Tako ti je mala moja kad ljubi...... Bosanac?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam naprosto šokiran!
Ne mogu da verujem da mi se ovo desilo posle ovoliko godina korisnikovanja na Krstarici. Ovakav stepen nerazumevanja nigde nisam video. U stvari, gajim nadu da je posredi nesporazum, a ne da neko od moderatora ima nešto protivu mene.
Želim da pitam - kako je moguće da su izbrisani moji tekstovi u kojima se obraćam gosn Marinku, a njegova antropološka istraživanja, sa neprihvatljivim zaključcima i dalje stoje?
Da li je to zvanična politika foruma Krstarice? Verujem da nije, nego da ste poklekli pod pritiskom koju je izvršio gosn Marinko.

Поштовани Јулијане,

Ево, пошто неко мора попустити, а сукобе треба по сваку цену избегавати свуда и свугде, ако је са моје стране било нечег (а убеђен сам да није било), пружам Вам руку помирења уз хиљаду извињења. Можда сам Вас брзоплето оценио, али верујте ми, након онаквих одговора и неразумевања написаног, нисте ми оставили много простора за другачији закључак. Највероватније смо брзоплети у оцени били обојица.

Покушао сам да Вам се обратим у профилу како не бих нашом преписком оптерећивао ову тему, али Вам је искључена опција за примање порука посетилаца, тако да Вас најискреније позивам да ми се слободно обратите у мом профилу, или преко система приватних порука, јер заиста желим да Вас убедим и уверим у своју апсолутну добронамерност.

Такође бих Вам радо објаснио и пар ствари у вези са мојим именом и одабиром аватара, пошто сам замољен да то више не чиним на овој теми.

Искрен поздрав!

... Pa kako je? Kakvi su ljubavnici bosanci? Živo me zanima šta imate da kažete o njima (mooolim vas odgovorite na ovu temuuuu) Briga me baš što to ne može tako i što ne mogu ljudi da se razvrstavaju po kategorijama i bla, bla i bla, bla...

Ja kad vidim tipa obučenog s ukusom u bojama blesavim trista posto, vazda ih prati bosanski naglasak... i još svašta ima karakteristično taj narod, potpuno otskače - razlikuje se, meni barem... Al nikad nisam bila s nekim bosketom - nije se potrefilo........ A uvek mi je bio simpatičan način na koji pričaju, na koji se oblače, kako govore i sl..

:brus:

pa javi se, stigao sam..:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

sad nesto razmisljam.. tema je zbog pesme.. videli smo kakvi su bosanci i lale u vicevima.. gosn marin.. ups, gosn rokvic je to lepo izanalizirao.. aj sad da analiziramo kakvi su bosanci i lale u pesmama..

lala otiso da lovi neke barske ptice i ugledo neku sosu kako se kupa.. i sad nam divani nadugacko i nasiroko kako je to bilo.. preko reke noc je pala kao plast, mesec tinja nad vrbakom.. a lala viri kroz trsku i sas.. i prodje citav zivot, lala ima vremena, jer ne bi bio lala da nema.. da se zenim imam kad.. i menja on zene, nije da nije.. neke prave, a neke ne.. ali citav zivot sanja lepu protinu kci.. bez namere da joj pridje.. i pati.. laline ljubavi su tuzne (sve prave ljubavi su tuzne), i nemoguce, i vecne.. lala je nepopravljivi romantik.. a mozda je i srecan tako.. jer sreca je lepa samo iz daleka..

bosanac i lala su u ovim pesmama kao jin i jang.. kao muski i zenski princip..

sta mislite, gosn mar.. gosn rokvicu, ima li smisla ovo sto sam napiso?

sta mislite, gosn mar.. gosn rokvicu, ima li smisla ovo sto sam napiso?

Немојте се још и Ви спрдати са мном, као Бога Вас молим!

