Taktika talibana: Američke vojnike navući ćemo na heroin i uništiti ih

Oberst_simon

Primećen član
Poruka
595
U ratu koji su sve očitije gubili američki vojnici su se prije četrdeset godina odali opijatima i Pentagon se boji da se taj scenarij ponavlja

KABUL - Dok i dužnosnici Obamine administracije anonimno sve češće u razgovorima o ratu u Afganistanu spominju Vijetnam, portal Daily Beast tvrdi da između ta dva rata postoji još jedna paralela.

Vojnici pod stresom

Baš kao i prije 40 godina kada je moral američkih vojnika potkopavala ovisnost o heroinu - u Vijetnamu je 20 posto američkih vojnika bilo ovisno o heroinu iz obližnjeg Zlatnog trokuta, a isti je postotak ruskih vojnika bio ovisan o heroinu tijekom intervencije u Afganistanu - i u Afganistanu talibani drogu koriste kao taktičko oružje. Prema internom izvješću obavještajnih službi, talibani iskorištavaju činjenicu da se američki vojnici bore u ratu koji je sve nepopularniji kod kuće i da su istodobno pod velikim stresom, a u slobodno vrijeme nemaju što raditi. Talibani i al-Qa’ida stoga im ciljano olakšavaju pristup heroin kojeg u toj zemlji ima mnogo i jeftin je - dnevna doza stoji manje od dolara.

Heroin je posvuda i u Iraku i u Afganistanu, ispričalo je za Daily Beast šest neimenovanih vojnika koji su se “navukli” na bojištu. Jedan od njih, koji je bio raspoređen na aerodromu u afganistanskom Bagramu, rekao je da su heroin prodavali “mnogi dućani na bazaru” koji je bio odmah pokraj zračne baze.

Nema statistika

No, službeno statistike o ovisnosti vojnika za posljednjih nekoliko godina ne postoje. Američka vojska testira svoje vojnike u Iraku od 2004., a nešto kasnije je program, prema kojemu deset posto nasumično odabranih vojnika u svakoj jedinici jednom mjesečno prolazi test na droge, uveden i u Afganistanu. Do rujna 2006., mjeseca za koji su obrađeni posljednji podaci, nije bilo pozitivnih nalaza. Barry McCaffrey, umirovljeni general s četiri zvjezdice, ustvrdio je da se zloporaba droga među američkm vojnicima u Afganistanu udvostručila u četiri godine.

Vojnicima se sviđa

- Vojnici će probati i svidjet će im se - rekao je general, i što ih bude više, više će se droge trošiti.

Izdašne donacije i droga financiraju ratove talibana

Militanti kontroliraju tijekove droge, a novac stiže iz Saudijske Arabije, Irana, Pakistana

Talibani u Afganistanu zarađuju između 70 i 400 milijuna dolara godišnje na trgovini heroinom, tvrde Ujedinjeni narodi i Pentagon, no jedan od glavnih izvora prihoda postale su im i donacije privatnih osoba s Bliskog istoka.

- U prošlosti je postojao osjećaj da sav novac u Afganistanu dolazi od droge. To jednostavno nije istina - izjavio je za New York Times posebni Obamin izaslanik za Afganistan Richard Holbrooke.

CIA je nedavno u tajnom izvješću procijenila da su vođe talibana lani primili 106 milijuna dolara od bogatih ljudi iz Saudijske Arabije, Pakistana, Irana i nekih drugih zemalja u Perzijskom zaljevu. Američki diplomati tvrde kako zasad nema dokaza da vlade tih država izravno pomažu afganistanske pobunjenike, s iznimkom pakistanskih obavještajnih službi.

Ipak, heroin i dalje ima važnu ulogu i američka vojska vjeruje da talibani zarađuju novac pri svakom koraku u proizvodnji te droge.

Inače, Afganistan upravo ove godine bilježi rekordan urod maka i proizvodi više od 90 posto opijumske paste u svijetu. http://www.jutarnji.hr/svijet/clanak/art-2009,10,20,,180097.jl
 
UNATOČ dolasku 12 tisuća dodatnih američkih vojnika u južni Afganistan, nema velike šanse da će se situacija u toj opasnoj regiji puno smiriti ovog ljeta, rekao je jedan od glavnih zapovjednika NATO-a.

Nizozemski general-bojnik Mart de Kruif, koji vodi 23,300 vojnika u južnom Afganistanu, očekuje kako će ovog ljeta, upravo u vrijeme kad dođu američka pojačanja, doći do "značajnog porasta nasilja" pred izbore u kolovozu.

"Mislim da trenutno zapravo sadimo klice i da ćemo u sljedećoj godini diljem Afganistana vidjeti značajan porast nasilja", rekao je de Fruif novinarima u Pentagonu.

Najopasnije područje zemlje

Južni Afganistan, područje koje obuhvaća šest afganistanskih provincija, najopasnija je regija te zemlje. Također je središte globalne mreže za prodaju opijuma koja talibanima donosi desetke milijuna dolara. Očekuje se da će upravo ta regija biti glavni dio strategije koju bi američki predsjednik Barack Obama trebao objaviti sljedeći tjedan.

