Tako to radi Albanija... A Srbija?

¤pacov¤

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
122
Albanska država je rešila da se obračuna sa verskim fundamentalizmom. Očito da imamo u mnogo čemu da se ugledamo na južne komšije. Kod nas i dalje mogu popovi da siluju decu, tuku žene i propovedaju pravoslavni ekstremizam...
Албанска полиција ухапсила локалног имама у Драчу под оптужбом да је подстицао џихад. Артан Кристо је раније повезиван са Ал Каидом.

Истрага о Артану Кристу, познатом и под именом Мухамед Абдулах, почела је још у јулу, када је полиција почела да истражује да ли у порукама овог имама, објављеним на његовом Интернет сајту, има елемената кривичног дела, наводи се у саопштењу албанског тужилаштва.
Артан Кристо
kristo.jpg

Кристо је осумњичен да је "отворено позивао и пропагирао терористичке акције". Кристо је од 2002. године радио за фондацију Ел Харамаин, али је та организација, због наводних веза са Ал Каидом забрањена две године касније.

Имам из Драча, пре неколико година, повезиван је и са убиством најутицајнијег верског вође у Албанији, умереног Салиха Тиварија, али полиција није успела да докаже да је Кристо учествовао у том злочину.

Радикални ислам је код Албанаца био прилично непознат до пре десетак година, када су у Албанију, северну Македонију и на Косово дошле исламске хуманитарне организације, чије су активности довеле до појаве вехабија, присталица најконзервативније линије међу муслиманским верницима.

Последњих година, међутим, из арапских држава вратио се велики број младих имама, чијим је доласком дошло до озбиљних промена у структури тамошњих верника, мада амерички Стејт департмент, у неколико последњих извештаја, наводи да је успех радикалних исламиста у регрутовању Албанаца "ограничен".

Ипак, нови талас верника изазвао је и борбу за превласт у албанској Исламској заједници.

Албанија је, средином деведесетих година, покренула опсежну акцију против исламских организација за које се сумњало да одржавају везе са Ал Каидом, а акције тајне полиције у сарадњи са америчком Централном обавештајном агенцијом, појачане су после напада на Њујорк и Вашингтон 2001. године.

Svaka čast za Albaniju :ok:.
Nadam se da će Srbija tim stopama krenuti.
 

Top