Tajne uspeha japanskog obrazovanja

Zbog toga što diskutanti uglavnom donose zaključke o japanskom obrazovnom sistemu isključivo na osnovu onoga što znaju o periodu procvata japanske privrede osamdesetih.

Kako drugačije uporediti rezultate različitih obrazovnih sistema?
Zadržali su taj sistem koji sam ja linkovala, dakle, nisam navela da upoređujemo sve sisteme obrazovanja na planeti... ovaj se pokazao izuzetno kvalitetan i iz tog razloga je tema upoređivanje ovog i našeg sistema obrazovanja. Ako nešto navedeno smatraš pogrešnim, možeš izneti svoje mišljenje.

Japanske škole su daleko od onoga što se o njima veruje i ovde piše, nasilja ima mnogo više nego u Evropi, doduše znatno manje nego u Americi, vatreno oružje nije tako lako dostupno.

The number of bullying cases involving students in Japan that led to individuals being probed by police hit 292 in 2023, a sharp rise from the previous year and the highest level in 10 years, police data showed Thursday.Mar 15, 2024

https://www.japantimes.co.jp/news/2024/03/15/japan/school-bullying-cases-surge/

Japanske škole su daleko od onoga što se o njima veruje i ovde piše, nasilja ima mnogo više nego u Evropi, doduše znatno manje nego u Americi, vatreno oružje nije tako lako dostupno.

The number of bullying cases involving students in Japan that led to individuals being probed by police hit 292 in 2023, a sharp rise from the previous year and the highest level in 10 years, police data showed Thursday.Mar 15, 2024

Ovakve vesti se ne mogu uzeti za relevantne osim ako ih ne objavi ministarstvo prosvete Japana.

Japan, svet za sebe, moj omiljeni svet.
Sto se tice jednakosti, ja nisam za to da ljudi budi jednaki, niti za sistem koji ljude cini jednakima. Ja sam za ravnopravnost i za pravedan sistem u kome su ljudi ravnopravni i imaju podjednake sanse, a da li ce oni potom biti jednaki, zavisi od njih... Svakako nisu jednaki doktor i lopov, oni bi trebalo da krenu sa ravnopravnih osnova, a ko ce sta da bude i dokle da dogura zavisi od njega... Dakle ne jednakost, vec ravnopravnost....

Prenela sam ceo tekst Link jer mnogi ne pročitaju kada linkujem pa onda diskusija ode u pogrešnom pravcu :mrgreen:
Ono što mene interesuje je, šta bi od ovoga moglo ili trebalo da se preuzme i primeni i zašto ? Da kažem samo da meni ovo deluje kao utopija, idelano obrazovanje, vaspitanje, daleko kvalitetnije od toliko hvaljenog finskog načina.
Ništa.

Јапанци су познати у свету као изузетно интелигентан народ, a њихов образовни систем и уопштено однос према школи и образовању издвајају их од остатка света. Јапанци, наиме, децу од малих ногу уче правим вредностима.

Манири пре знања

У Јапану, деца немају озбиљније провере знања пре него што напуне 10 година. Они верују да прве три године школе ђаци требају да уче манире и да развијају личност. Деца се уче да поштују друге људе и да буду нежни према животињама и природи. Њих такође уче и да буду великодушни и солидарни, а развијају им и особине попут самоконтроле и емпатије.

Школска година почиње у априлу
И док бројне школе у свету почињу са радом у септембру или октобру, у Јапану оне почињу у априлу. Један од разлога је и тај што тада цвета чувена јапанска вишња. Њима је настава подељена у три семестра од 1. априла до 20. јула, затим од 1. септембра до 26. децембра, а потом од 7. јануара до 25. марта.

Ученици обављају послове домара
У јапанским школама, ђаци сами чисте учионице, кафетерије, па чак и тоалете. Они су подељени у мале групе и њихова задужења се ротирају током целе године. Њихов образовни систем верује да се деца тако уче тимском раду, али и да им то помаже да више цене и свој и туђи рад.

