Politika nema veze sa vaspitanjem dece, to je zadatak roditelja. Ne škole, već roditelja. Škola može da pomogne, ali njen prioritet je znanje. Deca treba da čiste, da bi naučili da budu čisti i uredni. To ih ne sprečava da budu veseli, opušteni i slobodni.
To sam kazala bas u citiranom postu, dete uci sta je uredan dom zivotom u urednom domu, nema potrebe da cisti skolski toalet ili kantinu...iz vise razloga.
Za mene je jedan od vaznijih razloga upotreba hemijskih sredstava, recimo.
Mislim da nema potrebe da deca koriste jaka sredstva (a skole nisu ciste bez njih) dok se u kuci deci mahom dodeljuje posao bez hemikalija, u skladu sa uzrastom (sredjivanje igracaka, izbacivanje smeca, postavljanje stola, pomoc pri kuvanju).
Ako bih delila dan i odbijala sate, moja logika ide u pravcu do sest sati u skoli za stariju decu i izmedju cetiri i pet za mladje osnovce.
Jedna do, hajde, dve aktivnosti, jedanput do dva puta nedeljno. Sve ostalo bih licno pustila...moje dete ne radi vise, ima samo jednu aktivnost jedanput nedeljno.
Ostalo je periodicno, tipa pliva leti kada nema skole, vozi biciklu...igra se kako zeli.
I skolica mu lepo ide.
Imamo samo obicaj da idemo svaki drugi petak u biblioteku i svake nedelje (izuzetak - bioskop, muzej, pozoriste ili samo setnja uz knjizaru i kolace) i to je sve, mislim.
I cak je umuvao gol na fizickom a mislila sam da se to cudo nikada nece desiti. Cuda se desavaju, cak ne znam ni ko ga je naucio da igra fudbal, znam da ja nisam.
Puno vremena mu ostavljam da radi sta zeli. Svako dete ima svoju volju.