Takeover vol. 2 od 6. do 8. oktobra u Nišu

Baudrillard

Zaslužan član
Moderator
Poruka
129.626
ulicna-galerija-Mezanin.jpg.pagespeed.ce.O96hyKVK9V.jpg


Nakon premijerne sezone Ei Letnjeg Kluba, Udruženje građana MedD organizuje Takeover vol. 2 od 6. do 8. oktobra u Nišu.

U četvrtak, 6. oktobra u maloj sali Niškog kulturnog centra, od 20h, održava se promocija
biografije makedonskog benda Mizar čiji je autor Tošo Filipovski. U ovoj dvojezičnoj (knjiga je napisana na makedonskom i engleskom) biografiji obuvaćen je period u radu benda od 1981. godine pa sve do 2021. godine.

Tošo Filipovski je u prethodnih nekoliko godina kao publicista i izdavač u velikoj meri zaslužan za popularizaciju makedonske, pre svega alternativne, muzike. Ovo je njegova četvrta knjiga, a pre nje objavio je Makedonsku Rock Enciklopediju 1963-2018, zatim Makedonsku diskografiju – Vinili 1958 – 2019, kao i Makedonski Rok

Vremeplov. Pored knjiga, do sada je objavio i 4 kompilacije makedonskih bendova putem svoje izdavačke kuće Corpus Delicti Records, Macedonian Dark Wave 1985 – 1989, Macedonian New Wave vol.1 i vol.2 kao i Kolku Glasno Moram Da Viknam Za Da Me Čujat?.

Razgovor sa autorom knjige Tošom Filipovskim vodiće Marija Peternel, radnica u kulturi.

U petak, 7. oktobra u Feedbacku posetioce očekuje koncert bendova Moussaka i Tevarbu. Vešto dozirani začini balkanskog melosa, surfa i panka čine Moussaku jednim od trenutnonajuzbudljivijih bendova na domaćoj sceni. Njihovi koncerti se ne propuštaju, a ovaj premijerni u Nišu se već duže sa nestrpljenjem očekuje.
Iste večeri nastupiće i Tevarbu koji se posle nekoliko godina pauze vraćaju na binu, sa novim imenom, kao i novim izdanjem „One Down“. Koncert počinje u 22h, a karte po ceni od 500 dinara je moguće kupiti u Vintage Shopu. Karata će biti i na ulazu po ceni od 600 dinara.

Poslednje veče drugog Takeovera realizuje se u saradnji sa uličnom galerijom Mezanin. U subotu, 8. oktobra sa početkom u 19h biće otvorena izložba “Ništavno Carstvo” Alekse Skočajića.

„Ništavno Carstvo“ ime je poeme čiji je Skočajić autor i koju će zajedno sa propratnim ilustracijama prikazati publici na izložbi. Spajanjem ovih dveju umetničkih disciplina autor publici nudi jednistvenu, kompletnu umetničku percepciju okruženja u kome stvara. Na taj način, on polazi iz ličnog dok komentariše univerzalno.
Aleksa Skočajić rođen je 1992. godine u Nišu, gde je 2017. godine završio Master studije grafičkog dizajna. Bavi se ilustracijom, fotografijom i grafičkim dizajnom, a iza sebe ima dve samostalne izložbe (izložbu fotografija „Crni Put“ iz 2014. i izložbu ilustracija „Tamna Strana Dana“ iz 2017), kratki film „Hunter & the Hunted“, koji se našao u užem izboru za najbolji kratki horor film na festivalu „Dracula Digital 2019“, kao i mnoštvo publikacija u domenu ilustracije i fotografije. Trenutna okupacija ovog autora je spajanje ilustracije i poezije, koristeći, kao inspiraciju, prizore iz svakodnevnog života i oneobičavajući ih svojim prepoznatljivim vizuelnim jezikom.

Iste večeri je i proslava prvog rođendana ulične galerije Mezanin, a muziku će puštati Music to Play in the Dark.

balkanrock.com
 

Back
Top