Ручак се једе у учионицама
Њима је свакодневно на менију здрава храна, искључиво од природних састојака, а једе се у учионицама. Они једу заједно са учитељима, чиме учвршћују везу са њима.

Ваннаставне активности су популарне

Већина деце након школе похађа и разне курсеве како би се уписали на што боље факултете или средње школе. Осим што проводе по осам сати у школи, на ваннаставне активности потроше још четири сата.

Не запостављају своју историју
Осим што уче традиционалне предмете, Јапанци често откривају чари поезије својој деци, док је и њихово писмо веома заступљено у школама. Тако се уче да чувају своју културу и поштују туђу.

Сви носе униформе
Готово све основне и средње школе у Јапану имају обавезну одећу коју ђаци носе. Верују да на тај начин отклањају друштвене баријере. У школи су сви исти.

Редовност је на завидном нивоу
У Јапану готово нико не изостаје из школе, па је тако проценат доласка на часове невероватних 99,99 одсто! Више од 91 одсто испитаника у Јапану је изјавило да никада нису бежали са часова.Један тест им открива „будућност“

На крају средње школе, сви ђаци полажу тест како би се лакше одлучили за избор факултета. Они изаберу на који факултет желе да иду, а ако тест каже да баш и нису за ту професију онда обично одустају од ње. Међутим, чак 76 одсто студената упише факултет који су желели.
Japanci nikad ne kucaju i lupaju na vrata od WC, ako putujes je to bitno da znas jer ne zatvaraj vrata od wc kad zavrsis. Upisa se Japanac ali nece da pokuca kad su vrata zatvorena jer je to nekultrurno da nekog ometas i pozurivas.

Pa da.

To je skroz drugacija kultura koja je izronila iz drugacijih obicaja.
Ima tu dobrog i loseg, u svakom slucaju nama vrlo stranog.

I zasto ici toliko daleko, evo, Italija ima dobar sistem.
Mentalitetski su nam blizi, obicaji su slicni, videla sam da u Evropi Italijancici rade najbolje (i najvise) domace zadatke.
Oni njihovi Kenguri i PISA testovi su dobri, imaju dobre fakultete i vise nego solidno opste obrazovanje uz stecene navike u ishrani i ponasanju.

Zaista se mozemo ugledati na nama blize i poznatije.

Mene Japan uzivo nije ocarao, priznajem.
Uzivo su fini, ruke mirne a pisu jako lose prituzbe na rad kompanija te neretko postoji poseban japanski trening za rad sa njima.
Nama je takvo ponasanje, recimo, strano.

Јапанци су познати у свету као изузетно интелигентан народ, a њихов образовни систем и уопштено однос према школи и образовању издвајају их од остатка света. Јапанци, наиме, децу од малих ногу уче правим вредностима.

Манири пре знања

У Јапану, деца немају озбиљније провере знања пре него што напуне 10 година. Они верују да прве три године школе ђаци требају да уче манире и да развијају личност. Деца се уче да поштују друге људе и да буду нежни према животињама и природи. Њих такође уче и да буду великодушни и солидарни, а развијају им и особине попут самоконтроле и емпатије.

Школска година почиње у априлу
И док бројне школе у свету почињу са радом у септембру или октобру, у Јапану оне почињу у априлу. Један од разлога је и тај што тада цвета чувена јапанска вишња. Њима је настава подељена у три семестра од 1. априла до 20. јула, затим од 1. септембра до 26. децембра, а потом од 7. јануара до 25. марта.

Ученици обављају послове домара
У јапанским школама, ђаци сами чисте учионице, кафетерије, па чак и тоалете. Они су подељени у мале групе и њихова задужења се ротирају током целе године. Њихов образовни систем верује да се деца тако уче тимском раду, али и да им то помаже да више цене и свој и туђи рад.