На ову тему сам већ и заборавио пошто сам имплицитно удаљен са ње, али мислим да баш и нема пуно смисла, јер нису упоређене одговарајуће категорије, већ се пореде, да тако кажем, бабе и жабе. Сад ћу то и објаснити. Бијело дугме је рок-састав и по свом сензибилитету доста грубљи, а по профињености доста неотесанији од једног шансоњера као што је Ђорђе Балашевић, код кога је врхунац врцавости једна безазлена, духовита и двосмислена песма о петлу којем године иду. (Само бих скренуо пажњу на то да без обзира што се и Бачвани понекад називају Лалама, уобичајеније је Лалама звати само Банаћане, али типови су слични, тако да није направљена велика грешка). "Лалошку" песму о лепој протиној кћери можемо упоредити једино са босанским песмама сличног сензибилитета попут, рецимо, песме Химзе Половине "У лијепом старом граду Вишеграду" где певач сетно пева о данима "ашиковања" и девојачким пољупцима покрај Дрине... или још боље, Шантићева "Емина" (иако је Шантић Херцеговац, али желим да укажем баш на ту сличност виших типова) где попут Балашевића пева о прелепој девојци која је била предмет његовог обожавања, а да тога није била ни свесна или да је таква осећања одбацила.

Са Бијелим дугметом бисмо могли упоредити једино рок-саставе из сличног или приближно сличног временског периода. На пример, са Милетом Лојпуром, рођеним Војвођанином, који је певао: "Хајде мала прођи поред јарка / Да правимо Краљевића Марка. / Ако нећеш, ти пошаљи прију / Да правимо Мусу Кесеџију."

За такве закључке већ треба ићи по народној песми, а ту је сваким стереотипијама крај, јер у сваком крају певају о истим стварима и сваки крај има и узвишене и најприземније песме о сопственом типу и његовом односу према љубави и према супротном полу. Лалин се очитује у оном "Волео сам, како не би вол'о / Да не љубим, ја би' се разбол'о" и ту нема неке велике разлике од оног "Јеси л' мала љубила до сада?", док оних приземних имамо у цајкама и бећарцима који у свом безобразлуку и директности чак и превазилазе највулгарније стихове који су икада дошли из Босне. Не смемо заборавити да Босна ипак спада у она поднебља где су увек и људи и власти водили рачуна о јавном моралу и где је у самом становништву постојала сасвим завидна доза конзервативности. Војводина и Славонија су, што се тога тиче, увек били либералнији, чак и до границе неукуса и простачке вулгарности, јер шта рећи на овакве стихове који се у непромењеној варијанти певају од Баната до Славоније:

Самим тим ни предложени јин-јанг принцип није адекватан. Није профињени и полуимпотентни мушки принцип "женскији" од потентног и примитивног мушког типа, већ су оба мушка, само различитог сензибилитета. Тачно је, Балашевић је сензибилнији од Бијелог дугмета, али је исто тако и Харис Џиновић сензибилнији од Пекиншке патке, тако да ту онда затварамо зачарани круг неправилних поређења. Лала и Босанац могу бити Јин и Јанг једино ако је реч о хомосексуалном пару, а једино од личног сензибилитета зависи који ће од њих двојице бити Јин, а који Јанг. У сваком другом случају, и Лала и Босанац су Јанг, док једино Сосе и Босанке могу бити Јин. Е сад, који тип јанга и који тип јина, те који коме највише по свему одговара као допуна (а не као супротност!) то су већ д(р)уге приче и друге теме.

Poslednja izmena:
jooj, bre.. cajka.. baba je pala u trans :)
ditelina.. su ovo bunjevci?

У питању су Хрвати-Шокци из Славоније ("Славонија - Шокадија").

Њихов менталитет, фолклор и обичаји су веома слични војвођанским Србима, а сама песма и већина стихова су пореклом из Војводине, тако да због тога нисам претерано обраћао пажњу на то ко пева, већ шта се пева (или "пива", како му драго).

e, opet nesto razmmisljam.. nadam se da vas ne davim, gosn rokvicu.. meni je bas zanimljivo kad vi pisete..
vidite ovu pesmu

da li mozete da nadjete neku pesmu iz brdsko-planinskih krajeva (bosansku, crnogorsku), koja bi bila slicna, kako vi rekoste, po senzibilitetu ovoj?
u stvari, ne toliko po senzibilitetu koliko po temi
ja sam pokusavao, ali nisam mogao da se setim

Poslednja izmena:
Pa nisi bila tu. Tvoje odsustvo sa podforuma u tom periodu bih na neki način uporedio sa odlaskom Trockog na letovanje u Meksiko.
Pošto ovo pišem na Ženama, moram da naglasim da govorim o jednom revolucionaru; onaj teniser se preziva Troicki.

...:lol:
Dobar pokušaj,Huliane.Dobar pokušaj! No se seka ne prima....:lol:

Dobro, de, teta....:ljutko:

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back