominaciji ... prozdiru nesposobni tu kompaniju.

Moguce ali ja kao korisnik usluge mogu da odem kod konkurencije i dobijem bolje uslove sto sada nije slucaj jer EPS ima monopol.

Treba uraditi kompletnu reorganizaciju od vrha ka dole, otpustiti nesposobne i firma ce krenuti bolje da posluje.

Promeniti zakon i u slucaju korupcije i zloupotrebe službenog položaja oduzeti svu imovinu i proveriti imovinu rodjaka, za sta se dokaze da je nelegalno steceno oduzeti i uvesti radne logore ili bar zatvore kao u Grckoj gde zatvorenik placa sve sto koristi (ipak tezimo EU).
 

ponedeljak, 08. jul 2013.
Peking – Bivši ministar železnice Kine osuđen je na smrtnu kaznu uslovno zbog korupcije i zloupotrebe položaja, javila je agencija Sinhua.
kineski%20ministar.jpg

Liu DŽićuna, čiji su postupci naneli štetu upravi i imidžu kineske železnice koja je ranije hvaljena zbog napretka, sud u Pekingu osudio je zbog malverzacija na smrtnu kaznu uslovno, što se obično pretvori u diživotnu robiju, navodi agencija.
Liu je bio umešan u aferu u kojoj je ukupno pronevereno 800 miliona juana (101 milion evra).
On je bio optužen da je, u periodu od 1986. do 2011, uzeo 64,6 miliona juana mita za nameštanje ugovora i privilegovanje određenih kompanija.
Liu je postavljen za ministra železnice 2003, a razrešen je dužnosti u februaru 2011.
Doprineo je razvoju brze železnice u Kini, koja je postala jedna u najvećih u svetu. Nakon njegove smene i železničke nesreće u kojoj je poginulo 40 ljudi, vlasti su odustale od ambicioznog širenja mreže brze železnice.
Taj projekat bio je kritikovan i pre 2011. zbog toga što je preskup za zemlju u kojoj su većini stanovništva dostupna samo jeftina prevozna sredstva.
(Beta)


Koliko mi tek imamo kandidata za ovu nagradu :ceka:
 
Pa to je prva sansa ... posle ide privatizacija ako ne uspe ovo sa profi upravom ...

Sve bi bilo bolje da vlast ne ulazi u svaku poru ovog drustva...

EPS proizvodi prljavu energiju (termoelektrane) za koju se zbog emisije CO2 plaća dodatna taksa , ali to je naš resurs i isplativ

Kada bi se otvorila država za biranje dobavljača - da li bi naša cena mogla parirati jeftinijoj el energiji iz nuklearnih elektrana , što bi opet značilo gubitak posla ne onih prekobrojnih nego svih ... što nije pametno
Da se oept ne dogodi pametni potez kao sa gasom 2000-tih
 
Ostaviti deo drzavi a i privatnicima pa da vidimo koliko je drzava sposobna da vodi svoj deo ili nije sposobna.

A vidimo vec sada da nije , izvlace silne pare , krade se struja , a jedino srotinja redovno placa ... mislim sta reci.
EPS je zajedno sa par preduzeca simbol partijskog zaposljavanja.
 
Sistem upropašćavanja je uvek isti:

1. Stavi poverljivog čoveka, spremnog da krade i daje vrhu stranke lavovski deo ukradenog, za direktora

2. On onda zapošljava veliki broj partijskih članova, čime se obezbeđuje buduća podrška na izborima, a i ako neko od nepartijski zaposlenih pita šta se radi, ovi će prvi da krenu na njega

3. Kradi, upropašćavaj, zloupotrebljavaj, sklapaj štetne ugovore sa privatnim firmama, opraštaj dugove povlašćenim dužnicima, kupuj stanove ljubavnicama parama preduzeća, šalji na mitinge pa isplaćuj nezarađene dnevnice i na svaki drugi način izvlači novac iz preduzeća

4. Kad dovoljno izmuzeš kravu, kaži da je privatizacija jedino rešenje. I ne zaboravi da se ugradiš, ako može.
 
Sistem upropašćavanja je uvek isti:

1. Stavi poverljivog čoveka, spremnog da krade i daje vrhu stranke lavovski deo ukradenog, za direktora

2. On onda zapošljava veliki broj partijskih članova, čime se obezbeđuje buduća podrška na izborima, a i ako neko od nepartijski zaposlenih pita šta se radi, ovi će prvi da krenu na njega

3. Kradi, upropašćavaj, zloupotrebljavaj, sklapaj štetne ugovore sa privatnim firmama, opraštaj dugove povlašćenim dužnicima, kupuj stanove ljubavnicama parama preduzeća, šalji na mitinge pa isplaćuj nezarađene dnevnice i na svaki drugi način izvlači novac iz preduzeća

4. Kad dovoljno izmuzeš kravu, kaži da je privatizacija jedino rešenje. I ne zaboravi da se ugradiš, ako može.

Bas to.

Samo motka i najuriti stetnike i neradnike tj, racionalizovati poslovanje. Kakva privatizacija ovakvih velikih preduzeca, ako drzvaa nije sposobna da zavede red tamo, onda ne treba ni da postoji.
 

Back
Top