Ручак се једе у учионицама
Њима је свакодневно на менију здрава храна, искључиво од природних састојака, а једе се у учионицама. Они једу заједно са учитељима, чиме учвршћују везу са њима.

Ваннаставне активности су популарне

Већина деце након школе похађа и разне курсеве како би се уписали на што боље факултете или средње школе. Осим што проводе по осам сати у школи, на ваннаставне активности потроше још четири сата.

Не запостављају своју историју
Осим што уче традиционалне предмете, Јапанци често откривају чари поезије својој деци, док је и њихово писмо веома заступљено у школама. Тако се уче да чувају своју културу и поштују туђу.

Сви носе униформе
Готово све основне и средње школе у Јапану имају обавезну одећу коју ђаци носе. Верују да на тај начин отклањају друштвене баријере. У школи су сви исти.

Редовност је на завидном нивоу
У Јапану готово нико не изостаје из школе, па је тако проценат доласка на часове невероватних 99,99 одсто! Више од 91 одсто испитаника у Јапану је изјавило да никада нису бежали са часова.Један тест им открива „будућност“

На крају средње школе, сви ђаци полажу тест како би се лакше одлучили за избор факултета. Они изаберу на који факултет желе да иду, а ако тест каже да баш и нису за ту професију онда обично одустају од ње. Међутим, чак 76 одсто студената упише факултет који су желели.
bez brige, jos koja generacija i mi srbi ce budemo pametni ko japanci................i nas su bombardovali radioaktivnim bombama.

Japan, svet za sebe, moj omiljeni svet.
Sto se tice jednakosti, ja nisam za to da ljudi budi jednaki, niti za sistem koji ljude cini jednakima. Ja sam za ravnopravnost i za pravedan sistem u kome su ljudi ravnopravni i imaju podjednake sanse, a da li ce oni potom biti jednaki, zavisi od njih... Svakako nisu jednaki doktor i lopov, oni bi trebalo da krenu sa ravnopravnih osnova, a ko ce sta da bude i dokle da dogura zavisi od njega... Dakle ne jednakost, vec ravnopravnost....
ja nisam za to da ljudi budi jednaki
To već imaš u Srbiji. A ravnopravni su svi, pročitaj šta kaže ustav i zakoni.

Да ли примењујеш тај исти критеријум и на вести из Србије? Ни СНС нема намере да потврди што шта…
Ne zanimaju me nebuloze koje izjavljuju ljudi iz vlasti o prosveti, a da nemaju veze sa prosvetom, objave ministarstva prosvete mogu da kritikujem ili odobravam jer su relevantne.

U kom to društvu postoje jednakost i ravnopravnost? Koliko je recimo ljudi u Americi ravnopravno sa Elonom Maskom koji ima bar 200 milijardi dolara na računu?
Nigde ne pistoji potpuna ravnopravnost... Ali je veca u Norveskoj, Danskoj, Svetskoj nego u Albaniji, Srbiji, Bosni...
Sto se tice USA i Maska, nije toliko lose ako su najbogatiji ljudi inovatori, naucnici, inzenjeri... Prvih deset najbogatijih ljudi u usa svakako jesu to....Lose je ako su u drzavi najbogatiji trgovci rudama potpomognuti sluzbom te drzave, kao recimo u Rusiji...Tamo su najbogatiji ljudi oni koji imaju podrsku vlasti i sluzbe... Da me ne shvatis pogresno ja sam na strani ruskog naroda, a suprotnoj od tih njihovih lopova...

