Nemi Sufler
Ističe se
- Poruka
- 2.705
Mozda si u pravu, mozda samo treba dati ime fotki...kratko u jednoj ili dve reci.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Na prvom mestu bi trebala biti fotografija pa tek onda komentar. Ja shvacam pod ovom temom da kontrast treba da bude centar paznje i da se odma prepozna... da bude upadljiva suprotnost svoje okoline - nesto sto se istice - nesto sto nam privlaci paznju jer je drugacije od drugih: to moze biti samo po boji, samo po obliku; moze biti po obliku i boji ujedno; po dimenzijama: veliko-malo, daleko-blizu; visoko-nisko; tanko debelo; po tezini: tesko-lagano; po kolicini: puno-malo; po esenciji: staro-mlado, staro-novo ... i td.... led-voda, luksuz-beda, zivot-smrt, tuga-radost ... i td ...
Na slici treba kontrast da se prepozna. Ako smo se odlucili za "zivot-smrt", onda taj kontrast zivota i smrti treba odma da zapazimo, da nas ubode u oko - to stoji u prvoj liniji - bez reci! Reci su na drugom mestu pa ko misli da treba... Napr. jedna uvela ruza medju svezim ruzama... sta ima tu jos da se prica? Ili jedna suva grana medju zelenim granama ... i td... od insekata, zivotinja pa do ljudi (sahrana npr. oplakivanje preminulog). Ako se kontrast na fotografiji ne vidi, onda ne spada u rubriku kontrasta ma koliko mi tu sliku recima objasnjavali....secam se kao dete - to je bila tradicija preminulog u otvorenom kovcegu u kuci a okolo zene u crnom sa crnim maramama... taj kontrast je u mom pamcenju jos danas)
Ali posto je Emocijina tema, mozda bi ona mogla da povuce granicu dokle se moze kontrast "dostrikavati"![]()
Na prvom mestu bi trebala biti fotografija pa tek onda komentar. Ja shvacam pod ovom temom da kontrast treba da bude centar paznje i da se odma prepozna... da bude upadljiva suprotnost svoje okoline - nesto sto se istice - nesto sto nam privlaci paznju jer je drugacije od drugih: to moze biti samo po boji, samo po obliku; moze biti po obliku i boji ujedno; po dimenzijama: veliko-malo, daleko-blizu; visoko-nisko; tanko debelo; po tezini: tesko-lagano; po kolicini: puno-malo; po esenciji: staro-mlado, staro-novo ... i td.... led-voda, luksuz-beda, zivot-smrt, tuga-radost ... i td ...
Na slici treba kontrast da se prepozna. Ako smo se odlucili za "zivot-smrt", onda taj kontrast zivota i smrti treba odma da zapazimo, da nas ubode u oko - to stoji u prvoj liniji - bez reci! Reci su na drugom mestu pa ko misli da treba... Napr. jedna uvela ruza medju svezim ruzama... sta ima tu jos da se prica? Ili jedna suva grana medju zelenim granama ... i td... od insekata, zivotinja pa do ljudi (sahrana npr. oplakivanje preminulog) ...secam se kao dete - to je bila tradicija preminulog u otvorenom kovcegu u kuci a okolo zene u crnom sa crnim maramama... taj kontrast je u mom pamcenju jos danas). Ako se kontrast na fotografiji ne vidi, onda ne spada u rubriku kontrasta ma koliko mi tu sliku recima objasnjavali.
Ali posto je Emocijina tema, mozda bi ona mogla da povuce granicu dokle se moze kontrast "dostrikavati"![]()

Milsis: bio je kontrast MRTVAC BEO, A MARAME CRNE........![]()
a babe koje su ga oplakivale su bile od plakanja crvene - sa crvenim debelim baburama. U istoj prostoriji gde i je kovceg bio, bila je trpeza puna jelai pica i "zivog" razgovora pa cak i smeha ... neverovatan kontrast - nama amaterima skoro nemoguce ovako nesto preneti na fotografiju. Pa ako se ne može shvatiti čega je kontrast, onda je čovek promašio temu..A nisu glasači glupi baš da ne mogu shvatiti. A ako jesu...onda nije šteta![]()
Možda bi kao što je Surferka predložila moglo da se da ime. To je taman kompromisno rešenje. Svaka fotografija ionako mora da ima ime, a ovde eto može da bude još jedno malo sredstvo izraza...
Kada je ovakva tema u pitanju gotovo sve se odvija na nekom asocijativnom nivou.... ime bi ga sigurno usmerilo. A bez imena samo njegovo dosadšnje životno iskustvo...
(salim se, naravno)

tako je slazem se sa tabomovde se prica o bodenju ociju o sustini koja kad se ne prepozna onda nije pogodjena tema...a sustina je..ne postoji iole ozbiljno takmicenje iz fotografije na koje se ne salje OBAVEZNO uz sliku i naziv fotografije..bas da bi zajedno cinili celinu i izrazaj umetnika jer hteli mi to da priznamo ili ne, nismo svi istih intelektualnih kapaciteta.. nemamo svi isti osecaj pri asocijacijama...ne mozemo svi da shvatimo kreativnost umetnika.
zato i postoji stvar koja je sasvim uobicajena na svim takmicenjima (ko mi ne veruje neka malo progugla i pogleda pozive za takmicenja u fotografijama) da se uz fotografiju salje i naziv fotografije.
mi ovde pricamo o kreativnosti..kreativnost ne moze uvek da bode oci .. ona nekad mora da se objasni.
to ne znaci da je promasena tema ili da je lose odradjena....umetnost prozima...umetnost se kapira..
zaboravljate da je umetnost..izrazaj..da li svi isto kapiramo izrazaj?
..ne..

... jos nije ni glasala Umetnost sve dok je okrenuta ka sebi i svom iskustvenom dozivljaju jeste umetnost, cim se okrene ka spolja onda je to vec komercijala.
Ime fotografije ne mora uvek da priblizi izvore inspiracije onom spolja...