Stručnjaci se slažu kako je nedostatak borbenih jedinica u redovima NATO-a u južnom Afganistanu omogućio talibanima širenje utjecaja po selima u gusto naseljenim područjima. De Kruif smatra kako talibani kontroliraju 60 posto terena u toj regiji. Obama je naredio da do 1. srpnja SAD u južni Afganistan pošalje dodatnih 12 tisuća vojnika. Većina NATO-ovog osoblja u regiji su logističari, koji nisu obučeni za borbu.

Tih 12 tisuća samo je uvod u značajno povećanje američkog vojnog prisustva u Afganistanu. Po nekim procjenama, broj američkih vojnika u Afganistanu bi do iduće godine sa sadašnjih 38 mogao narasti na 60 tisuća.

Napadi na civile

De Kruif je rekao kako očekuje pomoć u ljudstvu i od drugih NATO saveznika, uključujući Kanadu, Nizozemsku, Rumunjsku, možda i Veliku Britaniju. Rekao je kako "dolazi još koalicijskih snaga". Talibani s juga Afganistana, koji operiraju iz pakistanskog područja, u zadnje su vrijeme počeli koristiti taktike iračkih pobunjenika, napadajući vozila improviziranim eksplozivnim napravama. Samo, za razliku od Iračana, talibani ne napadaju NATO-ove vojnike, nego civile.

Iskoristivši činjenicu da je većina američkih napora u zadnjim godinama bila usredotočena na Irak, afganistanski su talibani razvili snažnu pobunjeničku mrežu ne samo u Afganistanu, nego i u Pakistanu. Ideološki gledano, imidž pakistanskih islamističkih agenata su zamijenili slikom afganistanskih nacionalista. Američki vojni zapovjednici rekli su kako očekuju da će iskorjenjivanje afganistanske pobune biti puno duži, naporniji i krvaviji posao od onog u Iraku. http://www.index.hr/vijesti/clanak/zapovjednik-natoa-ocekuje-krvavo-ljeto-u-afganistanu/426323.aspx
 
SAD: talibani dobivaju veliku pomoć zemalja Perzijskog zaljeva Prema procjenama SAD-a, talibani dobivaju veliku pomoć od strane zemalja Perzijskog zaljeva. Bogati simpatizeri talibana iz tog dijela svijeta dodatni su i važniji izvor prihoda od trgovine drogom, izjavio je Holbrooke.


Američki posebni izaslanik za Afganistan, Richard Holbrooke smatra da talibani u međuvremenu imaju veću financijsku potporu zemalja Perzijskog zaljeva nego što to ostvare u trgovini s drogama. Potporu u borbi protiv ISAF-a, zaštitnih snaga koje predvodi NATO, talibani dobivaju i iz drugih regija. "Novac dolazi od simpatizera iz cijeloga svijeta, ali najveći dio iz Perzijskog zaljeva“, izjavio je Holbrooke u Bruxellesu, no konkretne brojke nije mogao podastrijeti.Američka vlada trenutno priprema stvaranje radne skupine koju bi činili predstavnici ministarstva financija, savezne policije FBI i ministarstva obrane, a koja bi trebala prekinuti financijske opskrbu talibana. Prema procjenama NATO saveza, talibani u Afganistanu trgovinom droga zarađuju godišnje 60 do 100 milijuna dolara. Na taj način ova islamistička skupina financira svoju borbu protiv snaga ISAF-a.U Pakistanu 2,5 milijuna izbjeglicaPakistanski vojnik na položaju kod doline Swat Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Pakistanski vojnik na izgubljenom položaju? Velike borbe u dolini Swat i na milijune pakistanskih izbjeglica

Prilikom razgovora u glavnom stožeru NATO saveza u Bruxellesu Holbrooke je pozvao na pružanje veće pomoći Pakistanu. Sukobi između pakistanskih snaga i talibana u dolini Swat imali su za posljedicu bijeg 2,5 milijuna ljudi. "To je ne samo humanitarna katastrofa već se radi i o strateškom pitanju. Ako u Afganistanu želimo biti uspješni, tada nam je na pakistanskoj strani potreban određeni stupanj stabilnosti“, upozorio je američki posebni izaslanik za Afganistan, Richard Holbrooke.

http://www.dw-world.com/dw/article/0,,4525738,00.html
 
Kakva glupost od teme, ovo je strasno...

Pa, legendo, imas li ti pojma zasto su Ameri uopste u Avganistanu i zasto ratuju sa Talibanima?

Dok su Talibani drzali Avganistan pod kontrolom proizvodnja opijumskog maka je skoro iskorenjena, a danas 90% svetskog heroina potice iz Avganistana.

Ameri su Avganistan napali nepunih mesec dana posle ,,teroristickih napada'' 11. septembra, taman na vreme da oslobode avganistanske narko-bosove iz zatvora pred prolecnu zetvu maka.
 

Back
Top