Nigde ne pistoji potpuna ravnopravnost... Ali je veca u Norveskoj, Danskoj, Svetskoj nego u Albaniji, Srbiji, Bosni...
Sto se tice USA i Maska, nije toliko lose ako su najbogatiji ljudi inovatori, naucnici, inzenjeri... Prvih deset najbogatijih ljudi u usa svakako jesu to....Lose je ako su u drzavi najbogatiji trgovci rudama potpomognuti sluzbom te drzave, kao recimo u Rusiji...Tamo su najbogatiji ljudi oni koji imaju podrsku vlasti i sluzbe... Da me ne shvatis pogresno ja sam na strani ruskog naroda, a suprotnoj od tih njihovih lopova...
The gras is always greener on the other side…

Mislim da kad bi primenjivali iste norme i drzava zakonske obaveze, da bi u Srbiji svaki dan imao 292 slucaja “bullying-a”; bar jedan dnevno u 292 skole. 😆

Srbi moraju da ciljaju Japan pa da ispadnu Ceska za nekih 30 godina.

Mislim da kad bi primenjivali iste norme i drzava zakonske obaveze, da bi u Srbiji svaki dan imao 292 slucaja “bullying-a”; bar jedan dnevno u 292 skole. 😆

Srbi moraju da ciljaju Japan pa da ispadnu Ceska za nekih 30 godina.

Ne moze Ceska da ispadne nikada.

Do Hitlera u Pragu je zivelo 30% Nemaca koji su potom proterani, koliko je meni poznato.
Prag je bio glavni grad Svetog Rimskog carstva, Keplerov grad, grad Karlovog univerziteta kao prvog u srednjoj Evropi, jos iz XIV veka.

To je sa Srbijom neuporedivno, dva razlicita mentaliteta, dve razlicite istorije.

Ne moze Ceska da ispadne nikada.

Do Hitlera u Pragu je zivelo 30% Nemaca koji su potom proterani, koliko je meni poznato.
Prag je bio glavni grad Svetog Rimskog carstva, Keplerov grad, grad Karlovog univerziteta kao prvog u srednjoj Evropi, jos iz XIV veka.

To je sa Srbijom neuporedivno, dva razlicita mentaliteta, dve razlicite istorije.
Malo karikiram a njih stavljam kao primer jer su Slovenski narod i sigurno mentalitetom blizi od Svabe i ostalih kolonizatorakih degenerika koji su toliko napredni da ce da izumru za 50 godina ako im zene ne oprase arapi i busmani.

8 сати школа, 4 ваншколске активности.
Самоконтрола од малих ногу.
Наравно да ће једног дана да пукну ко кокице.
Неко им уређује живот од малена.

Posebno se slažem sa uniformama i domarskim aktivnostima....uniforme ih čine jednakima, a rad će ih naučiti urednosti i odgovornosti. Ako znaš da moraš da čistiš, nećeš praviti nered.
Kad su mi deca bila u osnovnoj školi, nastavnici su pokušali da organizuju učeničko čišćenje školskog dvorišta.
Tu se digla strašna povika od strane manjeg broja roditelja.
Mali broj, ali glasan.
Te, deca nisu dužna da čiste, te postoje tetkice koje su plaćene za to...
Stotinu primedbi je ispisano preko nekih fejzbuk grupa, a bilo je i onih koji su nahuškani pa su došli u školu da sasipaju uvrede i povike na direktora.

Došli smo do toga da je čišćenje škole postalo vrsta kazne - društveno koristan rad za one koji načine neki prekršaj.
Umesto da se povremenim čišćenjem dvorišta i škole razvije kod učenika svest o brizi za okruženje u kome provode vreme, taj rad je postao kazna.

Sve nešto razmišljam da nekav zao demijurg upravlja ljudima i decom i zato nam sve ovako loše ide.

deca nisu dužna da čiste
Da, deca su dužna da bacaju đubre po dvorištu, a neki mučenici da čiste za njima
U svemu ovome se slažem s tobom
Pa i mi smo imali društveno koristan rad, time se stiču navike i stavovi, ništa nam nije falilo
Svet se skroz okrenuo naopačke
Primer: nekada smo imali zadatak da skupljamo na jednom obližnjem brdu semenke bagrema i donosimo ih u školu (kasnije su služile za pošumljavanje drugih rejona), a danas je to brdo posečeno, nema više te šume, ostala ledina. Ludilo.

Back